29/7/18

αντιμετώπιση μετατραυματικού σοκ





Από: Christina Klissiouni 
Αυτές οι οδηγίες δεν υποκαθιστούν τη θεραπεία, είναι πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση μετατραυματικού σοκ. Ευχαριςτω τον σύλλογο μας για αυτη την ανακοινωςη και την προςπαθεια του να συμβάλλει έμπρακτα.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
ετοιμάστηκε το φυλλάδιο που θα διανεμηθεί με οδηγίες και πληροφορίες για παροχή πρώτων συμβουλευτικών υπηρεσιών προς άτομα που έχουν ανάγκη.

Σας παραθέτουμε το κείμενο του εντύπου:

ΟΔΗΓΙΕΣ για την ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ του
ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ

Οι φυσικές καταστροφές θεωρούνται από τις κύριες αιτίες πρόκλησης μετατραυματικού σοκ (η ψυχοσωματική κατάσταση που ακολουθεί τραυματικές εμπειρίες, οι οποίες προέρχονται από φυσικές ή/και άλλες συνθήκες), σε παιδιά και ενήλικες.
Οι συνέπειες είναι άμεσες και εκδηλώνονται στο σώμα. 
Αν η αρνητική αυτή εμπειρία δεν αντιμετωπιστεί στον κατάλληλο χρόνο, σωματικά, ψυχολογικά και διανοητικά συμπτώματα εμφανίζονται αργότερα. Μάλιστα, συχνά δείχνουν να μην έχουν σχέση με το αρχικό αίτιο.

Γενικά οι καταστροφές προκαλούν πολλαπλά συναισθήματα (θυμό, οργή, θρήνο, πένθος, απελπισία, αγωνία κ.α.). 
Το άτομο μπορεί να “παγώσει” τα συναισθήματα ή να τα καλύψει κάτω από μια στάση λογικών εξηγήσεων και θαρραλέας αντιμετώπισης – μια φυσιολογική άμυνα απέναντι στον πόνο.

Το παρόν φυλλάδιο έχει σαν στόχο την δυνατότητα αναγνώρισης των ψυχοσωματικών εκδηλώσεων του σοκ και την παροχή χρήσιμων πληροφοριών για «πρώτες βοήθειες». Οι οδηγίες που ακολουθούν δεν αποτελούν θεραπεία και δεν αντικαθιστούν την όποια ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό ψυχικής υγείας.

Γενικές οδηγίες για τις πρώτες ώρες και ημέρες:
Το ψυχραιμότερο μέλος της οικογενείας και της ομάδας,
που αισθάνεται ότι μπορεί, αναλαμβάνει τον «συντονισμό”. Ο συντονιστής προτρέπει τα υπόλοιπα άτομα (ανάλογα με τις ικανότητες και την ηλικία τους) να αναλάβουν απλά πράγματα: 
π.χ. να βρουν νερό, να κρατήσουν αγκαλιά ένα μικρότερο παιδί, να ταΐσουν το ζωάκι της οικογένειας, να τηλεφωνήσουν σε φίλους και να πουν ότι είναι καλά κ.ο.κ.

Πιθανές «αντιδράσεις που μπορεί να έχετε ή να δείτε στους αγαπημένους σας

• Αποτράβηγμα
• Επαναλαμβανόμενες κινήσεις
• Συνεχές ή διακεκομμένο κλάμα
• «Κρέμασμα» στην αγκαλιά 
• Απλανές βλέμμα ή συγκεντρωμένο σε ένα σημείο
• Συνεχιζόμενες ερωτήσεις, που αποσκοπούν στην δημιουργία αίσθησης ασφάλειας
• Επιθετική συμπεριφορά
• Συμπεριφορά «θάρρους» και περιγραφή των γεγονότων με ένταση
• Συνεχές τρέμουλο
• Συχνές σκέψεις για τον θάνατο και τον πόνο

Μια φυσική καταστροφή μπορεί να έχει σαν συνέπεια:

> Την απώλεια μιας σημαντικής σχέσης: 
Το άτομο δεν γνωρίζει αν οι αγαπημένοι του ζουν, πέθαναν, υποφέρουν, που βρίσκονται κλπ.

> Την απώλεια σημαντικών αντικειμένων: 
Δεν καταστρέφεται μόνο το σπίτι, αλλά προσβάλλονται και οι αναμνήσεις. Το άτομο αναζητά εναγωνίως διάφορα αντικείμενα, τα οποία αντιπροσώπευαν στιγμές οικογενειακές, χαράς, συντροφικότητας, ήταν δώρα από παιδιά, αντικείμενα που τους δημιουργούσαν μια ρουτίνα και τους συνέδεαν με τον χώρο που καταστράφηκε.

> Την απώλεια σωματικών οργάνων: 
Είναι δυνατόν κάποιος να χάσει ένα μάτι, ένα πόδι ή άλλο μέλος του σώματός του από τραυματισμό.

> Την απώλεια της ζωτικής και ψυχικής ενέργειας: 
Αποτέλεσμα είναι η αποθάρρυνση και ακριβώς επειδή η παραμονή στην πραγματικότητα είναι πολύ επώδυνη το άτομο «χάνεται» σε μια εσωτερική/εναλλακτική πραγματικότητα.

> Την απώλεια του περιεχομένου και της καθημερινότητας: 
Ο άνθρωπος χάνει την ασφάλεια της «ρουτίνας» του.

Σε καταστάσεις σοκ, το άτομο είναι δυνατόν είτε να διακόψει την επικοινωνία είτε όχι.

Οι φίλοι και συγγενείς των πληγέντων θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν ότι, οι αγαπημένοι τους έχουν κάθε λόγο να πενθούν και να θρηνούν. Το πένθος είναι μια φυσιολογική διαδικασία, που απαιτεί χρόνο. Η ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων, καθώς και η υπενθύμιση περιπτώσεων του παρελθόντος στις οποίες το άτομο είχε ανταπεξέλθει με επιτυχία ενθαρρύνουν και δημιουργούν αίσθηση ελπίδας. 
Σε σωματικό επίπεδο η βαθύτερη αναπνοή, η αίσθηση επαφής των πελμάτων με το έδαφος, η βλεμματική επαφή, το άγγιγμα δίνουν στο άτομο την αναγκαία αίσθηση ασφάλειας, που πιθανόν να έχει απωλέσει και το συνδέουν με το εδώ και τώρα.

Αποφεύγουμε :

± να δίνουμε υποσχέσεις που δεν ξέρουμε αν θα υλοποιηθούν (π.χ. όλα θα πάνε καλά, μη φοβάσαι κλπ.)
± να δίνουμε συμβουλές (π.χ. πρέπει να κάνεις αυτό ή εκείνο - το άτομο καταλαβαίνει ότι, πρέπει να ενεργήσει με τον δικό μας τρόπο, που μπορεί να μην του ταιριάζει)

Και τα δυο πιο πάνω έχουν σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ατόμου.

Ιδιαίτερα για τα παιδιά:

Ακούστε το παιδί
Αποφύγετε να παρηγορήσετε με λόγια όπως «δεν είναι τίποτα θα περάσει»
Αγκαλιάστε το και κρατήστε το σταθερά στην αγκαλιά σας
Αν τρέμει, αφήστε το τρέμουλο να εξελιχθεί 
Μοιραστείτε τον δικό σας φόβο, πόνο, θυμό, αγωνία μαζί του
Δώστε χρόνο: ειδικά στα παιδιά, η έκφραση των
συναισθημάτων είναι διακεκομμένη
Δώστε χώρο στο παιδί να παίξει, να αναπνεύσει βαθιά για την εκτόνωση της έντασής του
Διαβεβαιώστε το ότι μπορεί να εκφραστεί με όποιο τρόπο θέλει.

Για οποιαδήποτε ερώτηση σας μπορείτε να απευθυνθείτε 
στην ΠΕΣΩΨ (Πανελλήνια Ένωση Σωματικής Ψυχοθεραπείας) στο τηλέφωνο: 697 3242540

Μια ομάδα εθελοντών Σωματικών Ψυχοθεραπευτών 
θα είναι στη διάθεση σας για να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας και να σας στηρίξουν.

©ΠΕΣΩΨ










26/7/18

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΜΕ?!



ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΜΕ!
Ολοι σχεδόν έχουμε κάποιον που έζησε προσωπικά τη φλεγόμενη φρίκη. Πως παραμένουν ζωντανοί μετά απο το κόκκινο μένος δεν σημαίνει ότι δεν κουβαλούν μέσα τους το βαθύ και υπουλο τραύμα του να βλέπεις τη γειτονιά σου ή το σπίτι σου να καίγεται. Πώς να τους συμπαρασταθούμε καλύτερα;

- Να δώσουμε το παρόν…η παρουσία μας είναι πηγή ασφάλειας, χρειάζονται να ακούσουν: είμαι εδώ για σένα, σε σκέφτομαι, είμαι δίπλα σου, κοντά σου, ο,τι χρειαστείς

- Αν έχουν ανάγκη να συζητήσουν αυτά που έζησαν ας τους ακούσουμε με προσοχή…

- Ας μην προσπαθούμε να τους παρηγορήσουμε (όλα θα πάνε καλά, θα τα ξαναφτιάξετε, αρκεί που είστε ζωντανοί)…αυτές οι κουβέντες είναι συχνά αγχωτικές, όταν οι άνθρωποι προσπαθούν απλά να αντέξουν τα ίδια τους τα συναισθήματα

- Ας μην τους γυρίζουμε πίσω στο τραυματικό βίωμα ρωτώντας λεπτομέρειες για την καταστροφή. Η περιέργειά μας δεν τους βοηθά κι ας τη μασκαρεύουμε εμείς ως “ενδιαφέρον”. Ας μην ενδίδουμε στην τρομολαγνεία μας! 

- Ας μην τους υποδεικνύουμε πώς θα έπρεπε να αισθάνονται…π.χ. "να είστε ευγνώμονες που εσείς είστε ζωντανοί". Το ότι έχουν τη ζωή τους δεν σημαίνει ότι δεν δικαιούνται να θρηνούν βαθύτατα ακόμα και το δέντρο που έχασαν στην αυλή τους, ή το παρκάκι που είχαν απέναντί τους.

- Ας μην κουβεντιάζουμε το τι θα έπρεπε να είχαν κάνει. Κάτι τέτοιο δημιουργεί αβάσταχτες ενοχές και απέραντο θυμό. Κι αν ακόμα οι ίδιοι ξεκινούν μια πρόταση με το “θα έπρεπε να είχα….” κόψτε αυτή τη συζήτηση. Πείτε τους “είμαι σίγουρη ότι έκανες το απολύτως καλύτερο που μπορούσες κάτω απο αυτές τις συνθήκες"

- Ρωτήστε αν μπορείτε να προσφέρετε πρακτική βοήθεια. Μερικές φορές βοηθά χίλιες φορές παραπάνω ένα τάπερ φαί, δύο εξάδες νερό, ένα κρεβάτι στο σαλόνι σας, τρέξιμο για δουλειές, παρά χίλιες κουβέντες.

- Μετατραυματικό σοκ… τα συμπτώματά περιλαμβάνουν flashbacks απο τη φρίκη, εισβολές πανικού στη σκέψεις, δυσκολία συγκέντρωσης, αυπνίες το βράδυ,εφιάλτες, μούδιασμα. Αν βλέπετε τέτοια σημάδια σε κάποιο πρόσωπο που γνωρίζετε, υπάρχει βοήθεια, αναζητήστε την.

Η μεγάλη πρόκληση θα είναι να μετατρέψουμε τη βιβλική καταστροφή σε αγάπη και σεβασμό για τον εαυτό μας και για το σπίτι μας τη γη… αλλά μέχρι τότε θα χρειαστεί να γλείψουμε τις πληγές μας και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο.

Αν κάποιος χρειάζεται την υποστήριξη ψυχολόγου, γράψτε μου στο inbox χωρίς δισταγμό.(αναδημοσίευση) Από Agnes Alice Mariakaki









Χρήσιμες πληροφορίες (αναδημοσίευση)



Χρήσιμες πληροφορίες (αναδημοσίευση) :

Δεν χρειάζονται αλλα τρόφιμα , νερά και ρούχα. Έχει συγκεντρωθεί τεράστιος όγκος πραγμάτων σε 4 μεγάλους χώρους συγκέντρωσης.

Για αιμοδοσία πρώτα να επικοινωνείτε με τον Ερυθρό Σταυρό για να σας ενημερώνει, αν έχουν συλλέξει την ημερήσια ποσότητα που χρειάζονται ( αν και ποτέ δεν είναι κακό, να δίνετε αίμα, σίγουρα δεν θα πάει χαμένο).

Φάρμακα έχουν συλλεχθεί πάρα πολλά και πριν Αγοράσετε κάτι επικοινωνήστε με τον Ερυθρό Σταυρό , γιατί στην τελευταία καταγραφή μας ενημέρωσαν, πως δεν λείπει κάτι (αλλά αυτά μεταβάλλονται) και αν είστε διατεθημένοι να πάρετε κάτι καλύτερα να ενημερώνεστε πρωτα, που υπάρχει έλλειψη.

Αν καποιος ενδιαφέρεται, να βοηθήσει εθελοντικά (με την φυσική του παρουσία), καλό θα ήταν, να επικοινωνεί πρωτα στα παρακάτω τηλέφωνα και να μην λειτουργεί αυτόνομα. Υπάρχει απίστευτος συνωστισμός από κοσμο, που πηγαίνει να βοηθήσει, αλλά καταλήγει να πηγαίνει τζάμπα, γιατί δεν χρειάζεται εν τέλει κάπου. Υπάρχουν, όμως, οργανωμένες βάρδιες και πόστα στα οποια μπορείτε, πιθανώς, να βοηθήσετε κάπως.

Ολοι θέλουμε, να βοηθήσουμε, αλλά το ζητούμενο είναι, να μπροούμε πράγματι, να φανούμε χρήσιμοι κάπου και να μην κλείνουμε απο τον συνωστισμό των αυτοκινήτων και των ανθρώπων τους δρόμους. Χθες δυο πυροσβεστικά δεν μπορούσαν να περάσουν, διότι είχε ερθει τόσος πολύς κόσμος να βοηθήσει με αποτέλεσμα την υπερβολική κίνηση και τον κλείσιμο του δρόμου ... ή τον συνωστισμό στα σημεία συλλογής με υπερβολικά πολλά άτομα και εν τέλει, να δημιουργείται ένα χάος και διάφορα προβλήματα συνεργασίας, αντί να δίνετε βοήθεια.

Επίσης, όσοι επιθυμούν, να βοηθήσουν στην συλλογή ζώων, να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες ομάδες, που εχουν αναλάβει εδώ και 3 μέρες την περισυλλογή τους και κάνουν εξαιρετική δουλεια. Απο όσο μας ενημέρωσαν οι ανάγκες πλεον, δεν είναι τόσο στον εντοπισμό και την περισυλλογή ζώων θυμάτων την πυρκαγιάς, αλλά κυρίως στην φιλοξενία, όσων έχουν ήδη διασωθεί. Επικοινωνήσετε, λοιπον, με τα αρμόδια κτηνιατρεία, που φιλοξενούν τα ζώα αυτα αφιλοκερδώς για να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Τέλος, πριν κοινοποιήσετε μια έκκληση βοήθειας επιβεβαίωστε, πως ισχύει ακόμα και πως δεν έχει συγκεντρωθεί η καλυφθεί η ανάγκη που ζητείται, διότι αναδημοσιεύονται εκκλήσεις, που έχουν ήδη καλυφθεί.


ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ!


#ΡΑΦΗΝΑ
Το τηλέφωνο του Δημαρχείου 2294321001
------------------
#ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Δημαρχείο 2294320900
--------------------
#ΝΕΑ #ΜΑΚΡΗ
Δημαρχείο 2294320500
Αθλητικό και Πολιτιστικό κέντρο Νέας Μάκρης. Όχι άλλοι εθελοντές για σήμερα!


Χρειάζονται αύριο για βάρδιες 8:00-12:00, 12:00-18:00 και 18:00-12:00
Παρακαλω καλέστε στο 2294069870 και δηλώστε ονοματεπώνυμο και ώρα που θα πάτε, καθώς και πόσα άτομα


#ΖΩΑ #Ιδιωτες #Εθελοντες
Είμαστε στην διάθεση όσων χρειαστούν βοήθεια η εξοπλισμό για απεγκλοβισμο και πιασιμο ζωων. Θα επικεντρωθουμε σε δυσβατα σημεία, χαλασμενα σπίτια κτλ.
Θα βαλουμε τροφές και νερά και θα μεταφέρουμε σε κτηνιατρεια τυχόν τραυματισμενα ζωα
Εκκίνηση 6μμ από Νερατζιώτισσα τηλ:6980500509
--------------------------------
#Κόμβος #Αλληλοβοήθειας #Πολιτών Δήμου Αθηναίων, Αθηναϊκή Αγορά, Κοινωνικό Φαρμακείο: Δομοκού 2 & Φιλαδελφείας, 10440 Αθήνα, έναντι Στ. Λαρίσης (Παλιό Φρουραρχείο), T: 210 8223718
Ζητούν εθελοντές για πακετάρισμα και οργάνωση των υλικών
-----------------
Κεντρικό Κτίριο #ΚΥΑΔΑ
Πειραιώς 35 & Σοφοκλέους 70, 10552 Αθήνα
Τ: 210 5246516
______________
ΚΕΕΛΠΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
somatiosekeel@gmail.com


ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΔΙΑΣΩΣΜΕΒΑ ΖΩΑ.


#Για όσους βρίσκονται Κινετα : Ανοιχτή αυλή στους αγίους Θεόδωρους για αδέσποτα Κινέτας που κινδυνεύουν αν δείτε ζώο κοντά στην πυρκαγιά μαζέψτε το και καλεστε 6975664142


#Περίθαλψη ζώων στο 2108013302


#Περίθαλψη ζώων στο κτηνιατρείο της Ειρήνης Κανελλοπουλου- Κηφισιά Πίνδου 16


#Ανιμα- περισυλλογή ζώων του δάσους. - ‭21 0951 0075‬


#Πικέρμι 24ωρη κλινική ζώων- ‭21 0603 8024


















9/7/18

Η σκέψη της ημέρας!



''Η ζωή με όρους τηλεπαιχνιδιού..η επιβίωση μέσα από ψηφοφορία...το μίσος για τους άλλους μεταδιδόμενο ως πάθος...ικανότητα..ταλέντο.. θύτες νικητές..και θύματα παιδιά κρεμασμένα στα μπαλκόνια..τελικά το παιχνίδι δεν ήταν αθώο..ούτε τα ήθελε το θύμα... η σιωπή καλύπτει τις αθλιότητες....απλά μη πέφτετε από τα σύννεφα άλλο φίλοι μου..δεν τους καταγγείλαμε ποτέ....σιωπήσαμε και εμείς''

Από: Dimitra Anastasiadou







Επιλογή fotο: Κ.Β


7/7/18

Ο διάσημος της Ημέρας: ''Marguerite Audoux'' 7/7




'' Marguerite Audoux''

Μυθιστοριογράφος
Βραβείο Femina 1910 για την Marie-Claire









Ο διάσημος της Ημέρας: ''Frida Kahlo'' 6/7


''Frida Kahlo''

καλλιτέχνης που ζωγράφισε πολλά πορτρέτα, 
αυτοπροσωπογραφίες και έργα εμπνευσμένα 
από τη φύση και αντικείμενα του Μεξικού












Ο διάσημος της Ημέρας: ''Katherine Helmond'' 5/7


''Katherine Helmond''

θεατρική & τηλεοπτική ηθοποιός, σκηνοθέτης









2/7/18

Ο διάσημος της Ημέρας: ''Hermann Hesse'' 2/7



''Hermann Hesse''

λογοτέχνης, ποιητής, μυθιστοριογράφος, 
ζωγράφος, φιλόσοφος

βραβείο Νόμπελ στη Λογοτεχνία,
βραβείο Γκαίτε, βραβείο Ειρήνης












Ο διάσημος της Ημέρας: ''Georg Christoph Lichtenbergf'' 1/7


''Georg Christoph Lichtenberg''

Φυσικός
Ένας από τους πρώτους επιστήμονες που εισήγαγαν πειράματα με τις συσκευές στις διαλέξεις τους. Ήταν σεβαστή μορφή στους σύγχρονους ευρωπαϊκούς πνευματικούς κύκλους. Διατηρούσε σχέσεις με τις περισσότερες από τις μεγάλες προσωπικότητες εκείνης της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των Goethe και Kant.