Δευτέρα, 30 Απριλίου
- Η σελήνη λάμπει κάτω από τον Άρη, τον Βασιλίσκο και τον γ του Λέοντα αυτό το βράδυ.
- Η Αφροδίτη είναι στο «μεγαλύτερο βαθμό φωτεινότητας», με μέγεθος -4,7, δείχνοντας την μεγαλύτερη φωτιζόμενη από τον ήλιο επιφάνειά της (σε τετραγωνικά δευτερόλεπτα του τόξου) σε αυτή την εμφάνισή της στον βραδινό ουρανό.
Τρίτη, 1 Μαΐου
- Ο Δίας δύει μέσα στο λυκόφως. Μπορείτε ακόμα να εντοπίσετε τον Δία πολύ χαμηλά στα δυτικά βορειοδυτικά; Ο Δίας θα είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο στις 13 Μαΐου και θα επανεμφανιστεί στον πρωινό ουρανό τον Ιούνιο.
- Η Σελήνη αποτελεί τη βάση ενός μεγάλου τριγώνου με τον Άρη πάνω δεξιά και την Ντενέμπολα, το αστέρι στην ουρά του Λέοντα, πάνω και στα αριστερά του.
- Αυτή είναι η εποχή του χρόνου που τα αστέρια των Διδύμων στέκονται όρθια στα δυτικά όταν πέφτει το σκοτάδι. Ο Πολυδεύκης και ο Κάστορας είναι σχεδόν οριζόντια (ανάλογα με το γεωγραφικό σας πλάτος). Κάτω αριστερά τους λάμπει ο Προκύων. Πιο κάτω δεξιά τους είναι η Αίγα. Αυτή όμως που κλέβει την παράσταση χαμηλότερα στον ουρανό αυτό το έτος είναι η λαμπρή Αφροδίτη.
Τετάρτη, 2 Μαΐου
- Αυτή η εβδομάδα παρέχει στους παρατηρητές την τελευταία ευκαιρία για να έχουν μια καλή εικόνα του Σείριου, το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό, πριν εξαφανιστεί στο βραδινό λυκόφως. Λάμπει με μέγεθος -1,5 χαμηλά στον νοτιοδυτικό ουρανό. Αν κοιτάξετε μια ώρα μετά την δύση του ηλίου (περίπου στις 9 μ.μ.), ο Σείριος βρίσκεται περίπου 10 ° ψηλά. Κατά πάσα πιθανότητα, το αστέρι θα τρεμοσβήνει τρελά καθώς το φως του περνά μέσα από τα παχιά στρώματα του αέρα κοντά στον ορίζοντα.
- Η Αφροδίτη έχει προσεγγίσει στις 1,7 ° το αμυδρότερο αστέρι β του Ταύρου (El Nath), πάνω απ’ αυτήν.
Πέμπτη, 3 Μαΐου
- Ο Κρόνος και ο Στάχυς είναι αριστερά ή κάτω αριστερά της σελήνης (σε αύξουσα φάση). Κοιτάξτε κάτω δεξιά της σελήνης για το σχηματισμό τεσσάρων αστέρων του αστερισμού του Κόρακα.
Παρασκευή, 4 Μαΐου
- Η ετήσια βροχή διαττόντων Ήτα Υδροχοΐδες κορυφώνεται αύριο το πρωί. Δυστυχώς, η Πανσέληνος είναι στις 5 Μαΐου και το έντονο φως της θα εξαλείψει τα πιο αμυδρά μετέωρα και θα καταστήσει τα φωτεινότερα λιγότερο εντυπωσιακά. Μη χάνετε την ελπίδα σας, όμως. Το ακτινοβόλο σημείο της βροχής , δηλαδή το σημείο από το οποίο τα μετέωρα φαίνεται να προέρχονται ανατέλλει στα ανατολικά περίπου στις 3 π.μ. Με τη Σελήνη στο δυτικό ουρανό, πάρτε θέση εκεί όπου τα κτίρια ή τα δέντρα θα μπλοκάρουν το φως της. Οι Υδροχοΐδες προέρχονται από τα κομμάτια των συντριμμιών που εκτινάχθηκαν από τον κομήτη 1P/Halley κατά τη διάρκεια των πολλών ταξιδιών του γύρω από τον Ήλιο.
Σάββατο, 5 Μαΐου
- Πανσέληνος στις 6:36 π.μ. της Κυριακής. Συμπτωματικά, ο δορυφόρος μας φτάνει σε περίγειο, το κοντινότερο σημείο στην τροχιά του γύρω από τη Γη, στις 6:35 μ.μ. Βρίσκεται 356.955 χιλιόμετρα μακριά από εμάς, την πιο κοντινή προσέγγιση του έτους. Η Πανσέληνος απόψε είναι η μεγαλύτερη (33,5 ' ) του 2012, 8% πιο κοντά και πιο μεγάλη από το μέσο όρο. Όμως, δεν είναι αρκετό για να επιστήσει την προσοχή σας.
Κυριακή, 6 Μαΐου
- Ο Αρκτούρος, κεντρικό αστέρι του Βοώτη και σημείο αναφοράς του ανοιξιάτικου ουρανού, είναι ήδη αρκετά ψηλά στην αρχή της νύχτας και φθάνει πολύ ψηλά μετά τα μεσάνυχτα.
- Η κατσαρόλα της Μεγάλης Αρκτου φθάνει στο ψηλότερό της σημείο στον ουρανό νωρίς το βράδυ. Καθώς η Γη συνεχώς περιστρέφεται, η κατσαρόλα γυρίζει γύρω από τον Πολικό.
- Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
- Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide: "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."
Η φωτογραφία αυτή είναι του γαλαξία NGC 3521 στον αστερισμό του Λέοντα που απέχει 35 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Ο γαλαξίας αυτός είναι και αρκετά μεγάλος και φωτεινός που εύκολα θα μπορούσε να ανήκει στα αντικείμενα του Messier. Ο Γιαουρτσής Θεόδωρος χρησιμοποίησε το αποχρωματικό τηλεσκόπιο SkyWatcher 80/600, πάνω στη στήριξη EQ6 SkyScan και την κάμερα ccd Atik 314l mono. Το τηλεσκόπιο οδήγησης ήταν ένα διοπτρικό αχρωματικό 80/900 και η κάμερα οδήγησης η Dmk 21. Αναλυτικά οι χρόνοι έκθεσης: Lum:110X360 sec,Bin 1X1, Red: 40X360 sec, Bin 1X1, Green:40X360 sec, Bin 1X1, Blue: 40X360 sec,Bin 1X1. Συνολικός χρόνος έκθεσης:23 ώρες.
- Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία(εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
- Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
- Ο Ερμής (μέγεθος 0) είναι βαθιά μέσα στο φως της ανατολής του ήλιου, μόλις πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα.
- Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,7, στον Ταύρο) παραμένει στο ίδιο ύψος που είναι το μέγιστο ύψος που βρίσκεται κατά τη διάρκεια του οκταετούς κύκλου των εμφανίσεών της. Λάμπει στα δυτικά στο λυκόφως και δύει τα μεσάνυχτα! Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας λευκός δίσκος, 33” σε διάμετρο. Μπορείτε να την παρατηρήσετε με τηλεσκόπιο και την ημέρα, με ιδανική ώρα αργά το απόγευμα ή κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος. Θα έχουμε διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον ηλιακό δίσκο νωρίς το πρωί ( περίπου για 1 ½ ώρα μετά την ανατολή του ηλίου) της 6ης Ιουνίου.
- Ο Άρης (με μέγεθος 0 στον Λέοντα) είναι ψηλά στα νοτιοδυτικά μετά τα μεσάνυχτα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει 10 δευτερόλεπτα του τόξου φαινόμενη διάμετρο. Η επιφάνεια του βόρειου πόλου του πλανήτη έχει μειωθεί αρκετά αφού η άνοιξη δίνει τη θέση της στο καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Ο Βασιλίσκος βρίσκεται 5° στα δεξιά του Άρη και ο αμυδρότερος γ του Λέοντα είναι 8° πάνω από τον πλανήτη.
- Ο Δίας (μέγεθος -2) βυθίζεται ακόμα χαμηλότερα με τη δύση του ήλιου.
- Ο Κρόνος (μέγεθος +0,3, στη Παρθένο) λάμπει χαμηλά στα νοτιοανατολικά στο λυκόφως και ψηλά στο νότο μετά τα μεσάνυχτα. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 5° χαμηλότερα και στα δεξιά του, περίπου στο μισό της λαμπρότητας του Κρόνου και με μπλε χρώμα. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 14° ως προς εμάς.
- Ο Ουρανός είναι κρυμμένος στην ανατολή του ήλιου.
- Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκεται χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά πριν το πρώτο φως το λυκαυγούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου