24/9/09

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)


Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου
  • Ο αστεροειδής Juno, ο τρίτος στη σειρά ανακαλυφθείς αστεροειδής, βρίσκεται σε μια ασυνήθιστα καλή αντίθεση. Αυτήν την εβδομάδα λάμπει με μέγεθος 7,7 , κοντά στο αστέρι 5ου μεγέθους 27 των Ιχθύων. Αυτό είναι το φωτεινότερο που θα βρεθεί μέχρι το έτος 2018. Μερικές μοίρες πιο μακριά του είναι ο πλανήτης Ουρανός.
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου

  • Το φθινόπωρο αρχίζει στο βόρειο ημισφαίριο στην Ισημερία, στις 12:19 π.μ. της Τετάρτης. Ο άξονας της γης τώρα γέρνει ούτε πιο κοντά ούτε πιο μακριά από τον ήλιο. Η ημέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια παντού στη Γη, φυσικά εάν αγνοήσετε το φαινόμενο της διάθλασης της ατμόσφαιράς μας. Από δω και στο εξής οι ημέρες μικραίνουν αλλά οι νύχτες μεγαλώνουν, παρέχοντας περισσότερο χρόνο στους ερασιτέχνες αστρονόμους για τις παρατηρήσεις τους.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 01:22, ξημερώματα Τετάρτης.

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου


  • Στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος, κοιτάξτε νοτιοδυτικά και θα βρείτε την ημισέληνο κοντά στον Αντάρη. Τις επόμενες τρεις ημέρες η σελήνη γίνεται πιο φωτεινή, περνάει τον Σκορπιό και φτάνει στον Τοξότη, όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη του ουρανού.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:13 μ.μ.

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου

  • Ο βόρειος αστερισμός του Κηφέα στέκεται ψηλότερα από το αστέρι του βορά, αφότου τελειώνει το λυκόφως. Ο κύριος σχηματισμός αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από αστέρια 3ου μεγέθους. Ενώ στη μυθολογία αντιπροσωπεύει το βασιλιά της Αιθιοπίας, το σχήμα του προτρέπει συχνά στη ζωγραφιά ενός σπιτιού από ένα παιδί. Βλέποντας στο Βορρά, η κορυφή της στέγης δείχνει προς τα κάτω, ακριβώς πάνω και στα δεξιά του Πολικού. Ο Κηφέας είναι συνοδός στον πιο γνωστό αστερισμό της Κασσιόπης, της βασίλισσας της Αιθιοπίας.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:00, ξημερώματα Παρασκευής.
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου

  • Ο αστερισμός του Αιγόκερου χαμηλά στο νότο, 2 έως 3 ώρες μετά από το ηλιοβασίλεμα είναι ένας από τους αμυδρούς ζωδιακούς σχηματισμούς. Αν και ο Αιγόκερος δεν περιέχει κανένα αστέρι φωτεινότερο από το 3ο μέγεθος και τα περισσότερα είναι 4ου μεγέθους, το σχήμα είναι διακριτό και εύκολο να βρεθεί εάν ο ουρανός είναι σκοτεινός. Εκεί βρίσκεται και ο Δίας, για αυτό το έτος.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:52 μ.μ.
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου

  • Το φωτεινό αστέρι που ξεχωρίζει στη δύση καθώς σκοτεινιάζει είναι ο Αρκτούρος στον αστερισμό του Βοώτη, ο βοσκός ή ο οδηγός της Αρκούδας. Αυτοί οι προσδιορισμοί προέρχονται από τη θέση του αστερισμού πίσω από την αρκούδα, την Μεγάλη Άρκτο ή τον σχηματισμό της γνωστής κατσαρόλας. Καθώς η κατσαρόλα περιστρέφεται στον βόρειο ουρανό, ο Βοώτης ακολουθεί. Το όνομα του αστεριού, Αρκτούρος, αναφέρεται επίσης στο ζώο. Προέρχεται από το ‘άρκτος’, που είναι φυσικά το ελληνικό όνομα για την αρκούδα.
  • Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 7:51 π.μ.
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου
  • Η Αίγα του Ηνίοχου ανατέλλει στον βορειοανατολικό ουρανό μόλις βραδιάσει. Το αστέρι τρεμοσβήνει και φέγγει με διάφορα χρώματα όταν βρίσκεται χαμηλά στην ατμόσφαιρα της Γης.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:30, μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.


    Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.






Ο Δίας και η Ιώ το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου. Οι φωτογραφίες είναι του Κώστα Καλυμαφτσή. Χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο Skywatcher Mak180 πάνω σε στήριξη HEQ5, τη ψηφιακή Canon 450D και το Televue barlow 3x.


  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά. Από την αρχή της εβδομάδας, μια κηλίδα με τον αριθμό 1026, με μέγεθος όσο αυτό της Γης, έκανε στην εμφάνισή της. Μέλος του ηλιακού κύκλου #24, ευχόμαστε να είναι προάγγελος περισσοτέρων ηλιακών κηλίδων στο εγγύς μέλλον. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
  • Ο Ερμής και ο Κρόνος έχουν εξαφανιστεί μέσα στο φως του ήλιου.
  • Η Αφροδίτη (με φαινόμενο μέγεθος – 3,9, στον Λέοντα) λάμπει χαμηλά στην ανατολή πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Βασιλίσκος, αρκετά αμυδρότερος, είχε πλησιάσει την Αφροδίτη μόλις ½ μοίρα στις 20 Σεπτεμβρίου και τώρα κινείται μακριά της, πάνω και στα δεξιά της, κατά 1 μοίρα καθημερινά.
  • Ο Άρης (μέγεθος +0,8, στους Διδύμους) φέγγει στον πρωινό ουρανό, ψηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, αρκετά πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι μόλις 6 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,7, στον Αιγόκερο για αυτό το έτος) ανατέλλει στα νοτιοανατολικά όταν έχει ήδη πέσει το σκοτάδι. Βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για παρατήρηση μετά τις 9 μ.μ. Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 46 δευτερόλεπτα του τόξου. Το αστέρι 4ου μεγέθους, λιγότερο από ½° από τον Δία είναι το "ι" του Αιγόκερου.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθείες) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν τις 10 μ.μ.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Αιγόκερο) βρίσκεται 6° ανατολικά του Δία, όμως είναι 16.000 φορές πιο αμυδρός απ’ αυτόν.
  • Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.
(c) 2001-2007 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'
Δημήτριος Τσάμπουρας & Σια Ο.Ε.


Έδρα: Πολυτεχνείου 45, Λαδάδικα (4ος όροφος), Τ.Κ.54625 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ. 2310-533 902 /2310-541 826
fax. 2310-550 672

Υποκ/μα: Πανεπιστημίου 56 Μέγαρο ΕΡΜΗΣ (2ος όροφ.), Ομόνοια, Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ
τηλ.: 210-3845102
fax.: 210-3842030

Email: planitario@astronomy.gr
www.astronomy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου