21/8/17

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 21-8 έως 27-8
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 21 Αυγούστου
Σε περίπτωση που δεν το μάθατε, σήμερα θα έχουμε μια έκλειψη Ηλίου. Θα δουν τη μερική έκλειψη από οπουδήποτε στη Βόρεια ή Κεντρική Αμερική, την Καραϊβική και τη βόρεια Νότια Αμερική.
Παρακολουθήστε ζωντανά την έκλειψη Ηλίου από το κανάλι της NASA.
Η μέρα που ερασιτέχνες αστρονόμοι, ιδιαίτερα αυτοί από τις Η.Π.Α., ανυπομονούσαν να φτάσει εδώ και δεκαετίες είναι τελικά εδώ σήμερα. Για πρώτη φορά από το 1979, η σκιά της Σελήνης αγγίζει τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, φέρνοντας μια ολική έκλειψη Ηλίου. Οι άνθρωποι στο μονοπάτι της ολικότητας, που εκτείνεται από την ακτή του Όρεγκον μέχρι τις ακτές της Νότιας Καρολίνας, θα δουν τη φωτεινή επιφάνεια του Ήλιου να εξαφανίζεται και το αιθέριο στέμμα να προβάλει γύρω από τον μαύρο δίσκο της Σελήνης.
Εφόσον συμβαίνει μια ηλιακή έκλειψη, έχουμε και νέα Σελήνη.
Οδηγός για παρατήρηση και φωτογράφηση της έκλειψης.

Τρίτη , 22 Αυγούστου
Καθώς ο Αύγουστος πλησιάζει στο τέλος του, το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου φαίνεται στα ανατολικά, ισορροπώντας στη μία γωνία του. Τα αστέρια του είναι μεγέθους 2 και 3. Στα αριστερά του είναι ο αστερισμός της Ανδρομέδας, με αστέρια περίπου του ίδιου μεγέθους.
Τετάρτη, 23 Αυγούστου
Το ήτα(η) του Τοξότη είναι ένας πορτοκαλής γίγαντας αστέρας τύπου M. Βρίσκεται 149 έτη φωτός μακριά. Αυτό το ανώμαλα μεταβλητό αστέρι είναι ισχυρή πηγή υπέρυθρης ακτινοβολίας και 585 φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο μας. Το ήτα  είτε έχει καταναλώσει το ήλιο του και έχει αρχίσει την σύντηξη άνθρακα και οξυγόνου, δημιουργώντας έτσι ένα ασταθές αστέρι που έχει την ικανότητα να αλλάζει την φωτεινότητά του κατά 4%. Όμως, παρατηρήστε το πιο κοντά… Το ήτα είναι ένα διπλό σύστημα με έναν συνοδό 8ου μεγέθους!
Πέμπτη, 24 Αυγούστου
Η Σελήνη επανεμφανίζεται στον βραδινό ουρανό σαν μηνίσκος στα δυτικά, κοντά στον Δία (λιγότερο από 3 μοίρες, την Παρασκευή) και τον Στάχυ. Αναζητήστε την 45 λεπτά μετά τη δύση του Ήλιου (παρακάτω χάρτης) τις επόμενες τρεις μέρες.
Παρασκευή, 25 Αυγούστου
Η ορατότητα του Ουρανού συνεχίζει να βελτιώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Τώρα είναι σε ύψος περίπου 25° στα ανατολικά γύρω στα μεσάνυχτα και ανεβαίνει ψηλότερα στον νότο καθώς αρχίζει το λυκαυγές. Ο πλανήτης, μεγέθους 5,7, βρίσκεται στους Ιχθύες, 1,1° βόρεια του μεγέθους 4,3 όμικρον (o) των Ιχθύων.  Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον γαλαζοπράσινο δίσκο του Ουρανού, ο οποίος έχει γωνιώδη διάμετρο 3,6″.
ΦωτογραφίαQAI Publishing/UIG
Σάββατο, 26 Αυγούστου
Η Αφροδίτη εμφανίστηκε ανάμεσα στα αστέρια των Διδύμων χθες το πρωί, αλλά θα τη βρείτε στο φόντο του αστερισμού του Καρκίνου σήμερα. Αυτό το δρασκέλισμα των συνόρων μεταξύ των αστερισμών ακολουθείται από μια όμορφη σύνοδο σε μια εβδομάδα από τώρα, όταν ο λαμπρός πλανήτης θα εμφανιστεί 1° νότια από το σμήνος της Κυψέλης (M44).
Ο Ερμής φθάνει σε κατώτερη σύνοδο, περνώντας ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης θα είναι ορατός ξανά στον ουρανό του λυκαυγούς στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Κυριακή, 27 Αυγούστου
Το αστέρι 5ου μεγέθους στον βόρειο Κύκνο είναι άξιο παρατήρησης. Έχει τον αριθμητικό προσδιορισμό ‘61.’ Το αστέρι βρίσκεται 8 μοίρες στα νοτιοανατολικά του Ντενέμπ και κοντά σε ένα αραιό ζευγάρι αστέρων 4ου μεγέθους. Μπορεί να χρειαστείτε ένα χάρτη του ουρανού για να το εντοπίσετε. Το αστέρι είναι ένα όμορφο διπλό με τηλεσκόπιο, που αποτελείται από δύο πορτοκαλιά αστέρια 6ου μεγέθους. Αλλά είναι επίσης ιστορικά σημαντικό. Ο 61 του Κύκνου ήταν το πρώτο αστέρι του οποίου η απόσταση μετρήθηκε. Η τιμή του που καθορίστηκε το 1838 ήταν 10,3 έτη φωτός, αρκετά κοντά στη σημερινή τιμή του 11,4.
 

Ολική έκλειψη Ηλίου του 1999. Φωτογραφία: Luc Viatour ( WikiMedia Commons)
  
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
Ο Ερμής και ο Άρης δεν φαίνονται, αφού έχουν κρυφτεί μέσα στη λάμψη του Ήλιου.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) λάμπει στα ανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς, στους Διδύμους. Ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης είναι πάνω και στα αριστερά της. Τα αστέρια αυτά μαζί με την Αφροδίτη σχηματίζουν μια καμπύλη γραμμή που γίνεται ευθεία το πρωί της 26ης.
Ο Δίας (μέγεθος -1,8, στην Παρθένο) λάμπει πολύ χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Ο δίσκος του πλανήτη έχει 33” διάμετρο. Ο Στάχυς, με χρώμα γαλάζιο, είναι 5° αριστερά του.
Ο Κρόνος (μέγεθος +0,4 στα πόδια του Οφιούχου) με κίτρινο χρώμα, φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στον νότο με το ηλιοβασίλεμα. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) σπινθηρίζει ζωηρά περίπου 12 μοίρες δεξιά και κάτω του Κρόνου.
Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το πρώτο φως του λυκαυγούς.
Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ

astro.planitario.gr





11/8/17

Μουσική βραδιά στο ΙΑΜ Ύδρας, αφιερωμένη στους ευπατρίδες δωρητές Διονύσιο & Ίνγκριντ Κουντουριώτη


Μουσική βραδιά στο ΙΑΜ Ύδρας, αφιερωμένη στους ευπατρίδες δωρητές 
Διονύσιο & Ίνγκριντ Κουντουριώτη



«ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΝ….»
Μάνος Αβαράκης, φυσαρμόνικα / φλογέρες μπαρόκ
Σοφία Καμαγιάννη, πιάνο
Σάββατο 26 Αυγούστου και ώρα 9.00 μ.μ.

Η σύμπραξη των δύο σπουδαίων ερμηνευτών αποτελεί απότοκο μιας χρόνιας συνεργασίας. Καλλιτέχνες με ιδιαίτερες ευαισθησίες και οι δύο, με πρωτότυπες ιδέες, που πάντοτε αναζητούν νέους δρόμους και τόπους της μουσικής πράξης, έχουν να επιδείξουν μια πολύ σημαντική πορεία τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και τον εκπαιδευτικό χώρο.

Ο Μάνος Αβαράκης-αυτός ο πραγματικός δάσκαλος της φυσαρμόνικας, με την αξιοζήλευτη πορεία δεκαετιών, ο συνοδοιπόρος μεγάλων μουσικών μορφών- καθιέρωσε αυτοτελώς το εν λόγω όργανο στα ορχηστρικά σύνολα της Ελλάδας. Η Σοφία Καμαγιάννη από την πλευρά της υπηρετεί, εδώ και χρόνια, με σεβασμό την ουσιαστική μουσική, είτε μελοποιώντας ποίηση είτε πειραματιζόμενη σε βάθος με αυτοσχεδιασμούς σε όλα τα είδη, τους ήχους και τα όργανα.

Mε το “ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΝ “ που παρουσιάζεται το Σάββατο 26 Αυγούστου και ώρα 9.00 μ.μ στον χώρο μουσικών εκδηλώσεων του ΙΑΜΥ, ο δεξιοτέχνης της φυσαρμόνικας Μάνος Αβαράκης και η πολυπράγμων συνθέτρια-πιανίστα Σοφία Καμαγιάννη, συνεχίζουν την πολύχρονη συνεργασία τους και την αναζήτησή τους σε κοινούς μουσικούς τόπους και τρόπους…
Το ταξίδι είναι και αυτή τη φορά πολυδιάστατο, μεταξύ άλλων με έργα Händel, Satie, Schubert, Mozart, Ravel, Xατζιδάκι, Καμαγιάννη, και με αυτοσχεδιασμούς πάνω σε γνωστές μελωδίες (Βeatles, Simon and Garfunkel κ.ά.).

Οι δυο μουσικοί δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιραμε τη φυσαρμόνικα, τις φλογέρες μπαρόκ, το πιάνο, αλλά και τη χρήση της τεχνολογίας, και χαρίζουν στο κοινό μια πρωτότυπη ηχοχρωματική εμπειρία.

Από:www.iamy.gr






Ο χάρτης του ουρανού για τον Αύγουστο 2017


          






Οι ζεστές καλοκαιρινές νύχτες είναι ιδανικές για τους αστρονόμους.

Ο Καλοκαιρινός Γαλαξίας

Στις αρχές Αυγούστου, μπορείτε να θαυμάσετε από μια σκοτεινή τοποθεσία του ουρανού, το μεγαλόπρεπο θέαμα του Γαλαξία μας. Χρησιμοποιήστε κιάλια για να σαρώσετε τον γαλαξία και να εντοπίσετε δεκάδες αστρικά σμήνη, νεφελώματα και πλανητικά νεφελώματα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τηλεσκόπιο για να μεγεθύνετε ενδιαφέροντα αντικείμενα.

Πείτε "Θα σε δω αργότερα" στον Κρόνο

Ο Αύγουστος θα είναι ο τελευταίος μήνας του έτους για μια καλή άποψη του Κρόνου. Στις αρχές του μήνα, ο Κρόνος θα είναι πολύ πάνω από τον νότιο ορίζοντα καθώς ο ουρανός σκοτεινιάζει. Αναζητήστε τον Κρόνο βορειοανατολικά από το φωτεινό αστέρι Antares και ακριβώς νότια από τον αστερισμό του Οφιούχου (Ophiuchus). Ο Κρόνος είναι συνήθως εύκολο να εντοπιστεί ως ένας λαμπερός κιτρινωπός δίσκος φωτός στον ουρανό, ειδικά επειδή δεν «σπινθηρίζει» όσο τα αστέρια που τον περιβάλλουν. Χρησιμοποιήστε ένα προσοφθάλμιο υψηλής ισχύος για καλύτερη θέα του αέριου πλανήτη και των εντυπωσιακών δακτυλίων του! Στις 2 Αυγούστου, η Σελήνη θα είναι κοντά στον Κρόνο όλη τη νύχτα, κάνοντας ένα όμορφο ζευγάρι στον νυχτερινό ουρανό. Περίπου στα μέσα του μηνός ο Κρόνος θα βυθιστεί κάτω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα.

Περσίδες

Μια από τις δημοφιλέστερες βροχές μετεωριτών του έτους, οι Περσίδες, κορυφώνεται φέτος τη νύχτα της 12ης Αυγούστου. Βρείτε ένα άνετο σημείο για να δείτε τους μετεωρίτες να εμφανίζονται και να ακτινοβολούν στον αστερισμό του Περσέα στα βορειοανατολικά. Κατά τη διάρκεια της αιχμής της βροχής μετεωριτών, μπορεί  να παρατηρηθούν maximum περίπου 80 μετέωρα ανά ώρα.

Καλοκαιρινά νεφελώματα

Αυτά τα εξαιρετικά παραδείγματα αέριων νεφελωμάτων είναι εξαιρετικά για παρατήρηση τον Αύγουστο. Τα πιο φωτεινά είναι το M16 -το Νεφέλωμα του Αετού, το Νεφέλωμα M17, το Νεφέλωμα Trifid M20 και το πολύ φωτεινό νεφέλωμα M8, Lagoon. Όλα είναι ορατά με κιάλια από σκοτεινές θέσεις με καλή θέα.

Καλοκαιρινά σμήνη αστέρων

Ακόμη και από την πόλη, μπορείτε να εντοπίσετε μερικά από τα φωτεινότερα σμήνη αστέρων του καλοκαιριού τον Αύγουστο. Τα πιο φωτεινά και καλύτερα περιλαμβάνουν τα M13, M93, M11, M6 και M7. Μπορείτε να τα παρατηρήσετε σε καθαρό και σκοτεινό ουρανό με ένα μικρό τηλεσκόπιο 60mm, αλλά ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, θα αποκαλύψει την αληθινή ομορφιά τους.

Αντικείμενο πρόκληση του Αυγούστου

Η πρόκληση αυτό το μήνα είναι ένα εκπληκτικά εύκολο αντικείμενο που βλέπουμε με ένα τηλεσκόπιο, αλλά όχι τόσο εύκολα με τα κιάλια. Αναζητήστε το M27, το Νεφέλωμα του Αλτήρα στον αστερισμό του Vulpecula, ακριβώς νότια του Κύκνου. Το M27 είναι ένα από τα πλησιέστερα και φωτεινότερα πλανητικά νεφελώματα ορατά από τη Γη. Είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να εντοπιστεί ακόμη με ένα ζευγάρι κιάλια 7x50. Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε το M27 με τα κιάλια σας. Θα είναι μια μικρή κουκίδα, ελαφρώς μεγαλύτερη από τα αστέρια που περιβάλλουν.




Οι αστρονόμοι βρίσκουν πρωτόγονους σκοτεινούς αστεροειδείς που κρύβονται στην εσωτερική ζώνη

Μία νέα οικογένεια αστεροειδών μπορεί να αποκαλύψει ενδείξεις για την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος.

Οι αστεροειδείς που πλημμυρίζουν το ηλιακό μας σύστημα, είναι μερικά από τα παλαιότερα κειμήλια του σχηματισμού του. Μελετώντας αυτά τα υπολείμματα, οι αστρονόμοι κατανοούν όχι μόνο τις συνθήκες κατά τις οποίες σχηματίστηκαν - όπως και οι πλανήτες - αλλά και τη δυναμική ιστορία του ηλιακού συστήματος. Πρόσφατα, μια ομάδα αστρονόμων, μεταξύ των οποίων ερευνητές από το Southwest Research Institute (SwRI), προσδιόρισε μερικούς από τους παλαιότερους, πιο πρωτόγονους αστεροειδείς στη κύρια ζώνη, προσφέροντας μια ακόμα πιο σαφή εικόνα του ηλιακού μας συστήματος.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 3 Αυγούστου, απέδωσε δύο σημαντικά αποτελέσματα. Πρώτον, οι αστρονόμοι έβλεπαν ένα σχετικά κενό σημείο στην κύρια ζώνη αστεροειδών. Ο χαμηλός πληθυσμός σε αυτήν την περιοχή σημαίνει ότι οι αστεροειδείς που βρέθηκαν σε αυτό, πιθανότατα δεν έχουν υποστεί σημαντικές συγκρούσεις ή κάποιες εξελίξεις, αφήνοντάς τους σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητους από τότε που σχηματίστηκαν. Δεύτερον, η ομάδα αναγνώρισε την παλαιότερη οικογένεια αστεροειδών που βρέθηκε μέχρι σήμερα, αποκαλύπτοντας δείγματα του πρώιμου ηλιακού μας συστήματος για μελλοντική μελέτη.

Τίποτα δεν είναι στατικό στο ηλιακό μας σύστημα. Με την πάροδο του χρόνου, οι αστεροειδείς στα κύρια ζώνη (αλλά και αλλού) έχουν υποστεί συγκρούσεις που άλλαξαν το σχήμα, τη σύνθεση και άλλες ιδιότητες τους. Τα απομεινάρια αυτών των συγκρούσεων συνήθως καταλήγουν σε παρόμοιες τροχιές, δημιουργώντας "οικογένειες" αστεροειδών που οι αστρονόμοι μπορούν να εντοπίσουν πίσω από ένα ή κάποια γονικά σώματα.

"Με τον εντοπισμό όλων των οικογενειών της κύριας ζώνης, μπορούμε να καταλάβουμε ποιοι αστεροειδείς σχηματίστηκαν από συγκρούσεις και ποιοι μπορεί να είναι από τα αρχικά μέλη της ζώνης αστεροειδών", δήλωσε ο Δρ. Kevin Walsh, αστρονόμος στο SwRI.

Οι αστρονόμοι έχουν ήδη εντοπίσει περισσότερες από 100 οικογένειες αστεροειδών. Ωστόσο, η οικογένεια που πρόσφατα εντοπίστηκε ήταν προηγουμένως άγνωστη, δήλωσε ο Walsh. "Εντοπίσαμε όλες τις γνωστές οικογένειες και τα μέλη τους και ανακαλύψαμε ένα γιγαντιαίο κενό στη κύρια ζώνη, που κατοικείται μόνο από μια χούφτα αστεροειδών. Αυτά τα κειμήλια πρέπει να είναι μέρος της αρχικής ζώνης αστεροειδών. Αυτό είναι το πραγματικό βραβείο, να γνωρίζουμε πως έμοιαζε η κύρια ζώνη αμέσως μετά το σχηματισμό της. "

Πώς το βρήκαν; Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική που αναζητούσε τις "άκρες" των οικογενειών των αστεροειδών. Με την πάροδο του χρόνου, οι οικογένειες εξαπλώνονται, κυρίως λόγω των επιδράσεων του ηλιακού φωτός στην επιφάνεια των αστεροειδών, που μπορεί να επηρεάσει τις τροχιές τους. Η επίδραση επηρεάζει τα μικρότερα σώματα περισσότερο από τα μεγαλύτερα, προκαλώντας έτσι τη εξάπλωση αυτών των μικρών σωμάτων. Αλλά με τη συσχέτιση ιδιοτήτων όπως το μέγεθος και η απόσταση, η ομάδα κατάφερε να ανασυνθέσει το σχήμα μιας νέας οικογένειας αστεροειδών - που σχηματίστηκε πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια και εκτείνεται σε όλο το εσωτερικό μέρος της ζώνης των αστεροειδών.

Αυτή η οικογένεια είναι πολύ πιο σκοτεινή (λιγότερο ανακλαστική) από άλλες γνωστές οικογένειες αστεροειδών. Και αυτές οι άλλες γνωστές οικογένειες πιστεύεται ότι έχουν σχηματιστεί μόνο πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Έτσι, η νέα οικογένεια είναι τετραπλάσια, αποκαλύπτοντας μια πολύ πρωτόγονη εικόνα του πρώιμου ηλιακού συστήματος, που οι αστρονόμοι θα μελετήσουν.

Ειδικότερα, τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα, οι γίγαντες φυσικού αερίου στο ηλιακό μας σύστημα δεν είχαν ‘’εγκατασταθεί’’ στις τρέχουσες τροχιακές θέσεις τους. ‘’Αυτό είναι σημαντικό’’, δήλωσε ο Walsh, ‘’επειδή η γιγαντιαία μετανάστευση πλανητών ταρακούνησε τη ζώνη των αστεροειδών, αφαιρώντας πολλά σώματα, ενδεχομένως και τον γονέα αυτής της οικογένειας".

Τα στοιχεία για τη νέα οικογένεια έχουν ήδη δείξει ότι τα μικρότερα αρχικά μέλη της ήταν τουλάχιστον 22 μίλια (35 χιλιόμετρα) απέναντι. Αυτές οι πληροφορίες έχουνε μεγάλη σημασία, για τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκαν οι αστεροειδείς, καθώς τα μεγάλα αρχικά μεγέθη υποστηρίζουν τη θεωρία, ότι αυτά τα σώματα σχηματίστηκαν καθώς τα σωματίδια σκόνης έσπασαν μαζί, δημιουργώντας γρήγορα μεγαλύτερα σώματα με μεγαλύτερη βαρύτητα.

Τώρα που η ομάδα έχει εντοπίσει με επιτυχία μια παλιά, μέχρι τώρα άγνωστη οικογένεια αστεροειδών με την τεχνική τους, σχεδιάζουν να ψάξουν σε ολόκληρη τη ζώνη αστεροειδών για περισσότερες ενδείξεις για το πώς σχηματίστηκαν τα σώματα και την ιστορία που έχουν υποστεί.



 Πηγή :   Orion – Nasa  – Sky & Telescope








           

10/8/17

Ανάδρομος Ερμής, Αύγουστος 2017!

Ανάδρομος Ερμής 
(13 Αυγούστου - 5 Σεπτεμβρίου)




Ευκαιρία να αλλάξετε τις συνήθειες σας … (μην χρονοτριβείτε στις λεπτομέρειες) !


Η έντονη επιθυμία ΄΄της τρίχας ... για τριχιά΄΄ αλλάζει ρότα – δημιουργώντας ένα νέο είδος άποψης (αν και οικείο), που θα φέρει επάξια …. συναισθηματικούς στόχους ... αλλά και δρώμενα επί της ουσίας! 


Οι ικανότητές σας θα γίνουν … οδηγός, πραγματώνοντας και τα πιο απίθανα όνειρά σας!

Το παλιό προσπαθεί να ... μετουσιωθεί σε κάτι καλύτερο…(ή…), ενώ το νέο αναζητά την αλήθεια ως έχει. Άμεση! Δίχως δικαιολογίες … και άλλα … παράπλευρα σχόλια…. !

Οραματιστείτε αυτό που ζητά η ψυχή σας!



Καλή επιτυχία σε όλους!

Κ.Β 






8/8/17

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ από 7-8 έως 13-8

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 7-8 έως 13-8
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 7 Αυγούστου
Πανσέληνος στις 9:12 μμ.
Το φεγγάρι ανατέλλει περίπου με το ηλιοβασίλεμα και βρίσκεται στον αμυδρό αστερισμό του Αιγόκερου. Αυτή την εποχή του έτους, η πανσέληνος βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο μέρος του ουρανού. Δύο εβδομάδες πριν από την πολυ-αναμενόμενη έκλειψη Ηλίου, η Σελήνη θα βρεθεί σε μερική έκλειψη ορατή από το ανατολικό ημισφαίριο της Γης. Όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται στο διάστημα, οι εκλείψεις αυτές μερικές φορές έρχονται σε ζεύγη. Έτσι, καθώς όλοι στη Βόρεια Αμερική προετοιμάζονται για την έκλειψη Ηλίου στις 21 Αυγούστου, μια μερική  έκλειψη Σελήνης συμβαίνει απόψε, μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα στις 7 Αυγούστου, στην αποψινή πανσέληνο που προηγείται της Νέας Σελήνης.
Το νότιο άκρο της Σελήνης θα βρεθεί στη σκιά της Γης, περίπου το ένα τέταρτο της επιφάνειας της, με το μέσο της έκλειψης να είναι στις 21:20. Αυτό διαρκεί περίπου 2 ώρες από την αρχή μέχρι το τέλος. Η είσοδος στη σκιά αρχίζει στις 20:22 και τελειώνει στις 22:19.
Δείτε παρακάτω έναν παγκόσμιο χάρτη της ορατότητας της έκλειψης.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:46 μμ.   

Τρίτη , 8 Αυγούστου
Αυτά τα βράδια του Αυγούστου, ο λαμπρός Βέγας (το αστέρι του καλοκαιριού), περνάει κοντά από το ζενίθ. Όποτε ο Βέγας είναι στο ψηλότερό του σημείο, τότε και ο Τοξότης είναι αρκετά χαμηλότερά του στον νότο. Ο αστερισμός αυτός περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή από σμήνη και νεφελώματα που φαίνονται εύκολα με κιάλια ή τηλεσκόπιο.
Τετάρτη, 9 Αυγούστου
Η Σελήνη ανατέλλει στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Πάνω και στα αριστερά του είναι ο αστερισμός του Πήγασου με τον γνωστό σχηματισμό του τετράγωνου του Πήγασου.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:25 μμ.   
Πέμπτη, 10 Αυγούστου
Η Κασσιόπη, ένας αστερισμός του φθινοπώρου (με σχήμα W) ήδη φαίνεται στον βόρειο-ανατολικό ουρανό το βράδυ. Τις πρώτες πρωινές ώρες αλλάζει σχήμα σε αντίστροφης φοράς Σ. Κάτω από την βασίλισσα ανέρχεται και ο αστερισμός του Περσέα (ο βασιλιάς). Μεταξύ των δυο αστερισμών ξεχωρίζει εύκολα ακόμα και με γυμνό μάτι το περίφημο διπλό σμήνος του Περσέα.
 
Παρασκευή, 11 Αυγούστου
Η βροχή διαττόντων Περσείδες θα είναι στο μέγιστο της αργά απόψε και αύριο. Η Σελήνη, σχεδόν στο τελευταίο της τέταρτο, θα φωτίσει αρκετά τον ουρανό. Όμως, οι λαμπρότεροι διάττοντες θα είναι ορατοί ακόμα και στο φως της Σελήνης. Για καλύτερη παρατήρηση, κοιτάξτε προς τα βορειανατολικά, έχοντας στην πλάτη σας το φεγγάρι. Κοιτάξτε τις πρώτες πρωινές ώρες όταν το ακτινοβόλο σημείο της βροχής θα είναι αρκετά ψηλά.
Δεν χρειάζεστε καμία εμπειρία για να παρατηρήσετε τις Περσείδες. Βρείτε ένα ανοιχτό σημείο που να φαίνεται όλος ο ουρανός. Ντυθείτε ζεστά, αν χρειάζεται, και καθίστε σε μια αναπαυτική καρέκλα ή καλύτερα σε μια ξαπλώστρα, έτσι ώστε το μάτι σας να βλέπει όλο τον ουρανό. Και περιμένετε… Να έχετε υπομονή. Η κατεύθυνση στην οποία θα κοιτάζετε δεν θα είναι αναγκαστικά αυτή προς τον Περσέα αλλά οπουδήποτε στον ουρανό και καλύτερα προς τα εκεί όπου ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός. Μετρήστε, αν είναι δυνατόν τον αριθμό των διαττόντων, αλλά πάνω απ’ όλα απολαύστε το θέαμα!

Σάββατο, 12 Αυγούστου
Αν και βρισκόμαστε την καρδιά του καλοκαιριού, το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου κάνει ήδη την εμφάνισή του χαμηλά στον ανατολικό-βορειοανατολικό ουρανό. Φαίνεται μετά τις 21:30 με 22:00. Στέκεται στη μία γωνία του και καλύπτει μεγάλη επιφάνεια του ουρανού.
Η Αίγα του Ηνίοχου (Capella)το 6ο σε λαμπρότητα  άστρο του ουρανού, μοιάζει με τον ήλιο μας στο χρώμα (φασματικός τύπος G8) αλλά είναι ένα αστέρι γίγαντας πολλές φορές το μέγεθος του. Ανατέλλει στον βορειανατολικό πριν τα μεσάνυχτα, τρεμοσβήνει και φέγγει με διάφορα χρώματα όταν βρίσκεται χαμηλά στην ατμόσφαιρα της Γης.

Κυριακή, 13 Αυγούστου
Ο εκπληκτικός Κρόνος βρίσκεται νότια και στο μέγιστο του ύψος περίπου μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Φέγγει με μέγεθος 0,3 στο φόντο του νότιου Οφιούχου, ένας αστερισμός του οποίου το λαμπρότερο αστέρι λάμπει έξι φορές λιγότερο από τον πλανήτη. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, η σφαίρα του Κρόνου μετρά 17 ” σε πλάτος ενώ το σύστημα των δακτυλίων του εκτείνεται στα 40″ και γέρνει 27 °. Απόψε είναι μια ωραία ευκαιρία να δείτε τα επτά λαμπρότερα φεγγάρια του πλανήτη. Τα πιο δύσκολο να εντοπιστούν είναι τα δύο εσωτερικά – ο Μίμας και ο Εγκέλαδος- τα οποία ποτέ δεν απομακρύνονται μακριά από τη λάμψη των δακτυλίων του. Ο Τηθύς, η Διώνη, η Ρέα, ο Τιτάνας και ο Ιαπετός συμπληρώνουν τους υπόλοιπους δορυφόρους.
Ο Κρόνος στις 31 Ιουλίου 2017.

Το νεφέλωμα του «Αετού» ή Μ16 όπως αποτυπώθηκε σε αυτή την εκπληκτική φωτογραφία του Γιώργου Χατζηφραντζή. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
Ο Ερμής δεν φαίνεται αφού έχει χαθεί στο φως του ηλιοβασιλέματος.
 Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,0) λάμπει στα ανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.
Ο Άρης είναι μέσα στο φως της ανατολής του Ήλιου και φυσικά δεν είναι ορατός.
Ο Δίας (μέγεθος -1,8, στην Παρθένο) λάμπει στα δυτικά-νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως.  Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη έχει 34” διάμετρο. Ο Στάχυς, με χρώμα γαλάζιο, είναι 6° στα αριστερά του.
Ο Κρόνος (μέγεθος +0,3 στα πόδια του Οφιούχου) με κίτρινο χρώμα, φτάνει στο ψηλότερο του σημείο στο νότο περίπου μετά τις 9:30 μμ.  Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) τρεμοσβήνει ζωηρά περίπου 12 μοίρες στα δεξιά του Κρόνου.
Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο ) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το πρώτο φως του λυκαυγούς.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ

astro.planitario.gr