21/10/16

Το Θεατρικό Μουσείο μεταφέρεται στην ΕΡΤ


Το Θεατρικό Μουσείο μεταφέρεται στην ΕΡΤ
 και αρχίζει η συντήρησή του


Ξεκινά επειγόντως η σωτηρία των σπάνιων αντικειμένων και τεκμηρίων από την υγρασία, μούχλα, τρωκτικά, έντομα και διαρρήξεις σε χώρους της ΕΡΤ




Στις 26 Μαΐου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κήρυξε ομόφωνα ομόφωνα τη συλλογή του θεατρικού Μουσείου, μνημείο, κάνοντας ένα πρώτο βήμα για τη διάσωσή της. Επρόκειτο για την πρώτη μαζική κήρυξη αντικειμένων συλλογών με τον νόμο 3028 για την προστασία αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.  Η προσπάθεια μαζικής κήρυξης έγινε λόγω του επείγοντος της κατάστασης διατήρησης των αντικειμένων, όπως εξήγησε τότε στα μέλη του Συμβουλίου η προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Σταυρούλα Φωτοπούλου.

Το πρώτο αυτό μέτρο της διάσωσης που πάρθηκε τον Μάΐο ακολουθήθηκε από ένα δεύτερο, χθες, στη συνάντηση που έγινε στο ΥΠΠΟΑ και στην οποία πήραν μέρος στελέχη, συντηρητές και τεχνικό προσωπικό του Υπουργείου, ο διευθυντής του Εθνικού θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, ο Νίκος Θεοχαράκης πρόεδρος του Δ.Σ του Μεγάρου Μουσικής, εκπρόσωποι της ΕΡΤ, εκπρόσωποι της Εταιρείας Συγγραφέων και του Θεατρικού Μουσείου. Στη συνάντηση, στην οποία οι αρμόδιοι συντηρητές περιέγραψαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα βιβλία, τα αρχεία και τα εκθέματα του θεατρικού μουσείου, στο κτίριο της οδού Ακαδημίας, στο κτίριο της Καραμανλάκη που στεγάζει τη Βιβλιοθήκη του Μουσείου και στα δυο διαμερίσματα στο Παγκράτι που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, αποφασίστηκε με την διαδικασία του επείγοντος η άμεση μεταφορά, διάσωση και συντήρηση των χιλιάδων τεκμηρίων και θησαυρών του ελληνικού θεάτρου. Ήδη σε προηγούμενη φάση είχε αναζητηθεί η λύση μεταφοράς στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι χώροι συντήρησης.


Γιαυτό το λόγο η ΕΡΤ ανέλαβε την πρωτοβουλία να παραχωρήσει χώρους στους οποίους θα μεταφερθούν οι συλλογές και εκεί θα εργαστούν οι συντηρητές. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις που έχουν γίνει έχουν προσδιορίσει ότι οι ανάγκες για να μεταφερθούν οι συλλογές ξεπερνούν τα 1.500τ.μ. χώρου. Οι τεχνικοί του ΥΠΠΟΑ θα αναλάβουν άμεσα δράση, ενώ διευκρινίστηκε ότι οι χώροι της ΕΡΤ θα παραχωρηθούν για την συντήρηση και διάσωση του υλικού, ενώ αναζητείται χώρος για το επόμενο βήμα, την έκθεση των συλλογών. Πολλές προτάσεις ακούστηκαν αλλά το βασικό μέλημα εργαζομένων και φορέων είναι η μη διάσπαση της συλλογής. Το έργο αναλαμβάνει οικονομικά εξ΄ ολοκλήρου το Υπουργείο πολιτισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντηρητών πρόκειται για μια μεγάλη και χρονοβόρα επιχείρηση καθώς πολλά από τα εκθέματα αλλά και τα αρχεία βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης φθοράς. Μάλιστα, όπως σημειώθηκε από τους συντηρητές, το Θεατρικό Μουσείο είναι παράδειγμα προς αποφυγήν, καθώς ποτέ δεν υπήρξε αίτημα συντήρησης των εκθεμάτων αλλά δεν έγινε ποτέ και μουσειολογική μελέτη.


Αυτό το βήμα της σωτηρίας των αρχείων, βιβλίων και εκθεμάτων, ενός αναντικατάστατου εθνικού θησαυρού, σε καμία περίπτωση δεν δίνει λύση στα δυσεπίλυτα θεσμικά προβλήματα του μουσείου. Το μουσείο χρωστάει 700.000 ευρώ στο ΙΚΑ και 120.000 ευρώ σε ενοίκια για το διαμέρισμα όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη του φορέα, χρέη που ογκώθηκαν από τότε που σταμάτησε το επί 40 χρόνια επιχορηγούμενο μουσείο να παίρνει χρήματα επί υπουργίας Π. Γερουλάνου.


Η συλλογή του Θεατρικού Μουσείου-Κέντρου Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου περιλαμβάνει υλικό για θεατρικές παραστάσεις από τα προεπαναστατικά χρόνια (18ος αιώνας) ως το 2011 οπότε σταμάτησε η καταγραφή και συλλογή λόγω των οικονομικών δυσκολιών όπως και το περίφημο αρχείο του βασιλικού θεάτρου. Η συλλογή περιλαμβάνει ακόμα πάνω από 150.000 φωτογραφίες, ισάριθμες αφίσες, 200.000 προγράμματα, 50.000 τόμους και συγκροτεί ένα από τα πιο το πιο σημαντικά εθνικά μουσεία θεάτρου της Ευρώπης.

Το αρχείο περιλαμβάνει ακόμα οπτικοακουστικό υλικό, με βιντεοσκοπημένες παραστάσεις, ηχητικό αρχείο παραστάσεων και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές. Μεγάλος αριθμός του υλικού του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα του Μουσείου έχει ψηφιοποιηθεί και ήταν διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του μουσείου, που ωστόσο «κατέβηκε», λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Πολιτισμού να ανασυρθεί το υλικό και να ξαναστηθεί η ιστοσελίδα στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, όπου μπορεί να φιλοξενηθεί δωρεάν. Συνολικά έχουν ψηφιοποιηθεί 26.915 τεκμήρια και 1.000 ώρες οπτικοακουστικού υλικού.

Στην ΕΡΤ θα μεταφερθούν για συντήρηση και τα περιεχόμενα 18 καμαρινιών σημαντικών ανθρώπων του θεάτρου, μεταξύ των οποίων της Μελίνας Μερκούρη, της Κατίνας Παξινού και του Αλέξη Μινωτή, της Τζένης Καρέζη, της Κυβέλης, του Μάνου Κατράκη, της Αλίκης Βουγιουκλάκη, της Μαρίκας Κοτοπούλη και του Δημήτρη Χορν.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου