5/4/10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)


Δευτέρα, 5 Απριλίου

  • Ο Ερμής και η Αφροδίτη απέχουν τώρα 3°. Η απόσταση τους αυτή αρχίζει να  αυξάνεται. Ο Ερμής θα παραμείνει μέλος του βραδινού ουρανού μέχρι και την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου.

Τρίτη, 6 Απριλίου

  • Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 12:38 μ.μ. Το φεγγάρι φαίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες κοντά στα αστέρια του Τοξότη.

Τετάρτη, 7 Απριλίου

  • Ο αστεροειδής Vesta φθάνει στο τέλος της ανάδρομης κίνησής του. Θα τον βρείτε 1,2° νότια-νοτιοανατολικά από το αστέρι έψιλον του Λέοντος. Η Vesta έχει τώρα μέγεθος 7 και μπορεί να εντοπιστεί μ’ ένα ζευγάρι κιάλια.
Πέμπτη, 8 Απριλίου

Ο Ερμής χάνει την φωτεινότητά του. Αυτός και η Αφροδίτη βρίσκονται λίγο ψηλότερα στον ουρανό το σούρουπο απ’ ότι ήταν μια εβδομάδα πριν. Καθώς πέφτει το σκοτάδι, οι Πλειάδες και οι Υάδες φαίνονται πιο πάνω.
Παρασκευή, 9 Απριλίου

  • Η ημισέληνος είναι στα ανατολικά -νοτιοανατολικά στο λυκαυγές. Ο Δίας είναι περίπου 25° κάτω και στα αριστερά της σελήνης. Ψάξτε να βρείτε τον Δία πολύ χαμηλά στα ανατολικά 45 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου.

Σάββατο, 10 Απριλίου

  • Ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο θα μπορέσετε να δείτε τον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, απόψε και αύριο το βράδυ, στα ανατολικά του πλανήτη. Με ένα 6ιντσο τηλεσκόπιο ή μεγαλύτερο θα αρχίσετε να διακρίνετε και το πορτοκαλί χρώμα της ατμόσφαιράς του.

Κυριακή, 11 Απριλίου

  • Σαν σήμερα το1970, εκτοξεύθηκε η επανδρωμένη αποστολή του Apollo 13 στο φεγγάρι. Αυτή ήταν η αποστολή η οποία σχεδόν κατέληξε σε τραγωδία. Στην επιστροφή του ταξιδιού,  μια έκρηξη στην καμπίνα ελέγχου έβγαλε τις κυρίως μηχανές εκτός λειτουργίας. Ήταν ένας συνδυασμός θάρρους, ικανότητας και αυτοσχεδιασμού που έδωσε στους αστροναύτες την δυνατότητα να επιστρέψουν, με μεγάλη συγκίνηση και αγωνία, στις 17 Απριλίου στη Γη μετά από μια περιστροφή γύρω από το φεγγάρι.
  • Η ουράνια Λυγξ καλύπτει μια αρκετά ευρεία περιοχή του ουρανού (σχεδόν 450 τετραγωνικές μοίρες) αλλά είναι πολύ αμυδρή, με ένα  μόνο αρκετά φωτεινό αστέρι. Αυτό είναι ο άλφα, με μέγεθος 3,1, το οποίο είναι εύκολο να εντοπιστεί αφού σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον Βασιλίσκο (Regulus) στον Λέοντα και τον Πολυδεύκη, τον πιο φωτεινό αστέρα από του Διδύμους. Έχει φασματικό τύπο M και τα κιάλια τον δείχνουν έντονα κόκκινο. Βρίσκεται 166 έτη φωτός μακριά και είναι 115 φορές πιο λαμπρός από τον Ήλιο. Το μόνο άλλο αστέρι στην Λυγξ πάνω από το τέταρτο μέγεθος είναι το 38 (μέγεθος 3,9).





Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).

Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."

Αυτή η έντονα χρωματισμένη φωτογραφία της τεράστιας λεκάνης Caloris στον Ερμή έχει ληφθεί από το MESSENGER στις 14 Ιανουαρίου 2008. Ακόμη και το γεμάτο λάκκους τοπίο του Ερμή είναι ενδιαφέρον. Η λεκάνη Caloris είναι μεγαλύτερη από σχεδόν όλους τους κρατήρες του ηλιακού συστήματος και έχει γύρω της στόμια από τα ηφαίστεια (έντονο κίτρινο χρώμα) που ζωγραφίζουν την εικόνα με όμορφα χρώματα. Αξίζει σίγουρα να βρείτε τον Ερμή αυτήν την εβδομάδα, λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.


Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).


         ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com. Ο νέος ηλιακός κύκλος #24 δίνει καθημερινά σημάδια δραστηριότητας.




Ο Alan Friedman από την Νέα Υόρκη φωτογράφησε αυτήν την τεράστια προεξοχή στον ήλιο την περασμένη εβδομάδα. Η απόσταση μεταξύ των σημείων στις δύο άκρες έφθανε περίπου τις 150.000 χιλιόμετρα!

  • Ο Ερμής και η Αφροδίτη φτιάχνουν ένα όμορφο ζευγάρι χαμηλά στα δυτικά κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος αυτήν την εβδομάδα. Η Αφροδίτη είναι κατά πολύ η λαμπρότερη από τους δύο και θα φθάσει βαθμιαία σε καλύτερη θέση για παρατήρηση στην ώρα του λυκόφωτος τους επόμενους τρεις μήνες. Ο Ερμής βρίσκεται κάτω και στα δεξιά της. Η Αφροδίτη έχει μέγεθος –3.9. Ο Ερμής χάνει την φωτεινότητά του, από –0.5 την Δευτέρα φθάνει στο +0,3 το Σάββατο και στο 1,4 στις 15 Απριλίου.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,1) αρχίζει να φαίνεται πολύ χαμηλά στο φως του λυκαυγούς. Θα τον δείτε λίγο πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα 40 με 30 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου.
  • Ο Άρης (μέγεθος +0,3 στον Καρκίνο) στα αριστερά από τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, ανατέλλει νωρίς το βράδυ και βρίσκεται ψηλά στον νότιο  ουρανό μετά τις 8 μ.μ. Η φαινόμενη διάμετρος του μικραίνει από 9,0 στα 8,4 δευτερόλεπτα του τόξου αυτήν την εβδομάδα. Ο βόρειος πόλος του πλανήτη φαίνεται ακόμα λευκός, αν και έχει χάσει μέρος της φωτεινότητάς του.
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6, στην κεφαλή της Παρθένου) που ήταν σε αντίθεση πριν δυο εβδομάδες, ανατέλλει στα ανατολικά με τη δύση του ήλιου και δύει με την ανατολή του ήλιου. Με τηλεσκόπιο, θα μπορέσετε να δείτε ότι οι δακτύλιοί του είναι σε κλίση μόνο 2,6° η οποία κλίση θα μικραίνει στις 1,7° νωρίς το Μάιο και στις αρχές Ιουνίου. 
  • Ο Ουρανός  και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί στο φως του ήλιου. 
  • Ο Πλούτωνας βρίσκεται χαμηλά στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.
www.astronomy.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου