26/1/12

Ο Δορυφόρος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ» … έτοιμος να εκτοξευθεί

Ο Δορυφόρος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ» … έτοιμος να εκτοξευθεί

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον νικητή του Διαγωνισμού Galileo στην Ελλάδα.



Η Αναστασία Παναγιωτακοπούλου από την Αθήνα, μαθήτρια της ΣΤ’ Τάξης
του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης είναι η νικήτρια του Διαγωνισμού
σύμφωνα με την απόφαση της εθνικής κριτικής επιτροπής. Οι νικητές σε κάθε χώρα
μέλος της Ε.Ε. θα δώσουν το όνομά τους στο δορυφόρο της χώρας τους που θα εκτοξευθεί
στο διάστημα.

Ο Δορυφόρος της Ελλάδας θα ονομαστεί ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ και θα αποτελεί μέρος
του αστερισμού του δορυφορικού προγράμματος Galileo.
Το όνομα της νικήτριας ανακοινώθηκε σε ειδική Τελετή Βράβευσης που
πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου η Αναστασία έλαβε το βραβείο της,
ένα ομοίωμα του δορυφόρου που θα φέρει το όνομά της, καθώς και ένα πιστοποιητικό
συμμετοχής. Όπως δήλωσαν και οι γονείς της «Και μόνο η συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό
είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Πόσο μάλλον όταν βγαίνει κανείς νικητής! Η Αναστασία μας,
από χαρά και ικανοποίηση, «πετάει στα σύννεφα» ή μάλλον... ΠΑΝΩ από τα σύννεφα!»

Στην τελετή παραβρέθηκαν και τα μέλη της ειδικής κριτικής επιτροπής: κ. Άρης Περουλάκης (Προϊστάμενος Τμήματος Επικοινωνίας/Εταιρικής Σχέσης & Δικτύων Πληροφόρησης, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα), κ. Μάνος Κιτσώνας
(Τεχνικός Διευθυντής, Ίδρυμα Ευγενίδου), κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος
(Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεεπικοινωνιών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας
Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος») και κ. Νίκος Μαρουλάκης (Εικονογράφος Παιδικών Βιβλίων), ενώ το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εκπροσώπησε ο κ. Κώστας Παπαχρήστος, Δ/ντης Σπουδών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος στο χαιρετισμό του συνεχάρη τη μικρή Αναστασία, καθώς και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, ενώ τόνισε και το ρόλο των Διευθυντών και των εκπαιδευτικών των σχολείων που προώθησαν τον διαγωνισμό και ενθάρρυναν τα παιδιά να δημιουργήσουν.

Ο κ. Περουλάκης σημείωσε ότι «Όλοι γνωρίζουμε ότι το διάστημα είναι ένα θέμα που γοητεύει τα μικρά παιδιά. Έτσι, με χαρά διαπιστώσαμε ότι περισσότερα από 1.100 παιδιά αγκάλιασαν με τη συμμετοχή τους τον ελληνικό διαγωνισμό, ανεβάζοντας έτσι την Ελλάδα στην 4η θέση σε επίπεδο συμμετοχών πανευρωπαϊκά. Όπως είναι λογικό, το έργο της κριτικής επιτροπής υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς χρειάστηκε να επιλέξουμε από ένα πλήθος ευφάνταστων σχεδίων, διαπιστώνοντας για ακόμα μια φορά ότι η φαντασία των μικρών παιδιών είναι απέραντη. 

Καταλήξαμε στο συγκεκριμένο σχέδιο που πιστεύουμε ότι κατάφερε όντας αισθητικά ελκυστικό να αποδώσει με τον πιο ευρηματικό τρόπο την οικειότητα με την οποία προσεγγίζει ένα μικρό παιδί την έννοια του διαστήματος. Μπράβο στην Αναστασία λοιπόν που επάξια αναδείχτηκε νικήτρια, όμως χιλιάδες μπράβο αρμόζουν και σε όλους τους μαθητές που τίμησαν με την συμμετοχή τους τον διαγωνισμό μας».

Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε «Ο διαγωνισμός ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία του προγράμματος GALILEO. Έδωσε την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές να αποτυπώσουν με τον τρόπο τους το Διάστημα και την Αεροναυπηγική στη σημερινή εποχή του παγκόσμιου κυβερνοχώρου και των κοινωνικών δικτύων. Οι συμμετοχές ήταν εξαιρετικές και κάθε μία είχε τη δική της ιδιαιτερότητα. Η τελική επιλογή την οποία τελικά ομόφωνα αποδεχτήκαμε, μετά τις επιμέρους βαθμολογήσεις, ήταν πραγματικά η ποιό πετυχημένη. Πολλά συγχαρητήρια στην Αναστασία και σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.», ενώ ο κ. Κιτσώνας δήλωσε «Είμαι πολύ ικανοποιημένος τόσο από τον αριθμό των παιδιών που πήραν μέρος στο διαγωνισμό όσο και από την ποιότητα των έργων τους. Η τελική επιλογή ήταν δύσκολη γιατί πολλά έργα είναι καταπληκτικά συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο φαντασία, ικανότητα αλλά και χιούμορ πάνω στο ζητούμενο θέμα.»

Αυτός ο συναρπαστικός Διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας 9 έως 11 ετών που ζουν στην Ε.Ε. Μια ειδική κριτική επιτροπή κλήθηκε να επιλέξει έναν νικητή από κάθε χώρα. Κάθε παιδί έπρεπε να καταθέσει ένα έργο με θέμα «Διάστημα και Αεροναυτική», χρησιμοποιώντας τη φαντασία του και οποιοδήποτε υλικό και τεχνική σκίτσου, ζωγραφικής και χρωματισμού.

Στη χώρα μας η συμμετοχή των παιδιών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, λαμβάνοντας την 4η θέση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο βάσει αριθμού συμμετοχών (άνω των 1100).
Ο Διαγωνισμός Ζωγραφικής Galileo
Ο Διαγωνισμός Ζωγραφικής Galileo έλαβε χώρα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του 2011. Παιδιά που ζουν σε κάθε μια από αυτές τις χώρες ενθαρρύνθηκαν να λάβουν μέρος. Οι νικητές έχουν πλέον επιλεγεί και το όνομα του καθενός θα δοθεί στο Δορυφορικό Πρόγραμμα Galileo.
Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2011 και όλοι οι νικητές θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012.

Το Πρόγραμμα Galileo
Το Πρόγραμμα Galileo είναι το ανεξάρτητο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της Ευρώπης. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα εκτοξευτούν τουλάχιστον 27 δορυφόροι, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διατηρήσει την ηγετική της θέση στις τεχνολογίες που σχετίζονται με το διάστημα. Το Galileo είναι το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωση που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης υπό Ευρωπαϊκή επίβλεψη. Θα είναι συμβατό και, σε ορισμένες υπηρεσίες του, διαλειτουργικό με το Αμερικάνικο GPS και το Ρώσικο Glonass, αλλά ανεξάρτητο από αυτά. Το δορυφορικό σύστημα θα διαθέτει πολλές εφαρμογές συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης μεταφορών και εφαρμογών κινητών τηλεφώνων.
Οι δορυφόροι του Προγράμματος Galileo έχουν προγραμματιστεί να εκτοξευτούν σε φάσεις ξεκινώντας από το 2011 και έως ότου ολοκληρωθεί ο σχηματισμός.

Διεθνής συνεργασία: Το σύστημα της ΕΕ και εκείνων που προέρχονται από την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Ινδία είναι συμβατά, αλλά αυτό απαιτεί συνεχείς συζητήσεις με όλα τα κράτη και μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Η Νορβηγία συμμετέχει και έχει συμβάλλει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου