5/3/15

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015





Απολαύστε τον Μάρτιο του 2015 τους φωτεινούς πλανήτες να κυριαρχούν στον νυχτερινό ουρανό μαζί με τον Γαλαξία μας.

  • Ο Άρης φαίνεται φωτεινότερος και μεγαλύτερος – Στα μέσα έως τέλη Μαρτίου, ο κόκκινος πλανήτης Άρης θα είναι φωτεινότερος και μεγαλύτερος  στον νυχτερινό ουρανό. Με ένα τηλεσκόπιο οποιουδήποτε μεγέθους από 60mm, θα δείτε τον Άρη. Για περισσότερες λεπτομέρειες χρησιμοποιήστε ένα τηλεσκόπιο 4’’ ή μεγαλύτερο. Ένα φίλτρο για τον Άρη θα σας βοηθήσει να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες.

  • Ετοιμαστείτε για τον Κρόνο – Αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί στον ουρανό του Μαρτίου, θα δείτε τον Κρόνο μαζί με τους δακτυλίους του – ένας καλός στόχος για τηλεσκόπιο – να ανατέλλει στον αστερισμό του Ζυγού. Σχεδόν κάθε τηλεσκόπιο μπορεί να σας δείξει το εκπληκτικό σύστημα δακτυλίων του αέριου γίγαντα πλανήτη και με ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο θα ανακαλύψετε περισσότερες λεπτομέρειες του Κρόνου, όπως την χαρακτηριστική διαίρεση Cassini στο σύστημα των δακτυλίων του.

  • Κυνηγήστε τον Κυνηγό – Ο Μάρτιος εξακολουθεί να είναι ένας καλός μήνας για να δείτε τον αστερισμό του Ωρίωνα και το φωτεινό νεφέλωμα Μ42, που ονομάζεται επίσης το νεφέλωμα του Ωρίωνα. Μετά τον Μάρτιο ο ομώνυμος αστερισμός θα κλίνει όλο και χαμηλότερα στα δυτικά, καθώς ο Ήλιος θα κινείται ανατολικότερα στον ουρανό. Το λεπτό νεφέλωμα του Ωρίωνα μπορείτε να το δείτε εύκολα με ένα ζευγάρι κυάλια 50 χιλιοστών και με ένα τηλεσκόπιο θα ανακαλύψετε περισσότερο πολύπλοκες λεπτομέρειες.

  • Φωτεινά συμπλέγματα για κυάλια – πάρτε ένα ζευγάρι κυάλια 50 χιλιοστών ή μεγαλύτερα, για μια υπέροχη θέα του αστρικού σμήνους των Πλειάδων (Μ45) τον Μάρτιο, το σύμπλεγμα Κυψέλη (Μ44) και το εντυπωσιακό διπλό σμήνος στον Περσέα. αυτά τα λαμπερά διαμάντια στον ουρανό είναι υπέροχα όταν παρατηρούνται με μεγάλα κυάλια. Γαλαξίες εν αφθονία – Περίπου στις 21.00 τα βράδια του Μαρτίου, η Μεγάλη Άρκτος, ο Λέων και το δυτικό άκρο του συμπλέγματος των γαλαξιών της Παρθένου, είναι αρκετά ψηλά στον ανατολικό ουρανό, για να μας δώσουν μια υπέροχη θέα μερικών από τους αγαπημένους μας Γαλαξίες. Επωφεληθείτε από την νέα Σελήνη στις 20 Μαρτίου και ταξιδέψτε στο σύμπαν με ένα μεγάλο τηλεσκόπιο. Απολαύστε το φωτεινό ζευγάρι Μ81 και Μ82 ακριβώς πάνω από τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Κοιτάξτε ανατολικά το φωτεινό άστρο Regulus στον Λέοντα για να δείτε τον Μ65 και Μ66. Στον βορειοανατολικό ουρανό παρατηρήστε τον περίφημο Γαλαξία Μ51 – Whirlpool(Δίνη). Ενώ τον Whirlpool μπορείτε να τον δείτε με μέτρια κυάλια 50 χιλιοστών, χρησιμοποιώντας ένα 10’’ ή 12’’ τηλεσκόπιο σε σκοτεινό ουρανό, θα δείτε τους όμορφους σπειροειδείς βραχίονες αυτού του μακρινού γαλαξία. Με ένα τηλεσκόπιο 8’’ ή και μεγαλύτερο και ένα σκοτεινό ουρανό, προσπαθήστε να βρείτε τους δεκάδες Γαλαξίες που φιλοξενούνται σε αυτή τη περιοχή του ουρανού.

  • Αντικείμενο πρόκληση, NGC 2419, ‘’Ο Διαγαλαξιακός Περιπλανώμενος’’ – Στον αστερισμό του Λύγκα και χρησιμοποιώντας ένα καλό 4.5’’ ή μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, προσπαθήστε επίσης να βρείτε το σφαιρικό σμήνος NGC 2419. Για να εντοπίσετε ευκολότερα αυτό το αστρικό σμήνος, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα 6’’ ‘η 8’’ τηλεσκόπιο ή και μεγαλύτερο, για να εντοπίσετε την δομή των άστρων. Ο NGC είναι ένα μακρινό σφαιρικό σμήνος, το οποίο κάποτε πίστευαν  ότι βρίσκεται έξω από τον Γαλαξία μας.
 Όλα τα αντικείμενα που περιγράφονται μπορείτε να τα παρατηρήσετε με τον προτεινόμενο εξοπλισμό σε ένα σκοτεινό ουρανό, μακριά από τα φώτα της πόλης και όταν το φως της Σελήνης δεν επισκιάζει τα αστέρια.


           Πληροφορίες για παρατήρηση των άστρων

Οι θερμές νύχτες της Άνοιξης μας φέρνουν μια σειρά νέων αστέρων και αστερισμών για παρατήρηση.
Ο Λέων είναι σε καλή θέση από το σούρουπο, ανεβαίνοντας ευθεία πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, με επικεφαλής την λαμπρή ‘’καρδιά του’’, τον Regulus (Βασιλίσκος). Η Παρθένος ακολουθεί μερικές ώρες αργότερα. Το κυριότερο αστέρι της, ο Spica, μοιάζει σχεδόν σαν δίδυμο του Βασιλίσκου. Ο πλανήτης Αφροδίτη συνεχίζει την άνοδο του στον δυτικό ουρανό, γνωστό ως ‘’Αποσπερίτης’’, ενώ ο Άρης, ο οποίος είναι κοντά στην Αφροδίτη από τις αρχές του μήνα, δεν πέφτει ποτέ κάτω από το λυκόφως.
  
          Συμβουλές για αστροπαρατήρηση αυτή την εβδομάδα

3 Μαρτίου: Σελήνη και Βασιλίσκος
Το σχεδόν γεμάτο φεγγάρι γλιστρά πίσω από την καρδιά του Λέοντα απόψε. Ο Βασιλίσκος στριμώχνεται κοντά στην κάτω αριστερή γωνία της Σελήνης το σούρουπο. Ο πλανήτης Δίας, ο οποίος επισκιάζει πολύ τον Βασιλίσκο, στέκεται από πάνω τους.

4 Μαρτίου: Πρώιμο καλοκαίρι
Το καλοκαίρι είναι μήνες μακριά αλλά το γνωστό μοτίβο, το αστέρι της σεζόν, ήδη φαίνεται στον ουρανό πριν την αυγή. Το καλοκαιρινό Τρίγωνο που χαρακτηρίζεται από τα αστέρια Vega,Deneb και Altair, εμφανίζεται στα ανατολικά με το πρώτο φως.

5 Μαρτίου: Πανσέληνος
Η Σελήνη είναι γεμάτη σήμερα, όταν εμφανίζεται απέναντι από τον Ήλιο στον ουρανό μας. Η πανσέληνος του Μαρτίου είναι γνωστή ως η λαμπρή Σελήνη, η ζεστή Σελήνη.

6 Μαρτίου: Η κόμη της Βερενίκης
Η Βασίλισσα Βερενίκη απλώνει τις κοτσίδες της σε όλη την ανατολική πλευρά του ουρανού το βράδυ. Σχηματίζουν μια σφιχτή ουρά από διάφορα άστρα, γνωστά ως Κόμη της Βερενίκης. Ο αστερισμός βρίσκεται χαμηλά στα ανατολικά το σούρουπο προς τα αριστερά του φεγγαριού.

7 Μαρτίου: Αρκτούρος
Ο Αρκτούρος, το πιο λαμπρό αστέρι του Βοώτη, στέκεται  μακριά στα αριστερά της Σελήνης, καθώς ανεβαίνουν στον ουρανό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στον ουρανό όλη τη νύχτα, έτσι είναι εύκολο να τον εντοπίσετε.

8 Μαρτίου: Στα σύνορα
Σήμερα ο πολικός αστέρας είναι ο Polaris. Εδώ και χιλιάδες χρόνια όμως ο άξονας της Γης ταλαντεύεται, έτσι ώστε να δείχνει διαφορετικά άστρα. Πέντε χιλιετίες πριν, επισημάνθηκε στοThuban ο Draco, ο Δράκοντας, και ήταν τότε το αστέρι του Βορρά.

Πηγή  : Orion Nasa

           Star Date Wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου