Σε ποιόν ορμονικό κύκλο ανήκετε?
Από τη στιγμή που ακούσατε το πρώτο «μπαμ» (από την κλοτσιά του μωρού στην κοιλιά σας), όλα έχουν αλλάξει: Βάζετε τα κλάματα μπροστά σε μια εικόνα βρομικης πάνας, ξυπνάτε τον άντρα σας για βόλτα στις τρεις τα χαράματα γύρω-γύρω από το τετράγωνο γιατί σας μύρισε νυχτολούλουδο (μέσα στην Κυψέλη!) και περνάτε από φάσεις ερωτικού οίστρου (σαν τις μελισσούλες την άνοιξη) σε φάσεις απόλυτης αποχής.
Η περίπτωσή σας εξηγείται με τον απλό κανόνα της ορμονοεξάρτησης, αφού από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα του εννιάμηνου τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη οργανώνουν πανηγύρι.
Ορμονικός κύκλος Νο 1:
«Θα γίνω η χειρότερη μάνα»
Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα: Εμφανίζονται πάντα στην αρχή με υπαρξιακές κρίσεις συνείδησης. Τις περισσότερες φορές σας έρχεται να το βάλετε στα πόδια, ενώ σε περιόδους έντονης αναταραχής δεν θέλετε να δείτε κανέναν (και περισσότερο τον άντρα σας που είναι ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος)!
Ποιος είναι ο ένοχος της ορμονικής καταιγίδας: Δεν θα το πιστέψετε, αλλά το υπαρξιακό σας άγχος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη χοριακή γοναδοτροπίνη, που ανατρέπει όλη την ισορροπία των ενδορφινών και σας κάνει να τα βλέπετε όλα μαύρα. Φτάνει στο μάξιμουμ στο πρώτο τρίμηνο και συνήθως υποχωρεί όταν καταλάβετε για τα καλά (από τις κλοτσιές στην κοιλιά) ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής!
Πώς θα οργανώσετε την απεξάρτηση: Σκεφτείτε ότι όλες οι μαμάδες όλου του κόσμου πέρασαν από την εφιαλτική φάση της «χειρότερης μάνας». Χτυπάει εκεί που δεν το περιμένετε και συνεχίζεται με μικρότερες κρίσεις και στην υπόλοιπη ζωή. Μην απογοητεύεστε: Η μόνη λύση είναι να συμβιβαστείτε με την ιδέα, αφού δεν υπάρχουν κανόνες επιτυχούς επιβίωσης.
Ορμονικός κύκλος Νο2:
«Έχω μια λιγούρα...»
Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα: Οι αποκλίσεις στη ζυγαριά είναι η απόδειξη. Μπορεί στην αρχή να σας φαίνεται φυσιολογικό (με το γνωστό άλλοθι ότι τρώτε για δυο), όταν όμως τα κιλά ανεβαίνουν δυο-δυο σας ζώνουν τα μαύρα φίδια. Συνήθως έρχονται τις μεταμεσονύκτιες ώρες ως ανησυχία που ηρεμεί μόνο με ένα κιλό παγωτό σοκολάτα και, τις περισσότερες φορές, έχετε μια μανία να συνδυάζετε τα ασυνδύαστα (βλ. τσιπς με καυτερές πιπεριές τουρσί).
Ποιος είναι ο ένοχος της ορμονικής καταιγίδας: Ονομάζεται προγεστερόνη και πρόκειται για το Νο 1 εχθρό για τα κιλά σας (κατά τα λοιπά, χωρίς την υποστήριξη της δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη). Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών μεταβάλλεται όλο το μεταβολικό σας προφίλ, με αποτέλεσμα να έχετε μια μανία για πιο παρηγορητικές τροφές (κεκάκια, γαριδάκια, σοκολα-τάκΐα και όλα τα -άκια) που μεταφέρονται αυτόματα στις αποθήκες του λίπους.
Πως θα οργανώσετε την απεξάρτηση: Προσπαθήστε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Αδειάστε τα ντουλάπια σας και προμηθευτείτε όλα τα υγιεινά junk foods (πίτες της μαμάς, κουλουράκια με αγνό ελαιόλαδο, μπάρες δημητριακών με ξηρούς καρπούς και φρούτα).
Ορμονικός κύκλος Νο 3:
«Θέλεις να κάνουμε τρέλες;»
Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα: Η μανία σας να ξεφυλλίσετε επίμονα το Κάμα Σούτρα είναι ακατανίκητη. Θεωρητικά, η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια φάση αποχής και νηστείας, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να ξυπνήσει... το βασικό ένστικτο της Σάρον Στόουν μέσα σας.
Ποιος είναι ο ένοχος της ορμονικής καταιγίδας: Ένα ερωτικό κοκτέιλ ορμονών που ξεκινούν από την προγεστερόνη και φτάνουν στα οιστρογόνα. Σε αυτούς τους εννέα μήνες θα περάσετε από φάσεις όπου η καλή μέρα θα φαίνεται από το σεξ και από άλλες όπου και μόνο η σκέψη θα σας οδηγεί σε κατάθλιψη.
Πώς θα οργανώσετε την απεξάρτηση: Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν χρειάζεται απεξάρτηση αλλά σούπερ εξάρτηση. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και προσπαθήστε να πείσετε τον ερωτά σας ότι το πολύ σεξ δεν έβλαψε ποτέ κανένα (το αντίθετο μάλιστα, φτιάχνει και τη καλή διάθεση).
Ορμονικός κύκλος Νο 4:
«Πρόσεξε, δίνω και ξύλο!»
Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα: Σας καταλαμβάνει μια απίστευτη επιθυμία να βάλετε τις φωνές στη μέση της πλατείας Συντάγματος. Σας φταίνε όλοι και όλα και, όταν τελικά ξεθυμώνετε με τους άλλους, θυμώνετε με τον εαυτό σας που δεν μπορέσατε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας.
Ποιος είναι ο ένοχος της ορμονικής καταιγίδας: Για την κατάσταση σας ευθύνεται ένας συνδυασμός up & down ορμονών. Τη μία μέρα η σεροτονίνη σας κάνει κοκτέιλ πάρτι με τις ενδορφίνες, την άλλη έχει πέσει στο ναδίρ αναζητώντας επειγόντως ένα χάπι της χαράς για να ανέβει στα φυσιολογικά ύψη. Οι εξάρσεις του θυμού σας επικεντρώνονται στο τρίτο τρίμηνο που πλησιάζει η ώρα της κρίσης και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να γυρίσετε το τρένο.
Πώς θα οργανώσετε την απεξάρτηση: Παρακολουθήστε εντατικά σεμινάρια anger management (βλ. ταινία με τον Τζακ Νίκολσον που περιφερόταν από ψυχολόγο σε ψυχολόγο για να τα καταφέρει) και κολλήστε πάνω στο ψυγείο «Δεν θα ξαναβάλω τις φωνές στον άντρα μου όταν με ρωτάει πόσα μπουκάλια γάλα να αγοράσει».
Ορμονικός κύκλος Νο 5:
«Μισώ το ολόσωμο μαγιό»
Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα: Η εμμονή σας να γεμίσετε την ντουλάπια σας με κελεμπίες αποκλείει κάθε έλεγχο. Θυμάστε τα περασμένα σας μεγαλεία και τρέχει μαύρο δάκρυ. Το ολόσωμο μαγιό σας φαίνεται σαν... ζώνη αγνότητας!
Ποιος είναι ο ένοχος της ορμονικής καταιγίδας: Ένας ύπουλος εχθρός που ονομάζεται οιστρογόνα και ευθύνεται για το βάρος, τα φουσκώματα και την κοιλιά του Οβελίξ που θέλετε να ξεφορτωθείτε. Μέσα σε εννέα μήνες η μήτρα σας αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και η ζυγαριά σας χρειάζεται υποστύλωση.
Πώς θα οργανώσετε την απεξάρτηση: Ακολουθήστε την πολιτική του θετικού οραματισμού (το κάνουν και οι γιόγκι). Φανταστείτε πώς θα θέλατε να είστε και «μπείτε» στο καινούριο σας σώμα για να το χαρείτε. Αν δεν πιάσει, βάλτε πρόγραμμα: Χρειάζεστε εννέα μήνες (άρα 40 εβδομάδες μετρημένες μία-μία) για να ξαναβρείτε τον fit εαυτό σας (αν δεν φτάνουν, θα αναλάβει την εκγύμνασή σας το μωρό που θα σας τρέχει πάνω-κάτω).
Ορμονικός κύκλος Νο 06:
«Θέλω τη μαμά μου!»
Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα: Από τα κλάματα που σας πιάνουν όταν παίρνει τηλέφωνο! Έχετε ανάγκη από χάδια και φιλιά και από επιστροφή στο παιδικό σας δωμάτιο. Και μόνο η ιδέα ότι δεν θα είστε πια παιδί, σας φέρνει απελπισία.
Ποιος είναι ο ένοχος της ορμονικής καταιγίδας: Ευθύνεται η προγεστερόνη που σας οδηγεί σε κακές σκέψεις. Η ευθύνη του νέου ρόλου σας βαραίνει τις πλάτες και η ιδέα ότι θα πάρετε τη θέση της μαμάς σας σας προκαλεί απανωτές κρίσεις πανικού.
Πώς θα οργανώσετε την απεξάρτηση:
Σκεφτείτε ότι ποτέ δεν θα πάψετε να είστε το παιδί κάποιου. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε μια χαρά να συνδυάσετε τις φωνές στο παιδί σας και την γκρίνια στη μαμά σας.
Ορμονικός κύκλος Νο 7:
«Είμαι πολύ κου-ρα-σμέ-νη...»
Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα: Η μανία σας να σέρνετε από πίσω την κουβέρτα σας δεν αποτελεί απλώς ένδειξη. Θέλετε να μείνετε για πάντα στο κρεβάτι ξεφυλλίζοντας περιοδικά και βλέποντας κουτσομπολίστικες εκπομπές. Η περίπτωση σας είναι κοινή και δεν προκαλεί ανησυχία, αφού αυτή η ανεξήγητη κούραση υποχωρεί αμέσως όταν έρχεται η πραγματική κούραση από τις άγρυπνες νύχτες με το μωρό.
Ποιος είναι ο ένοχος της ορμονικής καταιγίδας: Ένας συνδυασμός προγεστερόνης-οιστρογόνων έρχεται να συσσωρευτεί στη φυσιολογική κούραση από το ίδιο το γεγονός της εγκυμοσύνης. Το χειρότερο όμως είναι το άγχος για το μέλλον, που σας οδηγεί σε μια μόνιμη τάση φυγής από την πραγματικότητα.
Πώς θα οργανώσετε την απεξάρτηση: Προσπαθήστε να αντισταθείτε. Η εγκυμοσύνη είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να κάνετε ό,τι θέλετε χωρίς να σας ζητήσει κανείς αναφορά. Αφήστε λοιπόν τους άλλους να βγάλουν το μαύρο φίδι από την τρύπα όσο απολαμβάνετε τις τελευταίες στιγμές τεμπελιάς.
Ορμονικός κύκλος Νο 8:
«Πάλι θα περάσουμε τη νύχτα στον καναπέ...»
Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα: Οι αϋπνίες είναι σήμα κατατεθέν του τρίτου τριμήνου όπου σας ενοχλεί η κοιλιά, το μωρό που ανεβοκατεβαίνει σαν να βρίσκεται σε γήπεδο, ο αγαπημένος σας που ροχαλίζει και το μαξιλάρι που είναι σαν πέτρα.
Ποιος είναι ο ένοχος της ορμονικής καταιγίδας: Οι παράγοντες οιστρογόνα-προγεστερόνη-προλακτίνη που επηρεάζουν τη μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. Όσο πλησιάζετε μάλιστα στο τέλος τόσο αυξάνονται και τα όνειρα, που με φλας από τη μελλοντική σας ζωή σας οδηγούν στα όρια του πανικού. Είναι πιθανόν επίσης να έχετε μια δυσκολία στην αναπνοή που σας εμποδίζει να βρείτε πραγματική ηρεμία.
Πώς θα οργανώσετε την απεξάρτηση: Οργανώστε την τελετουργία του ύπνου. Σχεδιάστε με λεπτομέρεια την ατμόσφαιρα (χαμηλός φωτισμός, ήρεμη μουσική) και βυθιστείτε απαλά στην αγκαλιά του Μορφέα.
Ορμονικός κύκλος Νο 9:
«Ακούει κανείς εκεί κάτω;»
Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα: Μετά το δεύτερο τρίμηνο νόμιζετε ότι το μωρό σας μιλάει, ενώ νιώθετε μια κλοτσιά και ερμηνεύετε αυτόματα τα σημάδια σαν την Πυθία.
Ποιος είναι ο ένοχος της ορμονικής καταιγίδας: Η προλακτίνη σε συνδυασμό με την προγεστερόνη που κυριαρχεί στο δεύτερο τρίμηνο. Έχετε ένα μόνιμο άγχος ότι θα συμβεί κάτι κακό και στην πρώτη μέρα σιωπής τρέχετε αυτόματα στον γιατρό σας με συμπτώματα εκτεταμένου πανικού.
Πώς θα οργανώσετε την απεξάρτηση: Προσπαθήστε να πετύχετε τη νιρβάνα. Το μωρό ζει τη δική του καθημερινότητα και το γεγονός ότι θέλει μια ώρα ύπνο παραπάνω δεν σημαίνει αυτόματα κόκκινο συναγερμό. Αν μάλιστα διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, θα του κάνετε περισσότερο καλό από το να τρέχετε μέσα στα μεσάνυχτα στο μαιευτήριο.
Ορμονικός κύκλος Νο 10:
«Θέλω να γεννήσω εδώ και τώρα!»
Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα: Από το γεγονός ότι κοιμάστε με τη βαλίτσα αγκαλιά. Έχετε ξεπεράσει τα όρια αντοχής σας και θέλετε να τελειώνετε μια και καλή από τον εφιάλτη που λέγεται ώρα τοκετού.
Ποιος είναι ο ένοχος της ορμονικής καταιγίδας: Η ωκυτοκίνη, που δίνει το έναυσμα για την πιο μεγάλη ώρα. Την τελευταία στιγμή το σώμα σας πλημμυρίζει με ένα κοκτέιλ ορμονών (από τα οιστρογόνα μέχρι την προλακτίνη που βοηθάει στις συσπάσεις και διευκολύνει την παραγωγή γάλακτος).
Πώς θα οργανώσετε την απεξάρτηση: Μην το σκέφτεστε. Ο οργανισμός σας είναι προγραμματισμένος μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια και θα λειτουργήσει ρολόι. Μέχρι τότε υπομονή, επιμονή και μερικές βόλτες με το αυτοκίνητο για να εντοπίσετε την πιο γρήγορη διαδρομή. Τοκετός είναι, θα περάσει!
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Με τη συνεργασία του μαιευτήρα-γυναικολόγου ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΑΖΑΙΟΥ
πηγή: http://www.parents.gr/forum/showthread.php?t=23552
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου