29/6/12

ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΙΕΡΟ77" Πρόγραμμα 5η μέρας ,29 Ιουνίου


ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΙΕΡΟ77"
25 ιουνίου -1 ιουλίου
Καλλιτεχνικός πολυχώρος ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόγραμμα 5η μέρας ,29 Ιουνίου


Αγαπητοί φίλοι,
Σας περιμένουμε και σήμερα για να μοιραστούμε μια πρωτογενή πειραματική δημιουργική πράξη επαναπροσδιορισμού της έννοιας του ιερού στην τέχνη και τη ζωή .

Με αφορμή το "Ιερό" θα παρουσιαστούν οι εξής εκδηλώσεις :

«Aστρολογία και ιερό»
ΔΙΑΛΕΞΗ-19.30 μ.μ
Kωνσταντίνα Βλαχοπούλου - σύμβουλος ολιστικής αστρολογίας, ρέικι μάστερ
και Κατερίνα Σουτλόγλου, Αστροψυχολόγος
Το αίσθημα του Ιερού πηγάζει από το βαθύτερο κέντρο του ανθρώπου, μια περιοχή που, στη Ψυχολογία του Βάθους ονομάζεται «Ταυτό», στις προσεγγίσεις αυτογνωσίας περιγράφεται ως «Εσωτερικός Εαυτός», στις θρησκείες εκπροσωπείται από τον «Χρισμένο», στην Αστρολογία αντιπροσωπεύεται από τον Ήλιο του ατομικού ωροσκοπίου. Είναι μια έμφυτη δύναμη ζωής που, όταν συνειδητοποιηθεί, γίνεται εφαλτήριο για την ανθρώπινη εξέλιξη σε περιοχές απίστευτης ομορφιάς.


Εάν δεχτούμε ότι η έννοια της ζωής είναι ιερή, τότε και ο αστρολογικός γενέθλιος χάρτης είναι το αποτύπωμα αυτής της ιερότητας. Μας οδηγεί και μας προσανατολίζει. Χαρτογραφεί τις ανθρώπινες δυνάμεις που συνυπάρχουν σε όλα τα επίπεδα και τροφοδοτείται από την πηγή. Μας φέρνει σε επαφή με τον πυρήνα της ύπαρξης και γίνεται η γέφυρα της ατομικότητας. Η ένωση με το θείο σπινθήρα, που εκφράζεται με πολυεπίπεδο τρόπο.


«Το Ιερό Καύκαλο»
ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ
20.30 μ.μ
Παραγωγή: ΛύρΑυλος / Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς
Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Στέφος και Μιχάλης Στέφος
Επαναπροσέγγιση της μουσικότητας μέσα από την ανθρώπινη φωνή και τους ήχους 20 αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων. Η Μουσική, έχοντας θεϊκό χαρακτήρα για τους αρχαίους Έλληνες, θεράπευε ψυχή και σώμα, εξάγνιζε, καταπράυνε, ενέπνεε, παρακινούσε αλλά και ηρεμούσε. Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτιζε στις μεγάλες εορτές της πόλης όπου μουσική, άσμα και όρχηση ήταν άρρηκτα δεμένα με τις εκδηλώσεις που είχαν κατεξοχήν θρησκευτικό χαρακτήρα – π.χ. στη μεγάλη γιορτή των Παναθηναίων στην Αθήνα. Ο Πλάτων θεωρεί ότι η μουσική «ετάχθη υπό Θεών τε και νόμων διά την επανόρθωσιν της ψυχής». Αφήνοντας τα όργανα να μιλήσουν και να μας φανερώσουν την ιερότητα του ήχου των φυσικών υλικών, ( πεύκο, δέρμα, καλάμι, καύκαλο χελώνας, κέρατο, ιχθυόκολλα, ξύλινα καρφιά, έντερο για τις χορδές,) κάνουμε σήμερα μία προσέγγιση με μουσικό και όχι μουσειακό τρόπο και ανακαλύπτουμε τη μουσική που έτσι και αλλιώς έχουμε μέσα μας.

"Άγνωστες μνήμες"-
PERFORMANCE-22.00 μ.μ
Δυο μορφές ξεκινούν την πορεία-ταξίδι τους σ’ έναν δρόμο αναζήτησης του ουσιαστικού. Μια πορεία αντιθέσεων μεταπτώσεων με στόχο την αποφόρτιση όλων των περιττών. Συνοδοιπόρος στο δύσκολο αυτό μονοπάτι το νερό. Ένα στοιχείο άρρηκτα συνδεμένο με τον άνθρωπο και κάθε μορφή ζωής όπως επίσης και με την αρχαιότατη ύπαρξη του ιερού.
Performers: Μαρία Χαρέλα & Ροδούλα Γκουλιαμπέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου