Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 21-8 έως 27-8
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 21 Αυγούστου
Σε περίπτωση που δεν το μάθατε, σήμερα θα έχουμε μια έκλειψη Ηλίου. Θα δουν τη μερική έκλειψη από οπουδήποτε στη Βόρεια ή Κεντρική Αμερική, την Καραϊβική και τη βόρεια Νότια Αμερική.
Παρακολουθήστε ζωντανά την έκλειψη Ηλίου από το κανάλι της NASA.
Η μέρα που ερασιτέχνες αστρονόμοι, ιδιαίτερα αυτοί από τις Η.Π.Α., ανυπομονούσαν να φτάσει εδώ και δεκαετίες είναι τελικά εδώ σήμερα. Για πρώτη φορά από το 1979, η σκιά της Σελήνης αγγίζει τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, φέρνοντας μια ολική έκλειψη Ηλίου. Οι άνθρωποι στο μονοπάτι της ολικότητας, που εκτείνεται από την ακτή του Όρεγκον μέχρι τις ακτές της Νότιας Καρολίνας, θα δουν τη φωτεινή επιφάνεια του Ήλιου να εξαφανίζεται και το αιθέριο στέμμα να προβάλει γύρω από τον μαύρο δίσκο της Σελήνης.
Εφόσον συμβαίνει μια ηλιακή έκλειψη, έχουμε και νέα Σελήνη.
Οδηγός για παρατήρηση και φωτογράφηση της έκλειψης.
Τρίτη , 22 Αυγούστου
Καθώς ο Αύγουστος πλησιάζει στο τέλος του, το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου φαίνεται στα ανατολικά, ισορροπώντας στη μία γωνία του. Τα αστέρια του είναι μεγέθους 2 και 3. Στα αριστερά του είναι ο αστερισμός της Ανδρομέδας, με αστέρια περίπου του ίδιου μεγέθους.
Τετάρτη, 23 Αυγούστου
Το ήτα(η) του Τοξότη είναι ένας πορτοκαλής γίγαντας αστέρας τύπου M. Βρίσκεται 149 έτη φωτός μακριά. Αυτό το ανώμαλα μεταβλητό αστέρι είναι ισχυρή πηγή υπέρυθρης ακτινοβολίας και 585 φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο μας. Το ήτα είτε έχει καταναλώσει το ήλιο του και έχει αρχίσει την σύντηξη άνθρακα και οξυγόνου, δημιουργώντας έτσι ένα ασταθές αστέρι που έχει την ικανότητα να αλλάζει την φωτεινότητά του κατά 4%. Όμως, παρατηρήστε το πιο κοντά… Το ήτα είναι ένα διπλό σύστημα με έναν συνοδό 8ου μεγέθους!
Πέμπτη, 24 Αυγούστου
Η Σελήνη επανεμφανίζεται στον βραδινό ουρανό σαν μηνίσκος στα δυτικά, κοντά στον Δία (λιγότερο από 3 μοίρες, την Παρασκευή) και τον Στάχυ. Αναζητήστε την 45 λεπτά μετά τη δύση του Ήλιου (παρακάτω χάρτης) τις επόμενες τρεις μέρες.
Παρασκευή, 25 Αυγούστου
Η ορατότητα του Ουρανού συνεχίζει να βελτιώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Τώρα είναι σε ύψος περίπου 25° στα ανατολικά γύρω στα μεσάνυχτα και ανεβαίνει ψηλότερα στον νότο καθώς αρχίζει το λυκαυγές. Ο πλανήτης, μεγέθους 5,7, βρίσκεται στους Ιχθύες, 1,1° βόρεια του μεγέθους 4,3 όμικρον (o) των Ιχθύων. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον γαλαζοπράσινο δίσκο του Ουρανού, ο οποίος έχει γωνιώδη διάμετρο 3,6″.
Σάββατο, 26 Αυγούστου
Η Αφροδίτη εμφανίστηκε ανάμεσα στα αστέρια των Διδύμων χθες το πρωί, αλλά θα τη βρείτε στο φόντο του αστερισμού του Καρκίνου σήμερα. Αυτό το δρασκέλισμα των συνόρων μεταξύ των αστερισμών ακολουθείται από μια όμορφη σύνοδο σε μια εβδομάδα από τώρα, όταν ο λαμπρός πλανήτης θα εμφανιστεί 1° νότια από το σμήνος της Κυψέλης (M44).
Ο Ερμής φθάνει σε κατώτερη σύνοδο, περνώντας ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης θα είναι ορατός ξανά στον ουρανό του λυκαυγούς στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Κυριακή, 27 Αυγούστου
Το αστέρι 5ου μεγέθους στον βόρειο Κύκνο είναι άξιο παρατήρησης. Έχει τον αριθμητικό προσδιορισμό ‘61.’ Το αστέρι βρίσκεται 8 μοίρες στα νοτιοανατολικά του Ντενέμπ και κοντά σε ένα αραιό ζευγάρι αστέρων 4ου μεγέθους. Μπορεί να χρειαστείτε ένα χάρτη του ουρανού για να το εντοπίσετε. Το αστέρι είναι ένα όμορφο διπλό με τηλεσκόπιο, που αποτελείται από δύο πορτοκαλιά αστέρια 6ου μεγέθους. Αλλά είναι επίσης ιστορικά σημαντικό. Ο 61 του Κύκνου ήταν το πρώτο αστέρι του οποίου η απόσταση μετρήθηκε. Η τιμή του που καθορίστηκε το 1838 ήταν 10,3 έτη φωτός, αρκετά κοντά στη σημερινή τιμή του 11,4.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
Ο Ερμής και ο Άρης δεν φαίνονται, αφού έχουν κρυφτεί μέσα στη λάμψη του Ήλιου.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) λάμπει στα ανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς, στους Διδύμους. Ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης είναι πάνω και στα αριστερά της. Τα αστέρια αυτά μαζί με την Αφροδίτη σχηματίζουν μια καμπύλη γραμμή που γίνεται ευθεία το πρωί της 26ης.
Ο Δίας (μέγεθος -1,8, στην Παρθένο) λάμπει πολύ χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Ο δίσκος του πλανήτη έχει 33” διάμετρο. Ο Στάχυς, με χρώμα γαλάζιο, είναι 5° αριστερά του.
Ο Κρόνος (μέγεθος +0,4 στα πόδια του Οφιούχου) με κίτρινο χρώμα, φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στον νότο με το ηλιοβασίλεμα. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) σπινθηρίζει ζωηρά περίπου 12 μοίρες δεξιά και κάτω του Κρόνου.
Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το πρώτο φως του λυκαυγούς.
Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ
astro.planitario.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου