22/6/13

Θερινό Ηλιοστάσιο !


ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ

Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

(απόσπασμα από την ομιλία στην Ακαδημία Πλάτωνος)







Τα ηλιοστάσια είναι οι ημερομηνίες που αντιστοιχούν σε εκείνες τις θέσεις της γης, κατά τις οποίες ο άξονας της, κλίνει περισσότερο προς την κατεύθυνση του Ήλιου. Στην περίπτωση αυτή ο ένας πόλος κλείνει και στρέφεται – περισσότερο από κάθε άλλη φορά – προς τον Ήλιο, ενώ ο άλλος αποκλίνει περισσότερο από κάθε άλλη φορά – από αυτόν. Επειδή συμβαίνει δυο φορές το έτος, έχουμε δύο ηλιοστάσια, με αντίθετες συνέπειες για τα δύο ημισφαίρια της Γης. 

Για το θερινό ηλιοστάσιο στο βόρειο ημισφαίριο, αρχίζει η εποχή του Καλοκαιριού και όλοι οι τόποι του, έχουν τη μεγαλύτερη μέρα του έτους, και συνεπώς τη μικρότερη νύχτα του έτους, ενώ στο νότιο ημισφαίριο αρχίζει η εποχή του χειμώνα και όλοι οι τόποι του έχουν τη μικρότερη μέρα του έτους και συνεπώς τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους.

Δεν θα σας πω πολλά, μα θα σας προτείνω ένα βιβλίο που μπορείτε να βρείτε σπουδαίες πληροφορίες, και ονομάζεται το ηλιακό σύστημα μέσα στο Σύμπαν, από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις της Κρήτης. Εκεί μπορείτε να βρείτε πολλές και σπουδαίες πληροφορίες. 

Εδώ σήμερα θα μιλήσουμε περισσότερο,  για την τοποθέτηση της Αστρολογικής οπτικής.
Για εμάς τους Αστρολόγους, οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια, είναι οι λεγόμενοι σταθμοί. Και λέω σταθμοί, επειδή είναι τα σημεία εκείνα, που σηματοδοτούν τις εποχές του έτους. Σε ελεύθερη Αστρολογική μετάφραση, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η είσοδος του Ήλιου από το ζώδιο του Κριού σηματοδοτεί την Άνοιξη, η είσοδος του Ήλιου από το ζώδιο του Καρκίνου σηματοδοτεί το Καλοκαίρι, η είσοδος του Ήλιου από το ζώδιο του Ζυγού, σηματοδοτεί το Φθινόπωρο, αλλά και η είσοδος του Ήλιου από το ζώδιο του Αιγόκερω, σηματοδοτεί το Χειμώνα. 

Μιλάμε δηλαδή, για τον παρορμητικό σταυρό του ζωδιακού εάν έχετε ακουστά. Καταστρώνοντας χάρτες που μας απεικονίζουν επακριβώς την είσοδο του Ήλιου από τα ζώδια αυτά, μπορούμε να δούμε το πώς θα εξελιχθεί η εποχή, είτε σε προσωπικό, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Μιας και μιλάμε όμως για το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή για την είσοδο του Ήλιου από το ζώδιο του Καρκίνου, μπορούμε ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι η στιγμή που γίνεται το θερινό ηλιοστάσιο είναι σήμερα. Η ακριβής στιγμή του Ήλιου στον Καρκίνο, πραγματοποιήθηκε στις 08:04 σήμερα το πρωί. Όπως γνωρίζεται, η σημερινή ημέρα, είναι η μεγαλύτερη του έτους. Ίσως επίσης να γνωρίζεται,  ότι πολλές ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνουν μεγάλη έμφαση τις ημέρες αυτές, εννοώντας τις ημέρες των ισημεριών και ηλιοστασίων. 

Ο λόγος είναι, ότι οι ημέρες αυτές είναι σταθμός, και προκαθορίζουν με βάση το δυναμικό τους, την εποχή που θα εξελιχθεί μέσα σε κάθε τρίμηνο που τρέχει, προσδιορίζοντας την εποχή ξεχωριστά. 

Το σημαντικό της σημερινής ημέρας, είναι ότι η ημέρα αυτή είναι ιερή…. γιορτάζει το φώς../. και αυτό επειδή όπως ήδη είπαμε, της αναλογεί….. 

Έχουμε τη μεγαλύτερη ημέρα του έτους! Μεγαλύτερη μέρα, σημαίνει περισσότερο φώς. Φως, από τον ¨Ήλιο, αλλά και το Αρχέτυπο του Ηλιακού μας ζωδίου, που απεικονίζει τον Πνευματικό μας εαυτό, αλλά και τον θείο σπινθήρα που φέρουμε μέσα μας. Από  ένα άλλο επίπεδο αποσυμβολισμού, μπορούμε να πούμε ότι απεικονίζει τη συνειδητότητά μας αλλά και την ενεργητική – εξώστρεφη δύναμή μας. 

Έτσι λοιπόν, η ημέρα αυτή, μπορεί να δώσει το συνειδητό μας όριο αλλά και το εξελικτικό μας πεδίο, το οποίο μπορεί να μας αναπτύξει ποικιλοτρόπως…. φτάνει  όμως, να είμαστε συνειδητοί. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω και είναι μήνυμα, είναι ότι την Κυριακή θα γίνει η Πανσέληνος στον Άξονα Καρκίνου – Αιγόκερω, φυσικά σε σύνοδο με την ημέρα του Ηλιοστασίου…. ημέρα δυνατή, ημέρα ενεργή. 

Ας είστε συνειδητοί, γιατί μπορείτε να αποκομίσετε τεράστια ωφέλη από τις καθοδηγήσεις του πνευματικού εαυτού αλλά και από τον ίδιο σας  ψυχισμό. Το μεγαλύτερο σημείο που θα ήθελα να τονίσω, είναι ότι τις επόμενες ημέρες, θα μπει ο Δίας στο ζώδιο του Καρκίνου, και θα παραμείνει για έναν ολόκληρο χρόνο. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία, διότι θα κάνει τρίγωνο με τον Ποσειδώνα από του Ιχθύς, δηλαδή θα ενωθεί κάτω από τη δόνηση της θεραπευτικής και συνθετικής υλοποίησης. 

Η εξαιρετική αυτή θέση, τον κάνει θεραπευτή και τον εμπλουτίζει με τη δύναμη της ενσυναίσθησης και της καλής πρόθεσης. Είναι ο πλανήτης που εμπεριέχει γνώση, δύναμη, εμπειρία και θετική ενέργεια. Ενδιαφέρεται για τις αξίες που προσδιορίζουν την οικογένεια και τις παραδοσιακές αρχές, μα συγχρόνως εμπλουτίζει & εμπεριέχει θέληση και εμπειρία. 

Η είσοδος του Δία στο ζώδιο του Καρκίνου, πραγματοποιείται στις 26 Ιουνίου του 2013 και θα παραμείνει μέχρι και τα μέσα Ιουλίου της επόμενης χρονιάς. (2014). Εκπροσωπεί την κοινωνία, τα γράμματα και τη φιλοσοφία.  Θα φέρει πολλές αναταράξεις, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, στο χώρο της εκπαίδευσης, των θρησκειών, της δικαιοσύνης, αλλά και των κοινωνικών αξιών.

Η επιρροή του θα φέρει βαθιές αλλαγές, οι οποίες είναι ικανές να αλλάξουν την εξωτερική εικόνα της χώρας μας, αλλά και να αναβαθμίσει τις συνήθειες που ΄΄κουβαλάμε΄΄ ως έθνος και ως Έλληνες. Θα γίνουν μεγάλες προσπάθειες. Η εξωτερική πολιτική, να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στο μέλλον της χώρας. 

Εξαιρετικά πιθανό μοιάζει το γεγονός, να δούμε τους  Έλληνες του εξωτερικού, να υιοθετούν ρόλους. (από άποψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και πατριωτικού). Μοιάζει να δραστηριοποιούνται πολύ ενεργά και να προσφέρουν απλόχερα το χρόνο αλλά και την αγάπη τους. Μπορεί να δείξουν έντονα το ενδιαφέρον τους και να υποστηρίξουν αυτό το οποίο αποκαλούμε Ελληνικό Πνεύμα. (αλλά και ότι σχετίζεται με την Πνευματική μας κληρονομιά) !

Εάν κινηθούμε σε επίπεδο εσωτερικό, τα πράγματα θα δουλέψουν σε άλλη συχνότητα. Όταν λέω εσωτερικό, δεν εννοώ εσωστρεφές, μα με εσωτερικό και θεραπευτικό στοχευόμενο χαρακτήρα. 

Αυτό που είναι καλό να θυμόμαστε, είναι ότι η θέση του Δία στο ζώδιο του Καρκίνου, μπορεί να φέρει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και κατ΄ επέκταση συνειδητότητα. 

Η ανάγκη για αλλαγές γίνεται εντονότερη και κυρίως για τις αλλαγές εκείνες, που εμπεριέχουν έμπνευση, γνώση και εμπειρία. 

Οι σχέσεις με την οικογένεια θα γίνουν πιο έντονες, είτε για καλό, είτε για κακό. Υπάρχει πάντοτε και ο κίνδυνος της προσκόλλησης. (που μάλλον πρέπει να αποφύγουμε). 

Σε γενικές γραμμές, οι οικείες μας σχέσεις δυναμώνουν και αποκτούν χαρακτήρα οικογενειακής φύσεως. Άρα λοιπόν, εκτός από την πραγματική μας οικογένεια, μπορεί να δούμε και τους κοντινούς μας ανθρώπους  να αλλάζουν. Ενδέχεται να πάρουν ρόλο πιο ζεστό & οικείο. Επίσης ενδέχεται να δούμε συναισθηματικά ξεσπάσματα.  (αναφέρομαι στις περιπτώσεις που το συναίσθημα  έχει παραμεληθεί από εμάς τους ίδιους). 

Θεσμοί που αφορούν την οικογένεια αλλά και τη γυναίκα (όπως και τη μητρότητα), είναι μερικά από τα θέματα που θα απασχολήσουν την κοινωνία μας. (για όσο χρονικό διάστημα παραμένει ο Δίας στο ζώδιο του Καρκίνου). 

Ευπαθείς ομάδες ενδέχεται να υποστηριχτούν με μεγαλύτερο ζήλο, και η έννοια αλληλεγγύη και φιλανθρωπία θα αποκτήσουν ρόλο πρωταγωνιστικό.  

Μοιάζει ότι οι Άνθρωποι έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλον, και αλληλοβοηθούνται.  Δημιουργούν ομάδες, που αυτή τη φορά εμπεριέχουν χαρακτήρα θαλπωρής και αλληλοκατανόησης. Μοιάζει οι άνθρωποι να ενώνονται (κάτι σαν μεγαλύτερες οικογένειες) προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια λόγω της (ελεγχόμενης) κρίσης. 

Αυτό που θα ήθελα να σας πω, (επειδή το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό), είναι ότι η τελευταία φορά που θα έρθουν σε τετράγωνο συγκλίνουσας σημασίας οι πλανήτες Ουρανός και Πλούτωνας είναι μέσα στο 2015.

Σημαντικό είναι διότι: μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια, μπορούμε να δουλέψουμε με τρόπο τέτοιο, που να κερδίσουμε περισσότερο γόνιμο έδαφος. Έδαφος, για τον Άνθρωπο. 

Αξίζει να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Τις ψυχικές και τις πνευματικές. Να ενωθούμε για ένα καλύτερο και ανθρώπινο αύριο. 

Η σύγκρουση του παλιού και του νέου θα πάρει κι άλλες διαστάσεις ! Ας είμαστε ενεργοί ! Έτσι ώστε, να προσφέρουμε το καλύτερο για την ποιότητα της ζωής μας. (αλλά και τις αξίες που θέλουμε να έχουμε ως άνθρωποι με άλφα κεφαλαίο)!

 Άνθρωποι είμαστε και έχουμε άπειρες πνευματικές και ψυχικές δυνατότητες!  Ο Δίας στον Καρκίνο, έρχεται να μας ενδυναμώσει σε επίπεδο ψυχολογικό, συναισθηματικό, ψυχικό, μα και πανανθρώπινο. (με τις αλλαγές που μπορεί να συνεισφέρει ο Ουρανός από τον Κριό).
Ουρανός και Δίας, οι δύο πλανήτες που σχετίζονται με την ελευθερία και τις πανανθρώπινες αξίες. 

Ας κατανοήσουμε τι μας ζητούν να εκφράσουμε. Ας γίνουμε πιο ανθρώπινοι, πιο συγκαταβατικοί, πιο συνεργάσιμοι. Ας αποκτήσουμε ένα κοινό όραμα, το όραμα της καλύτερης ζωής, που θα προκύψει από τις μετασχηματιστικές διαδικασίες του Πλούτωνα από τον Αιγόκερω. 

Ας μείνει μόνο όποια αξία αξίζει για τον Άνθρωπο και την εξέλιξη του. (μέσα από το φίλτρο των πανανθρώπινων αξιών του πνεύματος που μας αρμόζει).

Με αγάπη, καθαρότητα και όραμα. Αξίες που είναι χρήσιμες και λαμπερές, για ένα καλύτερο μέλλον. Για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό είναι το αίτημα του ταυ τετραγώνου. Αναθεώρηση, ανασυγκρότηση, επαναπροσδιορισμός αλλά και σεβασμός στη φύση και στον άνθρωπο. 
Ας είμαστε συνειδητοί !













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου