7/3/21

Μουσική!

 


Αν και η μουσική έχει τη δύναμη να προκαλέσει διανοητικές, σωματικές και πνευματικές αντιδράσεις στον άνθρωπο, πέρα από ορισμένες γενικεύσεις, δεν γνωρίζουμε ακόμη με ακρίβεια το πως και με ποιόν τρόπο επιδρούν επάνω μας τα διαφορετικά είδη μουσικής. Κανείς δεν αντιδρά στη μουσική με τον ίδιο τρόπο, όπως κανείς δεν αντιδρά στο ίδιο μουσικό έργο πάντα με τον ίδιο τρόπο. Ανεξαρτήτως που εάν μας αρέσει ή όχι ένα είδος μουσικής, κάποιος συγκεκριμένος συνθέτης ή εκτελεστής μπορεί να επιδρά επάνω μας και η ανταπόκρισή μας να είναι έντονη.

Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι όσοι είναι πιο ευαίσθητοι στη μουσική, θα επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ όσους είναι λιγότερο ευαίσθητοι. Ο Paul Farnsowrth, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford, έχει συμπεράνει ότι: ΄΄Οι περισσότερες έρευνες μας έχουν δείξει ότι οι επιδράσεις είναι μεγαλύτερες σε όσους η μουσική έχει μεγαλύτερη αξία και σημασία, Αυτό σημαίνει οτι μια συγκεκριμένη σύνθεση μπορεί να προκαλεί κάποιες συγκεκριμένες αντιδράσεις σε ένα μουσικό άτομο και τελείως διαφορετικές σε ένα μη μουσικό. Ή ότι η αντίδραση αυτή μπορεί να διαφέρει από τη μια φορά στην άλλη στο ίδιο άτομο''.

Τα συναισθήματα προκύπτουν από την αντίδρασή μας σε συγκεκριμένα και αναγνωρίσιμα αντικείμενα, καταστάσεις, ή πρόσωπα. Η ψυχολογική μας διάθεση η οποία και δημιουργεί συναισθήματα, αποκαλείται και ορίζεται ως η ''μεταφυσική γενίκευση των συναισθημάτων''. Σχετικά τώρα με τη μουσική και το συναίσθημα, αυτό παίζει μεγάλο ρόλο, διότι στη μουσική το ΄΄συναίσθημα'' και η ''ψυχολογική διάθεση'' δεν είναι εναλλακτικοί όροι. 

Αντίθετα με αυτό που πολλοί πιστεύουν, η μουσική δεν εκφράζει με απόλυτη επιτυχία συναισθήματα, παρά δημιουργεί κάποια ψυχολογική διάθεση, στην οποία ανταποκρινόμαστε με κάποιο βαθμό συναισθήματος. Η μουσική από τη φύση της δεν είναι απόλυτα συγκεκριμένη, σε σχέση πάντα φυσικά με τα συναισθήματα. Εκφράζει, βέβαια, ορισμένες φορές σαφώς κάποιες γενικότερες ιδιότητες ψυχολογικής διάθεσης, επάνω στις οποίες εμείς, σαν ακροατές, μπορούμε να προβάλλουμε και να προσδώσουμε μια πιο συγκεκριμένη συναισθηματική έννοια. Το συναίσθημα με το οποίο αντιδρούμε και ανταποκρινόμαστε σε μια μουσική είναι πολλές φορές προσωπική υπόθεση και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από το ποια ήταν η ψυχολογική μας διάθεση τις προηγούμενες ώρες, από το εάν έγνοιες και σκέψεις παρεμβαίνουν  και δεν μας αφήνουν να συγκεντρωθούμε στην ακρόαση, από το εάν αισθανόμαστε και αν καθόμαστε βολικά ή όχι. Επίσης, η εξοικείωση μας με το συγκεκριμένο είδος μουσικής μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο, όπως οι προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες. 

Κάτι τέτοιο εξηγεί, εν μέρει, το γιατί η μουσική είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο. 

Το ότι η μουσική επιδρά στο σώμα μας είναι γνωστό και τεκμηριωμένο από πολλές μελέτες, έρευνες και μετρήσεις. Η Ψυχολογική διάθεση που προκαλεί επίσης η μουσική και ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε συναισθηματικά, έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί στην τεράστια σχετική βιβλιογραφία και αρθρογραφία. 


Επιλέγει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου


Στοιχεία Μουσικής Ιατρικής - Μουσικής Ψυχολογίας

''μουσικές βιταμίνες΄΄














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου