30/11/10

Η Υγεία των Ζωδίων

H ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ

Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου


ΚΡΙΟΣ :
Είναι καλό να μην ξεχνάτε, ότι η ατομική προσπάθεια σε συνδυασμό με το αγωνιστικό πνεύμα, είναι τα συστατικά που σας κρατούν σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Να θυμάστε, ότι η αυτοσυγκράτηση και η αυτοπειθαρχία είναι που θα σας προσφέρουν τη δυνατότητα, να ξεπεράσετε τις τυχόν δυσκολίες. Καλό θα ήταν να μην σπαταλάτε τις δυνάμεις σας, αλλά να βάλλεται ένα μέτρο στην Κριαρίσια ΄΄ φούρια΄΄ σας. Και αυτό, διότι υπάρχουν φορές που μπορεί να προκαλέσετε ατυχήματα. Προσοχή λοιπόν στα εκρηκτικά συναισθήματα, τα οποία λόγω υπερβολικής έντασης και παρορμητισμού σας προκαλούν συχνά ακόμα και πονοκεφάλους.
Ευαίσθητη περιοχή: Κεφάλι

ΤΑΥΡΟΣ :

Οι συνθήκες ηρεμίας και γαλήνης είναι το καταλληλότερο περιβάλλον που θα σας προσφέρει ασφάλεια. Ο υλικός και συναισθηματικός σας πλούτος, αναζητά γόνιμο έδαφος προκειμένου να αξιοποιήσει με δημιουργικό τρόπο την παραίτηση και ενδεχομένως την ανέμελη καλοπέραση. Σας προτείνω να εκφράζεται τα συναισθήματα σας, προκειμένου να αποφύγετε αυτήν την πνιγερή αίσθηση που νιώθετε κάποιες φορές στο λαιμό. Η επαφή με τη φύση (θάλασσα, βουνό, δάσος) είναι το σημείο εκείνο που θα ΄΄σβήσει΄΄ τις ανησυχίες σας και θα σας ηρεμήσει.
Το περπάτημα, είναι μια καλή επιλογή για εσάς.
Ευαίσθητη περιοχή: Λαιμός

ΔΙΔΥΜΟΙ :

Κάντε τη σωστή επιλογή, και αποφασίστε με ποιόν τρόπο θα χρησιμοποιήσετε τις χιλιάδες πληροφορίες που περνούν από τα χέρια σας. Η κατάλληλη χρήση των δεδομένων, θα είναι η δίοδος στο να εκφράσετε την πολύμορφη και ταλαντούχα προσωπικότητά σας. Μην ξεχνάτε όμως, να συντονίζεται το μυαλό με το σώμα. Υπερκινητικότητα στη σκέψη, δε σημαίνει ακινησία στο σώμα. Κινηθείτε, χορέψτε. Να θυμάστε, ότι το νευρικό σας σύστημα θέλει συστηματική ξεκούραση και ότι η ποιότητα του αέρα που αναπνέεται χρειάζεται συχνά ανανέωση. Μικρές αποδράσεις μέσα στη χρονιά, θα ήταν καλό να μπουν στο πρόγραμμα σας.
Ευαίσθητη περιοχή: Πνεύμονες

ΚΑΡΚΙΝΟΣ :
Για να νιώσετε συναισθηματική ασφάλεια, θα χρειαστεί να είστε κοντά σε οικείο περιβάλλον, έτσι ώστε να μπορέσετε να ξεδιπλώσετε την τρυφερή σας προσωπικότητα. Μπορείτε επίσης να γίνεται το συναισθηματικό στήριγμα για το περιβάλλον σας και έτσι με αυτόν τον τρόπο, θα βγάλετε στην επιφάνεια τη μητρική σας φύση. Το νερό, θα σας ηρεμήσει και θα σας κάνει να νιώσετε συναισθηματική πληρότητα.
Η μουσική, θα είναι ότι πρέπει για να σας χαλαρώσει από το εσωτερικό σας άγχος. Προτιμήστε την ελληνική κουζίνα και την ώρα που τρώτε, φροντίστε να είστε ήρεμοι, έτσι ώστε να μην έχετε προβλήματα με το ευαίσθητο στομάχι σας.
Εμψυχωτικές δραστηριότητες προς τους άλλους, απορροφούν την συγκινησιακή σας ανησυχία.
Ευαίσθητη περιοχή: Στομάχι

ΛΕΩΝ:
Η αυτοέκφραση σε συνδυασμό με τις διοικητικές σας ικανότητες, είναι τα μεγαλύτερα κλειδιά που κρατάτε στα χέρια σας. Εάν τα θέσετε σε εφαρμογή, θα έχετε ένα θετικό αποτέλεσμα. Το θέατρο, το ομαδικό παιχνίδι και η δημιουργική έκφραση, είναι τα σημεία που θα σας κάνουν να λάμψετε. Είναι πολύ σημαντικό για εσάς να βρίσκεται τρόπους να εκφράζεται τη δημιουργική σας φύση, αλλά και την υπέρμετρη γενναιοδωρία σας. Με τον Πλανήτη Ήλιο που σας κυβερνά, είστε γεμάτοι ενέργεια και ζωντάνια, τόση που την διοχετεύεται και στο περιβάλλον σας. Προσοχή όμως, στην περίπτωση που δεν μπορέσετε να βρείτε δημιουργικούς στόχους, διότι τότε θα νιώσετε αφόρητο άγχος και ίσως να δημιουργηθούν καρδιακοί πόνοι. Εκφράστε σαν Μέντορες τη δημιουργική σας φύση, νικήστε το άγχος και φωτίστε τη νέα χρονιά με δημιουργικότητα και αγάπη.
Ευαίσθητη περιοχή: Καρδιά

ΠΑΡΘΕΝΟΣ :
Η τελειομανία και η σχολαστικότητα υπηρετούν την ολοκλήρωση δύσκολων έργων . Όμως, η σφαιρική θεώρηση των πραγμάτων, είναι αυτή που θα ήταν καλό να ακολουθήσετε, ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε τη συλλογική εικόνα και παράλληλα να απομακρυνθείτε από τη μειωμένη αίσθηση της προσωπικής αξίας. Θα ήταν χρήσιμο, να μην δίνεται τόση προσοχή στη λεπτομέρεια όσο αναφορά το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά αντιθέτως, να στραφείτε προς τον εσωτερικό σας κόσμο καθώς και στην παρακολούθηση της διατροφή σας. Το ευαίσθητο πεπτικό σας σύστημα καθώς και τα έντερα, είναι σημεία που χρειάζονται προσοχή.
Ο Καλός προγραμματισμός, θα κάνει τη νέα χρονιά να κυλήσει ομαλά δίχως εντάσεις και χάσιμο χρόνου.
Ευαίσθητη περιοχή: Έντερα

ΖΥΓΟΣ :
Οτιδήποτε εξισορροπεί τις αισθήσεις και αναδεικνύει την καλαισθησία, είναι το κατάλληλο περιβάλλον για εσάς. Η Μουσική, ο Χορός και η Αρωματοθεραπεία, συντονίζουν τις αισθήσεις σας και σας κάνουν πιο επικοινωνιακούς. Και έτσι, αναδεικνύεται η προσωπική σας λάμψη και γοητεία. Μην ξεχνάτε ότι σε ότι και αν κάνετε, έχετε ανάγκη από παρέα και καλό θα ήταν να δημιουργείτε μέσα από ομάδα. Έτσι λοιπόν, βρείτε τον κατάλληλο σύντροφο και συνεργάτες. Βγάλτε την ενστικτώδη καλαίσθητη πλευρά σας και φτιάξτε τη σωστή ατμόσφαιρα. Προσέξτε όμως, να μην αναλωθείτε με τις ανάγκες των άλλων αγνοώντας τις προσωπικές σας. Μια σημαντική είναι το να πίνεται άφθονο νερό η οποία θα διευκολύνει τη σωστή λειτουργία των νεφρών σας.
Ευαίσθητη περιοχή: Νεφρά – Μέση

ΣΚΟΡΠΙΟΣ :
Η Απόκρυφη φύση σας, είναι αυτή που σας κάνει να φαίνεστε μυστηριώδεις στα μάτια των άλλων. Παρότι αυτό φαντάζει περίεργο στον περίγυρο, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Είστε άνθρωποι που ενδιαφέρεστε για την ουσία με έναν τρόπο, που θα έλεγε κανείς ότι επιστρατεύεται όλη σας την προσοχή, στο να διακρίνεται το τι υπάρχει μέσα από τις λέξεις και πίσω από αυτές. Αυτό το μεγάλο προσόν το οποίο σας χαρακτηρίζει, σας δίνει τη δύναμη να διαισθάνεστε με σχεδόν ενορατικό τρόπο την αλήθεια και το οτιδήποτε θα προσπαθούσε να παραμείνει κρυφό. Η Κατάλληλη διαχείριση της έντονης ζωτικότητά σας θα είχε μεταρρυθμιστικά αποτελέσματα, εάν ασχοληθείτε με τη γιόγκα το σιάτσου, είτε ακόμη και με τις καταδύσεις. Προσέξτε όμως, να μην εγκλωβίσετε την ισχυρή ζωτικότητά σας, διότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ενοχλήσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Ευαίσθητη περιοχή: Γεννητικά Όργανα


ΤΟΞΟΤΗΣ :
Πολύπλευροι άνθρωποι από τη φύση σας, δεν μπορείτε να εγκλωβίζεστε σε ένα αντικείμενο. Τις φορές όμως που για κάποιο λόγω βρεθείτε σε αυτή τη συχνότητα, τότε θα νιώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σας. Ο ομαδικός αθλητισμός, η ιππασία και τα επιτραπέζια παιχνίδια, είναι οι ιδανικές λύσεις προκειμένου να διοχετεύσετε την πολύπλευρη φύση σας. Εάν παραμείνετε σε ένα πεδίο δράσης, τότε θα προσανατολίσετε όλη σας την ενέργεια προς μια κατεύθυνση και αυτό θα ήταν επιβλαβές. Η μεγάλη σας αγάπη για τη διασκέδαση και τα ταξίδια, θα μπορούσε να σας παρασύρει σε υπερβολές ποτού και φαγητού. Προσοχή όμως, γιατί το συκώτι σας χρειάζεται την επιτήρησή σας.
Ευαίσθητη περιοχή: Συκώτι, Αρτηρίες


ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ :
Όταν θα καταφέρετε να βρεθείτε στο κατάλληλο κοινωνικό περιβάλλον, τότε θα συνειδητοποιήσετε ότι η θέση του επόπτη, είναι η κατάλληλη για εσάς. Η ανάληψη ευθύνης σε ένα προκαθορισμένο σκελετό δράσης θα ήταν το πρότυπο πλαίσιο. Η επαφή με τη φύση και κυρίως με το βουνό, σας βοηθούν να κάνετε ασκήσεις εποπτείας. Η Κρυσταλλοθεραπεία και οι ασκήσεις μνήμης, θα ήταν καλό να μην λείπουν από τη ζωή σας. Δώστε προσοχή στις τάσεις απομόνωσης.
Ευαίσθητη περιοχή: Σκελετός, Γόνατα


ΥΔΡΟΧΟΟΣ :
Αδέσμευτοι και ανεξάρτητοι από τη φύση σας έχετε ανάγκη από βαθμούς ελευθερίας. Η ανατρεπτική σας φύση, δεν ανέχεται περιορισμούς και ούτε συμβιβάζεται. Πρωτοπόροι και οραματιστές, ζείτε κυρίως στο μέλλον. Όμως, οι ταχύτητες εκεί είναι πολύ μεγάλες, και το νευρικό σας σύστημα καταπονείται διαρκώς. Προσοχή λοιπόν. Γίνεται δημιουργοί και διοχετεύστε την ΄΄ηλεκτρική΄΄ σας ενέργεια, σε στόχους που εξυπηρετούν την αλτρουιστική σας διάθεση. Ο βελονισμός, η μαγνητοθεραπεία, και ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός είναι τα ιδανικά πεδία για εσάς.
Ευαίσθητη περιοχή: Νευρικό σύστημα, κυκλοφορικό

ΙΧΘΥΕΣ :

Είστε οι τελευταίοι του ζωδιακού, αλλά οι μοναδικοί που συντονίζεστε με το σύμπαν ολόκληρο. Οτιδήποτε έχει να κάνει με σύνθεση, είναι το σημείο που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι στο στοιχείο σας. Ο διαλογισμός, η προσευχή και οι Καλές Τέχνες, είναι τα πεδία που συντονίζεται η διαίσθησή σας. Έχετε πλήρη εικόνα του όλου, αλλά δυσκολία στο να μιλήσετε με κάθε λεπτομέρεια για αυτό. Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας και αφήστε τη ελεύθερη να σας οδηγήσει.
Η δημιουργική σας φαντασία είναι το μεγαλύτερό σας ταλέντο.
Ευαίσθητη περιοχή: Πέλματα

Διερευνήστε τις συναισθηματικές και ψυχολογικές σας ανάγκες.


Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ  30 11 2010
από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου.


Αφροδίτη στο Σκορπιό !!!
Διερευνήστε τις συναισθηματικές και ψυχολογικές σας ανάγκες.
Αλλάξτε ότι είναι αναγκαίο (για την εξελικτική πορεία των σχέσεων …)


Προσέξτε !!! ... μη γίνεστε  πιεστικοί !!!
Σεβαστείτε την προσωπικότητα του συντρόφου σας !!!
(διαφορετικά, τα αποτελέσματα θα είναι επώδυνα ... 
(κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο)).


.


Σελήνη στην  Παρθένο / Ζυγό (14.15)
Σελήνη Κ/Π: 13.17 – 14.15


  Οι Πλανήτες κατά τη διάρκεια του χρόνου, διέρχονται από όλα τα ζώδια.
  Κάθε ζωδιακή περιοχή αποτελείται  από 3 δεκαήμερα. Κάθε ένα από αυτά,
  είναι φορτισμένο με το δυναμικό του Πλανήτη που το εκπροσωπεί.

    Διελαύνει από :
    O ΗΛΙΟΣ: 1ο δεκαήμερο του Τοξότη (φύσεως Δία)
    Η ΣEΛΗΝΗ: 3ο δεκαήμερο του Παρθένου (φύσεως Αφροδίτης)
    και από το 1ο δεκαήμερο της Ζυγού (φύσεως Αφροδίτης)

    Ο ΕΡΜΗΣ:  3ο δεκαήμερο του Τοξότη (φύσεως Ήλιου)
    Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ: 1ο δεκαήμερο του Σκορπιού (φύσεως Πλούτωνα)
    Ο ΆΡΗΣ:  3ο δεκαήμερο του Τοξότη (φύσεως Ήλιου)
   
    Ο ΔΙΑΣ: 3ο δεκαήμερο των Ιχθύων (φύσεως Πλούτωνα / Άρη)
    Ο ΚΡΟΝΟΣ: 2ο δεκαήμερο του Ζυγού (φύσεως Ουρανού / Κρόνου)

                     Ο ΧΕΙΡΩΝΑΣ: 3ο δεκαήμερο του Υδροχόου (φύσεως Αφροδίτης)

    Ο ΟΥΡΑΝΟΣ: 3ο δεκαήμερο των Ιχθύων (φύσεως Πλούτωνα / Άρη)
    Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ: 3ο δεκαήμερο του Υδροχόου ( Αφροδίτης)
    Ο ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ:  1ο δεκαήμερο του Αιγόκερω (φύσεως Κρόνου) 

    Ο Βόρειος Δεσμός: 1ο δεκαήμερο του Αιγόκερω (φύσεως Κρόνου)
    Ο Νότιος Δεσμός: 1ο δεκαήμερο του Καρκίνου (φύσεως Σελήνης)

    H EΣΤΙΑ: 3ο δεκαήμερο του Σκορπιού (φύσεως Σελήνης)
    H ΑΘΗΝΑ: 2ο δεκαήμερο του Τοξότη (φύσεως Άρη).
                                                                                               


Κυβερνήτης: Δίας
Κοσμικός Κυβερνήτης: 9ου οίκου
  Ζώδιο της Φωτιάς, Μεταβλητό, Αρσενικό

ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ  (30/11/2010)
Η λέξη της ημέρας: Παρεξετάζω / Εξετάζω σε σύγκριση με κάτι
Κυρίαρχος Πλανήτης: Άρης
Οι Κύριες όψεις:
Η Αφροδίτη στο Σκορπιό 02.33
Σελήνη / Δία,Ουρανό (αντίθεση)
Σελήνη / Άρη, Ερμή, Πλούτωνα (τετράγωνο)
Σελήνη / Ποσειδώνα  (εσωτερική όψη)

(Εξετάζοντας το υπόβαθρο και τις συνθήκες, βγάζουμε συμπεράσματα. Η απόσταση μεταξύ Πλανητών μας αποκαλύπτει το είδος των όψεων που σχηματίζονται).


Παραλληλία:  Άρης - Β. Δεσμός, Δίας - Κρόνος, Ήλιος - Mc, Σελήνη - Δίας,
Σελήνη - Κρόνος
Αντιπαραλληλία: --- --- --- --- --- --- ---

Καρμικός Άξονας: Παρθένου - Ιχθύων, Ζυγού - Κριού

Ανάδρομη κίνηση Πλανητών: Ουρανός
Όσο είναι ανάδρομος ένας Πλανήτης, καλό είναι να μην σχετιζόμαστε  με θέματα που αφορούν τις ιδιότητες του. Ωστόσο, οι ενέργειες που συμβολίζει ο  Πλανήτης αυτός, λειτουργούν υποσυνείδητα και εσωτερικά.


ΑΥΡΙΟ: 01/12/10
Σελήνη στο Ζυγό
Δεν έχουμε Σελήνη Κ/Π
**Κενής πορείας (Κ/Π) εννοούμε όταν λίγο πριν αλλάξει ζώδιο η Σελήνη, σταματά να κάνει όψεις με κάποιον από τους Πλανήτες.
Τότε, είναι χρήσιμο έως απαραίτητο να  αποφεύγουμε:
Υπογραφές, συμφωνίες, σημαντικά ραντεβού, εγκαίνια, αγορά σπιτιού, άνοιγμα επαγγελματικής στέγης, επισημοποίηση σχέσεων, αγορά αυτοκινήτου, κρίσιμες αποφάσεις και οτιδήποτε θέλουμε να έχει διαχρονικό αποτέλεσμα. 

*Περισσότερες πληροφορίες:

Ο Ζωδιακός κύκλος

Ζώδια 

Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου, Συνεδρίες Ολιστικής Αστρολογίας, Συναστρίας

 

Βασικές Αρχές Αστρολογίας απο την Κ. Βλαχοπούλου

Η Αστρολογία των Σχέσεων από την Κ. Βλαχοπούλου29/11/10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)


Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου

 • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις  6:34 μ.μ.
 • Ο πλανήτης Ουρανός είναι 3 μοίρες στα ανατολικά του Δία. Θα βρείτε τον Ουρανό με κιάλια στο βραδινό ουρανό. Η απόσταση μεταξύ Δία και Ουρανού μικραίνει. Νωρίς το 2011, το ζευγάρι θα απέχει μόλις μισή μοίρα.

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου
 • Μετά τις 9:00 το βράδυ ο Σείριος τρεμοσβήνει έντονα κάτω από τον Ωρίωνα, στον νότιο-ανατολικό ουρανό. Τα πανέμορφα χρώματά του αποκαλύπτονται δραματικά με παρατήρηση μέσω ενός τηλεσκοπίου. Νότιά του και σε μικρή απόσταση υπάρχει και ένα ανοιχτό σμήνος, το Μ41 που είναι άξιο παρατήρησης με κιάλια ή τηλεσκόπιο.
 • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 00:21 μετά τα μεσάνυχτα. 

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου
Είναι ακόμα πολύ νωρίς όταν πολλοί άνθρωποι ξυπνούν αυτή την εποχή του έτους. Εάν είστε ένας απ’ αυτούς, κοιτάξτε νοτιοανατολικά νωρίς τα ξημερώματα και θα δείτε τη σελήνη να περνά κοντά από τον Κρόνο, τον Στάχυ και την Αφροδίτη, από μέρα σε μέρα.
 • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:13 μ.μ. 

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου

 • Για εκείνους που αισθάνονται άνεση στην αναγνώριση της κατσαρόλας της Μεγάλης Άρκτου, αυτή είναι μια δύσκολη εποχή του έτους. Η κατσαρόλα μόλις που φαίνεται πάνω από τον βόρειο ορίζοντα, έτσι χάνεται εύκολα στα φώτα των πόλεων ή στα φυσικά εμπόδια (βουνά, δένδρα, κτλ.). Ένας αντάξιος αντικαταστάτης της Μεγάλης Άρκτου είναι ο αστερισμός της Κασσιόπης, το σχήμα ‘W’ , που σκαρφαλώνει τώρα ψηλά στα βορειοανατολικά. Οι δύο αστερισμοί βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές  ως προς τον Πολικό, το αστέρι του βορά και μπορούν να θεωρηθούν σαν ένα ζευγάρι - όταν ο ένας είναι επάνω, ο άλλος είναι κάτω. 

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου
 • Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι «όλα τα αστέρια φαίνονται λευκά ». Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν είναι σωστό. Μερικά είναι κιτρινωπά, μερικά πορτοκαλί και μερικά πολύ κόκκινα. Ένας προφανής τρόπος για να το δούμε αυτό είναι να εξετάσουμε τον Ωρίωνα, ο οποίος κυριαρχεί στον βραδινό ουρανό για τον περισσότερο χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο ή το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο. Τα δυο λαμπρά αστέρια είναι ο Μπετελγκέζ και ο Ρίγκελ. Ακόμα και μια πρόχειρη ματιά είναι αρκετή για να αποδείξει ότι ο Μπετελκέζ είναι πορτοκαλί-κόκκινος και ο Ρίγκελ έχει χρώμα λευκό ή ελαφρώς μπλε. Φυσικά, οι διαφορές στο χρώμα  οφείλονται σε πραγματικές διαφορές στην θερμοκρασία της επιφάνειας. Η λευκή  θερμότητα είναι θερμότερη από την κόκκινη θερμότητα, έτσι ο Ρίγκελ είναι σημαντικά θερμότερος από τον Μπετελγκέζ. Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι, όταν ένα άστρο βρίσκεται χαμηλά πάνω από τον ορίζοντα, το φως του έρχεται σε μας αφού έχει περάσει  μέσα από τα παχιά στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης κάνοντας το αστέρι να αστράφτει με διάφορα χρώματα. Ο Σείριος είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτού. Είναι καθαρά λευκός, αλλά όταν βρίσκεται χαμηλά κάτω, πράγματι φαίνεται να αστράφτει με όλα τα χρώματα της ίριδας.
 • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:52 μ.μ.   

Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου
Ένα "πορτοκαλί -  σμαραγδένιο" διπλό αστέρι στην Ανδρομέδα.
 • Ψηλά στο βορειοανατολικό ουρανό, ο Αλμαάκ (γ της Ανδρομέδας), το τρίτο φωτεινότερο αστέρι στον αστερισμό της Ανδρομέδας, είναι ένα από τα ομορφότερα διπλά αστέρια στον ουρανό. Εντοπίζεται εύκολα, πολύ όμορφο σε θέα και απαιτεί μόνο ένα μικρό τηλεσκόπιο για να μας αποκαλύψει το μεγαλείο του. Με μέγεθος 2, ο Αλμαάκ μπορεί να εντοπιστεί εύκολα. Στο βόρειο ημισφαίριο, βρίσκεται σχεδόν στο ζενίθ αυτό το μήνα ανάμεσα στο Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου και τα φωτεινά αστέρια του αστερισμού του Περσέα. Το ζευγάρι απέχει περίπου 10” , γι’ αυτό δοκιμάστε μεγέθυνση 50-75x. Ακόμα και με μικρό τηλεσκόπιο θα δείτε το ζευγάρι να διαχωρίζεται. Το λαμπρότερο είναι αστέρι τύπου K με χρώμα χρυσαφί κίτρινο, ενώ το άλλο είναι ένα θερμό μπλε αστέρι της κύριας ακολουθίας. Στα Αραβικά, το όνομα Αλμαάκ σημαίνει «λυγξ της ερήμου» και δεν έχει κάποια σχέση με την μυθολογία της Ανδρομέδας και του Περσέα.
 • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:43 μ.μ. 

Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου
 • Τα πιο λαμπρά αστέρια στην αρχή της νύχτας είναι ο Βέγας στα δυτικά-βορειοδυτικά και η Αίγα στα βορειοανατολικά. Και τα δύο αστέρια φαίνεται να είναι το ίδιο ψηλά στον ουρανό περίπου στις 7:οο. Το φαινόμενο μέγεθος και των δύο είναι 0. Ο πιο λαμπρός Σείριος δεν ανατέλλει πριν τις 9 μ.μ.
 • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:30 μ.μ. 

 • Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.
 • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
 • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."

Οι Λεοντίδες του 2001 ήταν αρκετά θεαματικές σε σχέση με άλλες χρονιές, όπως η  φετινή χρονιά. Η φωτογραφία αυτή του O Chul Kwon (SoBaekSan National Observatory) από την Κορέα που δείχνει την ένταση της βροχής (περίπου 1 μετέωρο το δευτερόλεπτο) ήταν η "Αστρονομική Φωτογραφία της Ημέρας" στις 12 Δεκεμβρίου 2001. ( http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap011212.html )
 • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία(εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 • Παρατηρείτε τον Ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Ο Ήλιος βγαίνει από ένα ασυνήθιστα μεγάλο ηλιακό ελάχιστο. Η ηλιακή δραστηριότητα επιταχύνεται, με τις ηλιακές κηλίδες και άλλα μαγνητικά φαινόμενα να συμβαίνουν πιο συχνά τώρα. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
 • Ο Ερμής (μέγεθος -0,4), αν και βρίσκεται στην καλύτερή του εβδομάδα στην τωρινή του εμφάνιση στον βραδινό ουρανό, είναι ακόμα αρκετά χαμηλά πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα.
 • Η Αφροδίτη, στο μέγιστο της λαμπρότητάς της (μέγεθος -4,9!), φαίνεται στην ανατολή την αυγή (ο Αυγερινός) πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης είναι ο αρκετά αμυδρότερος Στάχυς, ενώ πιο πάνω είναι ο Κρόνος.
 • Ο Άρης, αμυδρός, με μέγεθος +1,3  έχει σχεδόν χαθεί μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος.
 • Ο Δίας (μέγεθος -2,6 στα σύνορα μεταξύ Ιχθύων και Υδροχόου) λάμπει ψηλά στα νότια νοτιοδυτικά το βράδυ. Με τηλεσκόπιο, η φαινόμενη διάμετρός του είναι 43 δευτερόλεπτα του τόξου. Η νέα κηλίδα που ανακαλύφθηκε στον Δία περνάει από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη 3 ώρες και 40 λεπτά μετά την διέλευση της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας.
 • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,9, στην Παρθένο) βρίσκεται περίπου 16° πάνω από την λαμπρή Αφροδίτη. Το πιο αμυδρό αστέρι πάνω από τον Κρόνο είναι το γ της Παρθένου ή γνωστό με το όνομα Πορρίμα. Θα τον βρείτε στα ανατολικά-νοτιοανατολικά περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του ήλιου. Οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν ανοίξει στις 9° με 10° από την θέση κάτοψης.   
 • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8 στους Ιχθείς) βρίσκεται 3° στα ανατολικά του Δία. 
 • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Αιγόκερο) βρίσκεται ψηλά στα νότια νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Εδώ θα δείτε αναλυτικούς χάρτες του Ουρανού και του Ποσειδώνα:  http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/85530917.html
 • Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον Τοξότη) έχει χαθεί στο φως του ηλιοβασιλέματος.