3/3/15

Ο Ζωδιακός Κύκλος και τα Ανθοϊάματα Μπαχ - Μέρος Α'

Ο Ζωδιακός Κύκλος και τα Ανθοϊάματα Μπαχ - Μέρος Α'






Ο Δρ. Έντουαρντ Μπαχ, παθολόγος και βακτηριολόγος που έζησε και εργάστηκε στην Αγγλία (1886-1936), ανακάλυψε μια σειρά από ανθοϊάματα τα οποία έγιναν τελικά γνωστά με το όνομά του. Τα ανθοϊάματα προέρχονται από άνθη διαφόρων δέντρων και φυτών και η δράση τους έγκειται στην απάλυνση και εξισορρόπηση πολλών αρνητικών ψυχολογικών και νοητικών καταστάσεων. Μάλιστα, τα δώδεκα πρώτα ανθοϊάματα που ανακάλυψε ο Μπαχ τα ονόμασε «Twelve Healers», Δώδεκα Θεραπευτές δηλαδή. Η ονομασία αυτή υποδηλώνει έναν, αν μη τι άλλο, ασυνείδητο συντονισμό του Μπαχ με τα αρχέτυπα του ζωδιακού, δεδομένου του ότι ο ίδιος ποτέ δεν τα συνέδεσε ανοικτά με τα δώδεκα ζώδια. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν πενήντα χρόνια μετά το θάνατο του Μπαχ για να γίνει και επίσημα η αντιστοίχιση των Δώδεκα Θεραπευτών στα δώδεκα ζώδια και αυτό το χρωστάμε στον αστρολόγο Πίτερ Ντέμιαν (1986).

Η παρούσα ανάλυση λοιπόν βασίζεται στην εργασία του Πίτερ Ντέμιαν και εστιάζεται στο πώς οι Δώδεκα Θεραπευτές του Μπαχ αντιστοιχούν στα δώδεκα ζώδια. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η αντιστοίχιση των Θεραπευτών στα ζώδια, θα δώσουμε ανά Θεραπευτή/ζώδιο παραδείγματα από τη φυλογενετική ανάπτυξη του ανθρώπου καθώς και από την εξέλιξη της φύσης μέσω των τεσσάρων εποχών. Άλλωστε, ο ζωδιακός κύκλος αποτελεί το συμβολικό ταξίδι της φύσης αλλά και του ανθρώπου μέσα στο χρόνο. Θα αναφερθούμε επίσης στις θεμελιώδεις δυνάμεις των πλανητών στα ζώδια, και πιο συγκεκριμένα σε περιπτώσεις όπου πλανήτες βρίσκονται σε πτώση ή αδυναμία σε κάποιο ζώδιο. Τέτοια παραδείγματα θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα ποια είναι τα τρωτά σημεία του κάθε ζωδίου και άρα γιατί ορισμένοι από τους Δώδεκα Θεραπευτές είναι καταλληλότεροι για συγκεκριμένα ζώδια και όχι για άλλα. Για παράδειγμα, η αδυναμία του Κρόνου (= αρχή του ρεαλισμού) στον Καρκίνο και η αδυναμία της Αφροδίτης (=αρχή της αγάπης) στο Σκορπιό εξηγούν καλύτερα γιατί το Clematis (το ανθοΐαμα που θεραπεύει την ονειροπόληση) και το Chicory (το ανθοϊαμα που θεραπεύει την ιδιοτέλεια και τη συναισθηματική εξάρτηση) ταιριάζουν καλύτερα στον Καρκίνο και το Σκορπιό αντίστοιχα, από ό,τι στους Ιχθύς το Clematis ή στον Καρκίνο το Chicory όπως μπορεί να περίμενε κάποιος.

Πάμε λοιπόν να δούμε ποιος Θεραπευτής του Μπαχ αντιστοιχεί σε ποιο ζώδιο ξεκινώντας από το ζώδιο του Κριού και συνεχίζοντας με τα ζώδια του Ταύρου, των Διδύμων, του Καρκίνου κ.ο.κ. Αν γνωρίζετε ότι έχετε έμφαση, δηλαδή πολλούς πλανήτες ή γωνίες (ωροσκόπο, μεσουράνημα, δεσμούς Σελήνης), σε ένα συγκεκριμένο ζώδιο, είναι πολύ πιθανό να χρειάζεστε τη λήψη του ανθοϊάματος που αντιστοιχεί στο ζώδιο αυτό.

Impatiens: Το Ανθοΐαμα του Κριού

Ο Κριός είναι το πρώτο ζώδιο της φωτιάς και του παρορμητικού τρόπου δράσης. Αυτό παραπέμπει στην εικόνα ενός κεραυνού που όσο γρήγορα εμφανίζεται και σκίζει τον ουρανό άλλο τόσο γρήγορα εξαφανίζεται. Μάλιστα, ως το πρώτο ζώδιο του ζωδιακού ο Κριός έχει έντονη συνείδηση του χρόνου που περνά γιατί με αφορμή το ίδιο είναι που ξεκινά να μετρά ο χρόνος αντίστροφα για το τέλος του ζωδιακού και άρα για το τέλος του ταξιδιού του ανθρώπου στη Γη. Έτσι εξηγείται η μεγάλη βιασύνη και το αίσθημα επείγοντος που χαρακτηρίζει τον Κριό: δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Κρόνος (=χρόνος) βρίσκεται παραδοσιακά σε πτώση στο ζώδιο του Κριού αντικατοπτρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μάλλον προβληματική σχέση που έχει ο Κριός με το χρόνο. Δεδομένου του ότι το ανθοΐαμα Impatiens είναι απαραίτητο σε άτομα που είναι ανυπόμονα, που βιάζονται πολύ, που θυμώνουν εύκολα όταν οι άλλοι καθυστερούν και που αγχώνονται με τις προθεσμίες που πρέπει να προλάβουν, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί το Impatiens θεωρείται ως το βασικό ανθοΐαμα του Κριού

Gentian: Το Ανθοΐαμα του Ταύρου 

Ο Ταύρος είναι το πρώτο ζώδιο του στοιχείου της γης και ως εκ τούτου είναι το πρώτο ζώδιο που έρχεται αντιμέτωπο με τα υλικά εμπόδια και τους περιορισμούς τους οποίους υφίσταται κανείς από τη ζωή στη γη. Για παράδειγμα, το υλικό σώμα περιορίζει την ψυχή η οποία όσο και να θέλει να πετάξει ελεύθερη δεν μπορεί γιατί το σώμα υπακούει στο φυσικό νόμο της βαρύτητας. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι ο Ταύρος αντιπροσωπεύει το στάδιο του φυτέματος του σπόρου (ο οποίος εμφανίστηκε στο προηγούμενο ζώδιο του Κριού), καταλαβαίνει το αίσθημα ασφυξίας που ίσως νιώθει ο σπόρος στην προσπάθειά του να φυτρώσει και να βγει στην επιφάνεια της γης. Από εκεί προκύπτει και η σύνδεση με το ανθοΐαμα Gentian καθώς τα άτομα που το χρειάζονται απογοητεύονται και αποθαρρύνονται εύκολα επειδή εστιάζονται στα υλικά εμπόδια και τις περιοριστικές συνθήκες που εμφανίζονται στο δρόμο επίτευξης των επιθυμιών τους. Την αυθόρμητη αυτή αποθάρρυνση και απαισιοδοξία την αποκαλούν πολλές φορές οι ίδιοι «ρεαλισμό», ένα ακόμη χαρακτηριστικό του στοιχείου της γης και δη του Ταύρου.

Cerato: Το Ανθοΐαμα των Διδύμων

Οι Δίδυμοι είναι το πρώτο ζώδιο του στοιχείου του αέρα και άρα είναι το πρώτο ζώδιο που καλείται να επικοινωνήσει με τους άλλους και να ανταλλάξει απόψεις μαζί τους. Η επικοινωνία όμως αυτή δεν είναι ακριβώς ισότιμη όπως είναι στο επόμενο ζώδιο του αέρα, στο ζώδιο του Ζυγού. Αυτό γίνεται αντιληπτό όταν κανείς λάβει υπόψη του ότι οι Δίδυμοι αντιστοιχούν σε εκείνο το στάδιο της εμβρυικής ανάπτυξης όπου αναπτύσσονται οι νευρώνες. Αυτοί μετατρέπουν τα διάφορα οργανικά ή περιβαλλοντικά ερεθίσματα σε πληροφορίες αντιληπτές από το κάθε όργανο ξεχωριστά αλλά και από το άτομο γενικά. Η άκριτη αυτή μεταφορά πληροφοριών καθοδηγεί σχεδόν αυτόματα τη δράση των οργάνων αλλά και του ίδιου του ατόμου. Έτσι, η επικοινωνίαστο στάδιο των Διδύμων έχει περισσότερο το χαρακτήρα της καθοδήγησης και τηςάκριτης εμπιστοσύνης σε πληροφορίες, συμβουλές και διδαχές άλλων. Εξ ου και η σύνδεση με το ανθοΐαμα Cerato καθώς το εν λόγω ανθοΐαμα συνιστάται στα άτομα που χαρακτηρίζονται από αδυναμία αυτοκαθοδήγησης και που συνέχεια χρειάζονται τις συμβουλές των άλλων για να πάρουν κάποια απόφαση.

Clematis: Το Ανθοΐαμα του Καρκίνου

Ο Καρκίνος είναι το πρώτο ζώδιο του στοιχείου του νερού κι έτσι είναι το πρώτο ζώδιο που καλείται να αναπτύξει το συναίσθημα και τη φαντασία του αλλά και να έρθει σε επαφή με το παρελθόν και τις ρίζες του ξεφεύγοντας έτσι από το παρόν. Επιπλέον, το ζώδιο του Καρκίνου αντιστοιχεί σε εκείνη τη φάση της εμβρυικής ανάπτυξης όπου το έμβρυο είναι πλέον ολοκληρωμένο και έτοιμο να γεννηθεί παραμένοντας όμως ακόμη καλά προστατευμένο στην κοιλιά της μητέρας του. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι το άτομο σε αυτή τη φάση βρίσκεται στο «δικό του κόσμο» όπου έχει τη δυνατότητα να ξεφεύγει από το παρόν μέσω της φαντασίας και της ικανότητάς του να ονειροπολεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Κρόνος, η αρχή του ρεαλισμού, βρίσκεται σε αδυναμία στο ζώδιο του Καρκίνου, με αποτέλεσμα ο ρεαλισμός να μην είναι ανάμεσα στα δυνατά σημεία του ζωδίου. Από εκεί προκύπτει και η σύνδεση με το ανθοΐαμαClematis, το οποίο είναι κατάλληλο για τα άτομα που ονειροπολούν και που κάνουν ανεδαφικές εκτιμήσεις για την πραγματικότητα.

Vervain: Το Ανθοΐαμα του Λέοντα

Ακολουθώντας τον Καρκίνο, ο Λέων είναι το ζώδιο που αντιστοιχεί στην ίδια τη γέννα και τον ερχομό του παιδιού στον κόσμο. Ο Λέων είναι λοιπόν το ζώδιο της δημιουργικότητας δεδομένου άλλωστε ότι το ύψιστο δείγμα της ανθρώπινης ικανότητας για δημιουργία είναι η τεκνοποίηση. Ο Ήλιος, η πηγή της ζωής μας, κυβερνά το Λέοντα και ως εκ τούτου το ζώδιο αυτό σχετίζεται με την ανεξάντλητη γενναιοδωρία και την προσφορά στους άλλους. Όμως, τόσο ο Κρόνος, η αρχή της τελειομανίας, όσο και ο Ουρανός, η αρχή του αλτρουισμού αλλά και του φανατισμού, βρίσκονται σε αδυναμία στο Λέοντα και αναδεικνύουν έτσι την προβληματική σχέση του ζωδίου με την τελειομανία, τον αλτρουισμό και το φανατισμό. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που στο ζώδιο αυτό αντιστοιχεί το ανθοΐαμα Vervain. Το εν λόγω ανθοΐαμα είναικατάλληλο για άτομα που εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους με υπερβάλλοντα ζήλο που φτάνει στα όρια της τελειομανίας. Είναι επίσης κατάλληλο για άτομα που θέλουν να σώσουν τους άλλους και που φτάνουν στο σημείο να επιβάλλουν τις απόψεις τους για το «καλό» των άλλων.

Centaury: Το Ανθοΐαμα της Παρθένου

Η Παρθένος είναι το ζώδιο που εποχιακά αντιστοιχεί στο τέλος του καλοκαιριού και άρα στη μετάβαση προς το φθινόπωρο. Έτσι, η ύψιστη δημιουργικότητα της φύσης με την πλούσια καρποφορία των δέντρων κατά το στάδιο του Λέοντα έχει πλέον περάσει ανεπιστρεπτί και η Παρθένος καλείται να υποταχτείστις νέες συνθήκες και στην επικείμενη έλλειψη καρπών και πόρων. Επίσης, η Παρθένος έχει εμπεδώσει το μάθημα του Λέοντα σχετικά με τη φανατική επιβολή των απόψεών του για το «καλό» των άλλων με αποτέλεσμα να αντιστρέφει την τάση αυτή του Λέοντα και να τη μετατρέπει σε ταπεινότητα και σε διάθεση να θυσιαστεί υπηρετώντας τις επιθυμίες των άλλων. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στο ζώδιο της Παρθένου ο Ποσειδώνας βρίσκεται σε αδυναμία, κάτι που φανερώνει την «αδυναμία» που δείχνει το εν λόγω ζώδιο στην έννοια της θυσίας που αντιπροσωπεύει ο Ποσειδώνας. Επομένως, αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος γιατί το Centaury, δηλαδή το ανθοΐαμα που θεραπεύει την υπερβολική εξυπηρετικότητα, την ευκολία υποταγής στις επιθυμίες των άλλων και τη συνακόλουθη καταπίεση της προσωπικής βούλησης, θεωρείται το ανθοΐαμα της Παρθένου.

Στο Μέρος Β που θα ακολουθήσει θα εξετάσουμε την αντιστοίχιση των ανθοϊαμάτων Μπαχ με τα υπόλοιπα ζώδια από τον Ζυγό μέχρι και τους Ιχθύς.

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στα ανθοϊάματα Μπαχ και τη σχέση τους με την αστρολογία παρακολουθήστε τη συνέντευξή μου στην εκπομπή της Σταυρούλας Χριστοπούλου και του Χρήστου Άρχου "Ζώδια και Μέλλον" στο Focus Web TVπατώντας εδώ. Για συνεδρίες ανθοθεραπείας επικοινωνήστε μαζί μου στο 6977786410ή στο 210-2522030 απογευματινές ώρες (17.00-20.00). 


Σχετική Βιβλιογραφία

Αγγελή, Μ. (2008). Ανθοθεραπεία με τα ιάματα Μπαχ: Πεμπτουσίες των λουλουδιών για την υγεία της ψυχής και την πνευματική εξέλιξη. ΑθήναΕκδόσεις Πύρινος Κόσμος.

Bach, E. (1936). The twelve healers and other remedies. London, England: C. W. Daniel, Co., Ltd.

Damian, P. (1986). An astrological study of the Bach flower remedies. Essex, England: Neville Spearman Publishers.


*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Τεύχος 8 της Επιθεώρησης New Age Astrology, Άνοιξη 2014.

by Dr. Vangelis Petritsis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου