12/11/19

’’Το Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον’’;


''Το Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον'';

Για το Kifissia Radio
Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου




Η Κοσμική Αστρολογία είναι ο κλάδος της Αστρολογίας που ασχολείται με την επίδραση του ζωδιακού και των πλανητών πάνω σε χώρες, έθνη, πόλεις και περιοχές της γης, αλλά και η ΄΄τέχνη΄΄ της πρόβλεψης σημαντικών γεγονότων που θα συμβούν εκεί. Ως βάση ή θεμέλιο για όλες τις ΄΄προβλέψεις΄΄, λαμβάνεται ένα ωροσκόπιο (αστρολογικός χάρτης).

Λέγεται ότι όταν γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, το 356 π.Χ. ένας αστρολόγος ήταν παρών. Κατά τον Εμπένιζερ Σίμπλι, (αστρολόγο του 18ου αιώνα), ο αστρολόγος Ντεκτανεβώ, συμβούλευσε τη μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου (πότε να γεννήσει). Υποτίθεται ότι έγινε δεκτή η παράκλησή του, ώστε ο Αλέξανδρος να γίνει ο διασημότερος κατακτητής της αρχαιότητας.

Αξιόλογη περίοδος είναι μετά τις εκστρατείες του Αλέξανδρου, όπου η αστρολογία  δέχεται την επίδραση του Στωϊκισμού. Η κίνηση αυτή ιδρύθηκε από τον Ζήνωνα τον Κιτιέα, ο οποίος πήγε στην Αθήνα στις αρχές του 3ου αιώνα π.χ.  Οι Στωϊκοί, (οι οποίοι ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων λογικολόγων και φυσικών του καιρού τους), ενσωμάτωσαν πλήρως την αστρολογία στο σύστημα τους. Η Κοσμολογία των Στωϊκών δεν είναι ούτε υλιστική ούτε ιδεαλιστική (δεν κάνουν διάκριση μεταξύ ύλης και πνεύματος). Ο Θεός, ενυπάρχει σε ολόκληρο το σύμπαν ως λόγος. Το σύμπαν, επίσης διέπεται από μια μορφή ενέργειας, την οποία αποκαλούν πνεύμα (θερμή ανάσα), μια έννοια παρόμοια με το κινέζικο ΄΄τσι΄΄ και το ινδικό ΄΄πράνα΄΄.

Καθετί στο σύμπαν, λειτουργεί σύμφωνα με τους ίδιους συμπαντικούς νόμους. Έτσι, όλα είναι ενωμένα με ένα είδος κοσμικής συμπάθειας: μια μεταβολή σε ένα μέρος, επιδρά σε όλα τα μέρη. Νόες και σώματα είναι φτιαγμένα από το ίδιο υλικό και ο άνθρωπος είναι ένας μικρόκοσμος του μακρόκοσμου, ένα σύμπαν σε μικρογραφία.

Η διδασκαλία των Στωϊκών, επηρέασε την αστρολογία κατά πολλούς σημαντικούς τρόπους. Πρώτον, εφόσον κάθε τι συνδεόταν δια της συμπάθειας και κυβερνιόταν από τους ίδιους νόμους, αυτό σήμαινε ό,τι συνέβαινε στον ουρανό, θα επηρέαζε αναπόφευκτα ό,τι συνέβαινε στη  γη και αντιστρόφως. Δεύτερον, οι Στωϊκοί παρέλαβαν την αρχαία μεσοποταμιακή ιδέα της αιώνιας επαναφοράς, βασισμένη στην κυκλική φύση του σύμπαντος.

Η πεποίθηση των Στωϊκών ότι το άτομο μπορούσε να είναι κύριος της ζωής του, ενθάρρυνε τη μετατόπιση από την κοσμική αστρολογία προς τη γενεθλιακή αστρολογία, στην οποία το ωροσκόπιο δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να κατανοήσει το πεπρωμένο του και ως εκ τούτου, το βοηθάει να απελευθερωθεί από αυτό. Αλλά πως μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο αφού ό,τι συμβαίνει δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί διαφορετικά; Μια Στωϊκή πεποίθηση στον παγκόσμιο νόμο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχουμε ελευθερία επιλογής. Μπορούμε ακόμα να επιλέξουμε να δράσουμε κατ΄αυτόν ή τον άλλο τρόπο, ή καθόλου. Εντούτοις, αυτό σημαίνει ότι, εάν πάμε ενάντια στη Φύση, αναπόφευκτα θα απογοητευτούμε, ενώ εάν πράξουμε εν αρμονία με αυτή, θα είμαστε ευχαριστημένοι. Οπότε, η ποιότητα της ζωής μας είναι στα χέρια μας.

Η ελληνική μαθηματική αστρονομία, η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα με τον Εύδοξο τον Κνίδιο τον 4ο π.Χ., έφτασε στο ζενίθ της κατά τον 3ο και τον 2ο αιώνα στον Ελληνιστικό κόσμο. Ο Ηρακλείδης ο Ποντικός (θ.310 π.Χ.) είχε αναπτύξει το έργο του Φιλολάου και πρότεινε το σύστημα που ονομάστηκε ΄΄αιγυπτιακό΄΄.

Τα ωροσκόπια ή οι χάρτες του ουρανού, χαράσσονται για διάφορες στιγμές στη διάρκεια του έτους, από τα οποία γίνονται οι προβλέψεις σχετικά με τα έθνη του κόσμου που ονομάζονται ΄΄Κοσμικοί Χάρτες΄΄ και ακολουθούνται από τα εξής: Τριμηνιαία ωροσκόπια, Σεληνιακά, Ηλιακές εκλείψεις, Σεληνιακές εκλείψεις, σύνοδοι και αντιθέσεις των πλανητών Άρη, Κρόνου, Δία, Ουρανού, Ποσειδώνα και Πλούτωνα.
Από την αρχαία εποχή, οι αστρολόγοι παρατήρησαν ότι τα δώδεκα σημεία του ζωδιακού έχουν κάποια συγγένεια με τις διάφορες περιοχές της γής. (Ο Πτολεμαίος στην Τετράβιβλο, αναλύει σε έκταση το συγκεκριμένο θέμα).

Ο Πτολεμαίος, που έγραψε μια πραγματεία για τη γεωγραφία, δίνει πρωτεύοντα ρόλο στη γεωγραφική αστρολογία, αφιερώνοντας σ’ αυτήν ολόκληρο το δεύτερο βιβλίο: Αφού λοιπόν η πρόγνωση με αστρολογικά μέσα διαιρείται σε δύο μεγάλα μέρη και αφού το πρώτο και γενικότερο είναι εκείνο που αφορά ολόκληρες φυλές, χώρες και πόλεις, που ονομάζεται γενική (καθολική) και το δεύτερο και ειδικότερο είναι εκείνο που αφορά μεμονωμένους ανθρώπους που ονομάζεται γενεθλιαλογική, πιστεύουμε ότι πρέπει να εξετάσουμε πρώτα τη γενική διαίρεση, επειδή αυτά τα ζητήματα επηρεάζονται φυσικά από μεγαλύτερες και ισχυρότερες αιτίες απ΄ότι τα συγκεκριμένα γεγονότα. Και επειδή, το ειδικό εμπίπτει πάντοτε από το γενικό, θα ήταν οπωσδήποτε απαραίτητο για όσους προτίθενται να κάνουν μια έρευνα για ένα μεμονωμένο άτομο να έχουν κατανοήσει προηγουμένως τα γενικότερα στοιχεία.  

Επιπρόσθετο στοιχείο έρευνας αποτελεί η Πυρηνική φιλοσοφική βάση, που απουσιάζει στον Κλαύδιο Πτολεμαίο και βρίσκεται στον Πλωτίνο. Αυτός είναι ένας φιλόσοφος ο οποίος έχοντας μια πνευματική προσέγγιση του αστρολογικού ζητήματος άσκησε δριμύτατη κριτική στις πολύ διαδεδομένες μοιρολατρικές θεωρίες και πρακτικές. Ο Πλωτίνος, ο δημιουργός του νεοπλατωνισμού, του τόσο σημαντικού αυτού φιλοσοφικού ρεύματος, γεννήθηκε περίπου το 205 μ.Χ. στη Νικόπολη της Αιγύπτου, πέρασε την νεότητά του στην Αλεξάνδρεια και στο 244 μ.Χ. πήγε στη Ρώμη. Εκεί, με τη σοφία του και με την αρετή του, προσήλκυσε πολλούς μαθητές. Τα έργα του Πλωτίνου εξέδωσε ο μαθητής του και βιογράφος Πορφύριος υπό τον τίτλο ΄΄Εννεάδες΄΄. Ο Πλωτίνος είναι ιδανικός ερμηνευτής των έργων του Πλάτωνος, αλλά, η κοσμοθεωρία του δείχνει ότι επηρεάστηκε από την Ερμητική Φιλοσοφία και από τις ιδέες των Ορφικών. Ο φιλόσοφος αυτός, αν και υποστήριζε ότι δεν υπάρχει φυσική αιτία ή οποία συνδέει τις κινήσεις των πλανητών με τις σκέψεις και τις πράξεις των ανθρώπων, δεν απαιτούσε τη γενική απόρριψη της Αστρολογίας.

Τη σχέση των εγκόσμιων με τις κινήσεις στην ουράνια σφαίρα, ο Πλωτίνος αποδίδει στην υπερφυσική ενότητα των πάντων και δεν δέχεται ότι ένα ζώδιο είναι από τη φύση του καλό ή κακό, ή ότι ένας πλανήτης είναι από μόνος του καταστροφικός ή ευεργετικός.

Για το πρόβλημα ΄΄ελευθερία και μοίρα΄΄ (μοίρα με την νεοελληνική σημασία ΄΄το αναπόφευκτο΄΄) δίνει την ακόλουθη απάντηση: Υπάρχει μια συνιστώσα της ψυχής του ανθρώπου η οποία συνδέεται με έναν ανεξάρτητο από τις εγκόσμιες ανάγκες και τα πάθη. Ελευθερία έχεις όταν συντονιστείς με τον ανώτερο αυτόν κόσμο. Αν ο συντονισμός αυτός δεν επιτυγχάνεται, οι αστρολογικοί παράγοντες προκαλούν την επικράτηση του αρνητικού δυναμισμού. Αυτές οι σκέψεις του Πλωτίνου δεν απέχουν πολύ από μια ολιστική και διαλεκτική θεμελίωση της Αστρολογίας, η οποία να βασίζεται στον ΄΄φωτισμό΄΄ των σχέσεων του ανθρώπου προς το σύμπαν.

Η νέα ηλιοκεντρική αστρονομία, η οποία αναπτύχθηκε από αστρονόμους που πιστεύουν στην αστρολογία, δεν αποθάρρυνε τους νέους αστρολόγους από το να εργάζονται σύμφωνα με το γεωκεντρικό σύστημα του Πτολεμαίου. Στα τέλη του 16ου αιώνα και στις αρχές του 17ου αιώνα, η αστρολογία απολάμβανε πρωτόγνωρης από την εποχή των Ρωμαίων δημοτικότητας. Ο Ζάν-Μπατίστ Μορέν, μαθηματικός, αστρονόμος και θεραπευτής, ασκούσε αμφότερες την αστρολογία και την αλχημεία.

Η αστρολογία συνέχισε να χρησιμοποιείται ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής (Ιπποκράτης).



Συνεχιστής της γνώσης του Ιπποκράτη, ο Νικόλαος Κάλπεπερ, ήταν αστρολόγος και θεραπευτής, το όνομα του οποίου εξακολουθεί να κοσμεί αμέτρητα καταστήματα βοτάνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο έργο του πλήρης βοτανολογία (1653), καθορίζονται οι αντιστοιχίες μεταξύ βοτάνων και πλανητών.  Οι ΄΄οδηγίες΄΄ του Κάπλεπερ, συνιστώνται ακόμα ευρέως σε μοντέρνα έργα ιατρικής αστρολογίας, όπως για παράδειγμα ενύσχισε το σώμα με βότανα της φύσης του κυβερνήτη του ωροσκόπου. Υποστήριξε ότι το φάρμακο έχει κάτι αντιπαθές προς τον κυβερνήτη του 6ου οίκου, όπως επίσης, ότι το φάρμακο σας, ας έχει κάτι από τη φύση του ανατέλλοντος ζωδίου. Και τέλος, αν ο κυβερνήτης του 10ου οίκου είναι ισχυρός, χρησιμοποιήστε τα φάρμακά του. Το έργο του Κάλπεπερ Αστρολογική κατάκλιση ασθένειας παραμένει θεμελιώδες κείμενο ιατρικής αστρολογίας. 

Πολλά συμβάντα στην παγκόσμια ιστορία και ιδίως αποφάσεις των ηγετών και των πολιτικών δεν είναι δυνατόν να κατανοηθούν δίχως να ληφθεί υπόψη ο ρόλος της Αστρολογίας σε αυτά, είτε ως μέσον πρόβλεψης είτε ως μέσον προπαγάνδας. 

Ο Ούγγρος Αστρολόγος Λουί ντε Βόλ, εργαζόταν για την Βρετανική υπηρεσία πολέμου. Ο Αδόλφος Χίτλερ, είχε μερικούς αστρολόγους και ο σπουδαιότερος από αυτούς ήταν ο Ελβετός Κάρλ Κράφτ. Το Κρεμνίλο επίσης, είχε τον δικό του υπηρεσιακό Αστρολόγο. Πρώτα ήταν του Στάλιν, ύστερα του Μπουλγκάνιν και αργότερα μετατέθηκε στο ίδιο το Κρεμνίλο, στην υπηρεσία του Κρούτσεφ.



Οι πολιτικοί, ακόμη και μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, συχνά συμβουλεύονται αστρολόγους μα δεν το έκαναν φανερά. Μια εκ των εξαιρέσεων, είναι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέηγκαν που δεν έκρυβε ότι συμβουλεύεται αστρολόγο. Ο Φρανσουά Μιττεράν, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ντε Γκώλ (επίσης δεκτικός στην αστρολογία) στην προεδρία της Γαλλίας, θεωρούσε πραγματικές τις δυνατότητες της Αστρολογίας και συμβουλευόταν ακόμη και για σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, αστρολόγο.  

Αστρολογικές έρευνες, δείχνουν ότι οι πέντε αργοί πλανήτες, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας, αλλά και οι δεσμοί της Σελήνης (Βόρειος και Νότιος Δεσμός), είναι οι βασικοί δείκτες των αλλαγών που επηρεάζουν έθνη, μονάρχες, αλλά και τον οικονομικό κόσμο.

Κάθε χώρα με τα δικά της ήθη και έθιμα, το δικό της περιβάλλον, τη διαμόρφωση του εδάφους και με τη συνεχή της βλάστηση, αναπτύσσει ένα στοιχειώδες απόσταγμα, που εναρμονίζεται και ανταποκρίνεται σε κάποια ζωδιακή κυριαρχία, περισσότερο από ότι σε μια άλλη. Οι πλανήτες, σχηματίζουν διάφορες σημαντικές φάσεις μεταξύ τους προτού επιστρέψουν στον κύκλο τους, όχι όμως απαραίτητα από το ίδιο ζώδιο. 

Η επίδραση των πλανητικών φάσεων ποικίλλει σύμφωνα με τη φύση των πλανητών που σχηματίζουν τον συνδυασμό, το ζώδιο μέσα στο οποίο κινούνται και την χώρα που έχει την μεγαλύτερη σχέση μαζί τους. Μερικές φορές, παίρνουν μέρος περισσότερα από ένα ζώδια και η συνένωσις γίνεται αισθητή σε περισσότερες από μια χώρες. Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1930, με την πτώση του Χρηματιστηρίου της Wall Street, έγινε με τους πέντε αργούς πλανήτες (σε ότι αφορά την ταχύτητα της κίνησης).

Η κοσμική αστρολογία, ήταν στην πραγματικότητα αρχαιότερη από την γενεθλιολογία. Στις παλαιότερες μορφές της αστρολογίας, γίνονταν προβλέψεις για διαφορετικές χώρες και για βασιλείς ως εκπροσώπους αυτών των χωρών. Τα ωροσκόπια πόλεων, ήταν μια μεταγενέστερη εξέλιξη, βασισμένη στο μοντέλο της γενεθλιολογίας. Ο Μανίλιος, προσφέρει το αρχαιότερο χωρογραφικό διάγραμμα που σώζεται μέχρι σήμερα, που είναι μια κατανομή των ζωδίων σε ζώνες. Οι αρχαίοι γεωγράφοι και αστρονόμοι, υπολόγιζαν γεωγραφικούς παραλλήλους που αντιστοιχούσαν στη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου.

Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι κατανομής των ζωνών μεταξύ των πλανητών, το σύστημα της Τετραβίβλου του Πτολεμαίου ήταν εκείνο που θριάμβευσε. Ήταν το πιο περίπλοκο, αλλά προσέφερε εξηγήσεις.  Ο Πτολεμαίος επίσης, χρησιμοποιεί την ιατρική σαν μοντέλο, για να δικαιώσει την αστρολογία παρουσιάζοντας και τις δύο ως υποθετικές τέχνες, και υποστηρίζει επίσης με υπερηφάνεια ότι οι Αιγύπτιοι που έχουν προχωρήσει περισσότερο την τέχνη της αστρολογίας, ένωσαν πλήρως την ιατρική και την αστρολογική πρόβλεψη. Το Περί Κατακλίσεως Προγνωστικά είναι ύστερο έργο που βρίσκουμε ένα κεφάλαιο για το ίδιο θέμα στο πρώτο βιβλίο του Δωρόθεου.

Πολλές προβλέψεις μπορούν να γίνουν παρατηρώντας την πρόοδο των πλανητών μέσα από τα διάφορα ζώδια. Σοβαρά προβλήματα, υποδηλώνονται σε εκείνες τις χώρες, που κυβερνώνται από το ζώδιο μέσα από το οποίο περνάει ο Άρης, ο Κρόνος ή και άλλοι. (δραστικοί). Οι πόλεις που κυβερνώνται από τα ζώδια μέσα από τα οποία περνούν οι πλανήτες (δραστικοί), είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, ειδικότερα όταν ο πλανήτης περνάει από την ακριβή μοίρα που κυβερνάει την πόλη.

Είναι γενικά αποδεκτό από τη σύγχρονη Αστρολογική κοινότητα… ότι οι Δεσμοί της Σελήνης, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες προς εξέταση (σε ένα κοσμικό ή γενέθλιο ωροσκόπιο). Η Σελήνη βρίσκεται κατά ένα μέρος βόρεια και κατά ένα μέρος νότια της εκλειπτικής. Οι Δεσμοί, είναι η σχέση της τροχιάς της Σελήνης με την εκλειπτική. Αν η τροχιά είναι ανοδική ονομάζεται Ανοδικός Δεσμός ή Βόρειος Δεσμός, ή Κεφαλή του Δράκοντα. Αν αντίθετα, η πορεία είναι καθοδική ονομάζεται Καθοδικός Δεσμός ή Νότιος Δεσμός ή Ουρά του Δράκοντα. Οι δύο αυτοί Δεσμοί είναι αντίθετοι. Έτσι, η μία όψη που δημιουργείται με ένα Δεσμό, αυτομάτως δημιουργεί και μία άλλη στον άλλον  (όψη 180ο ).

Η Αστρολογική σημασία του άξονα των Δεσμών της Σελήνης είναι σημαντική, αφού συμβολίζει μια εξίσου σημαντική στιγμή στη ζωή του. Δείχνει τι πρέπει να επιτευχθεί και τον λόγο ύπαρξης. Ο Νότιος Δεσμός, συμβολίζει τα περασμένα σχήματα της ψυχής και την παλιά συμπεριφορά του ατόμου, την οποία κατά κάποιον τρόπο ΄΄φέρει΄΄ μαζί του, ή μοιάζει να αισθάνεται οικεία μέσα σε αυτή τη μορφή φάσης - αυθόρμητης συμπεριφοράς. Αντίθετα, ο Βόρειος Δεσμός υποδεικνύει το μέλλον, δείχνει την πορεία που πρέπει να τραβήξουμε και συμβολίζει αυτά που πρέπει να επιλυθούν.

Είναι σημαντικό να συνδυαστούν εννοιολογικά οι Δεσμοί μεταξύ τους, καθώς ο Νότιος Δεσμός τείνει να εμποδίζει την ανάπτυξη λειτουργίας, σα φρένο, ενώ ο Βόρειος Δεσμός, δείχνει τη νέα ελκυστική κατεύθυνση! Οι όψεις μεταξύ των Δεσμών και των άλλων πλανητών παρέχουν πληροφορίες για ό,τι εμποδίζει την εξελικτική πορεία. Αυτό σημαίνει, πως οι Δεσμοί παρέχουν άμεσες πληροφορίες σχετικά με την ΄΄αποστολή΄΄ που μας υποδεικνύει το ωροσκόπιο. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες αυτές, υπάρχουν και σε άλλα μέρη του ωροσκοπίου. Μεγάλη έμφαση δε, δίνουμε στον οίκο που βρίσκεται οι Δεσμοί.

Ο παρακάτω πίνακας, θα μας δώσει ένα (μικρό) αντιπροσωπευτικό δείγμα:
1ος οίκος: Γενικές συνθήκες περιβάλλοντος που διαμορφώνει ο λαός - Συλλογικό Συνειδητό. Αντιπροσωπεύει τους ίδιους τους κατοίκους του κράτους, κυβερνά τις εθνικές υποθέσεις.   Είναι ο δείκτης των σχέσεων μεταξύ όλων των πολιτών. Σχετίζεται με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.  Με τα σιδηρομεταλλεύματα, τις μηχανικές εγκαταστάσεις, τους μηχανολόγους, αλλά και με την πιθανή βία οποιασδήποτε μορφής, τα ατυχήματα και τις πυρκαγιές.

2ος οίκος: Είναι το Τραπεζικό Σύστημα, η Εθνική Οικονομία, το Εθνικό προϊόν, η Εθνική κληρονομιά, τα Τιμώμενα πρόσωπα και αξίες, όπως και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αντιπροσωπεύει το Νομισματικό σύστημα και όλα γενικά τα Οικονομικά αποθέματα του κράτους.  Δείχνει τις διακυμάνσεις των τιμών. Σχετίζεται με τις τράπεζες, τις αγελάδες, και τα βοοειδή. Με την βλάστηση και με όλες τις φυσικές ομορφιές που υπάρχουν σε έναν τόπο αλλα και  με την βιομηχανία χάλυβα.

3ος οίκος: Με τα Υπουργεία Τύπου, & ΜΜΕ, Μεταφορών και Επικοινωνιών, ΥΠΕΧΩΔΕ, τηλεπικοινωνίες, συγκοινωνιακό δίκτυο, την ποιότητα των δρόμων και τα ταχυδρομεία. Αντιπροσωπεύει τους κώδικες οδικής συμπεριφοράς. Δείχνει τη φωνή του λαού, τους εργάτες, το εμπόριο, αλλά σχετίζεται και με τη  διακίνηση αγαθών, τις λαϊκές αγορές και τα γήπεδα. Γειτονικοί λαοί και εξωτερικές σχέσεις. Με όλα τα συμβούλια. Παιδεία.

4ος οίκος:
Ύπαιθρος, Γεωργία, ακίνητη ιδιοκτησία, κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, ορυχεία και ορυκτός πλούτος, κοινωνικά θεμέλια και παραδόσεις. Αντιπροσωπεύει την εδαφική περιουσία του κράτους, τα νησιά και τα θαλάσσια όρια. Τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Γεωργίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.  Τα στεγαστικά δάνεια, την αγροτική παραγωγή, τα συστήματα ύδρευσης και τα ορυχεία. Επίσης δείχνει τον κόσμο και τις διαθέσεις του λαού ανάλογα με την εντύπωση που δημιουργούν στο κοινό αίσθημα τα δημόσια πρόσωπα.

5ος οίκος:
Δείχνει το είδος της πολιτικής εξουσίας που ασκείται στην χώρα.  Αντιπροσωπεύει τον ισχυρότερο αρχηγό του κράτους, όποιος κι αν είναι αυτός που επηρεάζει την ζωή του έθνους: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Πρωθυπουργός.  Σχετίζεται με τους αξιωματούχους, τους υπουργούς και όλες τις πολιτικές προσωπικότητες του δημόσιου βίου.  Αντιπροσωπεύει το Χρηματιστήριο αξιών, κρατικά λαχεία, καζίνο, και όλα τα στοιχήματα.  Τα Θέατρα, την παιδική πρόνοια, τα νηπιαγωγεία και τις παιδικές χαρές.  Τη νεολαία και τον ρυθμό  γεννήσεων (την αύξηση του πληθυσμού).  Τα ερωτικά ήθη, τις πλατείες και τα στάδια.  Το υπουργείο Παιδείας και τους αθλητικούς αγώνες.  Θέατρα, μουσική και μουσικά κέντρα, στοιχήματα, λαχεία και τυχερά παιχνίδια. Την διακίνηση χρυσού. 

6ος οίκος: Δημόσια Υγεία, Εργαζόμενοι, δημόσιοι Υπάλληλοι, Στρατιωτικοί και Πολεμικό Ναυτικό. Αντιπροσωπεύει τα εργατικά συνδικάτα. Την προστασία του περιβάλλοντος. Τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Υγείας και Πρόνοιας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τις εθνικές εκλογές. Την αστυνομία.  Τα φαρμακεία και τα καταστήματα υγιεινών τροφών.  Τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.  Τους φυσικούς, τους μαθηματικούς και τους λογιστές. Τα γραφεία των εταιρειών, την Γεωργία - θέματα διατροφής, τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.  Τα εργοστάσια ενδυμάτων. 

7ος οίκος: Συμμαχίες, Διεθνείς Σχέσεις και Συνθήκες (κυρίως μέσω Διεθνών Οργανισμών), Πόλεμοι.  Αντιπροσωπεύει όλες τις συμφωνίες με άλλα κράτη και οργανισμούς (ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, κλπ).  Ρυθμίζει τις εθνικές και φυλετικές υποθέσεις που επηρεάζουν τα πολιτικά, συνδικαλιστικά και εμπορικά συμφέροντα. Τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες που αφορούν την άμυνα και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Επίσης δείχνει τις πρεσβείες του κράτους στο εξωτερικό. Φανεροί αντίπαλοι της χώρας. Εχθροί του δημοσίου συμφέροντος. Δικαστήρια δικηγόροι και σωματεία. Διακίνηση πολύτιμων λίθων, κυρίως διαμαντιών.   

8ος οίκος: Εξωτερική βοήθεια (οικονομική),  δάνεια,  ανώτατα κυβερνητικά συμβούλια, θνησιμότητα. Σχετίζεται με το πέρασμα, τη φθορά και την ανατροπή των πολιτευμάτων, του τρόπου ζωής, των ηθών και των εθίμων. Τις (ψυχολογικές) αλλαγές στον τρόπο σκέψης. Αντιπροσωπεύει τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, τα δημόσια χρέη, το ενεχυροδανειστήριο, το χρηματιστήριο, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις συντάξεις και κάθε είδους αποζημιώσεις λόγω φυσικών καταστροφών. Τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τα βιολογικά εργαστήρια, τους μυστικούς πράκτορες, τους τραπεζίτες- χρηματιστές. Τους ψυχιάτρους & τους Ψυχολόγους.

9ος οίκος: Επιστήμη και επιστημονικά ιδρύματα, ανώτατη παιδεία, θρησκεία και κλήρος.  Φιλοσοφία και σχετικές σχολές, εξωτερικό εμπόριο, εμπορική Ναυτιλία και Αεροπορία,  Δικαιοσύνη,  Κοινωνικοί θεσμοί,  Νόμοι.  Επίσης σχετίζεται με τα διαβατήρια, το συνάλλαγμα, τις μεταναστεύσεις, τον χάρτη οριοθέτησης των φυσικών συνόρων και με τον τουρισμό. Δείχνει το νομικό καθεστώς της χώρας και την απονομή ύψιστης δικαιοσύνης στον Άρειο Πάγο. Τον κλήρο της Εκκλησίας, την διεθνή διπλωματία, τις ξένες πρεσβείες και αντιπροσωπείες. Τα υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τις ακαδημαϊκές σχολές και τα πανεπιστήμια. Το Θέμιδος Μέλαθρον.
Τους κοινωνιολόγους, τους διαφημιστές, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους τηλεοπτικούς καναλάρχες, τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές.

10ος οίκος: Η κοινωνία σαν σύνολο και η μορφή με την οποία τείνει να εκδηλώνεται. Η Κυβέρνηση, η Άρχουσα Τάξη, το Ιερατείο, ο Πρόεδρος Δημοκρατίας. Αντιπροσωπεύει την εκάστοτε κυβέρνηση, το κόμμα της οποίας βρίσκεται στην εξουσία.  Την εθνική υπερηφάνεια, την ακεραιότητα της χώρας και την εκτίμηση ή όχι των άλλων κρατών για αυτήν.  Τα υπουργεία Προεδρίας και Επικρατείας. Τις Ευρωεκλογές. Το μεγαλύτερο συντηρητικό κόμμα. Δείχνει τα δημόσια κτίρια, αλλά και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της εκάστοτε κυβέρνησης. Τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Την βαριά βιομηχανία (ιδιαίτερα: μόλυβδος, άνθρακας, λιγνίτης).

11ος οίκος: Κοινοβούλιο,  Νομοθεσία (ως διαδικασία), Τοπική Αυτοδιοίκηση, Φιλικές χώρες, Πολεμική Αεροπορία,  Κοινωφελείς οργανισμοί. Συνδέεται με θέματα που αφορούν τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις.  Σχετίζεται με την πολιτική της χώρας και τους υποστηρικτές της.  Με το Κοινοβούλιο. Με το σοσιαλιστικό κόμμα και με τις κατά καιρούς απεργίες, διαδηλώσεις ή επαναστάσεις.  Με το υπουργείο Πολιτισμού.  Με την παραγωγή και την μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας.  Με την αεροπορία της χώρας και με τα αεροδρόμια.  Με τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις τηλεπικοινωνίες.  Με τις αιφνίδιες μεταβολές του καιρού και με την μετεωρολογική υπηρεσία.  Με την πρόοδο της χώρας και με τις μεγάλες εφευρέσεις.  Με την ανάπτυξη της αστρολογίας και της Αστρονομίας.  Με την διάδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και με το διαδίκτυο.  Αντιπροσωπεύει τις ορχήστρες διεθνούς φήμης, καθώς και τα επιφανέστερα καλλιτεχνικά πρόσωπα.  Τα εκκεντρικά μεγαλοπρεπή κτίσματα και τα εμπορικά κέντρα (forum).

12ος οίκος: Τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Υγείας - Πρόνοιας. Την θάλασσα, την αλιεία και την Ναυτιλία.  Το πετρέλαιο και τα διυλιστήρια. Το ενδιαφέρον του λαού για τον αποκρυφισμό και τα μεταφυσικά κέντρα. Αποκρυφιστικές οργανώσεις, τρομοκρατικές οργανώσεις, Μοναστήρια, Συλλογικό Ασυνείδητο. Δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, δημόσιο χρέος, εγκληματικότητα,, σωφρονιστικά ιδρύματα,  γηροκομεία,  μυστικοί εχθροί (ή γενικά εχθροί με τάση να εμφανίζονται ως φίλοι). Χρόνια προβλήματα, περιορισμοί,  στερήσεις, φιλανθρωπικά ιδρύματα, τον κινηματογράφο, τα χημεία και τις εταιρείες απολυμάνσεων.  

Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου,

Σύμβουλος Ολιστικής Αστρολογίας,
Αντιπρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.
Reiki Master Teacher.

*το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά, στο 1ο ετήσιο περιοδικό του ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α
(Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Αστρολογίας)



Βιβλιογραφία- Σημειώσεις:

Η άλλη αστρολογία: Γιάννης Συμεώνογλου
Η Αστρολογία κατά την Αρχαιότητα:
Tamsyn Barton
Προσωπικές σημειώσεις σχολής:΄΄Αστρώον Σπουδαστήριο Συμβολισμών ΄΄





Με Χαρά,
Για το Kifissia Radio



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου