5/6/15

Αλέξης Τσίπρας: Η ελληνική πρόταση είναι η μόνη ρεαλιστική



Σε θετικό κλίμα αλλά χωρίς απτό αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθούμε υφεσιακά μέτρα. "Πρόοδο", είδε η Κομισιόν. "Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες μέρες" δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ

"Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη μαραθώνια συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "εποικοδομητική" τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συναντηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν προτάσεις που δεν μπορούμε να δεχθούμε όπως το κόψιμο του ΕΚΑΣ, η αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 10 μονάδες και άλλα μέτρα λιτότητας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν "take it or leave it" στη διαπραγμάτευση.
"Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια σκληρής λιτότητας.

Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση", είπα χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού δεν είναι τυχαία, καθώς οι δανειστές προχώρησαν σε προτάσεις-σοκ για κατάργηση του ΕΚΑΣ και - μετάταξη των τιμολογίων του ρεύματος στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (στο 23% από 13% σήμερα).

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε λάβει την πρόταση των δανειστών, ωστόσο το θετικό είναι ότι και οι τρεις συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και να υπάρξει λύση σύντομα.
Κομισιόν: Μια καλή και εποικοδομητική συνάντηση
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, εκδόθηκε ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία γίνεται λόγος για μια "καλή και εποικοδομητική συνάντηση".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπήρξε πρόοδος όσον αφορά την κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση και ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία.
Ντάισελμπλουμ: Οι συζητήσεις συνεχίζονται
O πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος, πριν από λίγο, από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».
Ενημέρωση Ομπάμα για την Ελλάδα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στις 24:00 ώρα Ελλάδας στον Λευκό Οίκο με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, συζητήθηκε και το θέμα της Ελλάδας.
Ο Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα και έχει ζητήσει να υπάρξει άμεσα λύση, αναγνωρίζοντας ότι οι συνταγές λιτότητας δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου