23/5/12

Ερμής (Κυβερνήτης των Διδύμων-Παρθένου)

Ερμής 
 
(Κυβερνήτης των Διδύμων-Παρθένου)
 


Γονείς: Δίας, Μαία
Παππούς: Κρόνος
Γιαγιά: Ρέα
Σύμβολα: Κριάρι, κηρύκειο, πέτασος
Τι προστάτευε: Τους παλαιστές, τις πόλεις που κάνουν σπονδές
Μύθοι: Από τη στιγμή της γέννησής του φάνηκε πόσο πονηρός ήταν. ΄Εκλεψε τις πενήντα αγελάδες του Απόλλωνα από την Πιερία. ΄Αλλαξε τις οπλές, δηλαδή έβαλε τις οπλές τους ανάποδα. Ο Απόλλωνας θύμωσε πολύ. Ο Ερμής ήθελε να τον εξευμενίσει. Γι' αυτό έφτιαξε - την πρώτη στον κόσμο - μια λύρα από καβούκι χελώνας και έντερα αγελάδας.

Στη μυθολογία, ο Ερμής είναι γιός του Διός και αυτός, άρα είναι και αδελφός του Απόλλωνος. Στο πλανητικό μας σύστημα είναι ο κοντινότερος στον ήλιο πλανήτης. Η συσχέτισις μυθολογίας-αστρονομίας είναι φανερή.

Είναι γνωστός στην μυθολογία ο μύθος όπου ο Ερμής είναι νεογέννητος όταν συζητά με τον αδελφό του τον Απόλλωνα για τις κλεμμένες αγελάδες προσδιορίζοντας την σχέση του μεγάλου αδελφού Απόλλωνα με τον μικρό αδελφό Ερμή. Οι Έλληνες δημιούργησαν αυτόν τον μύθο γιά να κωδικοποιήσουν ότι ο Ερμής είναι ο μικρότερος σε μέγεθος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, (δέκα φορές περίπου μικρότερος της Γης και λίγο μεγαλύτερος της Σελήνης) αλλά και ένας πολύ μικρός πλανήτης δίπλα στον τεράστιο ήλιο.

Στην μυθολογία, ο Ερμής καθιερώνεται στον Όλυμπο ως αγγελιοφόρος κωδικοποιώντας έτσι την αστρονομική γνώση ότι έχει την ταχύτερη τροχιά περιστροφής περί του ηλίου. Η πλήρης περιφορά του περί του ηλίου είναι 88 γήινες ημέρες. Επειδή οι αγγελιοφόροι πρέπει να είναι ταχείς, "αξιοκρατικά" επελέγη ως τέτοιος ο ταχύτατος Ερμής.

Αλλά, λόγω της τεραστίας έλξεως που ασκείται επάνω του από τον ήλιο δεν μπορεί να περιστραφεί περί τον άξονά του. Έτσι η μία του πλευρά είναι διαρκώς στραμμένη στον ήλιο και έχει θερμοκρασία 410 βαθμών Κελσίου ενώ η άλλη του πλευρά δεν βλέπει ποτέ τον ήλιο και έχει θερμοκρασία -273 βαθμών Κελσίου. Η μυθολογία κωδικοποίησε αυτή την γνώση διότι η σκοτεινή του πλευρά είναι αυτή που χαρακτηρίζει τον Ερμή ως "κλέφτη" και προστάτη των κλεφτών αφού οι κλέφτες προτιμούν το σκοτάδι για το έργο τους. Όμως η σκοτεινή και ψυχρή πλευρά του, του προσδίδει και μία ακόμη ιδιότητα αυτή του ψυχοπομπού. Ο Ερμής συνδέεται με την σεξουαλικότητα αφού είναι βοηθός του Πλούτωνα και ψυχοπομπομπός. Το σκοτεινό (μελανό) και ψυχρό ταυτίζονται με τον θάνατο (τα σκοτάδια του Άδη).Ο σεβασμός της σεξουαλικής ενέργειας και η σωστή χρήση της,
 
προστατεύουν τον άνθρωπο από τις παρενέργειες . Ο Ερμής, αν δεν λειτουργεί άψογα, θα κλέβει πάντα τον άνθρωπο μαζί με τις αγελάδες του Απόλλωνα. Η σχέση της ταχύτητας κινήσεως των ψυχών-πνευμάτων-ανέμου ταυτίστηκε με την ψυχρή σκοτεινή επιφάνεια του ταχύτατου στην τροχιά του Ερμή. Με την ταχύτητα του Ερμή θα προχωρήσουν οι ψυχές για την μόνιμη κατοικία τους.
Εκπλήσσεται κανείς συνειδητοποιώντας το μεγαλείο της Ελληνικής σκέψης αφού συνδυάζονται οι ιεροί μύθοι με την ζωή και με τις επιστημονικές γνώσεις με απλότητα και αρμονία δημιουργώντας ένα σύνολο διδακτικών ιστοριών αλλά και ερεθισμάτων στους νοήμονες εγκεφάλους για περαιτέρω διερεύνηση.

Πηγή:http://e-lions.blogspot.com/
 
 
Από τη Θεοδοσία Κωτούλα
Επιλέγει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου