Τυχεροί είμαστε, προς το παρόν, στην Ελλάδα αφού τα ρεύματα της ατμόσφαιρας ωθούν την ηφαιστειακή τέφρα -που έχει σκεπάσει τη μισή Ευρώπη-από την Ισλανδία προς τα ανατολικά και δεν της «επιτρέπουν» να περάσει πάνω από τη χώρα μας. Αραιότερα σύννεφα καπνού έφτασαν χθες μέχρι την Αλβανία και τη Βουλγαρία.
Υπάρχουν υπηρεσίες που ελέγχουν και παρατηρούν συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου κάθε έξι ώρες και φαίνεται -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- ότι δεν επηρεάζεται η χώρα μας. Περισσότερο πλήττονται η δυτική, η βόρεια και η κεντρική Ευρώπη, λέει μιλώντας στην «Espresso» ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Καντερές και προσθέτει: «Επί του πρακτέου, πέραν της παρακολούθησης του φαινομένου, δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι για να το σταματήσει. Επίσης, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι δεν επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες και το μόνο που ίσως θα είχε ένα ενδιαφέρον είναι ότι αν έβρεχε, θα καθόταν, όπως λέμε, η σκόνη στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, όπως γίνεται με τη σκόνη της Αφρικής».
Παρ’ όλα αυτά, αν το φαινόμενο της εκτόνωσης του ηφαιστείου συνεχιστεί, τότε ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα άλλου τύπου, όπως λέει ο γεωλόγος Ευθύμιος Λέκκας: «Θυμίζω ότι όταν το συγκεκριμένο ηφαίστειο εξερράγη κατά το παρελθόν, το 1821, η διαδικασία είχε διαρκέσει ένα τετράμηνο. Αν και αυτή τη φορά έχουμε τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια, τότε ενδέχεται να δημιουργηθούν και ζητήματα κλιματικών αλλαγών, αλλά και προβλήματα στη γεωργία και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις λόγω των επικίνδυνων σωματιδίων που θα επικάθονται στο έδαφος. Αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία, θα διαπιστώσουμε ότι και άλλα ηφαίστεια είχαν δημιουργήσει αντίστοιχα προβλήματα, όπως το 1815 το ηφαίστειο Πινατούμπο του όρους Ταμπόρα στην Ινδονησία».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε πλήρη ετοιμότηητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν από την ηφαιστειακή τέφρα που «ταξιδεύει» σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας, ενώ με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας τονίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες που ζουν στη χώρα μας και εφόσον προκύψει ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων, θα υπάρξει άμεσα σχετική ενημέρωση.
Στο μεταξύ, τεράστια αναστάτωση στους αιθέρες για πέμπτη συνεχόμενη μέρα έχει προκαλέσει το νέφος της στάχτης από την έκρηξη του ηφαιστείου που βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ στην Ισλανδία μετατρέποντας τη μισή Ευρώπη σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Από τη Βρετανία μέχρι τη Ρωσία, εκατοντάδες αεροδρόμια έκλεισαν, αναρίθμητοι επιβάτες καθηλώθηκαν και οι ειδικοί εκτιμούν πως η αναστάτωση μπορεί να διαρκέσει για πολλές μέρες αφού κανείς δεν μπορεί να επηρεάσει τις διαδικασίες εξέλιξης ενός φυσικού φαινομένου.
Τα σωματίδια «τρυπάνε» τα πνευμόνια!
Επικίνδυνα για την υγεία χαρακτήρισε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τα σωματίδια που περιέχονται στην ηφαιστειακή τέφρα, εξαιτίας του μικροσκοπικού τους μεγέθους. «Τα σωματίδια, το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά τα δέκα μικρά, είναι πιο επικίνδυνα επειδή μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στους πνεύμονες» εξήγησε η διευθύντρια του τμήματος δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος της ΠΟΥ Μαρία Νέιρα, διευκρινίζοντας ότι δεν θα υπάρξει πιο αυξημένος κίνδυνος για την υγεία όσο η ηφαιστειακή τέφρα παραμένει σε μεγάλο υψόμετρο. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού, όπως άσθμα, βρογχίτιδα ή εμφύσημα, να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε περίπτωση που η τέφρα βρεθεί σε χαμηλότερα ύψη και σε αυξημένες συγκεντρώσεις. Για το λόγο αυτό, η Νέιρα συνέστησε στις παραπάνω ομάδες να αποφύγουν τη σωματική άσκηση αν υπάρξει μεγάλη ρύπανση της ατμόσφαιρας. «Αν βρίσκονται έξω και παρατηρήσουν ότι ο λαιμός και οι πνεύμονές τους έχουν ερεθιστεί, η μύτη τους τρέχει και τα μάτια τους τσούζουν, θα πρέπει να επιστρέψουν σε κλειστούς χώρους» σημείωσε.
Μία «ανάσα» πριν από την χώρα μας είναι η τέφρα από το ηφαίστειο Eyjafjoll της Ισλανδίας, που συνεχίζει να ξερνά λάβα και στάχτη. Στο μεταξύ, το χάος στις αερομεταφορές συνεχίζεται, ενώ οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της στάχτης στην υγεία μας και το κλίμα.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής η στάχτη έφτασε στην Αλβανία, ενώ μετεωρολόγοι λένε ότι η κατεύθυνση των ανέμων δείχνει ότι το σύννεφο δεν θα απομακρυνθεί έως τα μέσα της εβδομάδας τουλάχιστον.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κρίσιμη ημέρα είναι η Τρίτη, οπότε και ενδέχεται ο ελληνικός εναέριος χώρος ενδέχεται να κατακλυστεί από την ηφαιστειακή στάχτη.
Ο γκρίζος εφιάλτης που πλανάται πάνω από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης χρειάστηκε μόλις μερικές ώρες να εξαπλωθεί. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές είναι σε επιφυλακή και δηλώνουν έτοιμες να πάρουν μέτρα αν χρειαστεί.
Το χάος στις πτήσεις παραμένει και από την Πέμπτη έχουν ματαιωθεί συνολικά 63.000 ταξίδια στην Ευρώπη. Την Κυριακή, ακυρώθηκαν 174 πτήσεις από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και 26 από το «Μακεδονία». Πάντως, δοκιμαστικές πτήσεις που έγιναν σε Ολλανδία και Γερμανία χωρίς να υπάρξουν προβλήματα ή βλάβες δημιούργησαν ελπίδες για εξομάλυνση.
Στο μεταξύ, το Eyjafjoll συνεχίζει να βρυχάται, αλλά -ακόμα και αν σταματήσει άμεσα- η τέφρα θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα. Πάντως, οι μικροσεισμοί που γίνονται στην περιοχή δεν δείχνουν ότι η δραστηριότητα του ηφαιστείου μειώνεται.
Οι επιπτώσεις της τέφρας στην υγεία δεν είναι καλά γνωστές. Ωστόσο, άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, καθώς η στάχτη προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό και ερεθισμούς στα μάτια. Επιπτώσεις υπάρχουν και στο ζωικό και το φυτικό κεφάλαι
Λόγω της τέφρας, ο ουρανός θα αλλάξει χρώμα και η θερμοκρασία του πλανήτη θα πέσει από 0,5 μέχρι 1 βαθμό Κελσίου. Ήδη, μάλιστα, σε κάποιες χώρες το μπλε φως της ανατολής εξαφανίστηκε, δίνοντας την θέση του σε ένα απόκοσμο πορτοκαλί.
Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ηφαίστειο «μπλοκάρει» την Υφήλιο: το 1883 η έκρηξη του Κρακατόα στην Ινδονησία άλλαξε όχι μόνο το χρώμα του ουρανού αλλά και... την ώρα της δύσης του ηλίου, ενώ το 1816 έμεινε στην ιστορία ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι αφού η έκρηξη του Ταμπόρα είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου