29/6/10

Οι Εκλείψεις του 2010

Οι Εκλείψεις του 2010

Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου


Η Σεληνιακή έκλειψη πριν από την είσοδο του 2010, ήτανε μόνο η αρχή. Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι, είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Στις 15 Ιανουαρίου, ακολουθεί η Ηλιακή έκλειψη και αργότερα στις 26 Ιουνίου η Σεληνιακή. Τέλος, η Ηλιακή στις 11/7 στο ζώδιο του Καρκίνου, ολοκληρώνει το πέρασμά της στα Παρορμητικά. Τέσσερις λοιπόν κατά σειρά. Δύο Σεληνιακές (31/12, 26/6) και δύο Ηλιακές (15/1, 11/7). Η χρονιά κλείνει με την Πέμπτη έκλειψη που γίνεται στο ζώδιο των Διδύμων. Αυτή τη φορά εστιάζει την προσοχή της στα ζώδια του μεταβλητού σταυρού. Δίδυμοι, Τοξότες, Ιχθύες και Παρθένοι θα νιώσουν τους κραδασμούς. Επηρεάζει όσους είναι γεννημένοι στο τρίτο δεκαήμερο.  Να δούμε όμως και τα ζώδια αναλυτικά.

 ΚΡΙΟΣ

Στο κατώφλι του 2010  η Σεληνιακή έκλειψη έκανε την εμφάνιση της. Έγινε στο ζώδιο του Καρκίνου, ήταν Σεληνιακή και επηρέασε τους Κριούς που γεννήθηκαν στο 1ο και στο 2ο 10ημερο

Ακολουθεί στις 15 Ιανουαρίου η Ηλιακή έκλειψη και επηρεάζει τους  Κριούς που είναι γεννημένοι στο  3ο  10ημερο. Και στις δύο περιπτώσεις, τα θέματα που ενεργοποιούνται  είναι για τα ζητήματα που σχετίζονται με την οικογενειακή  και επαγγελματική σας κατεύθυνση.
Απ΄ότι φαίνεται και οι επόμενες εκλείψεις  26 /6 , 11 /7,  ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τα θέματα  που ήδη  έχουν αναφερθεί.  Η Χρονιά κλείνει με την έκλειψη Σελήνης στις 21 Δεκεμβρίου και σας κάνει περισσότερο επικοινωνιακούς.  Ανοίγετε, βγαίνετε προς τα έξω και γίνεστε πόλος έλξης. Είστε περιτριγυρισμένοι από αγαπημένα άτομα !


ΤΑΥΡΟΣ

Στις 15 Ιανουαρίου έχουμε την έκλειψη Ηλίου στον Αιγόκερω, που για εσάς τους  Ταύρους δεν είναι καθόλου δυσάρεστη. Σας ωθεί να δείτε τον εαυτό σας με ανοικτό τρόπο και να εκφράσετε  τα δημιουργικά σας σχέδια. Τολμήστε!
Στις 26 Ιουνίου η Σεληνιακή έκλειψη, θα επηρεάσει τους Ταύρους που γεννήθηκαν στο πρώτο δεκαήμερο. Επειδή γίνεται κοντά στον Πλούτωνα,  χρειάζεται λίγο προσοχή. Ο κίνδυνος να χάσετε το μέτρο είναι μεγάλος. Υποβόσκει το ερωτικό πάθος και υπάρχει η μεγάλη περίπτωση να γίνεται καταπιεστικοί. Προσπαθήστε να εμβαθύνετε. Προσανατολιστείτε  στον εαυτό σας και αλλάξτε ότι πρέπει. 
Στις 11/ 7, η Ηλιακή έκλειψη σας φέρνει νέα. Η Ανάγκη για μετακίνηση και επικοινωνία θα είναι έντονη. Στο τέλος αυτής της χρονιάς, η έκλειψη Σελήνης θα φέρει ανακατατάξεις στην οικονομική σας ζωή.


ΔΙΔΥΜΟΙ

Η έκλειψη στα μέσα Ιανουαρίου, θα ενεργοποιήσει την προσοχή σας  στον τομέα της εργασίας και της καθημερινότητας. Οι Δίδυμοι που είναι γεννημένοι στο 3ο δεκαήμερο θα επηρεαστούν περισσότερο.
Τα ίδια θέματα θα απασχολήσουν και τους Διδύμους του 1ου  με τη διαφορά ότι τώρα θα είναι περισσότερο προσανατολισμένοι στα οικονομικά. Θα ήταν χρήσιμο να είστε προσεκτικοί κατά την περίοδο της Σεληνιακής έκλειψης που γίνεται στις 26/6.
Στις 11 /7 τα οικονομικά θέματα θα εμφανιστούν  και πάλι. Οι εκπρόσωποι από το 2ο και το 3ο  να κάνουν τις αλλαγές που χρειάζεται για να ανοίξουν οι δρόμοι. Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η έκλειψη στον τρίτο δεκανό,  θα σας χαρίσει  μπόλικη  φαντασία  & ρομαντική διάθεση. Καλή περίοδος για τους Καλλιτέχνες. Εμπνεύσεις, ευαισθησίες , όνειρα. … ροζ γυαλιά. Χαμογελάστε! δεκαήμερο θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους ώστε


ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Η δεύτερη έκλειψη στα μέσα  Ιανουαρίου, ενεργοποιεί τον τομέα των σχέσεων. Αναμένονται ξεκαθαρίσματα είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο. Κυρίως οι εκπρόσωποι από το  3ο 10ημερο, είναι που θα ζοριστούν περισσότερο.
Η έκλειψη που πρόκειται να γίνει στις 26 / 6  θα είναι αρκετά σκληρή. Οι εκπρόσωποι από το 1ο  Καλό θα ήταν να έχετε πάρει αποφάσεις από τις αρχές του χρόνου, διότι διαφορετικά θα έρθετε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις στην προσωπική σας ζωή. 10ημερο θα νιώσουν περισσότερο την πίεση.
Στις 11 / 7, οι εκπρόσωποι από το πρώτο και το δεύτερο δεκαήμερο θα έχουν τη διάθεση να ολοκληρώσουν  οτιδήποτε είχαν αφήσει στη μέση. Πολύ σημαντική περίοδος και παράλληλα ΄΄Καρμική΄΄. Κινηθείτε με όλο σας το είναι σε κάθε επίπεδο. Αξίζει τον κόπο! Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, δώστε προσοχή στα οικονομικά.  Η έκλειψη από τους Διδύμους σας επηρεάζει άμεσα.


ΛΕΩΝ

Στα μέσα Ιανουαρίου πολλά είναι πιθανόν να συμβούν. Οικονομικές λύσεις θα παρουσιαστούν και θα σας φτιάξουν τη διάθεση. Οι κόποι σας θα ανταμειφτούν και θα παραδεχτείτε ότι η έννοια επένδυση βρίσκεται μέσα στο συρτάρι. Τι περιμένετε  λοιπόν? Ανοίξτε και πάρτε το θησαυρό. Σας αξίζει.
Η έκλειψη στις 26 / 6 είναι σε γενικές γραμμές ζόρικη και καλό θα ήταν να εστιάσετε την προσοχή σας σε εργασιακά θέματα. Να θυμάστε ότι είναι καλό να εκφράζετε τα συναισθήματά σας.
Στις 11 / 7 η διάθεσή σας γίνεται κάπως μελαγχολική.  Σας βγαίνει η ανάγκη να απομονωθείτε. Μοιάζει να σκέφτεστε πολύ σοβαρά θέματα …και βέβαια έτσι είναι. Στα τέλη του Δεκέμβρη, είστε κοντά με ανθρώπους από το άμεσο περιβάλλον. Οι κοντινές σχέσεις θα δοκιμαστούν και θα πρωταγωνιστήσουν παράλληλα.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ  
Αρκετά σκεπτικούς σας βρίσκει η έκλειψη στα μέσα Ιανουαρίου. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η διάθεσή σας ακολουθεί αυτή τη διαδρομή. Αντιθέτως, νιώθετε περισσότερο ανοικτοί, είστε γεμάτοι ιδέες … ακόμη και ερωτικά.
Η επόμενη έκλειψη που γίνεται στα τέλη Ιουνίου σας βρίσκει έντονα πιεσμένους. Κυρίως οι Παρθένοι των πρώτων ημερών, θα νιώσουν αυτήν την επιρροή. Ο Λόγος ? Γνωστός. Πιέζει ο Πλούτωνας σε ψυχολογικό επίπεδο, και αναζητά λύσεις  σε πρακτικό.
Η έκλειψη στις 11 Ιουλίου, ενισχύει τη διάθεσή σας για επαφές με φίλους  -  αδέλφια και διευρύνει τους κοινωνικούς σας ορίζοντες .Η τελευταία έκλειψη του χρόνου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, σας επηρεάζει επαγγελματικά και οικογενειακά. Θα ήταν καλό να δώσετε προσοχή .


 ΖΥΓΟΣ 
Η Έκλειψη Ηλίου στις 15 Ιανουαρίου επηρεάζει κυρίως τους Ζυγούς των τελευταίων ημερών. Η κοινωνικές και επαγγελματικές σας υποθέσεις θα σας απασχολήσουν σε μέγιστο βαθμό. Η οικογένεια θα παίξει καθοριστικό  ρόλο στις αποφάσεις σας. Καλό θα ήταν  να έχετε ξεκάθαρους στόχους.
Στις 26 Ιουνίου επηρεάζεστε όσοι από εσάς έχετε γεννηθεί τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Και πάλι τα θέματα σπίτι – καριέρα θα εμφανιστούν στο προσκήνιο.  Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα και οι καταστάσεις πιέζουν αναζητώντας οριστικές λύσεις. Η Σεληνιακή έκλειψη θα φέρει συναισθηματικές εντάσεις. Δώστε προτεραιότητα στις προσωπικές σας ανάγκες.
Με έμφαση στο πρώτο και δεύτερο δεκαήμερο, η Ηλιακή έκλειψη θα ενεργοποιήσει τα ίδια θέματα. Προσοχή λοιπόν γύρω στις 11 Ιουλίου, κρατήστε τις απαραίτητες αποστάσεις. Η χρονιά κλείνει με την Σεληνιακή έκλειψη στο ζώδιο των Διδύμων (21 /12).  Θα δείτε τη διάθεσή σας να ανοίγει. Η χρονιά κλείνει με επικοινωνιακό τρόπο. Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες. Αξίζει τον κόπο.


ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Η Έκλειψη Ηλίου στις 15 Ιανουαρίου, φέρνει αισιόδοξες νότες στις προσωπικές και φιλικές σας σχέσεις.  Αντιθέτως, η Σεληνιακή έκλειψη στις 26 Ιουνίου, μπορεί να σας παρασύρει σε υπερβολές. Ενδέχεται οι σκέψεις σας  να πλησιάσουν τα όρια της εμμονής. Βάλτε φρένο και αξιολογήστε τα  πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Έτσι, με αυτήν την τεχνική, θα βγείτε κερδισμένοι διπλά.
Η διάθεσή σας αλλάζει στην Ηλιακή έκλειψη που θα γίνει στις 11 Ιουλίου. Επηρεάζεστε κυρίως εσείς που είστε γεννημένοι στο 2ο και στο 3ο δεκαήμερο.  Βρίσκεται καλή την ιδέα να αλλάξετε περιβάλλον και να δείτε τα πράγματα από μακριά. Η αλήθεια είναι ότι το έχετε απόλυτη ανάγκη. Καλό θα ήταν, να ξεφύγετε λίγο από την ρουτίνα και την καθημερινότητα που έχει πάρει ασφυκτικές διαστάσεις. 
 Στα τέλη της χρονιάς η Σεληνιακή έκλειψη στο ζώδιο Διδύμων θα σας εστιάσει την προσοχή σε εργασιακά και οικονομικά θέματα. Όσοι από εσάς είστε γεννημένοι τις τελευταίες μέρες, θα νιώσετε περισσότερο την  ανάγκη αυτή.


ΤΟΞΟΤΗΣ
Η Έκλειψη που γίνεται στα μέσα Ιανουαρίου επηρεάζει κυρίως το 3ο 10ήμερο.  Είναι πολύ πιθανόν να δείτε το εισόδημα σας να ενισχύεται. Οι ευνοϊκές συνθήκες θα σας ενισχύσουν ψυχολογικά. Αλλά…
Η επόμενη Σεληνιακή έκλειψη που  γίνεται στις 26 Ιουνίου, επηρεάζει (κυρίως) όσους είναι γεννημένοι στο πρώτο δεκαήμερο. Σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Θα ήταν καλό να φανείτε προνοητικοί και να μην ξοδέψετε ασυλλόγιστα. Κάντε τον προϋπολογισμό σας στην αρχή της χρονιάς.
Στις 11 Ιουλίου η επιρροή της Ηλιακής έκλειψης δίνει απαντήσεις. Φωτίζει τις κρυμμένες ευκαιρίες που ψάχνεται εδώ και καιρό. Και τέλος η τελευταία έκλειψη τις χρονιάς, επηρεάζει τις συνεργασίες και τις σχέσεις σας. Να είστε προσεκτικοί.


ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Όπως  ήδη γνωρίζετε, οι εκλείψεις που γίνονται αυτή τη χρονιά σας επηρεάζουν. Μετά την είσοδο της νέας χρονιάς και την Σεληνιακή έκλειψη, ακολουθεί η Ηλιακή (15/1) στο ζώδιό σας.  Σας δίνει τις ευκαιρίες και τους τρόπους να δείτε τη ζωή σας διαφορετικά. Οι διαπροσωπικές σας σχέσεις, θα είναι το κυρίαρχο θέμα.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις 26 Ιουνίου.  Η έντονη επιρροή της Σεληνιακής έκλειψης, θα φέρει πιέσεις σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο. Η όψεις είναι λίγο σκληρές. Ο καλύτερος τρόπος για να τις αντιμετωπίσετε είναι να αλλάξετε συνήθειες και να κρατήσετε ότι σας είναι χρήσιμο.
Η Ηλιακή έκλειψη (11/7) στο ζώδιο του Καρκίνου, επηρεάζει εσάς που είστε γεννημένοι στο 2ο και στο 3ο δεκαήμερο. Σε γενικές γραμμές, η διάθεσή σας είναι καλή. Στο τέλος της χρονιάς η Σεληνιακή έκλειψη αφορά τους Αιγόκερους του 3ου .  Προσοχή χρειάζεται η υγεία σας σε φυσικό και ψυχολογικό επίπεδο. Μην κλείνεστε. Πείτε αυτά που νιώθετε και όλα θα πάνε καλά.
                                                                                                               
                       
ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Η Ηλιακή έκλειψη στις 15/1, σας επηρεάζει  συναισθηματικά και ψυχολογικά. Είναι καλό να δείτε κάτω από πρίσμα  αλήθειας  όλα τα θέματα που σας απασχολούν. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.
 Στα τέλη Ιουνίου να είστε προσεκτικοί. Εάν δεν έχετε δουλέψει με ειλικρίνεια, θα δείτε τον συναισθηματικό σας κόσμο να βρίσκεται σε διαταραχή. Από εσάς εξαρτάται. Όσο πιο ειλικρινείς είστε, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.
Η Ηλιακή έκλειψη στα μέσα Ιουνίου, επηρεάζει τα εργασιακά σας θέματα και παράλληλα την καθημερινότητά σας.  Φίλοι από το παρελθόν θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Η Σεληνιακή έκλειψη που γίνεται στα τέλη Δεκεμβρίου είναι για εσάς θετική, μιας και γίνεται στις τελευταίες μοίρες των Διδύμων μέσα στον πέμπτο σας οίκο.


ΙΧΘΥΕΣ
Η Ηλιακή έκλειψη στα μέσα Γενάρη, μπορεί να φέρει διάφορα απρόοπτα. Εκπλήξεις από φίλους, ειδήσεις από το εξωτερικό, ίσως και ξαφνικές επισκέψεις. Όλα είναι πιθανόν να συμβούν. Να είστε ανοικτοί.
Η Σεληνιακή έκλειψη στα τέλη Ιουνίου, μπορεί να σας παρασύρει σε συναισθηματικές συγκρούσεις με φίλους και συνεργάτες. (αφορά κυρίως το 1ο 10ημερο). Στις 11/7  καλό θα ήταν, να ασχοληθείτε κυρίως με πλάνα που σχετίζονται με τη δημιουργικότητά σας. Θα ήταν χρήσιμο να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας  και τη στάση σας απέναντι στη ζωή.
Προσοχή χρειάζεται η τελευταία έκλειψη του χρόνου. Τα θέματα οικογένεια – καριέρα εμφανίζονται αναζητώντας λύσεις. Όσοι από εσάς είστε γεννημένοι στο τρίτο δεκαήμερο θα νιώσετε την επίδρασή της περισσότερο.  Ακούστε τις ανάγκες των άλλων. Θα σας βοηθήσει πολύ.Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
www.astronomy.grΔευτέρα, 28 Ιουνίου


 • Ο Ερμής βρίσκεται σε ανώτερη σύνοδο. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να τον δούμε, αφού θα είναι στην άλλη πλευρά του Ήλιου. Θα επανεμφανιστεί στον βραδινό ουρανό την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου.

Τρίτη, 29 Ιουνίου
 • Η Αφροδίτη και ο Άρης είναι 25 μοίρες μακριά. Ο Άρης και ο Κρόνος απέχουν 17 μοίρες. Ψάξτε την Αφροδίτη, τον Άρη και τον Κρόνο στα δυτικά και στα ΔΝΔ στο σούρουπο.
 • Ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο θα μπορέσετε να διακρίνετε τον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Αυτό το βράδυ και αύριο το βράδυ, ο Τιτάνας θα βρίσκεται, σε μέγιστη αποχή, στα ανατολικά του πλανήτη σε απόσταση ίση περίπου με τέσσερις φορές το μήκος των δακτυλίων του. Με ένα τηλεσκόπιο μεγαλύτερο από 6 ίντσες θα αρχίζει να ξεχωρίζει το πορτοκαλί χρώμα της ατμόσφαιράς του. Ο Τιτάνας ταλαντεύεται γύρω από τον Κρόνο κάθε 16 ημέρες.
 • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:14, ξημερώματα Τετάρτης.

Τετάρτη, 30 Ιουνίου

 • Ο αστεροειδής Δήμητρα βρίσκεται τώρα στον Οφιούχο και είναι ακόμα φωτεινός, με φαινόμενο μέγεθος 7,3. Θα μπορέσετε να τον εντοπίσετε με ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο, χρησιμοποιώντας τον παρακάτω χάρτη πορείας της Δήμητρας το 2010.


Πέμπτη, 1 Ιουλίου

 • Ο Ιούλιος είναι ο μήνας του Σκορπιού! Αυτός ο ξεχωριστός αστερισμός του καλοκαιριού φαίνεται στα νότια νότια-νοτιοανατολικά όταν πέφτει το σκοτάδι. Αξίζει να εξερευνήσετε αυτήν την περιοχή του ουρανού αφού είναι γεμάτη με όμορφα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό.  Νωρίς το βράδυ στον δυτικό ουρανό σχηματίζεται μια ενδιαφέρουσα νοητή γραμμή από τρεις πλανήτες και τον Βασιλίσκο. Παρατηρήστε την Αφροδίτη να μικραίνει την απόστασή της από τον Βασιλίσκο από μέρα σε μέρα, ενώ ο Άρης κοντεύει ολοένα τον Κρόνο.
 • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:52, ξημερώματα Παρασκευής.

Παρασκευή, 2 Ιουλίου
 • Η σελήνη, σε φθίνουσα φάση, ανατέλλει περίπου τα μεσάνυχτα απόψε. Περίπου 45 λεπτά αργότερα, ο Δίας βγαίνει κάτω απ’ αυτήν.
Σάββατο, 3 Ιουλίου
 • Αν κοιτάξετε ψηλά στον βορειοδυτικό ουρανό αυτήν την εβδομάδα μόλις βραδιάσει θα δείτε την κατσαρόλα της Μεγάλης Αρκτου να κρέμεται από το χερούλι της προς τα κάτω. Αυτή η καμπύλη γραμμή που σχηματίζει το χερούλι σκοπεύει προς τον λαμπρό Αρκτούρο ψηλά στον νοτιοδυτικό ουρανό.
Κυριακή,  4 Ιουλίου

 • Το β του Ζυγού, στην βόρεια «δαγκάνα» του Σκορπιού, είναι στην πραγματικότητα το πιο λαμπρό αστέρι του Ζυγού. Φαινομενικά, δεν υπάρχει τίποτα που να το κάνει ξεχωριστό, αλλά υπάρχουν δύο σημεία που αξίζει να αναφερθούν. Πρώτον, υπάρχει μια αναφορά ότι το αστέρι αυτό έχει χάσει μέρος της φωτεινότητάς του από τα αρχαία χρόνια. Δεύτερον, λέγεται ότι είναι το μοναδικό μονό αστέρι με πράσινο χρώμα. Ορισμένοι από τους  πρώτους παρατηρητές το κατατάσσουν ως δευτέρου μεγέθους. Όμως, τώρα είναι αρκετά κάτω απ’ αυτό το μέγεθος. Το πράσινο χρώμα του είναι πιο ενδιαφέρον. Πολλοί παρατηρητές το έχουν περιγράψει ως «όμορφο, με  ανοιχτή πράσινη απόχρωση». Ωστόσο, στους περισσότερους ανθρώπους φαίνεται λευκό, και ομολογώ ότι ποτέ δεν ήμουν σε θέση να δώ κάποιο χρώμα σ’  αυτό. Κοιτάξτε μόνοι σας και αποφασίστε τι χρώμα θα του δώσετε!

 • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:22, ξημερώματα Δευτέρας.

 • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).


 • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."


Η σχεδόν μηδενική κλίση των δακτυλίων του Κρόνου διακρίνεται χαρακτηριστικά σ' αυτήν την πρόσφατη φωτογραφία του Αγάπιου Ηλία απο την Κύπρο.

 •  Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ • Παρατηρείτε τον Ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Ο Ήλιος βγαίνει από ένα ασυνήθιστα μεγάλο ηλιακό ελάχιστο. Η ηλιακή δραστηριότητα επιταχύνεται, με τις ηλιακές κηλίδες και άλλα μαγνητικά φαινόμενα να συμβαίνουν πιο συχνά τώρα. Η δραστηριότητα θα πρέπει να αυξηθεί για μερικά ακόμη χρόνια μέχρι το επόμενο ηλιακό μέγιστο που αναμένεται γύρω στο 2013. Με φίλτρο η-άλφα, αποκαλύπτονται πολλές περισσότερες λεπτομέρειες απ’ ότι με ένα κοινό ηλιακό φίλτρο. Μια μεγάλη ηλιακή κοιλάδα (#1084) φαίνεται τώρα στον ηλιακό δίσκο. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
 • Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως του Ήλιου.
 • Η Αφροδίτη (μέγεθος -4, κινείται από τον Καρκίνο στον Λέοντα), ο Αποσπερίτης, φαίνεται λαμπρή στον δυτικό ουρανό στο λυκόφως και νωρίς το βράδυ. Με ένα τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη εξακολουθεί να ένας μικρός δίσκος gibbous (15 δευτερόλεπτα του τόξου). Είναι τόσο εκθαμβωτική, στον λαμπρό φωτισμό της από τον Ήλιο, που θα έχετε την πιο καθαρή τηλεσκοπική εικόνα της παρατηρώντας την στο γαλάζιο του ουρανού πριν το ηλιοβασίλεμα - αν μπορείτε να το βρείτε εκεί. Στα τέλη του καλοκαιριού η Αφροδίτη θα βρεθεί στην πιο δραματική της φάση, αυτή της ημισελήνου, αλλά τότε θα είναι χαμηλότερα στο λυκόφως.
 • Ο Άρης (μέγεθος +1,3 στον Λέοντα) βρίσκεται στον δυτικό ουρανό το βράδυ, πάνω και στα αριστερά της Αφροδίτης. Ανάμεσα στον Άρη και την Αφροδίτη είναι ο Βασιλίσκος, ίδιας φωτεινότητας με τον Άρη. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης είναι μόνο 5,3 δευτερόλεπτα του τόξου.
 • Ο Δίας (μέγεθος -2,4, στους Ιχθείς) λάμπει ψηλά στον νοτιοανατολικό ουρανό το λυκαυγές, κάτω από τον χαρακτηριστικό κυκλικό σχηματισμό του αστερισμού των Ιχθύων. Ανατέλλει μετά τις 1:20 π.μ. Τίποτα άλλο δεν είναι τόσο λαμπρό στον ουρανό! Η νότια ισημερινή ζώνη του έχει εξαφανιστεί.
 • Ο Κρόνος (μέγεθος +1,1 στην κεφαλή της Παρθένου) βρίσκεται ψηλά στον νοτιοδυτικό ουρανό το βράδυ. Η διαγώνιος γραμμή που σχηματίζεται από τον Κρόνο, τον Άρη και την Αφροδίτη μικραίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Οι τρεις πλανήτες θα βρεθούν πολύ πιο κοντά αλλά χαμηλά στο ηλιοβασίλεμα νωρίς τον Αύγουστο. Με τηλεσκόπιο, θα μπορέσετε να δείτε ότι οι δακτύλιοί του είναι σε κλίση μόνο 2°, στο ελάχιστο της κλίσης που θα έχουν για τα επόμενα 15 χρόνια. Παρατηρήστε την λεπτή μαύρη γραμμή σκιάς που ρίχνουν οι δακτύλιοι πάνω στον δίσκο. Η γραμμή είναι παχύτερη και πιο εμφανής τώρα απ’ όσο ήταν πριν από λίγες εβδομάδες. Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να εντοπίσετε τα δυσκολότερα φεγγάρια του Κρόνου με το τηλεσκόπιο σας.
 • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8 στους Ιχθείς) βρίσκεται στο υπόβαθρο του Δία (περίπου 2° μακριά) στο λυκαυγές. Με τηλεσκόπιο, ο Ουρανός είναι μόλις 3,6 δευτερόλεπτα του τόξου σε φαινόμενη διάμετρο, συγκρινόμενος με τα 41″ του Δία.
 • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στα όρια μεταξύ Υδροχόου και Αιγόκερου) φαίνεται λίγο πριν το λυκαυγές αρκετά πάνω και στα δυτικά του Δία. 
 • Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται ψηλά στα νότια-νοτιοανατολικά περίπου τα μεσάνυχτα.  

27/6/10

Η σελήνη έχει πολύ νερό

  Η σελήνη έχει πολύ νερόΥπάρχει πολύ περισσότερο νερό στο φεγγάρι, 
τουλάχιστον
100 φορές πιο πολύ, από όσο είχε ποτέ νομίσει 
οποιοσδήποτε
επιστήμων. Βρίσκεται διάσπαρτο, βαθιά κάτω 
από την επιφάνεια
της Σελήνης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική 
επιστημονική μελέτη,
που εκτιμά ότι αν όλο αυτό το υπόγειο νερό 
βρισκόταν στην επιφάνεια,
θα δημιουργούσε έναν ωκεανό βάθους ενός μέτρου 
που θα σκέπαζε
όλο το φεγγάρι!
Οι πρόσφατες αποστολές σκαφών στο δορυφόρο 
της Γης έδειξαν ότι υπάρχει παγωμένο νερό 
σε σκιερούς κρατήρες, καθώς και πάγος
κάτω από τη σεληνιακή σκόνη. Το νερό αυτό 
μπορεί να μεταφέρθηκε στο φεγγάρι 
από παγωμένους κομήτες και αστεροειδείς 
που προσέκρουσαν πάνω του.
Όμως, η νέα μελέτη, υπό τον Φράνσις ΜακΚάμπιν τ
ου Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, 
η οποία δημοσιεύτηκε στα «Πρακτικά»
της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), 
σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC, 
δείχνει ότι υπάρχει πολύ περισσότερο νερό κι αυτό 
δεν έχει προέλθει από το διάστημα.
«Στην πραγματικότητα, το νερό μπορεί να 
είναι πανταχού παρόν στο εσωτερικό της Σελήνης. 
Κακώς νομίζαμε επί 40 χρόνια ότι το φεγγάρι ήταν ξηρό», 
δήλωσε ο ΜακΚάμπιν. Μέχρι το 2008 
οι επιστήμονες θεωρούσαν ουσιαστικά άνυδρη τη Σελήνη, 
αλλά από τότε νέα στοιχεία έρχονται 
να σκιαγραφήσουν μια πολύ διαφορετική 
-και πιο υγρή!- εικόνα για τη Σελήνη, με αποκορύφωμα
τη νέα μελέτη.
Σύμφωνα με τις νέες επιστημονικές εκτιμήσεις, 
οι οποίες βασίστηκαν σε νέα ανάλυση 
των δειγμάτων σεληνιακών βράχων 
που έφεραν στη Γη οι αποστολές «Απόλλων» 
στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70, η ποσότητα νερού 
κατ' ελάχιστον κυμαίνεται από 64 μέρη 
ανά δισεκατομμύριο έως 5 μέρη ανά εκατομμύριο, 
δηλαδή είναι τουλάχιστον τριπλάσια σε σχέση 
με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Όμως το νερό αυτό 
- ο όγκος του οποίου είναι δυόμισι φορές εκείνου 
που περιέχεται στις Μεγάλες Λίμνες της Β.Αμερικής
- δεν είναι άμεσα προσβάσιμο, επειδή είναι 
ενσωματωμένο στο βραχώδες εσωτερικό του δορυφόρου, 
σε πετρώματα και μέταλλα.
Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν 
πλέον ότι η Σελήνη σχηματίστηκε, 
όταν ένα ουράνιο σώμα με το μέγεθος 
του Άρη προσέκρουσε στη Γη πριν 
από περίπου 4,5 δισ. χρόνια, 
εκτοξεύοντας σε τροχιά στο διάστημα, γύρω από τον 
πλανήτη μας, μεγάλες ποσότητες βραχωδών υλικών 
που σταδιακά συνενώθηκαν και αποτέλεσαν το φεγγάρι.
Ένας ωκεανός μάγματος πιστεύεται ότι σχηματίστηκε 
στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μέσα στη Σελήνη 
και μερικά μόρια νερού διατηρήθηκαν (τα περισσότερα 
εξατμίστηκαν λόγω υψηλής θερμοκρασίας), 
καθώς το μάγμα ψύχθηκε και κρυσταλλοποιήθηκε.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ΜακΚάμπιν, 
«είναι σαν να προσπαθεί να φτιάξει κανείς 
μια μη αλκοολούχα μπίρα. Όλο και λίγο αλκοόλ 
(σ.σ. εν προκειμένω νερό) θα μείνει στο τέλος».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

25/6/10

Καταγράφτηκε για πρώτη φορά, η μουσική που εκπέμπει ο ...Ήλιος


Ένα βιωματικό σεμινάριο κυριολεκτικά μέσα στη λίμνη Πλαστήρα.


Συναισθηματική Νοημοσύνη-Λίμνη Πλαστήρα
Ημερομηνίες Σεμιναρίου:  2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 μέχρι 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

2/7-4/7 Τριήμερο Ψυχοθεραπευτικό Σεμινάριο στη Λίμνη Πλαστήρα

Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται ένα από τα πιο εναλλακτικά βιωματικά σεμινάρια στη Λίμνη Πλαστήρα. Μία ομάδα ενώνεται και ταξιδεύει με υδροποδήλατα-καταμαράν ΜΕΣΑ στη λίμνη όπου σε απομονωμένα σημεία και νησιά διερευνά τη συναισθηματική νοημοσύνη! Στο πρόγραμμα αυτοσχεδιάζουμε ανάλογα με τη διάθεσή μας με μπάνιο, λασποπόλεμο και νυχτερινές αναζητήσεις στο δάσος.

Μέσα από σωματικά παιχνίδια, τεχνικές έκφρασης και χαλάρωσης, ψυχόδραμα, δημιουργική γραφή και ζωγραφική, η ομάδα ταξιδεύει στην αναζήτηση της σκέψης, μαθαίνει τη γλώσσα του σώματος και αποκωδικοποιεί τη συναισθηματική έκφραση.Απευθύνεται σε όλους και ειδικά:
- Σε όσους έχουν αναβλητικότητα
- Σε όσους δεν ξέρουν τι θέλουν (γενικά στη ζωή ή ειδικά στις σχέσεις τους ή στην εργασία)
- Σε όσους δεν είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της ζωής τους σε σχέση με τη μόρφωση ή/και τα ταλέντα τους
- Σε όσους αποτυγχάνουν στην προσωπική ζωή παρά την πεποίθηση ότι τα κάνουν όλα σωστά
- Σε όσους αισθάνονται αναλυτικοί, εκγεφαλικοί ή έχουν ακούσει από άλλους να τους λένε: "Δεν εκφράζεσαι!" ή "Δεν καταλαβαίνω τι νοιώθεις"


Πρακτικοί Στόχοι (Τι θα έχει επιτευχθεί στο τέλος του Βιωματικού Σεμιναρίου):

- Διαχωρισμός της Συναισθηματικής μου Νοημοσύνης από τη Νοημοσύνη & Αξιολόγηση
-  Εντοπισμός των προσωπικών μου ικανοτήτων και τρόποι Αυτοβελτίωσης
- Εντοπισμός των προσωπικών μου δυσκολιών που με καθυστερούν και/ή με αποτρέπουν από την επιτυχία στην επαγγελματική ή την προσωπική μου ζωή
- Ανακάλυψη & Απελευθέρωση της σωματικής μου εκφραστικότητας
- Εντοπισμός & βελτίωση των δυσκολιών μου στην έκφραση με τη φωνή μου σε συνδυασμό με την εκφραστικότητα του προσώπου μου


*Τι χρειαζόμαι για αυτή την εμπειρία:
- ΟΡΕΞΗ για έκθεση και αναττροπή του εαυτού μου!
- ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΥ κάθε 6 χρόνια της ζωής μου
-Το Επαγγελματικό Βιογραφικό μου Σημείωμα


Για τη λίμνη χρειαζόμαστε:
-          γνώση κολύμβησης-υπογράφετε υπεύθυνη δήλωση
-          άνετα ρούχα και μαγιό
-          αντηλιακά και αντικουνουπικά
-          καπέλα, αθλητικά παπούτσια
-          ατομικός φακός
-          ατομικό παγούρι για νερό ή 1,5 λίτρο νερό εμφιαλωμένο
-          μαντηλάκια καθαρισμού
-          πετσέτα μπάνιου
-          ξηρά τροφή (ένα μέρος θα σας δοθεί, προσωπικές προτιμήσεις φέρνετε μαζί σας)
-          Θα εφαρμόσουμε όλες τις τεχνικές τις Συνθετικής ΑυτογνωσίαςΕύη Σύρου - Γνωσιακή Ψυχολόγος
Doctorante UNIVERSITE LUMIERE LYON2

--------------------------------------------------------------------------------

* Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας - Μέγιστος αριθμός: 15 άτομα

* Τόπος διεξαγωγής: Λίμνη Πλαστήρα

**Συμμετοχή: 300Ε (250Ε για άνεργους, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους & φοιτητές)
****περιλαμβάνει 3 διανυκτερεύσεις, διατροφή πρωί & βράδυ, τοξοβολία, υδροποδήλατα-καταμαράν & το σεμινάριο )
 

----------------------------------------------------------------------------------


Πληροφορίες &  Εγγραφές 10.00 έως 14.00

 
Δευτέρα έως Πέμπτη (αφήνετε τα στοιχεία σας στον τηλεφωνητή ή τα στέλνετε στο psychologos@evysyrou.gr):
Εύη Σύρου: 210 34 75 071 & 69 32 44 27 22
Έχει εφαρμόσει τη θεωρία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης 
σε Ομάδες στη Γαλλία & την Αθήνα μέσα από βιωματικά σεμινάρια.
--------------------------------------------------------------------------------


**Το σεμινάριο ξεκινά από την Παρασκευή το βράδυ με την πρώτη συνάντηση γνωριμίας μας. Μένουμε σε παραδοσιακά δωμάτια με θέα τη λίμνη και ζούμε το σεμινάριο μέσα στη λίμνη στα μικρά νησιά και  δίπλα από τη λίμνη στο χώρο τοξοβολίας του κέντρου TAVROPOS. Το σεμινάριο τελειώνει την Κυριακή το απόγευμα. Δεν είναι απαραίτητη η διανυκτέρευση για όσους εργάζονται τη Δευτέρα το πρωί. Η μετακίνηση από Αθήνα γίνεται με αυτοκίνητα.