23/9/18

ΧΡΩΜΑΤΑ



ΧΡΩΜΑΤΑ





Κόκκινο:

Οι πιο σημαντικοί συσχετισμοί: Ενέργεια. Γείωση. ΄΄Ζητήματα επιβίωσης΄΄ Η υλική πλευρά της ζωής.
Συμβολική σημασία:  Ζωή. Ενέργεια, δύναμη θέλησης. Πάθος για ζωή. Αφθονία. Ωριμότητα. Ενέργεια που εκφράζεται με ταχύτητα στην 
Η δυνατότητα για πνευματική αφύπνιση.
Διανοητική σημασία: Εξωστρέφεια. Κυριαρχία. Εξουσία. ΄΄θέματα επιβίωσης΄΄ Υλική πλευρά της ζωής.Ενέργεια για αλλαγή.
Συναισθηματική σημασία: Πάθος, Ταμπεραμέντο,  Έξαψη, Φωτιά.
Φυσικοί συσχετισμοί: Σεξουαλικότητα ( εκείνη που συνδέεται με τη σύλληψη και τη γέννηση 
Τόνωση της ενεργειακής ροής





Πορτοκαλί:

Οι πιο σημαντικοί συσχετισμοί:  Εξάρτηση, αλληλεξάρτηση. Ανεξαρτησία.  Βαθιά ενόραση και έκσταση.
Συμβολική σημασία:  Αρμονία, Ομορφιά, Τέχνες, Θεότητα κι απάρνηση (οι μανδύες των βουδιστών μοναχών είναι πορτοκαλί). 
Εμπιστοσύνη. 
Διανοητική σημασία:  Σοφία, Αναποφασιστικότητα. Υπομονή και επιμονή. Βαθιά ενόραση.  Εξάρτηση. Αλληλεξάρτηση. Ανεξαρτησία.
Συναισθηματική σημασία:  Σοφία.΄΄Ενδόμυχα αισθήματα΄΄Πηγαία σοφία. Συντροφικότητα. Σεξουαλικότητα για την απόλαυση και την ικανοποίηση, όχι με την πρόθεση της σύλληψης. 
Ενθουσιασμός, Εξωστρέφεια, Ευτυχία, Βαθιά Αγαλλίαση
Το πορτοκαλί σχετίζεται επίσης με τη λήψη τροφής και την αφομοίωσης της. 

Κίτρινο: 
Οι πιο σημαντικοί συσχετισμοί:  Απόκτηση γνώσης
Συμβολική σημασία:  Ή λ ι ο ς,  Φ ω ς,  Στην Κινέζικη ιατρική, το κίτρινο συμβολίζει τη γη.  
Το ΄΄ κίτρινο ΄΄ στα φανάρια κυκλοφορίας, σημαίνει προσοχή! 
Διανοητική σημασία:  Διέγερση,  Ευφυiα
Συναισθηματική σημασία:  Ζεστασιά, Γέλιο, Χαρά και Αγαλίαση.





Πράσινο:

Οι πιο σημαντικοί συσχετισμοί:  Χώρος. Αναζήτηση της αλήθειας. Πανοραμική οπτική 
(πρόθεση να κοιτάς 360 μοίρες, να γυρνάς γύρω απο τον άξονά σου, για να δεις όλες τις πλευρές της κατάστασης).
Συμβολική σημασία:  Φύση, Ανάπτυξη, Άνοιξη, Δημιουργικότητα, Υπερ - αφθονία, Γονιμότητα,  
Το πράσινο φως στα φανάρια κυκλοφορίας, σημαίνει ελεύθερη πρόσβαση, κίνηση προς τα εμπρός. 
Το πράσινο εναρμονίζει το σώμα, την ψυχή, και το πνεύμα. 
Πνευματική σημασία:  Θεραπεία, Ανανέωση, Συμπάθεια, Αγάπη για τη Γη. Αρμονία με τη φύση και τους νόμους της.
Διανοητική σημασία:  Διάκριση, Συμβιβασμός, Ικανότητα να παίρνεις αποφάσεις. Γενναιοδωρία, Δυνατότητα να κάνεις ορθές κρίσεις. Ισορροπία. 
Συναισθηματική σημασία:  Άνοιγμα, Αταραξία, Ελευθερία, Γενναιοδωρία, Ζητήματα που σχετίζονται με την Καρδιά. Πανοραμική Θέα. 



Ρόζ:

Οι πιο σημαντικοί συσχετισμοί:  Απεριόριστη Αγάπη και στοργή. Αυτό σημαίνει πως όλα τα ΄΄κόκκινα θέματα΄΄είτε εκλεπτύνονται είτε επιτείνονται αρνητικά. 
Τη θηλυκή διαισθητική ενέργεια και την αφύπνιση. Εκφράζει την ανάγκη για θαλπωρή. Εκπροσωπεί το πρότυπο του γυναικείου ρόλου.



Τιρκουάζ:

Οι πιο σημαντικοί συσχετισμοί:  Μαζική επικοινωνία. Επικοινωνία μέσω της τέχνης και όλων των δημιουργικών εκφράσεων.
Συμβολική σημασία:  Το Τιρκουάζ είναι το χρώμα της συχνά αναφερόμενης εποχής του Υδροχόου. 
Αντιπροσωπεύει τη Θάλασσα και τα Δελφίνια. Την ελευθερία και την ευφυiα συνδυαζόμενες με τα αισθήματα.
Διανοητική σημασία:  Ικανότητα να εμπιστεύεσαι τη διαίσθηση και να προσαρμόζεσαι εύκολα στις αλλαγές ιδεαλισμός. Τάση για εξιδανίκευση. 
Διδασκαλία. Επικοινωνία μέσω των μαζικών μέσων, της τέχνης και κάθε λογής δημιουργικής έκφρασης. Αφύπνιση. Επικοινωνία μέσω ξένων γλωσσών. Ταλέντο σε Τεχνολογικά θέματα
Συναισθηματική σημασία:  Διαίσθηση όσον αφορά τα αισθήματα. Όλος ο τομέας των συναισθημάτων. Συμπόνια και συμπαράσταση. Συναισθηματική έκφραση. Αισιοδοξία. Παιδικότητα, (με την καλή έννοια του όρου). 





Μπλέ:

Οι πιο σημαντικοί συσχετισμοί:  Ηρεμία και επικοινωνία
Οι αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας στη Γερμανία, έχουν μπλε σημάδια. Το μπλε αντιπροσωπεύει την ταχύτητα  την ευθύτητα, και την αμεσότητα. 
Οι βαθμοφόροι των στρατιωτικών και των μη στρατιωτικών οργανισμών, φορούν μπλε στολές . Πράττοντας το, επιθυμούν να δείξουν οτι παρέχουν προστασία και οτι εργάζονται για την ειρήνη.
Διανοητική σημασία:  Διαίσθηση, Διπλωματία, Δύναμη Θέλησης, Αρχηγία, Ομοιομορφία, Εξουσία, ( Τα μπλού τζίνς, τα πιο διαδεδομένα ρούχα, εμφανίστηκαν στην Ευρώπη αρχικά σαν επανάσταση κατά της εξουσίας Σήμερα συμβολίζουν την ελευθερία και τον ελεύθερο χρόνο).  
Συναισθηματική σημασία:  Ηρεμία, Αταραξία, Τρυφερότητα, Κενότητα, Ψυχρότητα, ΄΄Νιώθω Μπλέ΄΄ Εισχωρώ μέσα. 



Βασιλικό Μπλέ:

Οι πιο σημαντικοί συσχετισμοί:  Το να ξέρεις για πιο λόγο βρίσκεσαι εδώ.
Συμβολική σημασία:  Αντιπροσωπεύει τη θηλυκότητα και τη νέα σελήνη. Το τρίτο μάτι - ψυχικές ικανότητες όπως η διόραση, η διακοή, η διαίσθηση. Η σημασία του δεν σχετίζεται με αναπάντεχα φαινόμενα αλλά περισσότερο με όσα είναι συνειδητά προσβάσιμα. Ικανότητα στο να παίρνεις αποφάσεις, να βλέπεις ΄΄ μέσα απο τις καταστάσεις΄΄
Συναισθηματική σημασία:  Ουδετερότητα Αντικειμενικότητα. Ικανότητα στο να κρατάς αποστάσεις. Ευλάβεια. Να είσαι μόνος με την έννοια της ολότητας. 



Διάφανο:

Συμβολική σημασία:  Το διάφανο είναι παγωμένο φως (γι΄αυτό και περιέχει όλα τα χρώματα). Σχετίζεται με τον καθρέφτη, μες στον οποίο αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας. Διαφάνεια. Η πηγή του φωτός. 
Πνευματική σημασία:   Βαθιά αντανάκλαση.  Επέκταση. Διαφάνεια. Διαύγεια. Αγνότητα.  Το ΄΄ αργυρό΄΄ νήμα που μας συνδέει με το άπειρο. Το λευκό ρόδο, σαν σύμβολο ακεραιότητας. Τιμιότητα. Απλότητα. Αλήθεια.
Διανοητική σημασία:  Διαύγεια.  Διεύρυνση.



Βιολετί:

Οι πιο σημαντικοί συσχετισμοί:  Πνευματικότητα. 
Ν΄αναγνωρίζεις και να συνειδητοποιείς το λόγο για τον οποίο ζεις.
Διανοητική σημασία:  Υπερβολική προσήλωση.





Ματζέντα:

Οι πιο σημαντικοί συσχετισμοί:  Αγάπη για τα μικρά καθημερινά πράγματα. Είναι το χρώμα του όγδοου τσάκρα, που τοποθετείται έξω κι επάνω απ΄το σώμα. 
Αυξάνει την ικανότητα για εστίαση. Συνεργασία. Το να βρίσκει κάποιος το λόγο για τον οποίο ζει και τον βιώνει.
Φυσικοί συσχετισμοί:   Διεγείρει την ροή της ενέργειας. Επηρεάζει όλα τα τσάκρα και τα μέλη του σώματος. 






Λευκό:  

Το χρώμα της αρμονίας. Εκφράζει απλότητα, αγνότητα, τελειότητα, τιμιότητα και ειλικρίνεια. Προστατεύει από αρνητικές επιδράσεις. Ευνοεί τη συμβίωση, την ενότητα, την Αγάπη. Είναι το ΝΑΙ στη γλώσσα των χρωμάτων



Μαύρο: 

Το μαύρο είναι το ΟΧΙ στη γλώσσα των χρωμάτων. Δηλώνει την παραίτηση και την άρνηση. Την εγκατάλειψη και την ανυπαρξία, την απελπισία και τη θλίψη. Τη σοβαρότητα και τη σταθερότητα. Υποδηλώνει την ανάγκη για ενέργεια από το περιβάλλον και τους ανθρώπους.



Κίτρινο:  

Ηλιακό χρώμα, δείχνει σοφία, κατανόηση και έντονη διαίσθηση. Εκφράζει τη νεότητα και τη χαρά. Είναι αντικαταθλιπτικό και ιδανικό για χώρους εργασίας, ενώ στις απλές αποχρώσεις ξεκουράζει. Συνδέεται όμως και με την απάτη, τη δειλία και τη ζήλια.



Πορτοκαλί: 

Διεγείρει τη δημιουργικότητα και φανερώνει φιλοδοξία και ενεργητικότητα. Εμπνέει, χαρίζει ζεστασιά, αφθονία και δημιουργεί ευχάριστη διάθεση. Είναι το χρώμα των ιδεών και της φαντασίας. Διώχνει τη θλίψη, χαλαρώνει και ανακουφίζει. Δημιουργεί διάθεση για νέες εμπειρίες. Αυξάνει τις πωλήσεις σε χώρους καταστημάτων και εμπνέει εμπιστοσύνη. 



Κόκκινο: Το χρώμα της δράσης. Χαρίζει δύναμη, διεγείρει, αλλά και εκνευρίζει. Αυξάνει τη θέληση για ζωή. Προσδίδει ζεστασιά, χαρά και αγάπη. Διευκολύνει την έκφραση των αισθημάτων. Όσοι το προτιμούν θέλουν να ξεχωρίζουν. Κουράζει όμως όταν χρησιμοποιείται συχνά. 




Ιώδες ή Μοβ: 

Ηρεμιστικό, πνευματικό και θεραπευτικό. Ξεκαθαρίζει φόβους και καταπιεσμένα συναισθήματα. Αυξάνει την παραγωγικότητα και ενθαρρύνει τον αυτοέλεγχο. Χρώμα του πλούτου και της ευημερίας. Δείχνει ευφυΐα, γνώση και επίσης ανάγκη για κατανόηση και τρυφερότητα.

Πράσινο ανοικτό: 
Κοινωνική διάθεση και ευαισθησία σε θέματα ηθικής. Η ειλικρίνεια και η αγάπη για την οικογένεια είναι σημαντικά. Χρώμα της φύσης και της ειρήνης. Απαλύνει τα προβλήματα και ξεκουράζει. Φανερώνει όμως και αναποφασιστικότητα. 



Πράσινο: 

Είναι χρώμα της ενέργειας, της νιότης, της ανάπτυξης, της γονιμότητας, της ελπίδας και της νέας ζωής. Δημιουργεί τη διάθεση να συμβουλεύουμε τους άλλους για θέματα ηθικής. Ενθαρρύνει τη διάθεση για χρήμα, αγάπη και εξισορρόπηση.



Πράσινο σκούρο: 

Χρώμα που δίνει κύρος και δύναμη σε πρόσωπα και πράγματα. Σε υλικά θέματα προσδίδει ποιότητα. Μπορεί όμως να προκαλέσει κατάθλιψη και εξασθένηση, ενώ ενθαρρύνει τον εγωισμό, τη ζήλια και την τεμπελιά. 



Πετρόλ: 

Ίδιες ιδιότητες με το τουρκουάζ ενισχυμένες με τις ιδιότητες του μπλε που περιέχει. Το χρώμα της πνευματικής ειρήνης και καθαρότητας, χωρίς αυτή η ιδιότητα να αφαιρεί την  ένταση της έκφρασης. 



Τιρκουάζ: 

Εκφράζει την αγνή καρδιά και τη φρεσκάδα. Ενθαρρύνει την καθαρή και ειλικρινή επικοινωνία. Είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γνώσης και της πληροφόρησης, καθώς ενισχύει τη διεύρυνση του νου.



Γαλάζιο: 

Αντιπροσωπεύει τη μάθηση και τα υγιή συναισθήματα. Ευνοεί τη γνώση. Ενισχύει την αφοσίωση, τη σταθερότητα και τη μεγαλοψυχία. Στους άνδρες ξυπνά το προστατευτικό αίσθημα. Ο έλεγχος των παθών και των ενθουσιασμών είναι χαρακτηριστικό του γαλάζιου. Ενισχύει την πιστή φιλία και τη μετρημένη ζωή. 



Μπλέ: 

Ενισχύει την αποδοχή αυτού που είμαστε. Ηρεμεί και χαλαρώνει. Ευνοεί τη λογική και τη διαίσθηση συνδυαζόμενες με την πειθαρχία και τη δημιουργικότητα. 



Μπλέ σκούρο: 

Ενισχύει τη συναισθηματική ηρεμία, την γαλήνη, την ευχαρίστηση και την ανάκτηση δυνάμεων. Ευνοεί την ηθική και τίμια αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης. Εκφράζει σοβαρότητα, ευθύνη, γνώση, εμπιστοσύνη και εξουσία.



Γκρί ανοικτό:  

Βοηθά να βρούμε συμβιβαστικές λύσεις, όμως ενισχύει την εξωτερική ψυχρότητα, σκληρότητα ακόμη και τη θλίψη. Τα μυαλό δεν χαρακτηρίζεται από φαντασία, αλλά από στενοκεφαλιά και περιορισμένη δημιουργικότητα.





Γκρί σκούρο:  

Ενισχυμένες ιδιότητες του γκρί ανοικτού. Τάσεις μελαγχολίας και απομόνωσης. Καμιά συναισθηματική εμπλοκή στα γεγονότα που συμβαίνουν στο περιβάλλον, όταν υπερισχύει αυτό το χρώμα. 



Χρυσό:  

Ηλιακό χρώμα με ιδιαίτερη δημιουργική και θετική ακτινοβολία στο περιβάλλον. Καταπολεμά την άρνηση, τη δυσαρμονία και είναι ο εχθρός της αρρώστιας. Προστατεύει από αρνητικές επιδράσεις. 



Ασημί:

Έχει τις ίδιες ιδιότητες με το χρυσό, όχι όμως τόσο έντονες. Είναι αντανακλαστικό χρώμα, κάτι σαν καθρέφτης στο περιβάλλον, ενώ αποδεσμεύει από κάθε τι που δηλητηριάζει τη ζωή. 







ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ:  αγάπη

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ:  δηλώνει υπερηφάνεια ή φιλοδοξία
ΚΙΤΡΙΝΟ:  δείχνει διανοητικότητα. 
ΠΡΑΣΙΝΟ:  το γαλαζοπράσινο καλές ιδιότητες
ΜΠΛΕ: το σκούρο μπλε δηλώνει ευλάβεια, ενώ το ανοιχτό μπλε δείχνει αφιέρωση σε ένα ευγενικό πνευματικό ιδανικό.
ΛΕΥΚΟ: ή περίπου λευκό: Υψηλή πνευματικότητα. 


Επιλέγει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου