9/2/13

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΟ

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΟ

Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Σύμβουλος Ολιστικής Αστρολογίας, Reiki Master Teacher



Εάν δεχτούμε ότι η έννοια της ζωής είναι ιερή, τότε και ο αστρολογικός γενέθλιος χάρτης είναι το αποτύπωμα αυτής της ιερότητας. Μας οδηγεί και μας προσανατολίζει. Χαρτογραφεί τις ανθρώπινες δυνάμεις που συνυπάρχουν σε όλα τα επίπεδα και τροφοδοτείται από την πηγή. Μας φέρνει σε επαφή με τον πυρήνα της ύπαρξης και γίνεται η γέφυρα της ατομικότητας. Η ένωση με το θείο σπινθήρα, που εκφράζεται με πολυεπίπεδο τρόπο.

Όταν ο Ήλιος συναντά τον Πλούτωνα, όταν το συνειδητό συναντά το υποσυνείδητο, όταν το φώς βλέπει βαθιά μέσα στον πυρήνα της ύπαρξης, όταν η ατομικότητα συναντά τη μυσταγωγία, τότε η συνέργεια των πλανητών που εκφράζουν τις ποιότητες αυτές, ονομάζεται Ήλιος Πλούτωνας. Όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως, έχουν αυτήν την κολώνα ή αλλιώς κύκλο, ή δέντρο, αποτυπωμένο μέσα τους. Μια εικόνα, ή αλλιώς χαρτογράφηση, που αποτυπώνει το Είναι με έψιλον κεφαλαίο!

Μπορούμε να φανταστούμε την κολώνα αυτή με τρόπο τέτοιο, που στην κορυφή της βρίσκεται ο Ήλιος, ακολουθεί η Σελήνη, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας, ο Κρόνος, ο Χείρωνας και ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας. 

Ο Πλούτωνας σχετίζεται με την εμβάθυνση και το υποσυνείδητο. Τροφοδοτεί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία του ασυνείδητου, τη σκάλα που αναδύεται στο φως.  Στο φως του Ήλιου, στο φως της συνειδητότητας ! 

΄΄Ο Ήλιος αντικατοπτρίζει το θείο σπινθήρα που φέρουμε μέσα μας, απεικονίζει την ατομικότητα, τον πνευματικό εαυτό, το ταυτό που ονομάζει η ψυχολογία του βάθους, τον εσωτερικό εαυτό στις προσεγγίσεις της αυτογνωσίας, τον εσωτερικό πυρήνα των θρησκειών που εκδηλώνεται από τον μυημένο ή τον χρισμένο και στην αστρολογία που εκπροσωπείται από τον Ήλιο του ατομικού ωροσκόπιου΄΄. 

Ο Ήλιος, η συνειδητότητά μας, το φως που φέρουμε μέσα μας, είναι το κεντρικό σημείο του αστρολογικού γενέθλιου χάρτη. Μας εφοδιάζει και μας φωτίζει με την  ύπαρξη του πνευματικό μας εαυτού.


(δείτε το βίντεο)


Από ένα άλλο και διαφορετικό επίπεδο, μπορούμε να πούμε ότι είναι το αρσενικό αρχέτυπο και η εκδήλωση της εξωστρεφής μας πλευράς. Η πλευρά μας αυτή, συναντά τη Σελήνη, η οποία υποδηλώνει και εκδηλώνει, την κυτταρική μας μνήμη, τη θηλυκή μας υπόσταση, αλλά και την μήτρα που κυοφορεί. Είναι η παθητική μας πλευρά, το θηλυκό αρχέτυπο που αφουγκράζεται, απορροφά … και ενώνεται με το πνεύμα ...Ψυχή και Πνεύμα γίνονται  Ένα ! Είναι δηλαδή, η λεγόμενη συνέργεια του Ήλιου και της Σελήνης, ή με άλλα λόγια, αυτό που αποκαλούμε γιν και γιανγκ. Η ένωσή τους, επιτυγχάνεται από τη ίδια τη φύση !
Η συνειδητή μας εστίαση, τα ενδυναμώνει και τα εξευγενίζει. Τα καθιστά ενεργά και τα βοηθά να συλλειτουργούν σαν ένα ενιαίο σύνολο.  Μαζί με το καλούπι,  που  ορίζεται από τον Asc.(αυτό που ανατέλλει).

Για να το αντιληφθούμε όμως καλύτερα, δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε γύρω μας και μέσα μας.
Η ένωση των τριών αυτών σημείων, των σημείων δηλαδή που απεικονίζουν την τρισδιάστατη πλευρά μας, αποσυμβολίζεται με το σχήμα του αυγού.
Το κέλυφος του αυγού είναι ο ωροσκόπος, δηλαδή το εξωτερικό μας περίβλημα - σώμα μας. Το νερό του αυγού που σχετίζεται με το ασπράδι, είναι η Σελήνη, δηλαδή,  η ψυχή. Ο κρόκος στο κέντρο του αυγού, είναι ο Ήλιος.  Δηλαδή, το πνεύμα ! Το τρίπτυχο αυτό, το βλέπουμε παντού και δεν μπορεί να υπάρξει το ένα δίχως το άλλο. Ενιαίο και αδιάσπαστο.  Η οντότητά μας !

Αυτή η ιερή τριάδα, ο Ήλιος, η Σελήνη και ο ωροσκόπος, είναι η κεντρική ουσία, που για ΄΄χάρη΄΄ της ολοκλήρωσης, ο χάρτης συνηγορεί με τρόπο ιερό. Όλο αυτό, προς εξυπηρέτηση αυτής της βιωματικής και ολοκληρωμένης διαδικασίας.  

Με άλλα λόγια, η ίδια η γέννηση, είναι το ιερό !

Ο Αστρολογικός χάρτης, χαρτογραφεί και απεικονίζει με σοφό τρόπο τη διαδρομή αυτή.
Μια πιο εσωτερική προσέγγιση εκφράζεται κάλλιστα από το κηρύκειο του Ερμή, είτε αλλιώς από το δέντρο της ζωής. Κάθε κύκλος μέσα σε αυτό, είναι ιερός. Μέσα σε κάθε έναν κύκλο ξεχωριστά, είναι τοποθετημένοι οι πλανήτες. Οι πλανήτες, που εμπεριέχουν και συνυπάρχουν και πολλά στοιχεία.

Στοιχεία, που μπορούμε να τα απαριθμήσουμε και είναι πολλά.
Μερικά από αυτά και κυριότερα είναι οι αριθμοί.
Κάθε πλανήτης, εκφράζεται και από έναν αριθμό. 

Το ένα στον Ουρανό ή αλλιώς το άγιο πνεύμα ή αλλιώς έμπνευση, το δύο στον Ποσειδώνα ή αλλιώς την ένωση των αντιθέτων, το τρία στον Κρόνο ή αλλιώς τη δομή, το 4 στο Δία ή αλλιώς την επέκταση, το 5 στον Άρη ή αλλιώς τη δράση, το 6 στον Ήλιο ή αλλιώς τη συνειδητότητα, το 7 στην Αφροδίτη ή αλλιώς τη ρύθμιση, το 8 στον Ερμή ή αλλιώς την επικοινωνία, το 9 στη Σελήνη ή αλλιώς τον ψυχικό φορέα - συναίσθημα, και το 10 στη γη ή αλλιώς τη γείωση. 

Εδώ βλέπουμε και το συσχετισμό περί δεκάδος του Πυθαγόρα. Οι αριθμοί από το 1 έως και το 10, ολοκληρώνουν τον κύκλο της ανοδικής και της καθοδικής πορείας και γίνονται και πάλι 1. Δηλαδή, ένας νέος κύκλος.




Γνωρίζοντας ότι κάθε ζωδιακή περιοχή αποτελείται από 30 μοίρες, τότε είναι εμφανές, ότι κάθε περιοχή αποτελείται από το 3 δεκαήμερα. Το κάθε ένα από αυτά, εμπεριέχουν τη δεκάδα. (3 λοιπόν τα δεκαημέρα επί 10, μας κάνουν τις  30 μοίρες που αντιπροσωπεύουν τη μια ζωδιακή περιοχή. Επομένως, έναν ημερολογιακό μήνα. 12 τα ζώδια επί 30 μοίρες η κάθε ζωδιακή περιοχή ίσων οι 360 μέρες του χρόνου. Με αυτήν τη δομή, αποτυπώνεται με τρόπο συμβολικό, ένα ολόκληρο έτος. (τοποθετημένο μέσα στον κύκλο). Ένα ατομικό ημερολόγιο. Τόσο μοναδικό, όσο και το αποτύπωμα μας. Και έτσι, με αυτόν τον τρόπο, ορίζεται η τρισδιάστατη εμφάνιση της μονάδας. 

Κάθε κύκλος του δέντρου, ενώνεται και με τους άλλους κύκλους μέσω κάποιων ειδικών διαδρομών που ονομάζονται ατραποί.

Στο χάρτη του δέντρου, που εκπροσωπεί τη συλλογική γνώση, εμφανίζεται σε σημείο κρυφό και ο κύκλος του Πλούτωνα. Η κύκλος  εκείνος, που δείχνει το απόκρυφο και τη δύναμη του υποσυνειδήτου. Δηλαδή, τον πυρήνα της ύπαρξης.

Μέσα στο χάρτη αυτό, είναι τοποθετημένα και τα 4 βασικά επίπεδα, που συνυπάρχουν ισότιμα. Είναι το πνευματικό ή αλλιώς α αρχετυπικό, το διανοητικό, το συναισθηματικό και το σωματικό. 

Ο άνθρωπος για να είναι ολοκληρωμένος, πρέπει να βαδίζει συνειδητά και στα 4 αυτά επίπεδα, πράγμα που είναι δύσκολο και επιζητά αυτογνωσία. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο, διότι εάν κάποιος έρθει κοντά στην προσωπική του αλήθεια, τότε είναι όλα δυνατόν να συμβούν. Ελευθερία Πνεύματος  είναι ο αληθινός δρόμος. Ο Ήλιος ή αλλιώς πνεύμα, φωτίζει και καθοδηγεί με τον καλύτερο και εμφανέστερο τρόπο. Φωτίζει, εξισορροπεί και δείχνει το δρόμο προς την ολοκλήρωση.

Κάθε τι που απεικονίζεται μέσα σε αυτή τη διαδρομή, είναι ιερό. Θα συναντήσουμε τους κρυστάλλους και τους αριθμούς, το ζωικό βασίλειο και τα γράμματα της αλφαβήτου, τα φυτά και τα χρώματα, τις μουσικές νότες και το Ι. Τσινγκ, τις αρχετυπικές μορφές που προέρχονται από τη μυθολογία, τους ημιπολύτιμους λίθους, τα βότανα και την αλχημεία, την ταρότ και τα σημεία δύναμης, τα αρώματα και τα βιοχημικά άλατα, το δημιουργικό και διαμορφωτικό επίπεδο, τα 4 στοιχεία φωτιά, γη, αέρα, νερό, τα οντολογικά σύμβολα, τις ανθρώπινες σωματικές αντιστοιχίες, τις πνευματικές εμπειρίες, τις αρχαγγελικές και αγγελικές οντότητες και τα ιερά μέταλλα. Ζώα, πτηνά, τελετουργικά όπλα, εσωτερικές ικανότητες, και άλλα πολλά που ήδη υπάρχουν ή θα προστεθούν στο άμεσο μέλλον.

Αυτά όλα συνυπάρχουν στο δέντρο της ζωής, το οποίο με μια λέξη κλειδί, μπορεί να εκφραστεί από 1 έως το 10 ή με τη λέξη κλειδί ενός πλανήτη που εμπεριέχει τις ποιότητες όλες μαζί.


Ευχές  για ένα καλοτάξιδο δρόμο !
Στο κέντρο του εαυτού μας !
Στο ιερό που βρίσκεται μέσα μας !
Καλή συνέχεια :)


Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου, Σύμβουλος Ολιστικής Αστρολογίας, Reiki Master Teacher
*Πρωτότυπη παρουσίαση κειμένου: http://ouranokatevatoi.blogspot.gr


*Το κείμενο διαμορφώθηκε ειδικά για την ιστοσελίδα του Υπερνόησις Web Radio.  Eίναι μέρος της διάλεξης Αστρολογία και Ιερό, που πραγματοποιήθηκε από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου. Αφορούσε τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ ΄΄Ιερό 77΄΄.Πραγματοποιήθηκε στον Κεραμικό στις 29 Ιουνίου του 2012, στον καλλιτεχνικό χώρο, ΄΄ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ΄΄   

Στα βιντεάκια συμμετέχει με μουσικό σχόλιο ο Παναγιώτης Στέφος-Λυραυλος

* Μέρος της παρουσίασης έχει δημοσιευθεί και στο περιοδικό ΄΄New Age Astrology» 








    Ιστορικό παρουσιάσεων





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου