31/3/16

Διάκριση για την ομάδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας στον διαγωνισμό Seemous 2016



H ομάδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας στον διαγωνισμό Seemous 2016 διέπρεψε για άλλη μια φορά κατακτώντας δύο χρυσά και δύο αργυρά μετάλλια.

Σημαντική διάκριση πέτυχε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο σε διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς ομάδα φοιτητών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό μαθηματικών SEEMOUS 2016. 

Συγκεκριμένα, η ομάδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας στον διαγωνισμό Seemous 2016 διέπρεψε για άλλη μια φορά κατακτώντας δύο χρυσά και δύο Αργυρά μετάλλια. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στην Κύπρο από 1-6 Μαρτίου 2016. Ο φοιτητής του ΕΚΠΑ Αντώνης Ζητρήδης, ισοβάθμησε στην πρώτη θέση έχοντας πετύχει άριστη επίδοση 40/40 λύνοντας όλα τα προβλήματα που είχαν θέσει οι διογρανωτές, ενώ ανάλογη επίδοση είχε και ο φοιτητής Μιχάλης Σαράντης με συνολική βαθμολογία 38/40. 

Αργυρά μετάλλια κατέκτησαν οι φοιτητές του ΕΜΠ Νίκος Μουζάκης 33/40 και Πέτρος Ντούνης 22/40. Στην ομάδα συμμετείχε και o φοιτητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Κοσμίδης.

Την ομάδα συνόδευε ο υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Μαθηματικών κ. Σιλουανός Μπραζίτικος. Η κοινή ομάδα φοιτητών του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ συνεχίζει έτσι και φέτος μια μακρά παράδοση σημαντικών επιτυχιών σε φοιτητικούς Μαθηματικούς διαγωνισμούς.

Ο διαγωνισμός SEEMOUS (South-Eastern European Mathematics Olympiad for University Students) είναι ένας ετήσιος μαθηματικός διαγωνισμός που ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2006-07, στον οποίο συμμετέχουν πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές. Οι φοιτητές διαγωνίζονται μια ημέρα σε τέσσερα προβλήματα, τα οποία είναι μεταφρασμένα στη γλώσσα του κάθε διαγωνιζόμενου και αφορούν την ύλη βασικών μαθημάτων που διδάσκονται στα δύο πρώτα έτη σπουδών σε Τμήματα Μαθηματικών.

Κάθε χρόνο παραδίδονται μαθήματα προετοιμασίας στους ενδιαφερόμενους φοιτητές από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ και της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ. Τα τελευταία χρόνια τη διδασκαλία των μαθημάτων υποστηρίζουν ενεργά και φοιτητές που είχαν διακριθεί σε παλαιότερους διαγωνισμούς. Τα μαθήματα ξεκινούν κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ τον Ιανουάριο γίνεται διαγωνισμός για την επιλογή της εξαμελούς Εθνικής ομάδας. Εκτός από την Εθνική ομάδα, ομάδες μπορούν να στείλουν και επιμέρους Πανεπιστήμια.



Πηγή:
diulistirio.blogspot.gr

24/3/16

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (21-27/3//2016)



Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία, ένας τεράστιος αντικυκλώνας με σχήμα οβάλ που παρατηρείται εδώ και τουλάχιστον 300 χρόνια, είναι το κύριο από τα πολλά χαρακτηριστικά που βλέπουμε στον γίγαντα των πλανητών. Παρακάτω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο την κηλίδα του Δία. Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από μία ώρα πριν έως και μία ώρα μετά την αναγραφόμενη ώρα.

Δευτέρα, 21 Μαρτίου
Η ισημερία του Μαρτίου ήταν χθες στις 7:30 πμ. Εκείνη τη στιγμή ο Ήλιος διέσχισε τον ουράνιο ισημερινό με κατεύθυνση προς βορρά. Είναι η εαρινή ισημερία, η πρώτη ημέρα της άνοιξης για εμας στο βόρειο ημισφαίριο και η αρχή του φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο. Για τρεις μήνες, από το ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου (αρχή του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο), ο Ήλιος εμφανίζεται ψηλότερα στο βόρειο ουρανό κάθε μέρα που περνά. Θα συνεχιστεί αυτή η τάση μέχρι να αρχίσει το καλοκαίρι, με το ηλιοστάσιο του Ιουνίου.
equinox“Εαρινή ισημερία, και η εκλειπτική γραμμή του ήλιου πέρασε πάνω από τη γραμμή του ουράνιου ισημερινού”, από τη δημοσίευση του Θανάση Παπαδημητρίου.
Αυτό το βράδυ η Σελήνη σχηματίζει ένα μικρό τρίγωνο με τον Δία και το αμυδρό αστέρι σ του Λέοντα, 4ου μεγέθους, στα πίσω πόδια του Λέοντα. Παρακολουθήστε το σχήμα αυτό να αλλάζει από ώρα σε ώρα, καθώς η Σελήνη κινείται προς ανατολάς κατά μήκος της τροχιάς της.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:53 μμ.
Τρίτη, 22 Μαρτίου
Αν και δεν είναι η κατάλληλη νύχτα, λόγω της λαμπρότητας της πανσελήνου, μπορείτε να σημειώσετε τη θέση ενός γαλαξία που θα μπορούσατε να ψάξετε καλύτερα σε μια ασέληνη νύχτα. Με κιάλια στο χέρι, σαρώστε στα ανατολικά-νοτιοανατολικά του 2ου μεγέθους γ της Μεγάλης Άρκτου, του αστεριού που αποτελεί τη νοτιοανατολική γωνία του μπολ της «κατσαρόλας». Θα δείτε ένα τρίγωνο με αστέρια 5ου και 6ου μεγέθους. Ο σπειροειδής γαλαξίας M106βρίσκεται 1,7° νότια του αστεριού 3 των Θηρευτικών Κυνών, στη νότια άκρη του τριγώνου. Ο γαλαξίας θα εμφανιστεί σαν μια οβάλ θαμπάδα φωτός.
hs-2013-06-a-xlarge_web
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:40 πμ της Τετάρτης.
Τετάρτη, 23 Μαρτίου
Πανσέληνος στις 2:03 μμ και έκλειψη παρασκιάς της Σελήνης, μη ορατή από την Ελλάδα. Το φαινόμενο θα είναι ορατό από τον Ειρηνικό ωκεανό, μέρος της Ασίας, την Αυστραλία (δείτε τον παρακάτω χάρτη). Στο μέγιστό της έκλειψης, περίπου το 78% της Σελήνης (το νότιο μέρος της) βρίσκεται στην παρασκιά της Γης, την αμυδρότερη εξωτερική σκιά της.
Wednesday_chart
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:31 μμ.
Πέμπτη, 24 Μαρτίου
Ο κομήτης Ikeya-Murakami (P / 2010 V1) περνάει κοντά από τον Ήλιο κάθε 5,4 χρόνια. Απόψε θα τον βρείτε στον αστερισμό του Λέοντα κοντά στον εντυπωσιακό σπειροειδή γαλαξία NGC 2903. Στην πραγματικότητα, αύριο το βράδυ ο κομήτης θα βρίσκεται μόνο ¼° μακριά από τον γαλαξία. Απόψε, όμως, στρέψτε ένα τηλεσκόπιο στον κομήτη και θα δείτε την ουρά του σαν μια κάθετη γραμμή φωτός αφού ο κομήτης γυρίζει σε θέση κάτοψης ως προς τη Γη.
Η Σελήνη, δύο ημέρες μετά την πανσέληνο, ανατέλλει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά γύρω στο τέλος του λυκόφωτος και ανεβαίνει ψηλότερα στο υπόλοιπο της βραδιάς. Ο λαμπρός Στάχυς είναι λίγες μοίρες κάτω δεξιά του, ενώ ο Αρκτούρος είναι σχεδόν 30° πάνω αριστερά του φεγγαριού.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:18 πμ της Παρασκευής.
Παρασκευή, 25 Μαρτίου
Η Σελήνη φτάνει στο απόγειό της, το πλέον απομακρυσμένο σημείο της ετήσιας τροχιάς της από τη Γη, στις 7 πμ αύριο το πρωί. Τότε, ο δορυφόρος μας θα βρίσκεται 406.125 χιλιόμετρα από τη Γη.
Ο Κρόνος φτάνει στο σημείο της τροχιάς του όπου φαίνεται ακίνητος από τη Γη. Από σήμερα και μέχρι τις 14 Αυγούστου, ο Κρόνος θα κινείται προς τα δυτικά σε σχέση με τα αστέρια, καθώς η Γη, κινούμενη πιο γρήγορα στην τροχιά της, προσπερνάει τον πλανήτη με τους δακτυλίους. Οι αστρονόμοι αποκαλούν αυτήν την φαινόμενη κίνηση «ανάδρομη κίνηση». Κρόνος θα επανέλθει στην κανονική προς ανατολάς κίνησή του σε σχέση με τα αστέρια στα μέσα Αυγούστου.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:09 πμ του Σαββάτου.
Σάββατο, 26 Μαρτίου
Ο Λέων είναι ένας πολύ πλούσιος σε γαλαξίες αστερισμός, που αν ο παρατηρητής αφιερώσει χρόνο με ένα καλό τηλεσκόπιο (έχοντας προσοφθάλμιο χαμηλής ισχύος) ή με ένα καλό ζευγάρι κιάλια, σίγουρα θα ανταμειφθεί από την πλειάδα και ποικιλία γαλαξιών που θα δει.
Μέσα στο πεδίο ενός προσοφθαλμίου χαμηλής μεγέθυνσης βρίσκονται τρεις γαλαξίες, ο M65 (NGC3623), ο M66(NGC3527) και ο NGC3628. Αυτό το τρίδυμο σύστημα γαλαξιών βρίσκεται περίπου 21 μοίρες νότιο-νοτιοανατολικά του αστέρα θ του Λέοντα, περίπου στη μισή απόσταση ανάμεσα σε αυτό το αστέρι και τον 78 του Λέοντα. Θα μπορέσετε να δείτε με ένα καλό ζευγάρι κιάλια τον Μ65 και τον Μ66, κάτω από έναν καθαρό και σκοτεινό ουρανό. Με μέγεθος 9,7, ο Μ66 είναι ο πιο λαμπρός από τους δύο, ενώ ο Μ65 είναι κάπως πιο αμυδρός με μέγεθος 10,2. Οι δύο αυτοί γαλαξίες, που ανακαλύφθηκαν από τον Pierre Mechain το 1780, βρίσκονται σε απόσταση 30 εκατομμυρίων ετών φωτός. Η διάμετρος του Μ65 είναι 65.000 έτη φωτός και αυτή του Μ66 είναι 50.000 έτη φωτός.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:00 μμ.
Κυριακή, 27 Μαρτίου
Αυτή είναι η εποχή του έτους όταν ο νότιος αστερισμός της Πρύμνης (Puppis), κάτω και στα αριστερά του Μεγάλου Κυνός, είναι στο ψηλότερο του σημείο στον νότο αμέσως μετά το σούρουπο. Ακόμα κι αν είστε στα μέσα-βόρεια γεωγραφικά πλάτη, εφόσον έχετε καλή θέα του νότιου ορίζοντα μπορείτε να εξερευνήσετε τα μεγάλα αστρικά σμήνη κοντά στο 2ου μεγέθους ζ της Πρύμνης χρησιμοποιώντας ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο.
Sunday_chart
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:47 πμ της Δευτέρας.

Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomers Guide:  “Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια.”  Χωρίς αυτά, “ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος.”
Aggelos-MakrisΤο αρχαίο θέατρο Στράτου, 2500 ετών, είχε χωρητικότητα περίπου 7000 θεατών και βρίσκεται κοντά στην πόλη του Αγρινίου. «Αφού ολοκλήρωσα τις λήψεις», διηγείται ο φωτογράφος Άγγελος Μακρής, «στάθηκα μόνος μου στο κέντρο του αρχαίου θεάτρου, κοίταξα τον έναστρο ουρανό και με συγκίνησε η σκέψη πως οι αρχαίοι πρόγονοί μου έβλεπαν περίπου το ίδιο θέαμα πριν από 2500 χρόνια». 
Διαβάστε περισσότερα και γνωρίστε τη ξεχωριστή δουλειά του Άγγελου Μακρή
Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
Ο Ερμής  έχει χαθεί στο φως του Ήλιου.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,8) έχει μόλις αναδυθεί από τον ανατολικό-νοτιοανατολικό ορίζοντα και φαίνεται δύσκολα, 15 με 20 λεπτά πριν από την ανατολή του Ήλιου.
Ο Άρης (μέγεθος -0,2, στην κεφαλή του Σκορπιού), ανατέλλει τα μεσάνυχτα και λάμπει με χρώμα κίτρινο-πορτοκαλί στον νότο, στα δεξιά του Κρόνου. Με τηλεσκόπιο, η φαινόμενη διάμετρος του είναι 10,5 δευτερόλεπτα της μοίρας, αρκετή για να αποκαλυφθούν κάποιες λεπτομέρειες στην επιφάνειά του με τη χρήση ενός μεσαίου μεγέθους τηλεσκοπίου. Ο πλανήτης θα έχει διάμετρο 18,6 δευτερόλεπτα της μοίρας στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου, στην πιο κοντινή προσέγγιση του στη Γη.
Ο Κρόνος (μέγεθος +0,4, στα πόδια του Οφιούχου) ανατέλλει στη 1 πμ. και λάμπει στον νότο, 11° στα αριστερά του Άρη, στην αρχή του λυκαυγούς. Οι δύο πλανήτες, μαζί με τον Αντάρη, πιο κάτω, σχηματίζουν ένα τρίγωνο.
Ο Δίας (μέγεθος -2,5, στα πίσω πόδια του Λέοντα) λάμπει στα ανατολικά-νοτιοανατολικά στο τέλος του λυκόφωτος και μεσουρανεί γύρω στα μεσάνυχτα. Δύει πριν την ανατολή του Ήλιου.
Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί στο φως του Ήλιου.

  planitario.gr

21/3/16

Εκλογές των Φίλων Αστρολογίας Ελλάδος.




Αθήνα 20/3/2016,

Διεξήχθησαν σήμερα με επιτυχία οι εκλογές των Φίλων Αστρολογίας Ελλάδος.
Από τις εκλογές και το Δ.Σ που ακολούθησε ευθύς αμέσως, προέκυψε η εξής σύνθεση:

Πρόεδρος: Βλαχοπούλου Κωνσταντίνα
Αντιπρόεδρος: Ζέρβας Αθανάσιος
Γραμματέας: Ορσάρη Φωτεινή
Ταμίας: Παπαδολιάς Βασίλης
Μέλος: Στεργιοπούλου Πόπη
Μέλος: Δουζίνα Αλεξάνδρα
Μέλος: Αντουλινάκη Νικομίνα
Μέλος: Γραβάνης Κώστας
Μέλος: Πετρίτσης Βαγγέλης

Ευχαριστούμε τα Μέλη που ψήφισαν και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο Δ.Σ.


Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της Εφορευτικής επιτροπής:
Ανδρέα Υφαντή: (Πρόεδρο)
Στεφανία Αλεξία - Μωραίτη: (Μέλος)
Κούτρου Ευαγγελία: (Μέλος)



20/3/16

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή 20/3 στην Αθήνα λόγω Μαραθωνίου



Σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από τις 9 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι της Κυριακής στην Αθήνα θέτει σε εφαρμογή η Τροχαία λόγω διεξαγωγής του 5ου ημιμαραθωνίου Αθηνών.

Αναλυτικά η διακοπή κυκλοφορίας και οι ρυθμίσεις έχουν ως εξής:

Εκκίνηση από το ύψος της Πλατείας Συντάγματος (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη) επί της Λ. Αμαλίας - Πανεπιστημίου - Aιόλου (αριστερά) - Σταδίου (αριστερά) – Φιλελλήνων – Λ. Αμαλίας (δεξιά) – Λ. Βασ. Όλγας (αριστερά) – Λ. Βασ. Κων/νου (στο ρεύμα καθόδου των αυτοκινήτων) μέχρι Ερατοσθένους (αλλαγή ρεύματος κυκλοφορίας στο ρεύμα ανόδου προς Κηφισιά) - Λ. Βασ. Σοφίας - κόμβος Λ.Βασ. Σοφίας/Λ.Κηφισίας/Λ.Αλεξάνδρας - Λ. Αλεξάνδρας (αριστερά-ρεύμα κυκλοφορίας προς Πεδίον του Άρεως) - Πατησίων (δεξιά) - αναστροφή στην οδό Κεφαλληνίας - Πατησίων (ρεύμα κυκλοφορίας προς Ομόνοια) – Αιόλου - Σταδίου (αριστερά) – Φιλελλήνων – Λ.Αμαλίας (δεξιά) και στο φανάρι της Λ. Βασ. Όλγας αλλαγή ρεύματος κυκλοφορίας (ρεύμα ανόδου αυτοκινήτων προς Σύνταγμα) - Αθ. Διάκου (αριστερά) - Αρδηττού (αριστερά) – Λ.Βασ. Κων/νου (στο ρεύμα ανόδου προς Κηφισιά) μέχρι Ερατοσθένους (αλλαγή ρεύματος κυκλοφορίας στο ρεύμα καθόδου προς Καλλιρόης)– Λ.Βασ. Σοφίας - Λ. Αλεξάνδρας (αριστερά-ρεύμα ανόδου προς Λ.Κηφισίας) - Πατησίων (αριστερά-ρεύμα κυκλοφορίας προς Πεδίον του Άρεως) -  Πανεπιστημίου (αριστερά) – Λ.Αμαλίας - Τερματισμός μπροστά στην Πλατεία Συντάγματος (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη) 


Παράλληλα, την ίδια ημέρα και κατά τις ώρες:


  • 09.20΄-10.00΄θα διεξαχθεί Αγώνας Δρόμου 3 χλμ. από το ύψος της Πλατείας Συντάγματος (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη), κατά μήκος της διαδρομής:
  • Πανεπιστημίου – Πατησίων – Χαλκοκονδύλη – Ακαδημίας (δεξιά) – Λ.Βασ. Σοφίας Λ.Αμαλίας (αριστερά) - Τερματισμός μπροστά στην Πλατεία Συντάγματος (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη).
  •  09.50΄-10.00΄ θα διεξαχθεί Αγώνας Δρόμου 1.000μ ΑμεΑ & S.O.H. από την διασταύρωση Ριζάρη-Λ.Βασ. Σοφίας, κατά μήκος της διαδρομής:
  • Λ.Βασ. Σοφίας (στο ρεύμα ανόδου των αυτοκινήτων από Σύνταγμα προς Hilton) – Αμαλίας (αριστερά) με κατάληξη και τερματισμό μπροστά στην Πλατεία Συντάγματος (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη). 
  • 11.45΄-13.00΄ θα διεξαχθεί Αγώνας Δρόμου 5 χλμ από το ύψος της Πλατείας Συντάγματος (στο ύψος της οδού Ερμού), κατά μήκος της διαδρομής:
  • Φιλελλήνων – Λ.Αμαλίας (δεξιά) - στο φανάρι της Λ.Βασ. Όλγας (αριστερά) – Λ.Βασ. Κων/νου (αριστερά) – Κόμβος Χίλτον (αριστερά) – Λ.Βασ. Σοφίας (στο ρεύμα ανόδου των αυτοκινήτων από Σύνταγμα προς Hilton) – Ακαδημίας (δεξιά) – Χαριλάου Τρικούπη (αριστερά) – Πανεπιστημίου (αριστερά) – Λ.Αμαλίας - Τερματισμός μπροστά στην Πλατεία Συντάγματος (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη). 

Λόγω των αναφερόμενων αγώνων, την 20.03.2016 και κατά τις ώρες 06.00΄ έως 13.00΄ θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ως εξής:


  • Λ. Βασ. Αμαλίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της οδού Πανεπιστημίου, και στα (2) δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο. Στο συγκεκριμένο τμήμα η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει κατά τις ώρες 04.00΄ έως 14.00΄.
  • Λ. Βασ. Αμαλίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της Λ. Συγγρού, και στα (2) δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  • Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  • Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  •  Σόλωνος, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.Πλατεία Ομονοίας.

 Πλατεία Συντάγματος.
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  •  Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της πλ. Ομονοίας, και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  • Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Αγ. Μελετίου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο. Στο συγκεκριμένο τμήμα η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει κατά τις ώρες 08.45΄ έως 10.30΄.
  • Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Πετμεζά και τη Λ. Αμαλίας, και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο. 
  • Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Συγγρού.
  • Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  • Αραβαντινού, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  • Ησιόδου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  •  Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κολωνού και της πλ. Ομονοίας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο. Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και της πλ. Ομονοίας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο. Ανώνυμη οδός (δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας), σε όλο το μήκος της.
  • Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.
  •  Μονή Πετράκη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Υψηλάντου  και της Λ. Βασ. Σοφίας.
  •  Χατζηκώστα, σε όλο το μήκος της.
  • Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος της.
  • Τσόχα, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.
  • Λ. Βουλιαγμένης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Τιμολέοντος και Αρδηττού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθ. Διάκου.
  •  Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βουλιαγμένης και Βασ. Όλγας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  • Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της οδού Β. Αλεξάνδρου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  •  Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Βασ. Αλεξάνδρου και Φειδιππίδου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  • Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της Αμαλίας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο, πλην της οδού Παπαδιαμαντοπούλου. Στο συγκεκριμένο τμήμα η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει κατά τις ώρες 08.15΄ έως 13.00΄.
  •  Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανόρμου και Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Βασ. Σοφίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  • Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο, πλην των οδών Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη.
  •  Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαγοράς και Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  •  Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  • Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων από την Ημιμαραθώνια διαδρομή, κατά τις ώρες που τα τμήματα αυτής θα είναι αποκλεισμένα από την κυκλοφορία των οχημάτων, εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων κάθετης διέλευσης:


Λ. Αλεξάνδρας – Ιπποκράτους.
  • Λ. Αλεξάνδρας – Χαρ. Τρικούπη.
  • Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) – Κοδριγκτώνος.
  • Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) – Στουρνάρα.
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρώδου Αττικού (μόνο για τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Ριζάρη (μόνο για τα οχήματα του Ε.Κ.Α.Β.).
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Παπαδιαμαντοπούλου.
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Κόκκαλη.
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Ρηγίλλης (μόνο για οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Ε.Κ.Α.Β.).
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Μαρασλή (μόνο για τα οχήματα του Ε.Κ.Α.Β.).
  • Λ. Βασ. Κων/νου – Ριζάρη.
  • Λ. Βασ. Κων/νου – Βασ. Γεωργίου.
  • Λ. Βασ. Κων/νου – Λ. Βασ. Σοφίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς, λεωφόρους και πλατείες κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα.   


 www.newpost.gr




Ο Άθλος του Ηρακλή στον Κριό (Τρίτη 22 Μαρτίου στις 18.30)

Ο Άθλος του Ηρακλή στον Κριό




Τρίτη 22 Μαρτίου
στις 18.30

Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΩΝ ΦΟΡΑΔΩΝ

Ένας από τους μεγάλους σοφούς μας λέει ότι τα δώδεκα σημεία του ζωδιακού σχηματίζουν ένα λωτό και κάθε αστερισμός είναι ένα πέταλο αυτού του λωτού. Καθένας είναι φορτισμένος με κοσμικό ηλεκτρισμό και τα πεδία ισχύος του εκτείνονται πολλά εκατομμύρια μίλια.

Το ζώδιο του Κριού, που ήταν το πεδίο της πρώτης δραστηριότητας, αναφέρεται πάντα σαν το πρώτο σημείο του Ζωδιακού. Απ’ αυτό το σημείο αρχίζει ο μεγάλος τροχός την κυκλική του περιστροφή. Είναι συνεπώς το ζώδιο της έναρξης. Μιλώντας κοσμικά, είναι το ζώδιο της δημιουργίας.

Ο πρώτος αυτός άθλος σημαδεύει το πρώτο βήμα πάνω στην “ατραπό της μετάβασης”. Ο Κριός είναι το ζώδιο της εξερχόμενης δύναμης, της διάχυσης της θείας ενέργειας απ’ την κεντρική θεότητα, το Θεό, ή απ’ το ανθρώπινο ον, τον υιό του Θεού. Η ενέργεια αυτή κυλά προς δύο κατευθύνσεις, κυλά στον κόσμο των μορφών κι επίσης στον κόσμο της ύπαρξης ή του πνεύματος.

Ο Κριός φέρνει μέσα στο ηλιακό μας σύστημα το Φως της ζωής.

Ο Δάσκαλος Djawal Khul λέει ότι:
….. ο Κριός είναι ο τόπος όπου παίρνει μορφή η αρχική ιδέα της εγκαινίασης της δραστηριότητας. Είναι ο γενέθλιος τόπος των ιδεών και μια αληθινή ιδέα είναι στην πραγματικότητα μια πνευματική ώθηση που παίρνει μορφή- υποκειμενική και αντικειμενική.

Οι Άθλοι του Ηρακλή
Ο σκοπός της μελέτης

Καθένας μας είναι Ηρακλής, σε μια εμβρυώδη κατάσταση και καθένας μας αντιμετωπίζει τους ίδιους άθλους, καθένας μας έχει τον ίδιο στόχο να επιτύχει και στον ίδιο κύκλο του Ζωδιακού να πορευτεί.

Η εργασία που χρειάζεται να γίνει έχει σαν πρώτο της αντικειμενικό σκοπό, την απάλειψη του φόβου και τον έλεγχο των δυνάμεων της ανθρώπινης φύσης.
Ο ανταγωνισμός και οι ιδιοτελείς σκοποί πρέπει να αλλάξουν. Όταν η ύλη εξουσιάζει, χαρακτηριστικά της βυθισμένης στην ύλη μορφικής ζωής είναι ο φόβος, ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός και η απληστία. Αυτά τα χαρακτηριστικά, πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην πνευματική εμπιστοσύνη, τη συνεργασία, την ατομική επίγνωση και την ανιδιοτέλεια.
Για να θυμηθούμε ποιοι αληθινά είμαστε θα χρειαστεί να καταδυθούμε στα βάθη του υποσυνειδήτου μας και να αντιμετωπίσουμε τα κατασκευάσματα του νου, του εγώ μας και την Μεγάλη Πλάνη. Ο Ηρακλής είναι από αυτούς που παίρνει αυτή την απόφαση να κοιτάξει κατάματα το εγώ και τα κατασκευάσματα του και να αναμετρηθεί μαζί τους.

Η πορεία του είναι ένα μονοπάτι επιστροφής προς την Πηγή.
Δεύτερο αντικείμενο αυτής της μελέτης είναι να παρουσιαστεί μια οπτική της αστρολογίας που θα διαφέρει από εκείνη που συνήθως βλέπει το φως. Θα σκιαγραφήσουμε τον μύθο του Ηρακλή κατά το πέρασμα του από τα δώδεκα σημεία του ζωδιακού.
Σε κάθε σημείο εκφράζει τα χαρακτηριστικά του και σε κάθε σημείο αποκτά κάποια νέα γνώση του εαυτού του και μέσα από αυτή τη γνώση, δείχνει τη δύναμη του σημείου να αποκτά τα δώρα που το ζωδιακό σημείο του έδωσε. Θα τον δούμε να υπερνικά τις φυσικές του ροπές, ελέγχοντας και κυβερνώντας το πεπρωμένο του και με τον τρόπο αυτό δείχνει το γεγονός ότι τα άστρα επηρεάζουν αλλά δεν ελέγχουν.

Θα κλείσουμε με τον διαλογισμό της Πανσελήνου (στον άξονα Κριού - Ζυγού) 

Ώρα προσέλευσης: 18:15

Έναρξη: 18:30 Λήξη: 20:30

Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ

Δηλώστε τη συμμετοχής σας:
6974 33 15 33 Ιωάννα Σοφού
6949 89 87 09 Κων/να Βλαχοπούλου

Κέντρο Φαέθων
Ήβης 25 Ψυρρή Τηλ. 213 00 99902

18/3/16

Πέντε νέες μελέτες σκιαγραφούν το προφίλ του Πλούτωνα

Συνθέτουν την πιο ολοκληρωμένη μέχρι τώρα εικόνα για τον πλανήτη νάνο

Στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Science» δημοσιεύονται πέντε νέες μελέτες για τον Πλούτωνα. Οι μελέτες αναλύοντας τα δεδομένα που έχει στείλει η αποστολή New Horizons από το σύστημα του Πλούτωνα αποκαλύπτουν τα μυστικά του παγωμένου κόσμου του ηλιακού μας συστήματος. Οπως προκύπτει είναι ένας κόσμος γεμάτος γεωλογικές -και όχι μόνο- εκπλήξεις, καθιστώντας τον ένα από τα πιο πολύπλοκα σώματα στο ηλιακό μας σύστημα. Η μια από τις πέντε μελέτες συνυπογράφεται από τον διακεκριμένο έλληνα αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή που ήταν επιστημονικός συνεργάτης της αποστολής New Horizons.


Μοναδικός



Ψηλά βουνά, κρυο-ηφαίστεια που «ξερνάνε» πάγο, κινούμενοι παγετώνες αζώτου, μεγάλα τεκτονικά ρήγματα, μια φωτεινή ομαλή πεδιάδα πλάτους 1.000 χιλιομέτρων (Sputnik) χωρίς κανένα κρατήρα, τεράστιες κοιλάδες και ένας πιθανός υπόγειος ωκεανός αποκαλύπτονται στις υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες και τα άλλα στοιχεία του New Horizons, το οποίο πέρασε πέρυσι το καλοκαίρι κοντά -σε απόσταση μόνο 12.550 χλμ.- απο τον Πλούτωνα και τα πέντε φεγγάρια του (Χάρων, Στυξ, Νυξ, Κέρβερος και Ύδρα).

Από τότε το σκάφος συνεχίζει το ταξίδι του στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, με στόχο το αντικείμενο «2014 MU69» στη Ζώνη του Κάϊπερ, ενώ στέλνει συνεχώς -αν και με αργό ρυθμό- στοιχεία στη Γη για όσα «είδε» στη γειτονιά του Πλούτωνα. Μέχρι στιγμής έχει στείλει περίπου τα μισά στοιχεία που έχει συλλέξει, οπότε θα πρέπει να αναμένονται νέες ανακαλύψεις και εκπλήξεις.

Αινιγματικός

 Παραμένει άγνωστο πώς και γιατί ο Πλούτων, ο οποίος έχει μέση θερμοκρασία μείον 229 βαθμούς Κελσίου, είναι τόσο γεωλογικά ενεργός. Αν και μικρότερος από τη Σελήνη, πιθανώς έχει διατηρήσει στα έγκατά του αρκετή θερμότητα από την εποχή της δημιουργίας του πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

«Σχεδόν όλα μας φαίνονται ένα αίνιγμα. Δεν ξέρω κανένα άλλο μέρος σε όλο το εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα, όπου μπορεί να δει κανείς κάτι τέτοιο», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμων της αποστολής Αλαν Στερν.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη των στοιχείων δείχνει ότι ο Πλούτων, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1930, διαθέτει μια γαλαζωπή ατμόσφαιρα που φθάνει σε ύψος περίπου 200 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του (και όπου η επιφανειακή πίεση μετρήθηκε σε 11 microbars). Η ατμόσφαιρα αυτή, όπου κυριαρχεί το άζωτο, χάνεται στο διάστημα με πολύ πιο αργό ρυθμό από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες.

Newsroom ΔΟΛ


www.tovima.gr






Μηχανές Αναζήτησης Επιστημονικών Άρθρων

Οι δώδεκα καλύτερες μηχανές αναζήτησης επιστημονικών άρθρων


Η διεκπεραίωση μιας ακαδημαϊκής εργασίας οφείλει να είναι επαρκώς εμπεριστατωμένη, βασιζόμενη σε επιστημονικά άρθρα. Για τη συγγραφή οποιουδήποτε έργου, θα χρειαστεί να αναζητήσετε πληροφορίες και να ανακτήσετε δεδομένα, από πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες και έρευνες.
Μηχανές Αναζήτησης Επιστημονικών Άρθρων
Το διαρκώς εξελισσόμενο διαδίκτυο, είναι το κατάλληλο εργαλείο για να βρείτε τις κατάλληλες πηγές που θα σας βοηθήσουν στη σύνθεση του δικού σας έργου.
Έχουμε συγκεντρώσει και σας παρουσιάζουμε τις 12 πιο δημοφιλείς και έγκυρες μηχανές αναζήτησης επιστημονικών άρθρων και ηλεκτρονικών αποθετηρίων. Σε ορισμένες από αυτές η πρόσβαση είναι ελεύθερη για τους χρήστες ενώ σε κάποιες άλλες είναι απαραίτητη η είσοδος με κωδικούς.
1.      Openarchives.gr (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.openarchives.gr/)
Ο παραπάνω χώρος δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει αναζήτηση σε επιστημονικά περιοδικά και αρχεία περιοδικών,  διπλωματικές εργασίες, ερευνητικές δημοσιεύσεις, διδακτορικές διατριβές, φωτογραφικό υλικό, κ.ά, που καλύπτουν τους πιο σημαντικούς επιστημονικούς κλάδους.
2.      HEAL LINK (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.heal-link.gr/ )
Πρόκειται για το Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Hellenic Academic Libraries Link) που λειτουργεί υπό μορφή κοινοπραξίας. Αποτελείται από 22 Α.Ε.Ι., 15 Τ.Ε.Ι., το Πανεπιστήμιο Κύπρου, 21 Ερευνητικά Ιδρύματα, την Ακαδημία Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Οι χρήστες των μελών του Συνδέσμου μπορούν να έχουν πρόσβαση και να ανακτήσουν πλήρως άρθρα από 13.600 περίπου επιστημονικά περιοδικά, τα οποία δημοσιεύονται στην αγγλική γλώσσα.
3.      Συλλογικός κατάλογος ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.unioncatalog.gr/ucportal/)
Αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία υποδομής και ανάπτυξης υπηρεσιών του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών αφού περιλαμβάνει περισσότερες από 3,5 εκ. βιβλιογραφικές εγγραφές.
4.      Ανθρωποκοινωνικά (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://library.panteion.gr/humansocial/)
Έχει αναπτυχθεί από τη Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Εμπλουτισμός και ηλεκτρονική ανάπτυξη της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου» και παρέχει στο χρήστη πρόσβαση σε πληροφορίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο και αφορούν κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.
5.      Google scholar (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://scholar.google.com/)
Μέσω αυτού ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει υλικό ακαδημαϊκού περιεχομένου σε μορφή άρθρων, βιβλίων, επιστημονικών μελετών, εισήγησεων σε συνέδρια κ.α.
6.      Scirus (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.scirus.com/)
Ο συγκεκριμένος ιστότοπος δημιουργήθηκε από τον εκδοτικό οίκο Elsevier και περιέχει επιστημονικό περιεχόμενο όπως τεχνικές αναφορές, άρθρα αλλά και συνδέσμους σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις με αντίστοιχο περιεχόμενο.
7.      Google book search (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://books.google.com/)
Μέσω αυτής της μηχανής που έχει αναπτύξει η Google, ο χρήστης μπορεί να κάνει    αναζήτηση βιβλίων τα οποία έχει σκανάρει η μηχανή. Η πρόσβαση στα πλήρη κείμενα    δεν είναι πάντα ελεύθερη.
8.      Librarians' Internet Index (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.lii.org/)
Πρόκειται για ένα θεματικό κατάλογο που περιλαμβάνει περισσότερες από 6,600 πηγές στο Internet όπως έχουν επιλεγεί από εξειδικευμένους ειδικούς πληροφόρησης και βιβλιοθηκονόμους.
9.      PsychINFO (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://search.proquest.com/psycinfo?accountid=31631)
Η εν λόγω βιβλιογραφική βάση δεδομένων περιέχει πάνω από 3 εκ. εγγραφές έργων            (άρθρων, βιβλίων και διατριβών) που έχουν άμεση σχέση με τις επιστήμες της συμπεριφοράς και την ψυχική υγεία.
10.  Internet Public Library (IPL) (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ipl.org/)
Πρόκειται για ένα δικτυακό θεματικό κατάλογο που περιλαμβάνει δέκα βασικές θεματικές κατηγορίες και ακόμα περισσότερες υποκατηγορίες. Είμαι μια πολύ καλή συλλογή πληροφοριακών πηγών και ειδικές σελίδες για παιδιά και νέους.
11.  Directory of open access book (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.doabooks.org/)
Το συγκεκριμένο ευρετήριο λειτουργεί με τη φιλοσοφία της ανοικτής πρόσβασης. Περιλαμβάνει συγγράμματα  υψηλού επιστημονικού επιπέδου που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους. Η υπηρεσία ξεκίνησε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2012 και σήμερα περιλαμβάνει 4258 βιβλία από 139 εκδότες.
12.  PubMed (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/)
Πρόκειται για μια υπηρεσία της Εθνικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης των Η.Π.Α. η οποία     παρέχει πρόσβαση σε περισσότερες από 12 εκατομμύρια αναφορές του Medline καθώς επίσης και αναφορές σε θέματα φυσικών επιστημών. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα συνδέσεων με μεγάλο αριθμό διαδικτυακών τόπων που περιέχουν άρθρα και συναφείς πληροφορίες.

anavasis.gr