30/9/17

''Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ'' Κυριακή 1η Οκτωβρίου!


''Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ''  
Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Κυριακή 1η Οκτωβρίου, 2017




Εσωστρέφεια ...

Εσωτερική Διακύμανση ...


Δυσκολία Απόφασης ...

Συγκινησιακή Υπερκινητικότητα ...

Κυκλοθυμική Διάθεση ...


Επικοινωνική Δυσκολία ...

Ψυχικά Κολλήματα ....





Κυριότερες όψεις ημέρας :



Σελήνη ... 30άρα ... Ποσειδώνας 

Σελήνη ... χιαστή ... Αφροδίτη


Ήλιος ... μισό τετράγωνο ... Βόρειος Δεσμός 

Σελήνη ... χιαστό ... Άρης


Σελήνη ... 30άρα ... Πλούτωνας

Σελήνη ...135 ... Ερμής



 

Μήνας: Ζυγού

Κυβερνήτης: Αφροδίτη

Κοσμικός Κυβερνήτης: 7ου οίκου

 Ζώδιο του Αέρα, Παρορμητικό, Αρσενικό

Δεκαήμερα: Αφροδίτη - Κρόνος (Ουρανός) - Ερμής


Λέξεις Κλειδιά: Μεσότητα, Ερωτισμός, Συμπλήρωμα, Συνεργασία, Έλξη, Δικαιοσύνη, Σχέση, Συναρμογή, Ευπείθεια, 

Ειρήνη, Συμβίωση, Λεπτότητα, Νομιμοφροσύνη, Επιφύλαξη, Ζύγι

Σύμβολο: ''Η ζυγαριά ή ο απογευματινός ήλιος πάνω από τον ορίζοντα. Σύμβολα ισορροπίας και ειρήνης στο ζώδιο της φθινοπωρινής ισημερίας ''.


Μυθολογικό Μοτίβο: ''Έρωτας και ψυχή. Η κρίση του Πάρη''.

Κίνητρο:
 ''Αγάπη για την ομορφιά''.
Αποστολή: ''Η διάθεση της ομορφιάς στον κόσμο ''.

Κινητήρια Δύναμη: ''Ζυγίζω, ισορροπώ ''.
Επιδιώξεις: ''Ομορφιά και ομορφιά''.

Αρχέτυπο: ''Ο καλλιτέχνης, ο σοφός δικαστής''.


Παγίδα: ''Επιφανειακή αισθητική, ομορφιά χωρίς περιεχόμενο''.



Η λ ι α κ ό ς  Δ ρ ό μ ος
Ανατολή Ηλίου: 07:25
Δύση Ηλίου: 19:04




Σελήνη 11 ημερών (σε γέμιση)στον Υδροχόο
Δεν έχουμε Σελήνη Κ/Π





10 σημάδια ότι δεν φροντίζετε τον εαυτό σας




«Ο καθένας πρέπει να βρει την ειρήνη του από μέσα του. 
Και η ειρήνη για να είναι αληθινή, πρέπει να είναι ανεπηρέαστη από τις εξωτερικές συνθήκες»

Mahatma Gandhi


Όσο κάποιος σκέφτεται αυτή τη ρήση ενός ίσως από τους σπουδαιότερους ειρηνοποιούς της ιστορίας, το τελευταίο κομμάτι της δήλωσης του Γκάντι, «χτυπάει» στο μάτι μας : «πρέπει να είναι ανεπηρέαστη από τις εξωτερικές συνθήκες». Ανεπηρέαστη από τους στρεσογόνους παράγοντες που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Ανεπηρέαστη από τις δυνάμεις που επιχειρούν να μας εκτροχιάσουν από το να ζήσουμε τη ζωή με την αίσθηση της εσωτερικής ειρήνης. Αυτή είναι μια πρόκληση για τους περισσότερους από εμάς, όπως ήταν και πρόκληση για τον Γκάντι. Ο άνθρωπος ήρθε αντιμέτωπος με αδικίες που θα έκαναν ακόμα και τους πιο αποφασιστικούς από εμάς να τρέμουν. Και όμως, ήταν ικανός να ξεπεράσει αυτές τις καταστάσεις με έναν ειρηνικό και γεμάτο αγάπη τρόπο.

Ίσως ο μεγαλύτερος λόγος για την νικηφόρα ζωή του Γκάντι ήταν η εξαιρετική αφοσίωση στην καλλιέργεια της εσωτερικής του δύναμης. Κάποτε είπε: «Η δύναμη δεν έρχεται από την σωματική ικανότητα. Έρχεται από μία ακατάβλητη θέληση». Χρησιμοποίησε την θέλησή του για να νικήσει και τις εσωτερικές και τις εξωτερικές δυνάμεις που επιχείρησαν να τον νικήσουν. Και εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτές τις εσωτερικές δυνάμεις και να τις νικήσουμε. Υπάρχουν τρόποι που η εσωτερική αναστάτωση εκδηλώνεται και μόλις αναγνωριστεί, μπορεί να ξεπεραστεί.

Ακολουθούν 10 σημάδια ότι ίσως δεν φροντίζετε τον εαυτό σας:




1. Δεν αγκαλιάζετε την αποδοχή του εαυτού σας

Αυτό είναι κάτι με το οποίο πολλοί από εμάς παλεύουμε- η ικανότητα του να αγκαλιάσουμε απλά αυτό που είμαστε. Για κάποιον λόγο, κάνουμε άκαρπες προσπάθειες να σκεφτούμε, να πράξουμε και να φαινόμαστε διαφορετικοί απ΄ότι είμαστε στην πραγματικότητα. Ο κύριος λόγος είναι ότι προσπαθούμε να γίνουμε αυτό που η κοινωνία προσδοκά. Η κοινωνία που λέει ποιοι πρέπει να είμαστε και πώς πρέπει να ζούμε.
Η αποδοχή του εαυτού μας είναι κάτι πολύ σπάνιο, όμως κατορθωτό. Δεν είναι μόνο ένας υγιεινός και ειρηνικός τρόπος για να ζήσουμε. Θα πρεπε να είναι ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να ζήσουμε. Η αυτο-αποδοχή αγκαλιάζει τον εσωτερικό μας εαυτό χωρίς ενδοιασμό και χωρίς να τον κρίνει. Θα πρεπε όλοι να ψάχνουμε να συνδεθούμε με τον συναισθηματικό, διανοητικό, σωματικό και πνευματικό μας εαυτό.




2. Δεν ζείτε με συμπόνια προς τον εαυτό σας

Όταν μαλώνουμε ακατάπαυστα τον εαυτό μας, η συμπόνια προς τον εαυτό μας γίνεται αδύνατη. Η συνεχής τιμωρία της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας και η άρνηση να αποδεχτούμε τα λάθη είναι ένα σίγουρο μονοπάτι για έναν δυστυχισμένο προορισμό.
Η λύση είναι να φερόμαστε στον εαυτό μας με συμπονετική φροντίδα. Αυτό το κατορθώνουμε με το να παραδεχόμαστε τα ελαττώματά μας ενώ αντιστεκόμαστε στην παρόρμηση να προβούμε σε αχρείαστη αυτο-τιμωρία. Κανείς δεν είναι χωρίς λάθη και ελαττώματα, και η προθυμία να αποδεχτούμε αυτή την παγκόσμια αλήθεια καθορίζει την ικανότητά μας να παρέχουμε συμπόνια στον εαυτό μας.




3. Δεν έρχεστε σε επαφή με τις ανάγκες σας

Οι ανιδιοτελείς άνθρωποι είναι η ψυχή κάθε αξιοσημείωτης κοινωνίας. Η εν λόγω αυταπάρνηση μπορεί να οδηγήσει σε ένα ανθυγιεινό και αχρείαστο άκρο. Ως ανθρώπινα όντα, είναι υψίστης σημασίας να εξυπηρετούμε τις ανάγκες μας. Όλοι χρειαζόμαστε αγάπη, αποδοχή και σκοπό στη ζωή μας. Η στέρηση που προκαλούμε στον εαυτό μας δεν είναι χαρακτηριστικό αλτρουισμού, ούτε και χρειάζεται.
Αντιθέτως, όλοι μας πρέπει να ξέρουμε το γεγονός ότι οι ανάγκες μας είναι υψίστης σημασίας. Για να το πάμε ένα βήμα πιο πέρα, οι ανάγκες μας πρέπει να παρέχουν το θεμέλιο που δίνει νόημα στη ζωή μας. Ας συνδεθούμε λοιπόν όλοι με τις συναισθηματικές μας, σωματικές μας, διανοητικές μας και πνευματικές μας ανάγκες.




4.Δεν έρχεστε σε επαφή με τις σκέψεις σας

Δεν υπάρχει εναλλακτική. Οι σκέψεις μας θα μπουν στον αυτόματο πιλότο αν το επιτρέψουμε. Το ανθρώπινο μυαλό είναι ένα εξαιρετικό δώρο, αλλά μόνο αν το φροντίζουμε. Μια πλευρά του μυαλού μας που συχνά αγνοείται υποσυνείδητα, είναι ότι είναι της συνήθειας. Με άλλα λόγια, θα επαναλαμβάνει συχνά σκέψεις που έχουν έρθει στην επιφάνεια-και αρνητικές και θετικές
Για να συνδεθούμε με τις σκέψεις μας πρέπει να έχουμε επίγνωση της παρουσίας τους. Συγκεκριμένα, πρέπει να αναγνωρίζουμε και να διορθώνουμε τα μοτίβα των αρνητικών σκέψεων ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αγκαλιάζουμε και να αναπαράγουμε τις θετικές σκέψεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αναγνώριση εδώ: γιατί μόνο μέσω της αναγνώρισης μπορούμε συνειδητά να επέμβουμε στις σκέψεις μας και να τις ελέγξουμε.




5. Δεν έρχεστε σε επαφή με τα πιστεύω σας

Θα άφηνε άραγε ο Γκάντι τέτοια κληρονομιά αν δεν ερχόταν σε επαφή με τα πιστεύω του; Φυσικά και όχι, μιας και τα πιστεύω του Γκάντι ήταν οι αρχές του που τον καθοδηγούσαν. Με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορούμε να περιμένουμε να προσπερνάμε τα πιστεύω μας αν στοχεύουμε όχι απλά να αφήσουμε κάτι πίσω, αλλά να δημιουργήσουμε μια ύπαρξη γεμάτη νόημα.
Γι αυτό πρέπει να αναρωτηθούμε αν πραγματικά είμαστε σε επαφή με τις πεποιθήσεις μας. Τις αγκαλιάζουμε ή τις αντικαθιστούμε με κάτι άλλο; Παρά τις εσωτερικές ή εξωτερικές επιρροές, τα πραγματικά πιστεύω μας και πεποιθήσεις μας παραμένουν. Απαιτούν απλά από μας να αναγνωρίζουμε την παρουσία τους και να αλληλεπιδρούμε μαζί τους.




6. Δεν είστε σε επαφή με τους σκοπούς σας

Ένα κοινό παγκόσμιο χαρακτηριστικό που όλοι μοιραζόμαστε είναι η ικανότητα να ψάχνουμε και να δημιουργούμε το δικό μας πεπρωμένο. Δυστυχώς, οι ζωές μας σπάνια εκτυλίσσονται όπως έχουν προγραμματιστεί- και τότε πρέπει να επανεξετάσουμε τους σκοπούς μας. Είναι φυσικό οι προσδοκίες μας να αλλάζουν όσο συνεχίζουμε το ταξίδι μας στη ζωή. Όσο εξελισσόμαστε, εξελίσσονται και οι στόχοι μας.
Είναι σημαντικό να επανεξετάζουμε συνεχώς τους σκοπούς μας καθώς παρέχουν τον «Αληθινό Σκοπό». Ζούμε με τρόπο που βοηθάει τους σκοπούς μας ή τους αγνοούμε; Για να πετύχουμε ένα όνειρο-μικρό ή μεγάλο-πρέπει να επανεξετάσουμε τον σκοπό μας.




7. Δεν είστε σε επαφή με τις προσδοκίες σας

Είναι κάπως πολύπλοκο αυτό για να εξηγηθεί. Το να έχουμε προσδοκίες από τον εαυτό μας είναι σημαντικό, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε κάτι ακραίο. Οι προσδοκίες με όρια μας απελευθερώνουν από την απογοήτευση, αλλά όταν τις ελαχιστοποιούμε μπορεί να οδηγηθούμε σε εφησυχασμό.
Η λύση σε αυτή την αινιγματική πραγματικότητα είναι να είμαστε απλά επιεικείς. Οι στόχοι είναι σημαντικοί, ναι, όμως σημαντική είναι και η ικανότητα να απωθούμε την αχρείαστη πίεση. Το σημαντικό εδώ είναι ότι πρέπει να έχουμε εφικτές προσδοκίες χωρίς να αυτο-φορτωνόμαστε με βάρη.




8. Παραμελείτε την καλοσύνη στον εαυτό σας

Ως παιδιά, οι περισσότεροι από εμάς, μαθαίνουμε να είμαστε ευγενικοί με όλους. Η καλοσύνη είναι μια πράξη αγάπης και είναι απαραίτητη αν θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο με νόημα. Η καλοσύνη προς τον εαυτό μας είναι τόσο σημαντική, αν όχι περισσότερο, από την καλοσύνη που έχουμε για τους άλλους.
Γι αυτό, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Να τον συγχωρείτε. Να τον αγαπάτε. Να είστε σπλαχνικοί μαζί του. Και επίσης: η καλοσύνη που δίνετε θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε αναλογία.




9. Εγκαταλείπετε επιθυμίες και πόθους

Είναι απαραίτητο να κρατάμε κάποιες επιθυμίες και πόθους καθώς η αυτοσυγκράτηση απαιτείται συχνά σε κάποιες περιστάσεις. Έξω από οτιδήποτε εγωιστικό ή αντιπαραγωγικό, είναι υγιές να διατηρούμε τις επιθυμίες μας στο μυαλό. Πολλοί από εμάς θέλουμε οικογένεια. Έχουμε εκπαιδευτικές προσδοκίες. Ψάχνουμε για μια σίγουρη καριέρα, κλπ.
Όταν η ζωή γίνεται χαοτική, είναι εύκολο να εγκαταλείψουμε τις επιθυμίες και τους πόθους μας. Ελπίζουμε να κυνηγήσετε και να πετύχετε τις ευχές σας που συμβάλλουν σε μια ζωή με περισσότερο νόημα. Το να κρατάμε απλά τις προσδοκίες μας στο μυαλό και να τις επανεξετάζουμε περιστασιακά , είναι αρκετό.




10. Δεν ζείτε με αυτεπίγνωση

Η ικανότητα να έχουμε επίγνωση των σκέψεών μας και των πράξεών μας, είναι αποκλειστική στο ανθρώπινο είδος. Είναι επίσης κοινώς δεδομένη. Η ικανότητά μας να κατανοούμε το πώς η συμπεριφορά μας επηρεάζει τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο είναι μείζονος σημασίας.
Έτσι, βάλτε προτεραιότητα να κάνετε λίγη ενδοσκόπηση. Σας βοηθούν ή σας βλάπτουν οι σκέψεις και οι πράξεις σας; Μήπως βοηθούν ή βλάπτουν τους άλλους και τον κόσμο; Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Ένα από τα πιο ωραία πράγματα του είμαστε άνθρωποι είναι η ικανότητα να αλλάζουμε πορεία και να ζούμε μια ζωή που εμείς και οι άλλοι αξίζουμε.













Η Σκέψη της Ημέρας!















29/9/17

Έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων»

Περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων»

Τρίτη, 18 Ιουλίου - Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, 2017
Το Μουσείο Ακρόπολης, σε μια σπάνια και σημαντική σύμπραξη, συναντά το Ίδρυμα Ωνάση, που μετρά 42 χρόνια προσφοράς στον Πολιτισμό και την Παιδεία. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι η συνδιοργάνωση της έκθεσης «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης.
Περιγραφή έκθεσης
Πρόκειται για μια αφηγηματική έκθεση που διηγείται και φωτίζει το αθέατο σύμπαν των συναισθημάτων στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή του αρχαίου κόσμου. Η περιήγηση στην έκθεση είναι ένας θορυβώδης περίπατος στην ψυχή του ανθρώπου, τα πάθη της οποίας εκφράζονται μέσα από το φίλτρο της αρχαίας τέχνης. Εκθέματα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου αφηγούνται τα συναισθήματα στην αρχαία ελληνική τέχνη, μέσα από τη ματιά του Μουσείου Ακρόπολης. Πολλά από τα εκθέματα είναι μοναδικά καλλιτεχνήματα, τα οποία για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Ελλάδα, αλλά πολλά είναι και εκείνα από ελληνικά μουσεία που για πρώτη φορά επικεντρώνεται επάνω τους το διεθνές ενδιαφέρον.
Την πορεία του επισκέπτη υποδεικνύει μια τεράστια σπείρα με κατακόρυφα «λάβαρα» από βινύλιο σε πολλές αποχρώσεις του κόκκινου χρώματος -από το ρόδινο ανοιχτό έως το βαθύ και σκοτεινό κόκκινο-, που αντιστοιχούν συμβολικά στην ποικιλία και την ένταση των συναισθημάτων. Παράλληλα, η σπείρα αυτή αγκαλιάζει τα δύο κεντρικά εκθέματα, τα λαμπρά αγάλματα του Έρωτα και του Πόθου που αναδύονται μέσα από άφθονο φως, ενώ απέναντι, μέσα σε μια σκοτεινή εσοχή, παρουσιάζεται υποφωτισμένη η τοιχογραφία με τη θυσία της Ιφιγένειας στην οποία καταγράφονται δυνατά συναισθήματα ενοχής, απελπισίας και προσμονής. Τα άλλα 126 εκθέματα τοποθετήθηκαν ανάμεσα στην κόκκινη σπείρα και σε ένα σπονδυλωτό περίβλημα σε χρώμα γκρι που μετριάζει σε μεγάλο βαθμό την ένταση του κόκκινου και αντιστοιχεί συμβολικά στο λογικό κόσμο της ψυχής.
Οι κύριες εκθεσιακές ενότητες είναι: 1. «Η τέχνη των συναισθημάτων – τα συναισθήματα στην τέχνη» - 2. «Οι χώροι των συναισθημάτων», με υποενότητες «Ο ιδιωτικός χώρος», «Το πεδίο της μάχης», «Ο δημόσιος χώρος», «Οι ιεροί χώροι» και «Το νεκροταφείο» -3. «Τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα» - 4. «Τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα» και 5. «Μήδεια». Η έκθεση είναι εμπλουτισμένη με 11 video, τα οποία στήθηκαν δίπλα σε πρωτότυπα έργα και αφηγούνται, με εικόνα και σύντομο κείμενο, τους δραματικούς μύθους στις πολυπρόσωπες παραστάσεις των αγγείων, βοηθώντας έτσι τον επισκέπτη στην πλοήγησή του.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 8:00 π.μ. - 4:00 μ.μ., Τρίτη/Τετάρτη/Πέμπτη  8:00 π.μ. - 8:00 μ.μ., Παρασκευή 8:00 π.μ. - 10:00 μ.μ., Σάββατο/Κυριακή 8:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.   
Εισιτήρια: Η αγορά εισιτηρίων γίνεται απευθείας στο ταμείο του Μουσείου. Τιμή εισιτηρίου: 3€
Εκθεσιακός χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, ισόγειο Μουσείου Ακρόπολης
Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων: Κάθε Τρίτη από τις 10π.μ. έως τις 5μ.μ., ένας Αρχαιολόγος-Φροντιστής βρίσκεται σε σταθερό σημείο στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων. Σε αυτό το σημείο προσφέρεται η δυνατότητα στους επισκέπτες για ερωτήσεις και διάλογο για θέματα του Μουσείου και της αρχαιότητας, αλλά και ειδικότερα για τα αντικείμενα της τρέχουσας περιοδικής έκθεσης.
Θεματικές παρουσιάσεις: Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στη θεματική παρουσίαση «εmotions, ένας αρχαιολογικός περίπατος στα συναισθήματα» προκειμένου να απολαύσουν τα εκθέματα με πλοηγούς τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές.
Οικογενειακά προγράμματα: Παιδιά και γονείς «ταξιδεύουν» στα συναισθήματα του αρχαίου κόσμου μέσα από ευφάνταστες δράσεις του Μουσείου Ακρόπολης και του Ιδρύματος Ωνάση. Περισσότερα...
Οδηγός έκθεσης: Η έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων, ο οποίος είναι διαθέσιμος για τους επισκέπτες στα Πωλητήρια του Μουσείου.
Αναμνηστικά έκθεσης: Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν αναμνηστικά προϊόντα της έκθεσης στα Πωλητήρια του Μουσείου.
Φωτογράφηση: Η φωτογράφηση δεν επιτρέπεται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων.











26/9/17

Τι είναι ηθική νοημοσύνη;




Τι είναι ηθική νοημοσύνη; 


Είναι απαραίτητη στη σημερινή εποχή; 

Τι κοινωνία δημιουργεί;


Είναι η αρετή που μας μαθαίνει να κάνουμε όλα αυτά που οφείλουμε και όχι αυτά που μας αρέσει να κάνουμε.

Ηθική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να ξεχωρίζεις το καλό απ’ το κακό, αλλά και να σέβεσαι τις αξίες των άλλων. Με άλλα λόγια, το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε σ ένα παιδί.

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τύποι νοημοσύνης. Κάποιοι άνθρωποι έχουν το χάρισμα της μαθηματικής και φιλοσοφικής σκέψης, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ή ο Μπιλ Γκέιτζ. Κάποιοι άλλοι είναι συναισθηματικά προικισμένοι, για παράδειγμα οι μεγάλοι συγγραφείς, όπως ο Τζον Στάινμπεκ και η Άιρις Μέρντοχ, άνθρωποι δηλαδή που μπορούν να αποτυπώσουν ή να μεταφέρουν το συναίσθημά τους στο ευρύ κοινό.

Επίσης, υπάρχει η πρακτική νοημοσύνη. Είναι οι άνθρωποι που δίνουν λύσεις σε προβλήματα, μπορούν να φτιάξουν ένα αυτοκίνητο, να δώσουν λύση όταν πλημμυρίσει το υπόγειο ή να λύσουν εύκολα μια εξίσωση. Επιπλέον, υπάρχει και η αισθητική νοημοσύνη, αυτή που διαθέτουν οι καλλιτέχνες, οι ζωγράφοι και οι μουσικοί. Κάποιες φορές, ιδιαίτερα στους μουσικούς και στους συνθέτες, η ευφυΐα αυτή συνδυάζεται με μαθηματική ευφυΐα.

Τέλος, υπάρχει κι ένα άλλο είδος ευφυΐας, ίσως το λιγότερο γνωστό, η λεγόμενη ηθική νοημοσύνη. Πρόκειται για το είδος εκείνο της εξυπνάδας που συνδυάζει τη δύναμη του χαρακτήρα με την ορθή κρίση, δύο προσόντα που συνήθως απαξιώνουμε γιατί δεν τα θεωρούμε και τόσο σημαντικά. Είναι η αρετή που μας μαθαίνει να κάνουμε όλα αυτά που οφείλουμε και όχι αυτά που μας αρέσει να κάνουμε.

Τι είναι η ηθική νοημοσύνη;

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Robert Coles στο βιβλίο του The Moral Intelligence Of Children (Η ηθική νοημοσύνη των παιδιών) διατυπώνει την άποψη ότι τα παιδιά χρειάζονται κάτι περισσότερο από επιτυχία στις σπουδές τους και από την ικανότητα να τα πηγαίνουν καλά με τους άλλους για μια ικανοποιητική ζωή.

Χρειάζονται συνείδηση, δηλαδή την ικανότητα να ερμηνεύουν αυτά που νιώθουν και να είναι σίγουρα γι’ αυτά που ξέρουν. Τα παιδιά με αναπτυγμένη την ηθική νοημοσύνη βιώνουν συναισθηματική ασφάλεια επειδή εμπιστεύονται την εσωτερική αίσθηση που διαθέτουν για να διακρίνουν το σωστό απ’ το λάθος, το καλό απ’ το κακό. Αυτό είναι που τα βοηθάει να αισθάνονται ισχυρούς δεσμούς με τους άλλους ανθρώπους, όπως με την οικογένεια, τους φίλους ή τους συμμαθητές τους.

Οι επτά βασικές αρετές της ηθικής νοημοσύνης

Στο βιβλίο Building Moral Intelligence (Χτίζοντας την Ηθική Νοημοσύνη) ο καθηγητής Dr Michele Borba και συγγραφέας του βιβλίου δίνει ένα σαφές πλάνο για το πώς μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά τις αρετές της ηθικής νοημοσύνης. Αυτές λοιπόν είναι επτά και καθεμία μπορεί να διδαχτεί με συγκεκριμένους τρόπους.

Ενσυναίσθηση:

Είναι η ικανότητα να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων.
Για να την αποκτήσει το παιδί θα πρέπει να το βοηθήσουμε να καλλιεργήσει την ευαισθησία του, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, αλλά και να του δείξουμε τον τρόπο να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων.

Συνείδηση:

Είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις το σωστό και να μπορείς να το κάνεις.
Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ηθική ανάπτυξη στην οικογένεια, να διδάξουμε στο παιδί να ξεχωρίζει το καλό απ’ το κακό και να ενισχύσουμε την ηθική του ανάπτυξη (να βοηθάει, για παράδειγμα, όσους έχουν ανάγκη).

Αυτοέλεγχος:

Είναι η ικανότητα να ελέγχουμε τις σκέψεις και τις πράξεις μας και να λειτουργούμε με τον τρόπο που έχουμε μάθει πως είναι ο σωστός.
Καλό είναι να διδάξουμε ως προτεραιότητα την αρετή της αυτοπειθαρχίας. Επίσης, να μάθουμε στο παιδί να θέτει στόχους και να βάζει τα δυνατά του για να τους πραγματοποιήσει.

Σεβασμός:

Είναι το να δείχνεις πως εκτιμάς τους άλλους φροντίζοντάς τους, αλλά και μιλώντας τους με πολιτισμένο τρόπο.
Για να βοηθήσουμε το παιδί θα πρέπει να του διδάξουμε το σεβασμό αφού πρώτα το… σεβαστούμε. Πρέπει επίσης να του μάθουμε την αρετή της ευγένειας δίνοντας έμφαση στους καλούς τρόπους. Είναι ένα εφόδιο που θα έχει για όλη του τη ζωή.

Καλοσύνη:

Το να νοιάζεσαι για την ευημερία και τα αισθήματα των άλλων.
Διδάσκοντας στα παιδιά την αξία της καλοσύνης, αλλά και μαθαίνοντάς τα να επαναστατούν στη φτώχεια και στη μιζέρια τα εισάγουμε στη δύσκολη αξία της καλοσύνης.

Ανεκτικότητα:

Το να σέβεσαι τις αξίες και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων ακόμη κι αν διαφωνείς με τα πιστεύω τους.
Από πολύ νωρίς τα μικρά παιδιά πρέπει να μάθουν και να τους γίνει συνείδηση πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, θρησκείας ή εμφάνισης.

Δικαιοσύνη:

Το να διαλέγεις την ανοιχτόμυαλη συμπεριφορά και να συμπεριφέρεσαι δίκαια στους άλλους.
Μάθετε στο παιδί σας τι είναι δικαιοσύνη, διδάξτε του να συμπεριφέρεται δίκαια καθώς και τους τρόπους να αντιδρά στο άδικο.

Πώς θα χτίσετε την ηθική νοημοσύνη του παιδιού

Μια άλλη επίσης ενδιαφέρουσα άποψη για την ηθική νοημοσύνη είναι αυτή της αμερικανίδας ψυχολόγου και ειδικής σε θέματα ανατροφής Mimi Doe. «Η διανοητική και η συναισθηματική αντίληψη είναι σημαντικές», λέει η ψυχολόγος «στην ερώτηση όμως για το τι μετράει περισσότερο, το μυαλό ή η καρδιά, συνήθως ξεχνάμε την ψυχή.

Και αυτή είναι που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού». Μέσω της ιστοσελίδας της για την πνευματική ανατροφή των παιδιών, η Ντο παρέχει συμβουλές και υποστήριξη στους γονείς που θέλουν να αναθρέψουν ηθικά τα παιδιά τους.

Να σκέφτεστε θετικά

Τα παιδιά ανταποκρίνονται πάντα στις υψηλές ή χαμηλές προσδοκίες των γονιών τους, γι’ αυτό τοποθετήστε τον πήχη ψηλά. Να εμπιστεύεστε τις επιλογές του παιδιού σας. Προτιμήστε να πιστεύετε ότι θα κάνει το σωστό και όχι το λάθος. Και περιμένετε από αυτό να δείχνει σεβασμό σε σας, στους άλλους και στον εαυτό του. Πάνω απ’ όλα, όμως, να πιστεύετε ότι θα έχει μια ευτυχισμένη ζωή.

Αποφεύγετε να διαβάζετε δυσάρεστες έρευνες και να φοβάστε διαρκώς για το μέλλον του. Στην εποχή του υλισμού και της «τοξικής παιδικής ηλικίας» είναι εύκολο να μας κατακλύσει ο φόβος ότι οι ζωές των παιδιών μας πήγαν στραβά με κάποιον τρόπο. Κι όμως, η παιδική ηλικία μπορεί να είναι ακόμα μια περίοδος διασκέδασης και αθωότητας και να έχει πολλά ηλιόλουστα απογεύματα με παιχνίδια στην πλατεία.

Μάθετε να ζείτε τη στιγμή

«Τα παιδιά το καταλαβαίνουν όταν δεν είστε πραγματικά συγκεντρωμένοι σε αυτά», μας λέει η Ντο. Η αφηρημάδα και η συνεχής έγνοια για άλλα πράγματα εκλαμβάνεται από εκείνα ως αδιαφορία. Όπως χαρακτηριστικά είπε ένα τετράχρονο παιδί: «Μαμά, μπορείς να με ακούσεις με το μπροστινό μέρος του προσώπου σου;» Το πιο σημαντικό πράγμα λοιπόν που μπορείτε να διαθέσετε στο παιδί σας είναι ο χρόνος σας.

Και αν αφιερώσετε χρόνο, θα μπορέσετε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη στιγμή. Πολύ συχνά, πολύτιμες στιγμές μάς προσπερνούν γιατί είμαστε πολύ απασχολημένοι για να τις διακρίνουμε ή ανησυχούμε για κάτι που έχει ήδη περάσει ή μας απασχολεί κάτι άλλο που μπορεί να συμβεί ή και να μη συμβεί. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να αφιερώσετε όλη σας την προσοχή στο παρόν.

Κατεβάστε ταχύτητα

Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν θέλετε να απολαύσετε τις ώρες που περνάτε με τα παιδιά σας. Αναπτύξτε δομές και υιοθετήστε συνήθειες στη ζωή σας που να δίνουν και σε σας και σε εκείνα χώρο να αναπνεύσετε.

Για παράδειγμα, ξεκινήστε δέκα λεπτά νωρίτερα για το ραντεβού με το γιατρό, για να μπορέσετε να περπατήσετε με το παιδί στο πάρκο που βρίσκεται στο δρόμο για το ιατρείο και να σταματήσετε για να μυρίσετε τα λουλούδια. Αυτά τα μικρά πράγματα είναι που βοηθούν τα παιδιά να καλλιεργήσουν τον ψυχισμό τους και τα κάνει να αισθάνονται ότι ζουν σε έναν θαυμαστό κόσμο.

Να επιβραβεύετε και τη συλλογική προσπάθεια

Παρακολουθείτε το παιδί σας που παίζει ποδόσφαιρο. Στο τέλος του αγώνα τρέχει προς το μέρος σας ζητώντας την επιβράβευση. Εσείς του λέτε: (α) «Ουάου! Ήσουν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης στο γήπεδο. Είσαι πραγματικά εκπληκτικός» ή (β) «Τι καταπληκτική ομάδα που έχετε, όλοι σας δουλέψατε έξοχα. Ήταν ένα συναρπαστικό παιχνίδι».

Όλοι μπαίνουμε στον πειρασμό να υιοθετήσουμε την πρώτη επιλογή επειδή τα παιδιά λατρεύουν τους επαίνους και διψούν για την αποδοχή των γονιών τους. Καλύτερα όμως να επιλέξετε τη δεύτερη. «Υπενθυμίζοντας στο παιδί ότι είναι μέρος ενός συνόλου -σε αυτή την περίπτωση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας- αποκτά την αίσθηση ότι συνυπάρχει δημιουργικά και σε σχέσεις εξάρτησης με τους άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι στοιχείο-κλειδί για την ανάπτυξη μιας υγιούς συνείδησης», λέει η ψυχολόγος.

Γίνετε χαρούμενοι

Πριν αρχίσετε να ανησυχείτε για την ευτυχία του παιδιού σας, χρειάζεται πρώτα να αναζητήσετε τη δική σας. Τα παιδιά μπορούν να δουν πέρα από τα ψεύτικα χαμόγελα. Αν εκτιμάτε τον εαυτό σας, το παιδί σας θα το νιώσει και αυτό θα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα μαθήματα ζωής. Η Μίμι Ντο μιλά για ένα δίλημμα που αντιμετώπισε κάποιο Σάββατο πρωί, όταν δεν μπορούσε να αποφασίσει αν θα πήγαινε στο μάθημα της γιόγκα (η «εγωιστική» επιλογή) ή αν θα έμενε στο σπίτι για να περάσει λίγο ποιοτικό χρόνο παρέα με τα παιδιά της (η επιλογή της «καλής μητέρας»).

Τελικά, αποφάσισε η μικρή της κόρη για εκείνη: «Μου είπε να πάω επειδή μετά το μάθημα της γιόγκα είμαι καλύτερος άνθρωπος και πιο καλή παρέα», θυμάται η Ντο. Όταν είστε χαρούμενοι και χαλαροί, αντανακλάτε θετική ενέργεια. Είναι μεταδοτική. Μην προσποιείστε ότι είστε οι τέλειοι γονείς, απλώς να είστε χαρούμενοι. Τόσο απλά.

Βρείτε την ψυχή σας

Δεν χρειάζεστε την επίσημη θρησκεία για να έρθετε σε επαφή με την ψυχή σας. «Λαμβάνω συνεχώς γράμματα από γονείς που λένε ότι έχουν ανάγκη και πραγματικά διψάνε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα πνευματικό σπίτι, αλλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν, επειδή έχουν απομακρυνθεί από την οργανωμένη θρησκεία», εξηγεί η Ντο. «Ωστόσο, η πνευματικότητα έρχεται από μέσα μας. Είναι το να έρθουμε σε επαφή με την εσώτερη αίσθηση του θαυμασμού και της χαράς και με το τι σημαίνει να είμαστε σε επαφή με τους άλλους ανθρώπους».

Κάνετε τα πιστεύω σας πράξεις

«Τα παιδιά είναι άγρυπνοι φρουροί της ηθικής των μεγάλων –ή της έλλειψής της», επισημαίνει ο καθηγητής Ρόμπερτ Κόουλς. «Ένα παιδί θα ψάξει για ενδείξεις σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται και σίγουρα θα βρει πολλές από τον τρόπο με τον οποίο εμείς οι γονείς ζούμε τη ζωή μας». Με άλλα λόγια, μη μένετε στα λόγια. Κάνετε τα πιστεύω σας πράξη.

Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε...

Τα μικρά παιδιά είναι πνευματικά από τη φύση τους. Δεν χρειάζεται να τους μάθετε να βιώνουν το θαυμασμό και τη χαρά. Επίσης, έχουν έναν φυσικό δεσμό με τους άλλους ανθρώπους και με το σύμπαν, αλλά η κουλτούρα μας τον καταστρέφει. Όταν γίνεστε γονείς, έχετε μια καλή ευκαιρία να επανεκτιμήσετε τις αξίες σας και να επανασυνδεθείτε με τον δικό σας πνευματικό εαυτό.

«Η εγκυμοσύνη είναι το σημείο εκκίνησης για τόσες πολλές μητέρες», λέει η Ντο. «Είναι η περίοδος κατά την οποία επανασυνδέονται με την πνευματικότητά τους. Τι θα μπορούσε να είναι πιο πνευματικό από μια νέα ζωή που μεγαλώνει μέσα μας;»

Το κλειδί είναι να διατηρήσουμε αυτό το συναίσθημα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της ανατροφής του παιδιού. «Πολύ συχνά η φυσική πνευματικότητα των παιδιών συνθλίβεται από καλοπροαίρετους γονείς που ενδιαφέρονται να δουν αποτελέσματα και από ένα ανταγωνιστικό σχολικό σύστημα», προειδοποιεί η Ντο. «Ό,τι κι αν συμβεί, όμως, μην αφήσετε την αίσθηση θαυμασμού του παιδιού σας να μαραθεί και να σβήσει».

...και ποτέ δεν είναι αργά

Όλοι οι γονείς τα θαλασσώνουν μερικές φορές, μην ανησυχείτε. Μάθετε να λέτε συγγνώμη και να προχωράτε. Είναι πάντα χρήσιμη μια δεύτερη ευκαιρία τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο τους δείχνετε και πώς να αντιμετωπίζουν τα δικά τους λάθη.

Ηθική νοημοσύνη για μια πιο έξυπνη κοινωνία

Το χτίσιμο της ηθικής νοημοσύνης δεν είναι βοηθητικό μόνο για το παιδί, αλλά και για όλη την κοινωνία. Με άλλα λόγια, η ηθική εξυπνάδα είναι το αντίδοτο στη μιζέρια και στην απώλεια της ελπίδας. Ένα ηθικά εκπαιδευμένο άτομο μπορεί να κυριαρχήσει στον άκρατο αυθορμητισμό του, να πολεμήσει τη βία και την κατάθλιψη. Είναι αντίδοτο στη βίαιη συμπεριφορά και μπορεί να δώσει υπόσταση σε μια άδεια ζωή.

Η ηθική νοημοσύνη είναι ίσως η πιο ανθρωποκεντρική απ’ όλες και σίγουρα εκείνη που μπορεί να συμβάλλει στο χτίσιμο μιας πιο δίκαιης και ευτυχισμένης κοινωνίας.



Πηγή: thessalonikiartsandculture.gr











22/9/17

πύλη για την ελληνική γλώσσα!

Πέρασα... Κική Δημουλά-Σοφία Καμαγιάννη. Αθήνα θέατρο Τζένη Καρέζη, Θεσσαλονίκη Μέγαρο Μουσικής




Κική Δημουλά- Σοφία Καμαγιάννη

Μια μουσική παράσταση
 
Ένα μικτό θέαμα-ακρόαμα
 πάνω στην πολυπρισματική ποίηση
της 
Κικής Δημουλά.


ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΘΗΝΑ/ ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ
Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Οκτωβρίου, Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Οκτωβρίου,
Δευτέρα 30 και Τρίτη 31 Οκτωβρίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
(Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης)
Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017, Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017


Δείτε το βίντεο:  
https://www.youtube.com/watch?v=qfyeu2PiOVE


΄΄Πέρασα΄΄
Κική   Δημουλά - Σοφία Καμαγιάννη.  Μια μουσικήπαράσταση, ένα μικτό θέαμα-ακρόαμα πάνω στην πολυπρισματική  
ποίηση της Κικής Δημουλά, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. 


Η σύλληψη, η μουσική και η σκηνοθεσία είναι της συνθέτριας - πιανίστα και με πολλούς δίσκους στο ενεργητικό της Σοφίας Καμαγιάννη.

Με κύριο «σώμα» τον λόγο της Κικής Δημουλά και όχημα την μουσική η Σοφία Καμαγιάννη χτίζει μια παράσταση η οποία επιχειρεί να αγγίξει πολύπλευρα το θεατή.

Έχοντας ακριβό δώρο τη φωνή της ποιήτριας - εκτός από τις απαγγελίες της Κικής Δημουλά, θα ακουστεί σε απρόσμενες ηχογραφήσεις στίχων της που αποτελούν έναν μη συνηθισμένο τρόπο ακρόασης της ποίησης - η παράσταση σε συνδυασμό με ένα μουσικό – ηχητικό κόσμο, προσκαλεί σε ένα κολλάζ αισθήσεων.


Η   συνάντηση  της  Κικής  Δημουλά  με   τη  Σοφία  Καμαγιάννη  ήταν γόνιμη. Οι λέξεις της ποιήτριας γι αυτή τη συνεργασία που έδωσε τόπο   στην   παράσταση   Πέρασα... αποτυπώθηκαν   σε   ένα   μικρόχαρτί.



Η Σοφία Καμαγιάννη διαβάζει την Κική Δημουλά από πολύ νέα. 
«Η πρώτη μας επαφή μέσω αλληλογραφίας, το 2000, πρόσθεσε μία σπίθα στον ήδη μαγικό κόσμο που η ποίησή της έχτιζε μέσα μου εκείνη τη δύσκολη, σε προσωπικό επίπεδο, εποχή. Σιγά-σιγά ήμουν σίγουρη οτι θα καταπιανόμουν μουσικά με το έργο της, χωρίς να έχω αποφασίσει ακόμα τον τρόπο, λόγω της ιδιόμορφης γραφής της. Το ουσιαστικό βήμα έγινε το 2008 με το ποίημά της «Το διαζευκτικόν ή», το οποίο περιλαμβάνεται στο CD μου με τον τίτλο «Στων άστρων την άλω». Τότε έγινε η πρώτη συνεργασία μας, την ηχογράφησα να το απαγγέλει και ακολούθησε ηλεκτρονική επεξεργασία. Η τόσο θερμή υποδοχή της σε έναν σύγχρονο, ακουστικό τρόπο προσέγγισης της ποίησης, καθώς και ο ενθουσιασμός της, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εμένα. Πάντα με άξονα τη φωνή της άνοιξε ο δρόμος για διάφορες προσεγγίσεις στη συνέχεια: μελωδικές, ρυθμικές, ηχοχρωματικές. Από τις συναντήσεις μας συνέλεξα πολύτιμο υλικό που θα ακουστεί για πρώτη φορά σε αυτή την παράσταση. 

Με το πέρασμα του χρόνου προχώρησα και σε μελοποιήσεις ποιημάτων της (ή αποσπασμάτων) και σταδιακά έφτασα να χτίσω ένα ολόκληρο έργο πολλαπλών αναγνώσεων της ποίησής της, όπως έχει περιγραφεί πιο πάνω, με κέντρο τη μουσική. Θέλω να πιστεύω ότι η παράσταση αυτή θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει όσο γίνεται περισσότερο, εντός και εκτός Ελλάδας, μετά τις ήδη κλεισμένες πρώτες παραστάσεις του φθινοπώρου.

Μαζί με την ποιήτρια Δημουλά κουβαλώ μέσα μου και τον άνθρωπο Δημουλά, τη γενναιοδωρία της, τη φιλική μας σχέση όλων αυτών των χρόνων νιώθω ευγνώμων. Το έργο αυτό είναι ένα εσωτερικό χρέος και αποτελεί φόρο τιμής σε όλα όσα μου έχει προσφέρει.»


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Συντελεστές

Ποίηση: Κική Δημουλά
Σύλληψη, μουσική, σκηνοθεσία : Σοφία Καμαγιάννη
Σκηνογραφία: Όλγα Ντέντα
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Kίνηση: Eρμής Μαλκότσης
Βίντεο: Παναγιώτης Γουμπούρος 
Bοηθός σκηνοθέτη: Φάνης Σακελλαρίου
Ηθοποιός: Γιώτα Φέστα
Τραγούδι, ηθοποιός: Θεοδοσία Σαββάκη

Μουσικοί: Τάσος Γουσέτης (βιολί), Φίλανδρος Κάρρας (κλαρινέτο), Όσβαλντ Αμιράλης (κόντρα μπάσο), Θεοδοσία Σαββάκη (σαξόφωνο), Σοφία Καμαγιάννη (πιάνο) Ηχογραφημένη φωνή: Κική Δημουλά

Ηλεκτρονική επεξεργασία προηχογραφημένου υλικού: Σοφία Καμαγιάννη
Τεχνικός σύμβουλος ήχου: Τim Ward
Εκτέλεση παραγωγής: Ρούλα Νικολάου

ΠαραγωγήΣπίζα

Υπηρεσία εισιτηρίων:
https://www.ticketservices.gr/event/perasa-theatro-tzeni-karezi/?lang=el


 Καλλιτεχνικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο