29/2/16

Σελήνη Κενή Πορείας Μάρτιος 2016
Σελήνη Κενή Πορείας
Μάρτιος 2016 

Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου


Κενής πορείας (Κ/Π) εννοούμε όταν: πριν αλλάξει ζώδιο η Σελήνη, σταματά να κάνει όψεις με κάποιον από τους Πλανήτες. (Γενικότερα, όταν η Σελήνη δεν κάνει όψη ή όψεις με  Πλανήτη, βρίσκεται σε φάση κενή πορείας). Είναι χρήσιμο έως απαραίτητο να  αποφεύγουμε (εφόσον δεν είναι επείγον): Υπογραφές, συμφωνίες, σημαντικά ραντεβού, εγκαίνια, αγορά σπιτιού, άνοιγμα επαγγελματικής στέγης, επισημοποίηση σχέσεων, αγορά αυτοκινήτου, κρίσιμες αποφάσεις. (Οτιδήποτε δηλαδή, θέλουμε να έχει διαχρονικό αποτέλεσμα)*


                                                         *(Η σύνθεση του χάρτη, θα μας δώσει τα τελικά αποτελέσματα) 1 Μαρτίου
από χτες έως 01:56

 Μαρτίου: 
δεν έχουμε Σ.Κ/Π

 3  Μαρτίου: 
από 04:55 έως 12:01

 4  Μαρτίου
δεν έχουμε Σ.Κ/Π

 5  Μαρτίου
από 18:05 έως 18:22 6  Μαρτίου
δεν έχουμε Σ.Κ/Π

 7  Μαρτίου
από 10:46 έως 21:08

 Μαρτίου
δεν έχουμε Σ.Κ/Π

 Μαρτίου
από 03:54 έως 21:40

10  Μαρτίου
δεν έχουμε Σ.Κ/Π

11  Μαρτίου
από 20:24 έως 21:44

 12  Μαρτίου
δεν έχουμε Σ.Κ/Π 13  Μαρτίου
από 11:46 έως 23:03

14  Μαρτίου
δεν έχουμε Σ.Κ/Π
 15  Μαρτίου
από 19:03 έως αύριο

16  Μαρτίου
από χτες έως 02:57

17  Μαρτίου
από 06:09 έως 09:54

18  Μαρτίου
δεν έχουμε Σ.Κ/Π

19  Μαρτίου
από 22:43 έως αύριο20  Μαρτίου
από χτες έως 19:39

21  Μαρτίου
δεν έχουμε Σ.Κ/Π
 22  Μαρτίου
από 05:55 έως αύριο

 23  Μαρτίου
από χτες έως 07:23

 24  Μαρτίου
από 22:55 έως αύριο

 25  Μαρτίου
από χτες έως 20:09

 26  Μαρτίου
δεν έχουμε Σ.Κ/Π27  Μαρτίου
από 10:25 έως αύριο

 28  Μαρτίου
από χτες έως 09:46

29 Μαρτίου:
δεν έχουμε Σ.Κ/Π

30 Μαρτίου:
από 04:55 έως 20:45

31 Μαρτίου:
δεν έχουμε Σ.Κ/Π

28/2/16

Η Σκέψη της Ημέρας !


Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας

The Owl's Legacy, Chris Marker 1989 
 Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας
Tansy Aspinall And The Gorillas: Reunited At Last! - OFFICIAL VIDEO

27/2/16

Κινέζοι ερευνητές, κατάφεραν να γονιμοποιήσουν ωάρια !

Τεχνητά σπερματοζώαρια δημιούργησαν ζωή!
Σημαντικό επίτευγμα στα πεδίο της αναπαραγωγικής βιολογίας και αναγεννητικής ιατρικήςΚινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν σπερματοζωάρια στο εργαστήριό τους, τα οποία κάνουν σωστά στη «δουλειά» τους, αφού έφεραν στη ζωή υγιή ποντικάκια.  Το σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της αναπαραγωγικής βιολογίας και της αναγεννητικής ιατρικής, εφόσον επαναληφθεί και σε ανθρώπους, μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε νέες θεραπείες για την υπογονιμότητα, η οποία προκαλείται από αντικαρκινικές θεραπείες, λοιμώξεις ή εκ γενετής προβλήματα.

Το επίτευγμα

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Ζωολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιάο-Γιανκ Ζάο του Τμήματος Αναπτυξιακής Βιολογίας της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Νοτίου Ιατρικού Πανεπιστημίου στη Γκουανκτζού και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Cell Stem Cell».

Οι ερευνητές ξεκίνησαν με εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία -με τη βοήθεια ενός «κοκτέιλ» χημικών ουσιών, ορμονών και ιστού όρχεων- μετέτρεψαν μετά από δύο εβδομάδες σε σπερματοζωάρια, ικανά να γονιμοποιήσουν ωάρια θηλυκού ποντικιού. Τα επί 15 μήνες υγιή ποντικάκια αργότερα γέννησαν, με τη σειρά τους, άλλους επίσης υγιείς απογόνους. Η δημιουργία σπερματοζωαρίων στους όρχεις είναι από τις πιο πολύπλοκες βιολογικές διαδικασίες στο σώμα και στα περισσότερα θηλαστικά απαιτεί πάνω από ένα μήνα.

Η τεχνική

Οι ερευνητές δεν δημιούργησαν τα ώριμα επιμήκη σπερματοζωάρια (με το  κεφάλι και την γνώριμη ουρά), αλλά ένα προστάδιο τους, τις στρογγυλές σπερματίδες, που δεν μπορούν να κολυμπήσουν. Όμως  είχαν υποστεί την αναγκαία κυτταρική διαίρεση (μείωση) και είχαν τις κατάλληλες γενετικές πληροφορίες, έτσι ήταν δυνατό να εισαχθούν με επιτυχία στα ωάρια μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Θα ακολουθήσουν πειράματα σε μεγαλύτερα ζώα (πιθήκους). Ο Ζάο αναγνώρισε ότι, προτού κάτι ανάλογο γίνει σε ανθρώπους, πρέπει «να αντιμετωπισθούν οι ηθικές ανησυχίες» και «να αποκλεισθούν προηγουμένως οι πιθανοί κίνδυνοι». Ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να ξεπερασθεί, είναι ότι οι ενήλικοι άνθρωποι δεν έχουν εμβρυικά κύτταρα, ώστε να χρησιμεύσουν ως πρώτη ύλη για τα εργαστηριακά σπερματοζωάρια. Μία εναλλακτική λύση θα ήταν, αντί εμβρυικών, η χρήση δερματικών κυττάρων που θα αναπρογραμματισθούν για να γίνουν πολυδύναμα εμβρυϊκού τύπου κύτταρα.

Οι επιφυλάξεις

Άλλοι επιστήμονες, κυρίως Ιάπωνες, που επίσης προσπαθούν να δημιουργήσουν εργαστηριακό σπέρμα, δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να αναπαράγουν το κινεζικό επίτευγμα. Εμφανίσθηκαν πάντως πιο επιφυλακτικοί για την κινεζική ανακοίνωση και επεσήμαναν ότι και άλλες φορές στο παρελθόν έχουν γίνει παρόμοιες ανακοινώσεις, αλλά στη συνέχεια δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν σε άλλα εργαστήρια.

Δήλωσαν επίσης ότι είναι αβέβαιο κατά πόσο οι τεχνητές (εργαστηριακές) ανώριμες σπερματίδες όντως συμπεριφέρονται ακριβώς όπως τα ώριμα σπερματοζώαρια, κάτι που θα φανεί στα ποντίκια μόνο σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Από την πλευρά τους, οι Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι ακολούθησαν όλες τις διεθνείς προδιαγραφές που συμφωνήθηκαν το 2014 και ότι έτσι είναι «πολύ σίγουροι» πως το επιστημονικό πρωτόκολλο τους είναι δυνατό να επαναληφθεί και σε άλλα εργαστήρια.


Η υπογονιμότητα αφορά περίπου το 15% των ζευγαριών και στο ένα τρίτο των περιπτώσεων ευθύνεται κυρίως ο άνδρας. Μια γαλλική εταιρεία πρόσφατα είχε ισχυρισθεί πως ήταν η πρώτη που είχε παράγει ανθρώπινα σπερματοζωάρια, όμως δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει την έρευνά της.

Newsroom ΔΟΛ
25/2/16

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Εκδήλωση Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο για την κλωστική & ιατρική Κάνναβη

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη των επιχειρήσεων του στο ΑιγαίοΑποσαφηνίσαμε τις λεπτομέρειες ανακοίνωσε ο ΓΓ της συμμαχίας - Αν σώζουμε μετανάστες και πρόσφυγες
θα τους επιστρέφουμε στην Τουρκία, διευκρίνισε
Την έναρξη των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ανακοίνωσε και επίσημα ο ΓΓ της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «τα κράτη μέλη του NATO αποσαφήνισαν λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση του Συμφώνου στο Αιγαίο με στόχο να μειωθεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή».

Διευκρυνίζοντας, ξανά, την αποστολή της νατοϊκής δύναμης είπε ότι «θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος» προσθέτοντας ότι πλοία του NATO «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη FRONTEX.

«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Επανέλαβε, επίσης, ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

H ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ
Έπειτα από συνομιλίες στις Βρυξέλλες που διήρκεσαν μέχρι αργά τη νύκτα, οι εκπρόσωποι των συμμαχικών χωρών κατέληξαν σε σχέδιο σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας των νατοϊκών πλοίων με τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και με την υπηρεσία Frontex της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα και την επιστροφή τους στην Τουρκία.

"Οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο η μία της άλλης", διευκρίνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.


Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή αποστολή ανοικτά των ιταλικών ακτών, στο πλαίσιο της οποίας οι διασωθέντες στη θάλασσα πρόσφυγες μεταφέρονται στις ευρωπαϊκές ακτές, το ΝΑΤΟ θα επιστρέφει στην Τουρκία τους πρόσφυγες που θα διασώζονται ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε μία προσπάθεια σφραγίσματος των ελληνικών , άρα και των ευρωπαϊκών, θαλάσσιων συνόρων.24/2/16

H Στεφανίδη, διέλυσε το Πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ.2η τώρα παγκοσμίωςΣπουδαία ημέρα για τον Ελληνικό στίβο χάρη στην εμφάνιση της Κατερίνας Στεφανίδη στο μίτινγκ της Νέας Υόρκης.

Η 26χρονη έγινε η πρώτη Ελληνίδα που σπάει φράγμα των 4,90 μ. στο επί κοντώ και μόλις η δεύτερη κορυφαία φέτος στον πλανήτη.


Η σπουδαία αυτή επίδοση την συγκαταλέγει στην ελίτ του κόσμου στην ιστορίας του αγωνίσματος και της επιτρέπει να σκέφτεται ακόμη και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Πόρτλαντ.


Η αθλήτρια του Μίτσελ Κρίερ πέρασε δίχως απώλεια τα 4,50 μ., 4,60 μ., 4,70 μ., και 4,80 μ και είχε ενα χαμένο άλμα στα 4,90 μέτρα.

Ο πήχης στη συνέχεια τοποθετήθηκε στα 5,00 μ. ύψος που η Ελληνίδα είχε την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά σε αγώνα.

Η Ντέμι Πέιν ήταν δεύτερη επίσης με 4,90 μ. και η Σάντι Μόρις τρίτη με 4,70 μέτρα. Η Στεφανίδη βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού της Νικόλ Κυριακοπούλου το οποίο ήταν 4,81 μ. από την περασμένη εβδομάδα (14/2) στη Στοκχόλμη, αλλά και το 4,83 μ. του ανοιχτού πίσης της Κυριακοπούλου από τις 4/7/2015.

22/2/16

Παρουσίαση Βιβλίου !


21/2/16

Η σκέψη της ημέρας !Όταν συναντήθηκαν  για πρώτη φορά,
 Ο Άλμπερτ Άινσταιν & ο Τσάρλι Τσάπλιν:
Άινσταιν:

Αυτό που θαυμάζω περισσότερο σε αυτό που κάνεις, είναι ότι δεν λες λέξη, αλλά όλος ο κόσμος σε θαυμάζει.

Τσάρλι Τσάπλιν:

Είναι αλήθεια, αλλά το δικό σου μεγαλείο είναι ακόμη πιο αξιοθαύμαστο. Εσένα σε θαυμάζει ολόκληρος ο κόσμος, ενώ δεν καταλαβαίνει λέξη από αυτά που λες!
An 87-year-old bass player with the Atlanta Symphony Orchestra has set an incredible recordAn 87-year-old bass player with the Atlanta Symphony Orchestra has set an incredible record this month -- after 71 years of performing, Jane Little now holds the world record for the longest tenure with an orchestra. Since her debut at age 16 on February 4, 1945, the petite bassist, who stands under 5 feet (1.5 m) tall, has played one of the largest instruments in the orchestra. On her 71st anniversary earlier this month, Little was greeted with a five-minute-long standing ovation, after which she reflected, "Seventy-one years ago. It’s hard to remember when I wasn’t here.”

Little grew up in Atlanta during the Great Depression and, while her family was too poor to afford them, she loved instruments and music. The orchestra leader at her high school recognized her aptitude for music and told her that they needed a bassist. After a month of lessons, Little says that she was "hooked," adding that "it was awfully difficult to push those heavy strings down, and to carry the instrument around, but I just loved it." During her sophomore year, she joined the Atlanta Youth Symphony and stayed on when it became a professional symphony, the Atlanta Symphony Orchestra, three years later. 

Little has gone on to play for decades, many of them alongside her husband Warren Little, a flutist who passed away in 2002. As the years progressed, playing has become more challenging, especially given the size of her instrument. “I must be the smallest bass player in the country right now in a major symphony,” she said. “I’ve had to work a lot harder to do what I do.” She's also now in the midst of cancer treatment for multiple myeloma and plans to retire at the end of this season. 

Her fellow musicians have been astounded by her incredible tenure with the orchestra. "It’s just mind-boggling,” says Timothy Cobb, the principal bassist with the New York Philharmonic. “It takes a tremendous amount of physical power, frankly, and just brute force to play in a big orchestra. I have had friends who have made it into their 70s but to be pumping it out in the orchestra is really something.” For her part, Little is thrilled by the world record but ready to slow down... though not entirely: “I’ve always wanted to play a bass guitar -- an electric bass guitar -- and now I’m going to get one and play around with it," she said. "Who knows, I might just start a little group called 'The Grannies' or something like that.”

You can read an interview with Jane Little in the Atlanta Magazine at http://bit.ly/1PWDHb7 

To inspire children and teens with the stories of trailblazing women in music and the arts, you can find many books in our "Creative Arts" section athttp://www.amightygirl.com/books/general-interest/creative-arts

If you'd like to encourage your own Mighty Girl's interest in the arts, check out our blog post "Growing Creativity: 40 Arts and Crafts Toys for Mighty Girls," at http://www.amightygirl.com/blog?p=10465 -- or browse our entire music section athttp://amgrl.co/1OKK2pC 

And, to introduce children and teens to more trailblazing women in fields ranging from the sciences to sports visit A Mighty Girl’s "Role Models" biography section at http://www.amightygirl.com/books/history-biography/biography

Μετά την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων το σύμπαν δεν θα είναι ξανά το ίδιοMετά την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων το σύμπαν δεν θα είναι ξανά το ίδιο, θα αποκαλυφθούν ακόμα και οι πιο κρυφές γωνιές του, τόνισε ο καθηγητής Θεωρητικής Αστροφυσικής στο γερμανικό πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν, Κωνσταντίνος Κόκκοτας, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ, με αφορμή την πειραματική απόδειξη του φαινομένου.

Εκτίμησε, δε, ότι σε λιγότερο από μια δεκαετία θα μπορούμε να παρατηρούμε το σύμπαν από τη γέννηση του μέχρι σήμερα. Όπως εξήγησε, τα βαρυτικά κύματα που εκλύθηκαν στο πρώιμο σύμπαν, δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη 'Εκρηξη, άφησαν το αποτύπωμα τους στη μικροκυματική ακτινοβολία. Επιπλέον, δεν αλληλεπίδρασαν με την ύλη, οπότε δεν άλλαξαν μορφή.

Οι ανιχνευτές του πειράματος LIGO στις ΗΠΑ ανίχνευσαν σήμα βαρυτικών κυμάτων, το οποίο εκτιμούν ότι προέρχονταν από δύο μαύρες τρύπες με μάζες 29 και 36 φορές μεγαλύτερες από τον Ήλιο.
Εκτιμάται ότι, κατά τη συγχώνευση αυτών των δύο «τεράτων», υπήρξε απώλεια μιας ποσότητας μάζας περίπου τριπλάσιας από τον Ήλιο, η οποία μετατράπηκε σε ενέργεια και στη συνέχεια σε βαρυτικά κύματα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Αυτά τα κύματα ανίχνευσε τελικά το LIGO.

Ο κ. Κόκκοτας τόνισε ότι μεταξύ των ερωτημάτων που μένει να διερευνηθούν είναι, μεταξύ άλλων, εάν τα βαρυτικά κύματα ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός, εάν έχουν μάζα, αλλά και ποια είναι η δομή του χωροχρόνου στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, μέσω Skype, η καθηγήτρια αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, Βίκυ Καλογερά, η οποία συμμετέχει στη διεθνή επιστημονική κοινοπραξία LIGO που έκανε τη βαρυσήμαντη ανακοίνωση για την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι ανιχνευτές του LIGO θα ανοίξουν και πάλι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο για έξι μήνες, κατόπιν το 2017 για εννιά μήνες και το 2018, οπότε και η ευαισθησία τους θα είναι τριπλάσια σε σχέση με τη σημερινή.

Υπογράμμισε ότι ζει συγκλονιστικές στιγμές και ότι η ανακάλυψη ήρθε μετά από 15 χρόνια δουλειάς και προσπαθειών.
Δήλωσε περήφανη που είναι απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση που έλαβε ήταν η βάση για όσα έχει πετύχει.

Ο κ. Κόκκοτας κατέχει την έδρα Θεωρητικής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν της Γερμανίας από το 2007. Υπήρξε καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ απ’ όπου παραιτήθηκε το 2014. Από το 2010 είναι καθηγητής και στο Georgia Institute of Technology των ΗΠΑ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την εφαρμογή της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας στη μελέτη της δυναμικής των αστέρων νετρονίων και των μελανών οπών αλλά και τις διαδικασίες παραγωγής βαρυτικών κυμάτων.

Μεταξύ άλλων, διατέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος για την Ελλάδα Ευρωπαϊκού δικτύου για έρευνα στα «Βαρυτικά Κύματα», επιστημονικός υπεύθυνος (για όλη την Ευρώπη) στον τομέα της «Θεωρίας Βαρυτικών Κυμάτων» το δικτύου ILIAS και αναπληρωτής υπεύθυνος του γερμανικού δικτύου «Πηγές Βαρυτικών Κυμάτων».


ΑΠΕ
20/2/16

Πέθανε ο Umberto Eco!


Ολάντ: Κάναμε για την Ελλάδα ό,τι δεν θα κάνουμε για τους ΒρετανούςΤους λόγους για τους οποίους ήταν αντίθετος στο Grexit, εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, κρατώντας φλεγματική στάση για πιθανό Brexit. "Δεν μπορούμε να μεταθέσουμε στην Ελλάδα τη δική μας ευθύνη", επεσήμανε για το προσφυγικό

Η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας και ο Πολιτισμός μας δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ εξηγώντας σε συζήτηση με τους ακροατές του γαλλικού ραδιοσταθμού France Inter τους λόγους για τους οποίους ήταν αντίθετος με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την εποχή του Grexit. Αντίθετα στη συζήτηση για πιθανό Brexit ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει να κρατάει φλεγματική στάση.

Ήταν μια δίωρη ζωντανή σύνδεση της κρατικής France Inter το απόγευμα της Παρασκευής με τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν ο Γάλλος πρόεδρος για τη Σύνοδο Κορυφής.

Σε ερώτηση Γάλλου ακροατή σχετικά με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη Μεγάλη Βρετανία σε σύγκριση με την αντιμετώπιση που είχε ο Α. Τσίπρας την εποχή του Grexit, ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στις δικές του προσπάθειες και την υποστήριξή του στην Ελλάδα και θύμισε την ολονύχτια διαπραγμάτευση (τον Ιούλιο) με τον Αλέξη Τσίπρα και την Άγγελα Μέρκελ.

Με παρέμβασή του ο συντονιστής δημοσιογράφος υπογράμμισε: «Αναγνωρίζετε ότι δεν χρησιμοποιείτε προς τους Έλληνες τον ίδιο τόνο που χρησιμοποιείτε προς τους Βρετανούς». «Κάναμε για τους Έλληνες ό,τι δεν θα κάνουμε για τους Βρετανούς» απάντησε ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε:
«Δανείσαμε την Ελλάδα με 70 δισ. ευρώ, είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Χρησιμοποιήσαμε δημοσιονομικούς πόρους για την Ελλάδα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα δώσουμε τίποτα στη Μεγάλη Βρετανία. Και εγώ σας το λέω απλά: εάν οι Βρετανοί θελήσουν να βγουν από την Ευρώπη θα λυπηθώ. Θα λυπηθώ για την Ευρώπη, θα λυπηθώ για τη Μ. Βρετανία, θα λυπηθώ για τη Γαλλία, γιατί είμαστε σύμμαχοι με τους Βρετανούς. Θα το καταγράψω όμως και θα προχωρήσω παίρνοντας πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος.

Για την Ελλάδα όμως ήταν διαφορετικά. Θεωρούσα ότι υπήρχε κάτι που είχε σχέση με την Ιστορία, γιατί η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας, είναι μάλιστα ο Πολιτισμός μας. Παράλληλα δε ήταν και θέμα της θεμελιώδους αρχής της ευρωζώνης, να παραμένουν στο εσωτερικό της οι χώρες και ιδιαίτερα αυτές που έχουν δυσκολίες.

Εάν είχαμε διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, σήμερα δεν θα μπορούσαμε να της ζητούμε να κάνει προσπάθειες για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μίλησα άλλωστε για το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα και ο ίδιος έκανε παρέμβαση λέγοντας ότι μας ζητάτε να προστατεύσουμε τα σύνορα και όταν η Ελλάδα είναι σε δυσκολία δεν της δίνετε αυτά που περιμένει, δήλωσε ο Φ. Ολάντ.
"Το τέλος της Σένγκεν, θα σημάνει το τέλος της Ευρώπης"
Το τέλος του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας της Σένγκεν, θα σηματοδοτούσε «το τέλος της Ευρώπης», σημείωσε ο Ολάντ.

«Εάν καταλήγαμε εκεί (στο τέλος της Σένγκεν), αυτό θα ήταν «το τέλος της Ευρώπης υπό την έννοια της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των Ευρωπαίων» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Τα κράτη μέλη της Σένγκεν πρέπει να «σκεφτούν λογικά ως Ευρωπαίοι» αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα και να μην «μεταθέτουν σε μία χώρα, την ευθύνη που είναι δική μας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

«Αυτό είναι το μείζον ζήτημα απόψε (…) Εάν τα εσωτερικά σύνορα κλείσουν, εάν η συμφωνία Σένγκεν δεν εφαρμόζεται πλέον, αυτοί οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα, μία χώρα που αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, η οποία τι θα κάνει;» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, προσφέροντας στήριξη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

the soundς of your soul 20/2/16 π.μ Radio Ypernoisis ON AIR


19/2/16

Ρεκόρ διάρκειας ολικής ηλιακής έκλειψης.
 Ρεκόρ διάρκειας ολικής ηλιακής έκλειψης.  
Ανακαλύφθηκε άστρο που εξαφανίζεται επί 3,5 χρόνιαΑμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα ηλιακό σύστημα όπου το μητρικό άστρο (ήλιος) του, κάθε 69 χρόνια σημειώνει σχεδόν ολική έκλειψη, η οποία διαρκεί επί 3,5 χρόνια. Πρόκειται για νέο ρεκόρ διάρκειας έκλειψης, αλλά και χρονικού διαστήματος ανάμεσα σε δύο διαδοχικές εκλείψεις.

Η ανακάλυψη, που αφορά το ερυθρό γιγάντιο άστρο TYC 2505-672-1, έγινε από αστρονόμους των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Τενεσί και θα δημοσιευθεί στο περιοδικό αστρονομίας “Astronomical Journal”.

Η έκλειψη οφείλεται σε ένα δεύτερο άστρο-συνοδό, καθώς πρόκειται για ένα διπλό αστρικό σύστημα σε απόσταση περίπου 100.000 ετών φωτός από τη Γη.

Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ μακρόχρονης έκλειψης ήταν ένα κοντινότερο γιγάντιο άστρο, το Epsilon Aurigae (Έψιλον Ηνιόχου), σε απόσταση 2.200 ετών φωτός από τη Γη, το οποίο εμφανίζει έκλειψη διάρκειας 640 έως 730 ημερών κάθε 27 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

18/2/16

Η σκέψη της ημέρας


Μαρίνα Σάττι - Κούπες | (Θα Σπάσω Κούπες)

Fortress Europe (short film)
Ευρώπη-φρούριο: H ταινία μικρού μήκους από μαθητές της Κω

17/2/16

Χρήστος Παίζης – Δάσκαλος, Αστρολόγος, Φιλόσοφος
Χρήστος Παίζης – Δάσκαλος, 
Αστρολόγος, ΦιλόσοφοςΗ εταιρία μας τιμά τον τέως αντιπρόεδρο και συντάκτη του ιδεολογικού της μανιφέστου εκλιπόντα συνάδελφο Χρήστο Παίζη και μαζί με μαθητές και συγγενείς αυτού διοργανώνει στις 21 Φεβρουαρίου μία εκδήλωση προς τιμήν του.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν μαθητές και συνεργάτες του κυρίου Παίζη. Μεταξύ των άλλων θα γίνουν οι εξής εισηγήσεις:

1. Αρχικός χαιρετισμός εκ μέρους των Φίλων Αστρολογίας Ελλάδος
2. Χρήστος Παίζης: Θείος, Φίλος, Μέντορας από την Ευγενία Ακακίου
3. Ο Δάσκαλος Χρήστος Παίζης, από την Κατερίνα Πυργιώτη
4. Η Δικτατορία της Πρόβλεψης και η Μεταφυσική από την Αφροδίτη Κοζανιτά
5. Ένα Μεγάλο Ευχαριστώ, από το Νίκο Τσαπρούνη
6. Το σύστημα της Δομοαξονικής Ερμηνείας των Όψεων: στο Δάσκαλό μου με αγάπη από τη Ντενίζ Διαμαντή…
7. «Οι τίτλοι του τέλους μέσα απ΄την ωριαία» από την Εβίτα Ζαχαριάδου

Στην εκδήλωση θα προστεθούν στην πορεία κι άλλες ομιλίες και χαιρετισμοί, ενώ θα υπάρξει η δυνατότητα να εγγραφούν ομιλητές και στην ίδια την εκδήλωση και μέχρι το πρώτο διάλειμμα αυτής.

Επίσης θα γίνει προσπάθεια να υπάρχουν διαθέσιμα και βιβλία του κυρίου Παίζη, για όσους ενδιαφέρονται.

Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά για να τιμήσουμε και τον ίδιο τον εκλιπόντα αλλά και στο πρόσωπο του την ίδια την Αστρολογία …

Σαν χθες το 1923 τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Η 16η Φεβρουαρίου ονομάζεται 1η Μαρτίου.Τα χρονολογικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες είναι εκατοντάδες. Σχεδόν κάθε πολιτισμός ανέπτυσσε το δικό του, λίγα όμως κατόρθωσαν να επιβιώσουν. Έως τα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. το ημερολόγιο που επικρατούσε ήταν αυτό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το οποίο βασιζόταν στις φάσεις της Σελήνης. Λόγω της ατέλειάς του, όμως, δημιουργήθηκαν μεγάλες αποκλίσεις, κυρίως στην εαρινή ισημερία, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη λειτουργία του κράτους.

Έτσι, ο Ιούλιος Καίσαρας ανέθεσε στον αλεξανδρινό αστρονόμο Σωσιγένη την αναμόρφωση του ημερολογίου. Προς την κατεύθυνση αυτή, προστέθηκαν στο έτος 90 μέρες, δηλαδή η 1η Μαρτίου του 44 π.Χ αντικαταστάθηκε από την 1η Ιανουαρίου. Το νέο, ηλιακό, ημερολόγιο ανταποκρινόταν απόλυτα στη διαδοχή των εποχών και η διάρκεια του έτους προσδιορίστηκε στις 365,25 ημέρες. Η μικρή διαφορά καλύπτονταν από μία επιπλέον ημέρα που προσθέτονταν κάθε τέσσερα χρόνια, μετά την «έκτη προ των καλένδων του Μαρτίου», που ονομαζόταν «bis sextus». Έτσι, η ημέρα αυτή, επειδή τη μετρούσαν δυο φορές, ονομάζεται ακόμα και σήμερα «δις έκτη» και το έτος που την περιέχει δίσεκτο.

Όμως και από το Ιουλιανό Ημερολόγιο προέκυπτε ένα σφάλμα 11 λεπτών και 14 δευτερολέπτων το χρόνο. Εξαιτίας της απόκλισης αυτής, μιάμιση χιλιετία αργότερα η εαρινή ισημερία είχε μετατοπιστεί ημερολογιακά 11 μέρες πίσω, σε σχέση με τα αστρονομικά δεδομένα. Μπροστά στον κίνδυνο να εορτάζονται τα Χριστούγεννα φθινόπωρο και το Πάσχα χειμώνα, ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος προχώρησε σε νέα μεταρρύθμιση του συστήματος. Στις 4 Οκτωβρίου του 1582 προστέθηκαν 10 ημέρες, ενώ για να αποφευχθούν ανάλογες ασυμφωνίες και στο μέλλον, αποφασίστηκε κάθε τέσσερις αιώνες να θεωρούνται δίσεκτα, αντί για 100 χρόνια μόνο τα 97.

Το Νέο ή Γρηγοριανό ημερολόγιο συνάντησε έντονες αντιδράσεις. Τα καθολικά κράτη της Ευρώπης το υιοθέτησαν τελικά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ τα προτεσταντικά χρειάστηκαν έναν ακόμη αιώνα. Αγγλία και Αμερική το αποδέχτηκαν μόλις το 1752. Το ίδιο συνέβη και στην Ανατολή, όπου όλα τα ορθόδοξα κράτη συνέχισαν να ακολουθούν το Ιουλιανό έως τον 20ο αιώνα.

Η Ελληνική Πολιτεία εφάρμοσε το Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1923, ονομάζοντας την 16η Φεβρουαρίου, 1η Μαρτίου. Η Εκκλησία της Ελλάδος το εφάρμοσε στο εορτολόγιό της ένα χρόνο αργότερα.

Forbes: H Ύδρα στους "καυτούς" προορισμούς για τους πάμπλουτους των τεχνών

H Ύδρα περιλαμβάνεται στις μυστικές αποδράσεις των πάμπλουτων του καλλιτεχνικού κόσμου, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Forbes.Στα ταξίδια από τη Βασιλεία στη Βηρυττό για λαμπερά πάρτι, δείπνα αποκλειστικά για κατόχους πρόσκλησης και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με πλούσια σαμπάνια, η αφρόκρεμα του καλλιτεχνικού κόσμου κάνει αποδράσεις σε επιλεγμένους προορισμούς. 

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η Ύδρα. Διαβάστε τι λέει το περιοδικό για το ελληνικό νησί: «Αυτό το εντυπωσιακό ελληνικό νησί έχει τη φήμη των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για διασημότητες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συλλέκτες και έμποροι πλημμυρίζουν την ήρεμη παραθαλάσσια πόλη. 
Όσον αφορά το γιατί οι άνθρωποι προσελκύονται από περιοχές σαν αυτή, ο λόγος συνοψίζεται στα εξής: «ομορφιά, ντιζάιν, λαμπεροί άνθρωποι, αλλά και δικτύωση κατά τη διάρκεια των διακοπών».

Ο ελληνοκύπριος δισεκατομμυριούχος και συλλέκτης Δάκης Ιωάννου οργανώνει ετήσια πάρτι και προσκαλεί άτομα στο πολυτελές γιωτ του, Guilty.Ανάμεσα στα πιο πολυσυζητημένα του πάρτι ήταν ένα πολύ λαμπερό με 400 καλεσμένους συγκεντρωμένους γύρω από ένα τραπέζι μήκους περισσότερων από 300 ποδιών, κατά μήκος ενός πέτρινου μονοπατιού στον Αργοσαρωνικό Κόλπο. Ο καλλιτεχνικός του χώρος DESTE Foundation Projectspace Slaughterhouse έχει εκθέσει έργα καλλιτεχνών όπως οι Urs Fischer και Maurizio Cattelan».