29/2/12

«Ελα να παίξουμε!» λένε τα δελφίνια

Γαλαξιακό κουιντέτο σε συνεχή σύγκρουση

Σπεύδουν βραδέως οι διαστημικές «κλήσεις» του ανθρώπου

Το δενδρολίβανο ενισχύει τον εγκέφαλο

Αδύνατη στο μέλλον η ανάβαση στο Εβερεστ

Αστείρευτη «πηγή» ωαρίων

Η σκέψη της ημέρας:


28/2/12

Ο Σύλλογος Πάμε Αστρολογία, πάει Black Duck!

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου

 • Η Σελήνη βρίσκεται σε απόγειο, το πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 4 μ.μ. Βρίσκεται τότε 404.862 χιλιόμετρα μακριά. Επειδή η τροχιά της Σελήνης δεν είναι κυκλική, η απόστασή της από τη Γη διαφοροποιείται κατά περίπου 13 τοις εκατό. Το σημερινό απόγειο βρίσκεται πάνω από 1760 χλμ πιο κοντά από το πιο μακρινό επερχόμενο απόγειο. Από τώρα μέχρι και το 2500, η μέγιστη απόσταση της Σελήνης θα είναι 406.720 χιλιόμετρα, στις 3 Φεβρουαρίου του 2125.
 • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:03 μ.μ.  

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου

 • Απόψε, η σελήνη λάμπει περίπου 6 μοίρες νότια των Πλειάδων. Μαζί με τον Αλντεμπαράν, πάνω και στα αριστερά της, σχηματίζουν ένα ορθογώνιο τρίγωνο.Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου

 • Ο Λαγωός είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς αστερισμούς του ουρανού. Περίπου μια ντουζίνα μεσαίας φωτεινότητας αστέρια σχηματίζουν τον Λαγωό που βρίσκεται ακριβώς κάτω (δηλαδή, νότια) του Ωρίωνα του κυνηγού. Ο Λαγωός είναι ένας μεσαίου μεγέθους αστερισμός. Από τους 88 σχηματισμούς αστέρων που καλύπτουν τον ουρανό, ο Λαγωός κατατάσσεται 51ος σε μέγεθος. Καλύπτει 290 τετραγωνικές μοίρες ή περίπου 0,7 τοις εκατό του ουρανού. Τα δύο πιο λαμπρά του αστέρια είναι ο άλφα με μέγεθος 2,6 ή Arneb και ο μεγέθους 2,9 Nihal (βήτα). Η καλύτερη ημερομηνία για να δείτε τον αστερισμό (όταν βρίσκεται απέναντι από τον Ήλιο στον ουρανό, όπως φαίνεται από τη Γη) είναι  η 14η Δεκεμβρίου, αλλά επειδή βρίσκεται τόσο κοντά στον Ωρίωνα, είναι εύκολο να τον δείτε όλο το χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Ο Ήλιος θα βρίσκεται μέσα στον αστερισμό στις 15 Ιουνίου που τότε, φυσικά θα είναι αόρατος.
 • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:42 μ.μ. 


Πέμπτη, 1 Μαρτίου

 • Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 3:23 π.μ. της Πέμπτης.
 • Δείτε τα έξι ή επτά φωτεινότερα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού ταυτόχρονα. Οι τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου και οι πρώτες ημέρες του Μαρτίου προσφέρουν μια σπάνια ευκαιρία για τους ανθρώπους στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη να δουν τουλάχιστον έξι από τα φωτεινότερα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού, 30 έως 60 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Με τη σειρά λαμπρότητας, είναι η Σελήνη, η Αφροδίτη, ο Δίας, ο Σείριος, ο Άρης, ο Ερμής, και (από τα νότια) ο Κάνωπος.
 • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:34 μ.μ. 


Παρασκευή, 2 Μαρτίου

 • Ο Ερμής φθάνει σε περιήλιο - το σημείο της τροχιάς του όπου ο πλανήτης βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο - στις 12 μ.μ. Το πιο σημαντικό όμως είναι το ότι φαίνεται χαμηλά στον δυτικό ουρανό μετά τη δύση του ηλίου. Βρίσκεται περίπου 17 ° από τον Ήλιο, οπότε αρχίστε την αναζήτησή σας με κιάλια περίπου 30 λεπτά μετά τη δύση. Μόλις εντοπίσετε τον πλανήτη, που λάμπει με μέγεθος -0,9 απόψε, δείτε αν μπορείτε να τον βρείτε και χωρίς οπτική βοήθεια.

Σάββατο, 3 Μαρτίου

 • Ο Άρης φτάνει σε αντίθεση, το σημείο της τροχιάς του, όταν, όπως φαίνεται από τη Γη, βρίσκεται απέναντι από τον Ήλιο. Η θέση αυτή είναι όπου ο Άρης έχει τη μέγιστη λαμπρότητα ( μία φορά κάθε 2,14 χρόνια) και παραμένει στον ουρανό όλη τη νύχτα. Επί του παρόντος, ο κόκκινος πλανήτης ταξιδεύει μέσα από το νοτιοανατολικό τμήμα του αστερισμού του Λέοντα.  Έχει μια φαινόμενη διάμετρο 13,9 ", το μικρότερο μέγεθος σε αντίθεσh μέχρι το 2027. Ο Άρης λάμπει με μέγεθος -1,2, απέχοντας πολύ από το πώς θα εμφανιστεί στις 31 του Ιουλίου του 2018. Σε εκείνη την αντίθεση, ο Άρης θα έχει μέγεθος -2,8, σχεδόν 4,5 φορές φωτεινότερος από ότι φαίνεται απόψε.
  Διαβάστε το άρθρο για την αντίθεση του Άρη εδώ: http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=article&id=1282&action=detail
 • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:13 μ.μ.   

Κυριακή, 4 Μαρτίου

 • Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει στο τέλος του, τρεις μεγάλοι αστερισμοί της άνοιξης, με μορφή παρμένη από την μυθολογία, αναρριχώνται σηκώνοντας το κεφάλι τους πρώτα, δίνοντας τέλος στην μακρά χειμέρια νάρκη τους,  στον ανατολικό ουρανό μετά το σκοτάδι. Αυτοί είναι ο αστερισμός της Μεγάλης Αρκτου στα βορειοανατολικά, ο Λέων στα ανατολικά, και η Υδρα το νερόφιδο στα νοτιοανατολικά. Αλήθεια, τα λιοντάρια και τα νερόφιδα πηγαίνουν σε χειμέρια νάρκη; Αυτά που είναι στον ουρανό, ναι! 

 • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
 • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."

Ο Άρης είχε διάμετρο 13,4 δευτερόλεπτα στις 19 Φεβρουαρίου, όταν ο Sean Walker πήρε αυτή την εικόνα με ένα 12,5-ιντσών Νευτώνειο τηλεσκόπιο, την βίντεο κάμερα DMK 21AU618.AS και χρωματικά φίλτρα. Μεγαλύτερα μήκη κύματος διεισδύουν στην επιφάνεια καλύτερα, ενώ μικρότερα μήκη κύματος τονίζουν χαρακτηριστικά στην ατμόσφαιρα του Άρη.


 • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία(εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ • Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
 • Ο Ερμής (με μέγεθος περίπου -1) φαίνεται 30 με 40 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα και ανεβαίνει ψηλότερα από μέρα σε μέρα, κάνοντας την καλύτερή του εμφάνιση για το 2012. Βρίσκεται μακριά και κάτω από την Αφροδίτη.
 • Η Αφροδίτη και ο Δίας (μέγεθος -4,2 και -2,2, αντίστοιχα) είναι οι δύο λαμπροί «Αποσπερίτες» στα νοτιοδυτικά με δυτικά κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και αργότερα το βράδυ. Η Αφροδίτη είναι λαμπρότερη και πιο χαμηλά από τον Δία. Το διάστημα ανάμεσα στους δύο πλανήτες μικραίνει κατά 1°  από μέρα σε μέρα, φτάνοντας στις 10° στο τέλος της εβδομάδας.
  Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μικρός gibbous δίσκος, 18” σε διάμετρο, φωτισμένος κατά 65%. Θα φτάσει στη φάση της διχοτόμου (φωτισμένη κατά το ήμισυ) στα μέσα Μαρτίου. Η φαινόμενη διάμετρος του Δία είναι 36 δευτερόλεπτα του τόξου.
 • Ο Άρης (με μέγεθος -1,2, στον δυτικό Λέοντα) φτάνει σε αντίθεση στις 3 Μαρτίου. Βρίσκεται ψηλά στο νότο μετά τα μεσάνυχτα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει φτάσει σχεδόν στο μέγιστο της διαμέτρου του, 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου. Τώρα ο δίσκος του είναι φωτισμένος σχεδόν κατά 100%.
  Διαβάστε το άρθρο για την αντίθεση του Άρη εδώ: http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=article&id=1282&action=detail
 • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5, στην Παρθένο) λάμπει στα νότια πριν το λυκαυγές. Ανατέλλει πριν τις 11 μ.μ. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 7° στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 15° ως προς εμάς. Δεν έχουν φανεί τόσο ανοιχτοί από το 2007. Ο πλανήτης θα βρεθεί σε αντίθεση στα μέσα Απριλίου. 
 • Ο Ουρανός χάνεται στο φως του ηλιοβασιλέματος.
 • Ο Ποσειδώνας είναι κρυμμένος στο φως του ήλιου.  


 http://www.astronomy.gr/

Ο Ανατέλλων Τροπικός Ζωδιακός 28.02.2012

Ο Ανατέλλων Τροπικός Ζωδιακός 28.02.2012 


Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου - Σύμβουλος Ολιστικής Αστρολογίας

Ο Ανατέλλων Αστρικός Ζωδιακός 28.02.2012

Ο Ανατέλλων Αστρικός Ζωδιακός 28.02.2012

Ο ΗΛΙΟΣ ΣΕ  ΣΥΝΟΔΟ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΟΥ ΤΡΟΠΙΚΟΥ ΖΩΔΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  !
 

* Οι πραγματικές θέσεις των ΠλανητώνΚωνσταντίνα Βλαχοπούλου - Σύμβουλος Ολιστικής Αστρολογίας

H Σανίδα της Φαντασίας!

ΑΙΣΧΟΣ και ΠΑΡΩΔΙΑ!!

H σκέψη της ημέρας από τη Φιόνα  Λαμπρίδη  

ΑΙΣΧΟΣ και ΠΑΡΩΔΙΑ!! 
Τί να πω; Βαρέθηκα να βλέπω και να ακούω ατάλαντους να χρησιμοποιούν την μουσική για να αποκτήσουν υπόσταση!! Η τέχνη είναι ιερή και υπάρχουν γαμώτο- και κάποια αντικειμενικά κριτήρια!! Όταν έχεις δει το "cats", όταν έχεις ακούσει το "don't cry for me Argentina" από τόσο μεγάλες φωνές, οφείλεις να είσαι πιο επιλεκτικός και προσεκτικός στις επιλογές των συνεργατών σου!! Η χώρα αυτή, η πόλη αυτή είναι γεμάτη από ωδεία με ταλαντούχα παιδιά, με υπέροχες φωνές που θα έβαζαν την τέχνη τους, το ταλέντο τους και τη φωτιά τους για μια ευκαιρία, χωρίς καμιά οικονομική απαίτηση. Δεν καταλαβαίνω τίγίνεται σε αυτή τη χώρα...Χαθηκε το μέτρο προ πολλού, το ξέρω. Αλλά ΒΑΡΕΘΗΚΑ!! ΣΙΧΑΘΗΚΑ τους κορδωμένους ταλαντούχους κατά τα άλλα συνθέτες να μας παρουσιάζουν την επιλογή των συνεργατών τους και να μας λένε με θράσος ότι είναι ότι καλύτερο βρήκαν και ανακάλυψαν σε αυτή την πόλη!!

 Φιόνα Λαμπρίδη


Επιλέγει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

«Ο κόσμος ήθελε να τιμωρήσει τους μεσάζοντες»

«Ο κόσμος ήθελε να τιμωρήσει τους μεσάζοντες»

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο το πείραμα της πατάτας στην Κατερίνη με στόχο να ωφεληθούν παραγωγοί και καταναλωτές. Ηδη και σε άλλες πόλεις ετοιμάζονται μαζικές αγορές αγροτικών προϊόντων
 

Ρεπορτάζ: Κώστας Κουκουμάκας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

 

Το πείραμα της Κατερίνης που στόχο είχε να ωφεληθούν καταναλωτές και πατατοπαραγωγοί ολοκληρώθηκε με επιτυχία το περασμένο Σάββατο. Η προσπάθεια της ομάδας εθελοντών της Κατερίνης να καταργήσει τους μεσάζοντες και τους χονδρεμπόρους αγροτικών προϊόντων θα επαναληφθεί. 

Ηδη, όμως, ορισμένα σούπερ μάρκετ της Κατερίνης έριξαν στο μισό την τιμή της πατάτας. Το επόμενο Σάββατο ακόμη 75 τόνοι θα διατεθούν στην Κατερίνη απευθείας από παραγωγούς του Νευροκοπίου. Σε διάστημα 20 ωρών περισσότερα από 1.100 άτομα κάλυψαν και αυτήν την ποσότητα. Την ίδια ώρα μαζικές αγορές άλλων αγροτικών προϊόντων (ρύζι, λάδι κ.ά.) ετοιμάζονται ήδη σε άλλες πόλεις, όπως η Βέροια. Στον Νέο Κόσμο ομάδα εθελοντών με σλόγκαν «Χτυπάμε την κρίση, διώχνουμε τους μεσάζοντες» συλλέγει ήδη προσφορές από παραγωγούς και ζητά από καταναλωτές να κάνουν ηλεκτρονικές παραγγελίες για προϊόντα όπως κοτόπουλα, όσπρια και λάδι Κρήτης. Αλλωστε, οι πρώτοι διδάξαντες στην Κατερίνη είχαν ανεβάσει την προσφορά των 24 τόνων πατάτας προς 25 λεπτά το κιλό στο Διαδίκτυο και μέσα σε λίγες ώρες οι παραγγελίες κάλυψαν και τους 24 τόνους. Ο αγρότης πούλησε ένα φορτηγό πατάτες προς 0,25 ευρώ/ κιλό, όταν οι έμποροι θα τις αγόραζαν για 0,10 ευρώ/ κιλό και το προϊόν θα κατέληγε στο λιανεμπόριο έως και επτά φορές ακριβότερα.

Στον καιρό της κρίσης, ο πόλεμος της πατάτας αποτυπώνει χαρακτηριστικά τον ρόλο των μεσαζόντων στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων. Και βέβαια περιγράφει την αδυναμία των Αρχών να ελέγξουν την εκτίναξη των τιμών των αγαθών στη διαδρομή από το χωράφι του παραγωγού ως τα ράφια του σούπερ μάρκετ.

«Σε λιγότερο από δέκα ώρες λάβαμε μέσω Διαδικτύου παραγγελίες για 24 τόνους πατάτας. Από την επισκεψιμότητα έπεσε η ιστοσελίδα. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε θα μπορούσαμε να διαθέσουμε έως και 100 τόνους» είπε ο Ηλίας Τσολακίδης, μέλος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Πιερίας. 

Ο ίδιος είναι μετανάστης στη Γερμανία, όπου εργάζεται ως τεχνικός διευθυντής στο Κολέγιο Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Μαζί με ακόμη δέκα πολίτες συνέστησε στην Κατερίνη την εθελοντική ομάδα το 2007 λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου. «Είπαμε ότι θα προφυλάξουμε τον Ολυμπο, έτσι ξεκινήσαμε. Στη συνέχεια, ασχοληθήκαμε με τις διαβάσεις πεζών, με τη δωρεά οργάνων και τώρα με τους μεσάζοντες στα αγροτικά προϊόντα» εξηγεί ενώ φορώντας ένα πορτοκαλί γιλέκο μοιράζει σακιά με πατάτες στο πάρκινγκ των δικαστηρίων της Κατερίνης.

Οι εθελοντές είχαν ανακοινώσει ότι οι πατάτες θα μοιράζονταν μετά τις 9.00 το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο οι ουρές είχαν σχηματιστεί στον δρόμο μία ώρα νωρίτερα. Ανθρωποι της εθελοντικής ομάδας έλεγχαν το όνομα και τις παραγγελίες των καταναλωτών, έπειτα ο παραγωγός από το Νευροκόπι έκοβε αποδείξεις σε ένα ξύλινο τραπεζάκι και οι πατάτες φορτώνονταν στα αυτοκίνητα.

Η Κική Παντελοπούλου, ιδιοκτήτρια καφετέριας στην Κατερίνη, έφτασε στο σημείο διάθεσης με το ποδήλατο. Είχε παραγγείλει 40 κιλά πατάτες και πλήρωσε 10 ευρώ. «Δεν τις αγόρασα μόνο επειδή συμφέρει, αλλά γιατί θέλω να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια στα τρόφιμα» ανέφερε.
«Είναι αξιόλογη προσπάθεια και χρειάζεται τη βοήθειά μας. Χιλιάδες τόνοι πατάτας μένουν κάθε χρόνο αδιάθετοι στις αποθήκες των παραγωγών, ενώ οι καταναλωτές τις αγοράζουμε για χρυσάφι» είπε ο Χρήστος Πανταζής, φωτογράφος.

Οι 24 τόνοι πατάτες στο πάρκινγκ της Κατερίνης πουλήθηκαν σε 530 καταναλωτές σε διάστημα τεσσάρων ωρών. Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας ερμήνευαν τη ζήτηση «όχι μόνο χάρη στην καλή τιμή του προϊόντος, αλλά κυρίως από την επιθυμία του κόσμου να τιμωρηθούν οι μεσάζοντες».
 http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4697979

27/2/12

Ο Ανατέλλων Αστρικός Ζωδιακός 27.02.2012

Ο Ανατέλλων Αστρικός Ζωδιακός 27.02.2012
 

* Οι πραγματικές θέσεις των ΠλανητώνΚωνσταντίνα Βλαχοπούλου - Σύμβουλος Ολιστικής Αστρολογίας

Ο Ανατέλλων Τροπικός Ζωδιακός 27.02.2012

Ο Ανατέλλων Τροπικός Ζωδιακός 27.02.2012 


Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου - Σύμβουλος Ολιστικής Αστρολογίας

Μίνι μαύρη τρύπα παράγει άνεμο που «τρέχει» με ταχύτητα 34 εκατομμυρίων χλμ/ώρα!

Πονόψυχα άστρα υιοθετούν ορφανούς πλανήτες. Οι αδέσποτοι πλανήτες αποκτούν... οικογένεια

Η ματιά της Ευρώπης στο Σύμπαν

Ένα ηχητικό μοτίβο μπορεί να εξηγήσει γιατί ένα κομμάτι γίνεται επιτυχία

26/2/12

Η Ψυχολογία των μαζών

H Φωτογραφία της Ημέρας ! ! !


Μήπως είστε ψυχικά ασθενής; ε, δεν μπορεί, από κάτι θα πάσχετε! ??????????

  Μήπως είστε ψυχικά ασθενής;
Αν πάρουμε κατά γράμμα τη νέα αμερικανική «βίβλο» των ψυχικών παθήσεων, ε, δεν μπορεί, από κάτι θα πάσχετε!
Μήπως είστε ψυχικά ασθενής;
Τα άτακτα και φωνακλάδικα παιδιά μπορεί σύντομα να χαρακτηρίζονται ως ψυχικά ασθενή, σύμφωνα με την αμφιλεγόμενη νέα αναθεώρηση της «βίβλου» που ακολουθούν οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοιΈχετε μήπως παιδί ανυπάκουο που περνά πολλές ώρες στο Internet; Ε, τότε το τέκνο σας πάσχει όχι από μία αλλά από δύο ψυχικές διαταραχές. Μήπως κοκκινίζετε από ντροπαλοσύνη μπροστά στους άλλους; Ε, τότε πάσχετε και εσείς από ψυχική διαταραχή. Προσοχή επίσης σε περίπτωση που πενθείτε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, να το πενθήσετε επί δύο εβδομάδες, διότι μεγαλύτερο από αυτό το διάστημα παραπέμπει σε ψυχική νόσο! Οχι, δεν σας τα γράφουμε όλα αυτά επειδή είμαστε ψυχικώς διαταραγμένοι, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Οι συγκεκριμένες αναφορές περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της αναθεωρημένης πέμπτης έκδοσης του «ευαγγελίου» που ακολουθούν εκατομμύρια ειδικοί του τομέα της ψυχικής υγείας ανά τον κόσμο (πρόκειται για το αποκαλούμενο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών - Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM). 


Το εγχειρίδιο της οργής

Αν είστε ντροπαλοί και κοκκινίζετε εύκολα, ίσως μελλοντικά να θεωρείστε ως άτομο με ψυχική διαταραχή!
Η πέμπτη έκδοση του DSM (DSM-5) που ετοιμάζεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση (ΑΡΑ) προτού καν κυκλοφορήσει – η κυκλοφορία αναμένεται  τον Μάιο του 2013 – έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ειδικών παγκοσμίως. Χιλιάδες υπογραφές έχουν συλλεχθεί εναντίον της, ενώ το θέμα παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις μέσα από τα ΜΜΕ ανά τον κόσμο. Και αυτό διότι η αναθεώρηση του συγκεκριμένου επιστημονικού εγχειριδίου δεν αφορά έναν απλό ακαδημαϊκό πόλεμο, αλλά όπως λένε πολλοί ειδήμονες απειλεί να «τρελάνει» τους ψυχιάτρους, τους ψυχολόγους, καθώς και εκατομμύρια ανθρώπους που χωρίς λόγο θα διαγιγνώσκονται με μια πιθανότατα «κατασκευασμένη» ψυχική διαταραχή για την οποία θα λαμβάνουν αφειδώς φάρμακα. Οι αντιδρώντες τονίζουν ότι από τη διαδικασία αναθεώρησης του εγχειριδίου που κρίνει την ψυχική υγεία του καθενός μας κερδισμένος δεν θα βγει ο πληθυσμός αλλά μάλλον μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του που αφορά τον φαρμακευτικό κλάδο…
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο Πίτερ Κίντερμαν, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Ψυχολογία, την Υγεία και την Κοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ που πρωτοστατεί στη Βρετανία σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις στην αναθεώρηση του DSM, το κύμα της δυσφορίας ενάντια στο DSM-5 συνεχώς γιγαντώνεται. «Υπάρχει ήδη ένα κείμενο διαμαρτυρίας που “γεννήθηκε” στις ΗΠΑ (σ.σ.: μπορείτε να το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ipetitions.com/petition/dsm5/) και υπογράφεται από περίπου 12.000 ειδικούς καθώς και από υπευθύνους περισσότερων από 45 οργανισμών ψυχικής υγείας του δυτικού κόσμου, ενώ ένα αντίστοιχο αίτημα διαμαρτυρίας έχει εκφραστεί από ευρωπαίους ειδικούς με “ορμητήριο” τη Βαρκελώνη (σ.σ.: βρίσκεται στη διεύθυνση stopdsm.blogspot.com/2011/06/stop-dsm.html και είναι μόνο στα ισπανικά) και έχει συλλέξει περί τις 5.000 υπογραφές μέχρι στιγμής». 

Γιατί χιλιάδες ειδικοί ενώνουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτή την αναθεώρηση; Διότι σύμφωνα με τον καθηγητή Κίντερμαν «η αναθεώρηση του DSM αναμένεται να λειτουργήσει εις βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι διαγνωστικές κατηγορίες που τίθενται δεν βασίζονται επάνω στην επιστημονική κατανόηση των πραγματικών ψυχικών διαταραχών που “πλήττουν” τον πληθυσμό». Ο ειδικός συμπληρώνει ότι η αναθεώρηση του εγχειριδίου θα διευρύνει σημαντικά το φάσμα των προβλημάτων που θα εμπίπτουν πλέον στην κατηγορία της ψυχικής νόσου με αποτέλεσμα πάρα πολλά άτομα να θεωρούνται ψυχικά ασθενή χωρίς να είναι.

Μακριά από σερφάρισμα, πένθος και... αταξία

Ο Πίτερ Κίντερμαν, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ,είναι από τους ευρωπαίους ειδικούς που αντιδρούν στην αναθεώρηση του DSM

Ο καθηγητής Κίντερμαν εξηγεί ότι με βάση το καινούργιο κείμενο της ΑΡΑ η πολύωρη ενασχόληση με το Internet, οι ασυνήθιστες σεξουαλικές πρακτικές, η ντροπαλοσύνη, το πένθος για τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, η ανυπακοή των μικρών παιδιών προς τους γονείς τους ή τα προβλήματα συγκέντρωσής τους θα αποτελούν πλέον ψυχικές νόσους με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το στίγμα που θα «κουβαλούν» τα συγκεκριμένα άτομα αλλά και για την αντιμετώπιση της υποτιθέμενης διαταραχής τους (πιθανότατα με φαρμακευτική αγωγή, μια τακτική που προφανώς θα “λατρέψουν” οι φαρμακευτικές εταιρείες). «Ολες αυτές οι συμπεριφορές, ανάλογα με την ένταση και τη συχνότητά τους, μπορούν να αποτελέσουν προβλήματα – τις περισσότερες φορές προβλήματα που είναι ήπια και εμπίπτουν στο φάσμα του φυσιολογικού –, δεν μπορούν όμως να θεωρηθούν εξαρχής ψυχικές νόσοι. Το DSM-5 δεν δίνει πραγματικές απαντήσεις σε πραγματικά προβλήματα. Αποτελεί μόνο μια λίστα διαγνωστικών κριτηρίων που δεν προσφέρει κάτι ουσιώδες στους ειδικούς και στους ασθενείς» σημειώνει ο επιστήμονας.
Ο δρ Κίντερμαν προσφέρει τρανταχτά παραδείγματα που όπως λέει μαρτυρούν τον… παραλογισμό της λογικής της ΑΡΑ. «Μια από τις “νεο-εφευρεθείσες” ψυχικές διαταραχές ονομάζεται Disruptive Mood Dysregulation Disorder (σε ελεύθερη μετάφραση Διαταραχή Διασπαστικής Απορρύθμισης της Διάθεσης). Μπορεί το όνομά της να είναι πομπώδες ωστόσο αυτό που περιγράφει είναι τα άτακτα παιδιά. Στο πλαίσιο του DSM-5 η συμπεριφορά αυτή, που αφορά ουσιαστικώς τα περισσότερα παιδιά του κόσμου, εντάσσεται στην κατηγορία των ψυχικών διαταραχών». 

Ιδού και ένα δεύτερο παράδειγμα που αφορά και πάλι τα παιδιά: η αποκαλούμενη Οppositional Defiant Disorder (που χαρακτηρίζει παιδιά που έρχονται σε αντιπαράθεση με τους γονείς τους και είναι ανυπάκουα) ορίζεται με βάση τα εξής συμπτώματα: «Το παιδί ενοχλεί εσκεμμένα τους άλλους», «Αψιμαχεί με τους ενηλίκους» και «Είναι ευερέθιστο». Μήπως τα συμπτώματα αυτά σας θυμίζουν κάτι – για την ακρίβεια την πλειονότητα των παιδιών;
Χωρίς ισχυρή επιστημονική βάση περιγράφονται επίσης και άλλα νέα σύνδρομα στο DSM-5 όπως το «Σύνδρομο Απάθειας», το «Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης» ή το «Μετριασμένο Σύνδρομο Ψύχωσης»· σε ό,τι αφορά το τελευταίο πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι θα τεθούν κάτω από την «ομπρέλα» του όλα τα εκκεντρικά άτομα, εκείνα που ξεφεύγουν από τη νόρμα, λέει ο καθηγητής Κίντερμαν. 

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια τα οποία θα ακολουθούνται στο πλαίσιο του νέου εγχειριδίου ώστε να διαχωρίζεται ένα πρόβλημα που εντάσσεται στο φάσμα του φυσιολογικού από μια ψυχική νόσο; «Ναι υπάρχουν» μας απάντησε ο βρετανός ειδικός σπεύδοντας να προσθέσει ωστόσο ότι «το κύριο ζήτημα είναι ότι στη νέα αναθεώρηση οι ειδικοί της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ενωσης έριξαν το “κατώφλι” των διαγνωστικών κριτηρίων με αποτέλεσμα να μπορούν να εμπίπτουν στην κατηγορία του ψυχικά ασθενούς πολύ περισσότερα άτομα. Το βασικότερο όμως θέμα στην πράξη είναι το εξής: ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ανυπάκουο παιδί το οποίο θέλει να “περάσει” το δικό του, ενώ οι γονείς του το συμβουλεύουν να φέρεται σωστά. Πόσες φορές μέσα στην ημέρα θεωρούνται αρκετές ώστε να κριθεί αυτό το παιδί ως άτομο με ψυχική νόσο; Με τους νέους κανόνες της ΑΡΑ όλα τα παιδιά, όλου του κόσμου, θα θεωρούνται ψυχικά διαταραγμένα…». 

Ο δρ Κίντερμαν δεν αρνείται ότι το DSM χρειάζεται αναθεώρηση. «Η τελευταία έκδοσή του, το DSM-4, εξεδόθη το 1994, και σίγουρα χρειάζεται επικαιροποίηση. Ωστόσο κατά τη γνώμη μου η κατεύθυνση που ακολουθεί η ΑΡΑ είναι πλήρως λανθασμένη». Αν ο δρόμος αυτός είναι ο λάθος, ποιος θα ήταν ο σωστός, είναι ένα εύλογο ερώτημα. Σύμφωνα με τον καθηγητή «κατ’ αρχήν οι διαγνωστικές κατηγορίες θα έπρεπε να μειωθούν αντί να αυξηθούν περαιτέρω. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν γυρίσουμε πίσω στον χρόνο θα δούμε ότι στην απογραφή του 1840 στις ΗΠΑ περιλαμβανόταν μόνο μία κατηγορία ψυχικής διαταραχής. Ως το 1917 η ΑΡΑ είχε ήδη αναγνωρίσει 59 διαφορετικές ψυχικές νόσους. Ο αριθμός τους ανέβηκε σε 128 το 1959, σε 227 το 1980 και σε περίπου 350 στην τελευταία αναθεώρηση. Πρέπει να αναλογιστούν οι υπεύθυνοι αν πράγματι χρειαζόμαστε όλες αυτές τις ταμπέλες…». 

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Ελκινς έχει ξεκινήσει αγώνα στις ΗΠΑ ενάντια στην αναθεώρηση του εγχειριδίου των ψυχικών διαταραχών που επιχειρείται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση
Για δραματικές συνέπειες στη ζωή κυρίως των παιδιών, των εφήβων και των ηλικιωμένων από τη μελλοντική εφαρμογή των κανόνων του αναθεωρημένου εγχειριδίου κάνει λόγο μιλώντας στο «Βήμα» ο Ντέιβιντ Ελκινς, ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Πέπερντιν των ΗΠΑ και πρόεδρος της Εταιρείας Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας που ανήκει στην Αμερικανική Ενωση Ψυχολόγων. Η συνομιλία μας με τον καθηγητή Ελκινς δεν είναι τυχαία: πρόκειται για τον πρωτεργάτη του αμερικανικού κειμένου διαμαρτυρίας προς την ΑΡΑ, ο οποίος ήταν και ο κύριος συγγραφέας ανοιχτής επιστολής που εστάλη προς τους αρμοδίους της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ενωσης στην οποία ζητείται η σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών που θα αξιολογήσει τα καίρια και «επικίνδυνα» σημεία του εγχειριδίου. «Τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου υπάρχει ήδη πρόβλημα με την υπερσυνταγογράφηση ψυχιατρικών φαρμάκων σε παιδιά, όπως αυτά με διαταραχή υπερκινητικότητας και διάσπασης της προσοχής, ακόμη και από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Την ίδια στιγμή ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει και η υπερδιάγνωση ψυχικών νόσων σε αυτόν θα δημιουργήσει ένα τεράστιο “κοινό” με υποτιθέμενες ψυχικές διαταραχές που θα λαμβάνει φαρμακευτικές θεραπείες οι οποίες συνδέονται ακόμη και με σοβαρές παρενέργειες, χωρίς να τις χρειάζεται». 

Ρωτήσαμε τον καθηγητή Ελκινς την άποψή του σχετικά με τα κίνητρα των ειδικών της ΑΡΑ που οδηγούν σε αυτή την… ατελείωτη λίστα ψυχικών διαταραχών. Η απάντησή του ίσως δίνει πολλές εξηγήσεις: «Το ένα τρίτο των μελών της ομάδας εργασίας της ΑΡΑ που έχει αναλάβει την αναθεώρηση του DSM έχει δεσμούς με φαρμακευτικές εταιρείες. Υποπτευόμαστε λοιπόν ότι ως έναν βαθμό όλα αυτά γίνονται για χάρη των δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα είναι το κέρδος από τη χορήγηση φαρμάκων – χωρίς βέβαια να αμφισβητούμε ότι η πλειονότητα των μελών της ομάδας εργασίας είναι σωστοί επαγγελματίες με επιστημονική ηθική. Και βέβαια μεγάλα είναι τα κέρδη από την πώληση σε παγκόσμιο επίπεδο του αναθεωρημένου DSM που κυκλοφορεί κάθε φορά – οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια δολάρια».

Είναι λοιπόν πολλά τα λεφτά…
Από την πλευρά του ο καθηγητής Κίντερμαν «φωτίζει» άλλες δύο παραμέτρους σε ό,τι αφορά τα κίνητρα που οδηγούν σε αυτή τη «στρεβλή» όπως τη χαρακτηρίζει αναθεώρηση. «Εκτός από τα πιθανά οφέλη για τη φαρμακοβιομηχανία, μια επιθετική διαγνωστική τακτική είναι πολύ “χρήσιμη” και για το ίδιο το επάγγελμα του ψυχιάτρου, αφού το να χαρακτηρίζονται ως ψυχικά ασθενείς τόσο πολλοί άνθρωποι δημιουργεί μια τεράστια πελατεία. Ομως για να μην είμαστε τόσο καχύποπτοι, μπορεί πράγματι η Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση να επιθυμεί να βοηθήσει τον πληθυσμό, αλλά εκτιμώ ότι το πράττει με λάθος τρόπο». 

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση θεωρεί βέβαια ότι ακολουθεί τον σωστό δρόμο για την αναθεώρηση. Ποια ακριβώς είναι η θέση της; Θα σας την παρουσιάσουμε μέσα από τις επίσημες απαντήσεις της Ενωσης προς τους αντιδρώντες καθώς παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας δεν μπορέσαμε να λάβουμε κάποια απάντηση στα ερωτήματά μας από τους ιθύνοντες – μια τακτική που όπως μας είπε ο καθηγητής Ελκινς είναι πάγια προς τον Τύπο.
Στα τέλη του περασμένου μήνα ο πρόεδρος της ΑΡΑ καθηγητής Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών στο Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ Τζον Ολνταμ σε απάντησή του στην ανοιχτή επιστολή του καθηγητή Ελκινς με την οποία ζητείται η σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών που θα κρίνουν τις «γκρίζες ζώνες» του εγχειριδίου αναφέρει ότι «ήδη η επιτροπή που έχει συσταθεί περιλαμβάνει ειδικούς και ερευνητές που προέρχονται από περίπου 100 διαφορετικά ακαδημαϊκά και ιατρικά ινστιτούτα ανά τον κόσμο».  

Ο πρόεδρος της ΑΡΑ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αναθεώρησης έχει γίνει η αναλυτικότερη μέχρι σήμερα ανάλυση των διαταραχών και των κριτηρίων που τις προσδιορίζουν με βάση τα τελευταία δεδομένα της ψυχιατρικής επιστήμης και προσθέτει ότι καθώς η έρευνα θα ρίχνει περισσότερο φως στις ψυχικές διαταραχές θα μπορούν πιθανώς να γίνουν αλλαγές στο αναθεωρημένο εγχειρίδιο και μετά την κυκλοφορία του. Συμπληρώνει ότι το έργο της ομάδας συνεχίζεται μέσα από έρευνες πεδίου που θα γίνουν σε ασθενείς προκειμένου να διαμορφωθούν τα τελικά κριτήρια και να διορθωθούν τα οποιαδήποτε λάθη.

Η στάση της ΑΡΑ σε οποιαδήποτε συνεργασία για την αξιολόγηση των διαγνωστικών κριτηρίων και των νόσων που περιλαμβάνονται στο DSM-5 είναι αρνητική μάς λέει ο καθηγητής Ελκινς και προσθέτει ότι «θεωρώ τη στάση αυτή αναμενόμενη. Οι αρμόδιοι της Ενωσης δεν θα μπορούσαν να δεχθούν ότι οι ειδικοί της επιτροπής που διερευνούν την αναθεώρηση έκαναν λάθος και δέχονται τώρα να κρίνουν το έργο τους άλλοι ειδικοί. Ωστόσο νομίζω ότι μέσα από αυτή τη δημοσιοποίηση του θέματος μπορεί να υπάρξει περισσότερη πίεση και ίσως και οι ίδιοι οι αρμόδιοι της ΑΡΑ σκεφτούν ξανά αν θα έπρεπε να προχωρήσουν σε αλλαγές. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας». 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον αγώνα; Ο καθηγητής Ελκινς τονίζει ότι «συνεχίζουμε τη συλλογή υπογραφών ενώ προσπαθούμε να κάνουμε όσο περισσότερο γνωστό μπορούμε το ζήτημα. Εκτιμούμε ότι παρά τις αντιδράσεις είναι πιθανό να κυκλοφορήσει τελικώς το DSM-5 χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές. Ωστόσο θεωρούμε ότι μέσα από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης πολλοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα είναι ενήμεροι και ίσως τελικώς γίνει ένα “μποϊκοτάζ” στο εγχειρίδιο». 

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον καθηγητή Ελκινς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πρωτίστως ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αντίδρασης στον κοινωνικό «ρατσισμό». «Πιστεύουμε ότι οι καινούργιες οδηγίες του DSM θα βλάψουν πάρα πολλούς ανθρώπους για αυτό και συνεχίζουμε ακάθεκτοι το έργο μας» λέει και καταλήγει γλαφυρά: «Με βάση τα νέα κριτήρια δεν θα υπάρχει σε λίγο κανένας άνθρωπος που να μη θεωρείται ψυχικά ασθενής!». Σας επιτρέπεται, προς το παρόν, να γελάσετε με αυτό το σχόλιο. Και λέμε προς το παρόν διότι μελλοντικά μπορεί και το γέλιο να ενταχθεί στις ψυχικές διαταραχές…

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δύο είναι τα κύρια «ευαγγέλια» που χρησιμοποιούν σήμερα οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας παγκοσμίως για τη διάγνωση των ψυχικών νόσων, αναφέρει στο «Βήμα» ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας κ. Ι. Γκιουζέπας: «Το πρώτο είναι το Παγκόσμιο Ταξινομικό Σύστημα – η τελευταία έκδοσή του είναι η ICD10 – που εκδίδεται από την Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία. Η δέκατη έκδοση εξεδόθη βέβαια το 1994 και οδεύει και αυτή προς αναθεώρηση η οποία θα γίνει πιθανώς το 2015. Και υπάρχει βέβαια και το DSM4 της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ενωσης το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αναθεώρησης που συνοδεύεται από πολλές αντιδράσεις». 

Ποιο «ευαγγέλιο» ακολουθούν όμως οι ειδικοί στη χώρα μας; «Τόσο στη δική μας χώρα όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές το ποιο σύστημα θα ακολουθήσει ο κάθε ψυχίατρος εξαρτάται από τη “σχολή” από την οποία προέρχεται. Το αμερικανικό σύστημα είναι συνήθως πιο αποδεκτό σε ό,τι αφορά τις δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ στο πεδίο της δημόσιας υγείας και των διαγνώσεων σε ασθενείς ακολουθείται περισσότερο το ICD10. Ωστόσο τα δύο συστήματα δεν έχουν τεράστιες διαφορές, γίνεται προσπάθεια για σχετική ομοιομορφία» εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Ετσι κανένας δεν ξέρει εάν οι… αμερικανόφερτες αλλαγές του DSM5 θα συμπαρασύρουν μελλοντικά και την αναθεώρηση του «εγχειριδίου» της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ταξινόμηση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας ο κ. Γκιουζέπας αναφέρει ότι οι τροποποιήσεις που προτείνονται δέχονται πράγματι έντονη κριτική σχετικά με το ότι η παρεκκλίνουσα συμπεριφορά θα μπορεί να θεωρείται αβίαστα ψυχική νόσος. Ο καθηγητής σημειώνει ότι η προσοχή σχετικά με τη νέα αναθεώρηση πρέπει να στραφεί κυρίως στα παιδιά, καθώς πολλές από τις νέες ψυχικές διαταραχές που εισάγονται στο εγχειρίδιο αφορούν τις «ευάλωτες» μικρές ηλικίες.

  Θεοδώρα Τσώλη
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=445355#.T0oy2uhNYFY.facebook

Ο Ανατέλλων Τροπικός Ζωδιακός 26.02.2012

Ο Ανατέλλων Τροπικός Ζωδιακός 26.02.2012 


Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου - Σύμβουλος Ολιστικής Αστρολογίας

Ο Ανατέλλων Αστρικός Ζωδιακός 26.02.2012

Ο Ανατέλλων Αστρικός Ζωδιακός 26.02.2012
 

* Οι πραγματικές θέσεις των ΠλανητώνΚωνσταντίνα Βλαχοπούλου - Σύμβουλος Ολιστικής Αστρολογίας

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΧΟΛΑΝΤ

25/2/12

T h e A r t i s t ! ! ! Η ταινία που διεκδικεί την πρώτη θέση σε δέκα κατηγορίες.


Το “The Artist” κέρδισε έξι Σεζάρ

 Η ασπρόμαυρη και βωβή ταινία "The Artist" του Michel Hazanavicius κέρδισε την Παρασκευή (24/2) έξι Σεζάρ, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Καλύτερης Ταινίας, λίγο πριν την πολυαναμενόμενη για τους λάτρεις της 7ης τέχνης τελετή απονομής των Όσκαρ την Κυριακή.

Το γαλλικό φιλμ απέσπασε στην
37η τελετή απονομής το Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Michel Hazanavicius), Πρώτου Γυναικείου Ρόλου (Bérénice Bejo), Καλύτερης Φωτογραφίας (Guillaume Schiffman), Καλύτερης Μουσικής (Ludovic Bource) και Καλύτερων Σκηνικών (Laurence Bennett) .

Το “The Artist”, μια ταινία
φόρος-τιμής στο βωβό σινεμά, έχει ήδη κερδίσει φέτος 3 Χρυσές Σφαίρες και 7 Μπάφτα.

Στα Βραβεία Όσκαρ που θα γίνουν την
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου η ταινία διεκδικεί την πρώτη θέση σε δέκα κατηγορίες.

 

συνέχεια του άρθρου και φωτό:   
http://www.nooz.gr/entertainment/to-theartist-kerdise-eksi-sezar
The Artist > All Photos
 http://www.imdb.com/title/tt1655442/mediaindex
 http://www.imdb.com/oscars/galleries/rto2012-oscar2012-redcarpet-rm1132770816Επιλέγει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

H Φωτογραφία της Ημέρας ! ! !

"Δεν μπορείς να ανακαλύψεις νέους ωκεανούς ... 
... αν δεν έχεις το κουράγιο να χάσεις την ακτή από τα μάτια σου.."

Πλάτωνας
Επιλέγει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Ο Ανατέλλων Τροπικός Ζωδιακός 25.02.2012

Ο Ανατέλλων Τροπικός Ζωδιακός 25.02.2012 


Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου - Σύμβουλος Ολιστικής Αστρολογίας

Ο Ανατέλλων Αστρικός Ζωδιακός 25.02.2012

Ο Ανατέλλων Αστρικός Ζωδιακός 25.02.2012
 

* Οι πραγματικές θέσεις των ΠλανητώνΚωνσταντίνα Βλαχοπούλου - Σύμβουλος Ολιστικής Αστρολογίας

Συνθετική ΑυτογνωσίαΗ πρό-θεση της Συνθετική Αυτογνωσίας. Τι αναζητούμε μέσα από τη Συνθετική Αυτογνωσία; Ουσιαστικά, ψάχνουμε απαντήσεις ή οπτικές γωνίες κάποιων ερωτήσεων, που μας απασχολούν. Ερωτήματα αυτογνωσίας θα υπάρχουν όσο ζούμε. Άλλα από αυτά μοιάζουν σαν πρόκληση όταν τα διερευνούμε, ενώ άλλα, εξελίσσονται αδιευκρίνιστα, παράλληλα με τη ζωή μας. Αυτά τα ανείπωτα ή αδιευκρίνιστα ερωτήματα προσπαθούμε, μέσα από διαφορετικούς δρόμους έκφρασης, να προσεγγίζουμε και να οδηγούμε σε θέσεις πιο άνετες από αυτές του ερωτηματικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ερωτηματικό δεν θα εμφανιστεί ξανά στη ζωή μας. 

Γνώση, λοιπόν και εμπειρία συν-θέτουν ένα ταξίδι σε διαφορετικές… θέσεις, σε νέες και συχνά αντιφατικές οπτικές γωνίες, που μας βοηθούν στην πορεία να είμαστε γνώστες του φάσματος της αντιληπτικής μας ικανότητας. Αυτής της ικανότητας, δηλαδή, που θα απαντά στα ερωτήματα της ζωής μας με μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη ψυχολογική φόρτιση. 

Η Συνθετική Αυτογνωσία δεν διαχωρίζει το σώμα από τη σκέψη μας, τα ενώνει. Όπως στο σώμα, τα ανοίγματα κατά την προθέρμανση εξυπηρετούν την ενδιάμεση άνεση των θέσεων, αλλά και την αποφυγή τραυματισμών, έτσι και στην αντίληψη, το άνοιγμα προς τους αντίποδες του εαυτού μας εξυπηρετεί… την άνεση του εαυτού μας σε κάθε νέο ενδεχόμενο. Αυτή ακριβώς, είναι η πρόθεση της Συνθετικής Αυτογνωσίας: Η ψυχολογική άνεση που γεννιεται από τους αντίποδες της σκέψης, του σώματος και του συναισθήματος. Αυτή η νέα ψυχολογική άνεση, είναι αυτή που δηλώνει το τέλος μιας θεραπείας! 
Eπιλέγει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

24/2/12

Ενα χρυσό στεφάνι ελιάς στο μικροσκόπιο των αρχαιολόγων

Ύφασμα-«φορτιστής» των πάντων

«Kάποιος θα’ρθει»του βραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Jon Fosse

 «Kάποιος θα’ρθει»
του βραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Jon Fosse
στον Χώρο Τέχνης & Δράσης
ΒΡΥΣΑΚΙ
2 Μαρτίου - 8 Απριλίου 2012
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
Από τη Θεατρική Ομάδα ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σκηνοθεσία Eυαγγελία Θαλασσινή

Υπό την αιγίδα και υποστήριξη
της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών


Το έργο «Kάποιος θα’ρθει» («Nokon kjem til å komme») του βραβευμένου Νορβηγού σύγχρονου συγγραφέα Jon Fosse (Γιον Φόσσε) -που χαρακτηρίστηκε από την Le Monde ως «ο Μπέκετ του 21ου αιώνα» και βραβεύθηκε με το βραβείο Ibsen το 2010- παρουσιάζεται από την θεατρική ομάδα «Κενός Χώρος» και σε σκηνοθεσία από την Ευαγγελία Θαλασσινή (http://evangeliathalasini.blogspot.com/) στον Χώρο Τέχνης & Δράσης ΒΡΥΣΑΚΙ (Βρυσακίου 17, Πλάκα, Tηλ: 210-3210.179, www.vryssaki.gr) για δεκαοκτώ (18) παραστάσεις από την Παρασκευή 2 Μαρτίου έως την Κυριακή 8 Απριλίου 2012, κάθε Παρασκευή και Σάββατο ώρα 9:00μμ και Κυριακή ώρα 8:00μμ.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Το έργο γράφτηκε το 1996, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Όσλο την ίδια χρονιά και στην Ελλάδα το 2001 (θίασος ΑΙΩΡΙΑ, Θέατρο Νέου Κόσμου).

 

Υπόθεση του έργου:
Ένα ζευγάρι επιλέγει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα απομακρυσμένο ερειπωμένο σπίτι δίπλα στο πέλαγος. Ο φόβος ότι θα ρθει κάποιος, στοιχειώνει τα πρόσωπα του έργου και διαταράσσει την σχέση τους. Τελικά ο φόβος τους, ίσως και επιθυμία τους να ρθει κάποιος, πραγματώνεται με τον ερχομό ενός τρίτου προσώπου που θέτει σε δοκιμασία την απόφαση του ζευγαριού να μείνει μόνο του, μακριά από τους άλλους ανθρώπους.
Σκηνοθετική προσέγγιση:
Στο έργο του «Kάποιος θα’ρθει» ο Jon Fosse συνθέτει ένα δραματουργικό σύμπαν όπου κυριαρχεί η παύση, η επανάληψη και η σιωπή ως τρόπος εποικοινωνίας των προσώπων. Το πραγματικό κατοικεί στο άρρητο, στο μεταξύ διάστημα των λέξεων στα κείμενα του Fosse. Η «ποιητική» φωνή των χαρακτήρων είναι η φωνή του υποσυνείδητου, που ως μουσική παρτιτούρα έρχεται να αποκαλύψει τα εσωτερικά τοπία τους και τις πιο μύχιες επιθυμίες και σκέψεις τους.
«… Δουλεύω όπως ένας μουσικός που παίζει το μέρος του, το θέμα και τις παραλλαγές, τις επαναλήψεις… Το «Κάποιος θα’ρθει» είναι ίσως ό,τι πιο ευχάριστο έχω γράψει, αν και κάποιοι προσλαμβάνουν το κείμενο σαν κάτι πολύ σκοτεινό. Και αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Μόνο τα αποτυχημένα κείμενά μου δεν έχουν αμφισημίες. Τα καλά κείμενα μπορούμε να τα αναποδογυρίσουμε σαν ένα γάντι…». Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Jon Fosse στο Afternoon με τίτλο «Ο Φόσσε, απλός και σύνθετος», 12/5/1996.

 

Ταυτότητα της παράστασης
«Kάποιος θα’ρθει»

Συγγραφέας: Jon Fosse (Γιον Φόσσε)
Μετάφραση: Κατερίνα Σαρροπούλου
Παραγωγή: «Κενός Χώρος»
Σκηνοθεσία: Eυαγγελία Θαλασσινή
Σκηνικά: Aιμιλία Κακουριώτη
Μουσική: Θεμιστοκλής Παντελόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Καραργύρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Γεωργίου
Χειρισμός φωτισμού: Νίκος Γεωργίου

Φωτο :Παπαγεωργίου Προκόπης

Ηθοποιοί:
Αυτός: Μιχάλης Γιαννικάκης
Aυτή: Ειρήνη Αναγνώστου
Άντρας: Δημοσθένης Ελευθεριάδης

Παραστάσεις:
Παρασκευή ώρα 9:00μμ., Σάββατο ώρα 9:00μμ., Κυριακή ώρα 8:00μμ
Από Παρ. 2 Μαρτίου έως Κυρ. 8 Απριλίου 2012
Πρεμιέρα: 2/3/2012

ΧΩΡΟΣ: ΒΡΥΣΑΚΙ Χώρος Τέχνης & Δράσης(www.vryssaki.gr)
Βρυσακίου 17, Πλάκα, 10555 ΑΘΗΝΑ. Tηλ: 210-3210.179


http://www.facebook.com/events/345023355529187/


Πρόσβαση: ΜΕΤΡΟ: γραμμή 3 (Μοναστηράκι)

Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος: σταθμός Μοναστηράκι

Λεωφορεία: 025, 026,027, 035, 227

Κρατήσεις θέσεων: Tηλ: 210-3210.179 (καθημερινά, ώρες 11.00 - 00.00)

Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό), ατέλειες.

Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Θέσεις θεάτρου: 35