27/5/10

Το καράβι σαλπάρει για Γάζα

Έντυπη Έκδοση

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=166166

 

«Καινούργιο λιμάνι, καινούργιες δουλειές και λιγότεροι άνεργοι στη Γάζα και εδώ στον Πειραιά», έλεγε εργάτης για το νόημα της συμμετοχής του στο μεγάλο εγχείρημα, με το καράβι «Ελεύθερη Μεσόγειος» που έχει στόχο να σπάσει ο επί 43 χρόνια αποκλεισμός της Γάζας από τους Ισραηλινούς.
Μόλις κρέμασαν οι ακτιβιστές τα πανό, όλοι πια ήταν σίγουροι ότι το
 καράβι σαλπάρει για Γάζα  

Μόλις κρέμασαν οι ακτιβιστές τα πανό, όλοι πια ήταν σίγουροι ότι το καράβι σαλπάρει για Γάζα Το Κερατσίνι, το λιμάνι, πλημμύρισε εργάτες, εθελοντές, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και το διεθνές «Αλ-Τζαζίρα» κατέγραφε ζωντανά όλο σχεδόν το γεγονός. Ολοι είχαν ανακατευτεί ανάμεσα στις αραγμένες νταλίκες, κατά μήκος της προβλήτας, φορτωμένες με τούβλα, ξύλα, προκάτ σπίτια. Ολοι κοιτούσαν τα «άρματα μάχης» που στέλνονται στη Γάζα, δηλαδή τα εκατοντάδες αναπηρικά καροτσάκια που έχουν σκεπαστεί άτσαλα με ένα μπλε πλαστικό πανί. Λίγο πιο κάτω μικρά φορτηγά και αυτοκίνητα πολιτών και εθελοντών ξεφορτώνουν κούτες με τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα. Οι γερανοί δουλεύουν ασταμάτητα. Φορτώνουν ό,τι έρχεται στο καράβι κάτω από την καθοδήγηση του πλοιάρχου Ζαχάρη και των ναυτεργατών. Κατεβήκαμε στο μηχανοστάσιο και συναντήσαμε τον Νεκτάριο, τον Α' μηχανικό. Στο πλοίο, λέει, είναι του 1967, έχει γερή μηχανή και έγιναν αρκετές επισκευές στο μήνα που πέρασε. «Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη μηχανή και θα μας πάει χωρίς προβλήματα μέχρι τη Γάζα πολλές φορές, αν καταφέρουμε να ανοίξουμε ελεύθερη εμπορική γραμμή μεταξύ Γάζας και Πειραιά», δήλωσε.

Ενας μακρυμάλλης γύρω στα 40 είπε: «Είσαι με τα καλά σου... Χάνω εγώ τόσο ιστορικό γεγονός; Ημουνα και τότε, όταν ήρθε ο Αραφάτ το 1982 στο Πειραιά». Είναι ο Χρήστος. Ηρθε από τον Βύρωνα μεταφέροντας ιατρικά εξαρτήματα. Μόλις ξεφόρτωσαν το μικρό του φορτηγό οι λιμενεργάτες, άνοιξε το κινητό και άρχισε να φωτογραφίζεται με ακτιβιστές. Στην άλλη πλευρά του καραβιού βρήκαμε τον Γιώργο από τα Σεπόλια «αυτή είναι η μεγαλύτερη ακτιβιστική ενέργεια εδώ και δεκαετίες» είπε, ήρθα για να βοηθήσω να μεταφερθεί ένα οδοντιατρείο ενός δωρητή από τη Νέα Σμύρνη. Ο Γιάννης, ο αδελφός του ο Μάκης, και ο Βασίλης, με ένα μικρό φορτηγάκι, ξεφόρτωναν μια οδοντιατρική καρέκλα που πρόσφερε ένας φίλος του παλαιστινιακού αγώνα. «Καλή λευτεριά στην Παλαιστίνη», φώναξαν.
Ανάμεσα στους όγκους πραγμάτων διακρίνει κανείς τη γνωστή στον χώρο του θεάτρου σκηνοθέτιδα Μάνια Παπαδημητρίου, τη βοηθό της Μάρω Αγρίτη και την ηθοποιό Δήμητρα Σύρου. Τον τελευταίο καιρό ανεβάζουν ένα μονόλογο για τη ζωή της Αμερικανίδας ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι, την οποία σκότωσε ισραηλινή μπουλντόζα στη Γάζα. Και οι τρεις έχουν πιάσει τις κάμερες και καταγράφουν τα πρόσωπα που παίζουν στο ζωντανό αυτό έργο που λέγεται «Ενα καράβι για τη Γάζα».

Χθες το μεσημέρι το «Ελεύθερη Μεσόγειος» σάλπαρε προς τη Γάζα, με πρώτο σταθμό τη Ρόδο, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των λιμενεργατών και του πληρώματος καθώς μέχρι αργά το βράδυ ένας μεγάλος όγκος εμπορευμάτων και μηχανημάτων βρίσκονταν στην προβλήτα και περίμεναν τη σειρά τους να φορτωθούν. Ο Γιάννης Καρυπίδης, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Γάζα ερχόμαστε» που απέσπασε το πρώτο βραβείο κοινού στο 12ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2010, μαζί με τον Χρήστο, τον τεχνικό υπολογιστών και δικτύων, μας ενημέρωσαν ότι όλες οι εργασίες που γίνονται στο καράβι, μέσα και έξω, καταγράφονται από επαγγελματικές κάμερες και από κάμερες υπολογιστών και μεταδίδονται ζωντανά στο Διαδίκτυο. Το «ψηφιακό καράβι» που έχουν φτιάξει μεταδίδει ζωντανά πολλά από τα γεγονότα γύρω από το καράβι. Μας είπαν μάλιστα ότι έχουν χιλιάδες επισκέπτες σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και από το Ισραήλ «μας παρακολούθουν» λέει με νόημα ο Καρυπίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου