''Ουρανοκατέβατοι''

Γιατί ουρανοκατέβατοι; Ουρανοκατέβατοι γιατί ο κόσμος και οι άνθρωποι μερικές φορές μας φαίνονται παράξενοι κι η ζωή μας προσγειώνει σε μια καθημερινότητα, που καθόλου δεν μας αντιπροσωπεύει. Ουρανοκατέβατοι καθώς θαυμάζοντας το σύμπαν, ευχόμαστε να γίνουμε μέρος της μαγείας του, νιώθουμε την ανάγκη να ζήσουμε τα όνειρα, τις επιθυμίες μας και το μυστήριο του κόσμου. Μαζί θέλουμε να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε σχετικά με την αστρολογία και τον κόσμο, την ποιότητα ζωής μας (κοινωνία, περιβάλλον, υγεία, κ.ά.) και να ανταλλάξουμε σκέψεις ελεύθερα, υπεύθυνα, δημιουργικά. Οι ιδέες μας μπροστά στο μυστήριο του κόσμου. Εξάλλου ... “A single idea / the sudden flash of a thought / may be worth a million dollars....and a wonderful life”. (Ερμής/Ποσειδώνας);

11/3/24

Η Σκέψη της ημέρας!

 

Αρχέτυπο…




«Το αρχέτυπο της μητέρας», αποθηκευμένο στο συλλογικό ασυνείδητο χωρίς καθορισμένη μορφή, αποκαλύπτεται με αμέτρητους τρόπους. Είναι αδύνατο να συζητηθεί το αρχέτυπο της μητέρας σε όλο του το βάθος. Μια από τις αρχές που γέννησαν το αρχέτυπο της μητέρας, είναι η ιδέα της μητρότητας, της περίθαλψης, της προσφοράς και της προστασίας. Επίσης, η ιδέα της ανάπτυξης και της μορφοποίησης, αφού το έμβρυο διαπλάθεται στη μήτρα. Συνεπώς, κάθε αντικείμενο ή ιδέα που δίνει στον άνθρωπο αίσθηση σιγουριάς, και ασφάλειας μπορεί να φανεί σαν σύμβολο του αρχέτυπου της μητέρας.

Κάθε αρχέτυπο είναι ένα δυνητικό σύμβολο που μπορεί να αντιπροσωπευθεί από μια εικόνα. Το αρχέτυπο της Μητέρας, για παράδειγμα, μπορεί να συμβολιστεί με μια πηγή κλπ. Ουσιαστικά, το αρχέτυπο είναι κέντρο συμπυκνωμένης ψυχικής ενέργειας που γίνεται ορατό με την παρουσία συμβόλου. Έχοντας αυτά κατά νου, ο Γιούνγκ  περιγράφει το σύμβολο σαν όψη και εικόνα της ψυχικής ενέργειας. Με άλλα λόγια, το υποσυνείδητο μας εφοδιάζει με αρχετυπικές μορφές, οι οποίες αυτές καθαυτές είναι κενές και βρίσκονται πέρα από την αντίληψη μας, αλλά στη συνέχεια εφοδιάζονται από το συνειδητό με εικόνες που τις κάνουν κατανοητές. Ο Γκαίτε περιέγραψε την έννοια του συμβολισμού ως εξής: Ο συμβολισμός μετατρέπει ένα φαινόμενο σε ιδέα και την ιδέα αυτή σε εικόνα, με τέτοιο τρόπο, ώστε η ιδέα να παραμένει για πάντα ενεργητική και ανέφικτη στη φαντασία ».



Επιλέγει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου