6/9/12

Η σκέψη της ημέρας

Η σκέψη της ημέρας !





Μια παράξενη θεωρία που λέγεται ολογραφική αρχή, λέει ότι το Σύμπαν είναι σαν ένα ολόγραμμα. Όπως το φως μας επιτρέπει να απεικονίσουμε ένα τρισδιάστατο είδωλο πάνω σε ένα επίπεδο φιλμ, έτσι και το φαινομενικά τρισδιάσ
τατο Σύμπαν μπορεί να είναι τελείως ισοδύναμο με κάποια κβαντικά πεδία και φυσικούς νόμους, "σχεδιασμένους" σε μια τεράστια μακρινή επιφάνεια.Ίσως λοιπόν και ολόκληρο το Σύμπαν να είναι σαν ένα γιγάντιο ολόγραμμα. «Το Σύμπαν δεν είναι ένα μηχανιστικό κατασκεύασμα. Έχει ψυχή και νόηση όπως ακριβώς και ο Άνθρωπος και μας αποκαλύπτεται στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Για όσους χρησιμοποιούν μόνο τις ανεπαρκείς ανθρώπινες αισθήσεις και τα όργανα που τις ενισχύουν, αποκαλύπτει μια εντυπωσιακα <<μαγική>>, συγχρόνως όμως ψεύτικη εικόνα. Είναι η εικόνα του ορατού και παρατηρήσιμου Σύμπαντος που έχουμε την αίσθηση πως μας περιβάλλει. Η εικόνα αυτή όμως δεν αποτελεί παρά μία παραμορφωμένη και στρεβλή σκιά ενός απειροελάχιστου μέρους των ιδιοτήτων αυτού που στην πραγματικότητα είναι το Σύμπαν».

(Βλ. Μ. Δανέζης - Σ. Θεοδοσιού, Επικούροι Καθηγητές Αστροφυσικής Παν/μιου Αθηνών "Η Κοσμολογία της Νόησης-Εισαγωγή στην Κοσμολογία" σελ 25 Εκδ. Δίαυλος)

«Η επιστήμη γνωρίζει πλέον ότι το Σύμπαν μας , όπως πίστευε ακριβώς και ο Πλάτωνας, είναι μη αισθητό. Οι μορφές και τα σχήματα που αντιλαμβανόμαστε αποτελούν ψευδείς απεικονίσεις άλλων, πραγματικών μεν αλλά μη αισθητών γεγονότων, τα οποία αποτυπώνονται σαν σκιές πανω σε μικρά κομμάτια του χώρου που οι αισθήσεις μας έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονταί».

(Βλ.Μ. Δανέζης - Σ. Θεοδοσιού,Επικούροι Καθηγητές Αστροφυσικής Παν/μιου Αθηνών "Η Κοσμολογία της Νόησης-Εισαγωγή στην Κοσμολογία σελ 49 Εκδ. Δίαυλος

Από τη Θεοδοσία Κωτούλα

Επιλέγει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου