6/10/17

ΤΟ «ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» 5-15/10, Αθήνα


ΤΟ «ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 5 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ
 ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Με θέμα «Η Γυναίκα στην Ευρώπη»





Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, “tables rondes”, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και σκάκι φιλοξενεί το φετινό 5ο μικρό Παρίσι των Αθηνών!

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι: «Η Γυναίκα στην Ευρώπη» («la femme en Europe»). Η γυναίκα που γεννιέται ή φτάνει στην Ευρώπη από οπουδήποτε, έχει δικαίωμα στη δημιουργία και την έκφραση περισσότερο από κάθε άλλο σημείο του πλανήτη. Γυναίκες και άνδρες καλλιτέχνες-δημιουργοί και φυσικά καλλιτεχνικές ομάδες θα «υπερασπιστούν» με τον τρόπο τους αυτό το δικαίωμα, επιλέγοντας σχετική θεματολογία στην καλλιτεχνική τους πρόταση.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 15 Οκτωβρίου 2017 στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθης και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης & Πελοποννήσου, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και όπου, εδώ και χρόνια, συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών είναι ένα δημιούργημα του «Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου» (Athens Art Network), που γεννήθηκε για να μπολιάσει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και τελικά ανδρώθηκε πολύ γρήγορα σε ένα διεθνές πολυ-φεστιβάλ: Συμμετέχουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά μπιστρό, ξενοδοχεία, πάρκα, νεοκλασσικά-ιστορικά κτίρια και άλλοι εναλλακτικοί χώροι).

To μικρό Παρίσι των Αθηνών 2013 ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2014 ήταν αφιερωμένο στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το φεστιβάλ του 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ(«Bistrot et Café Culture») και ένα ειδικό αφιέρωμα στη rive gauche στο μεταπολεμικό Παρίσι, το θέμα του 2016 ήταν «ομάδα και τέχνες» («l’esprit d’équipe et les arts») και το θέμα για το «μικρό Παρίσι των Αθηνών» 2017 είναι «η γυναίκα στην Ευρώπη» («la femme en Europe»).


Ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου, ο πολυχώρος Αγγέλων βήμα(θέατρο-μουσικό μπιστρό-γκαλερί), τα θέατρα Σταθμός, Aλλαγών και Βικτώρια, το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, η γκαλερί MatchPoint, oι χώροι Μπυράκι, Κονσέρτο, Cabaret Voltaire και el Convento de l’ Arte, το Εθνικό Ωδείο, τα ξενοδοχεία Novotel & Wyndham Grand, το Απολλώνιο Ωδείο, η γκαλερί htc31 και το 51ο Δημοτικό σχολείο Αθηνώνείναι οι χώροι που συμμετέχουν στο «μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017».


Η πλατεία του Αγίου Παύλου, οι γύρω πεζόδρομοι, και ο πεζόδρομος Μαιζώνος στην πλατεία Βάθη, στην καρδιά της ευρύτερης περιοχής, θα φιλοξενήσουν συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου, δρόμου και άλλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. H πλατεία Καραϊσκάκη θα φιλοξενήσει την έναρξη και άλλες δράσεις του φεστιβάλ. Η λήξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο Αινιάνος και το Match Point.

To μικρό Παρίσι των Αθηνών από τη γέννηση του έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στη ζωγραφική του δρόμου. Σ’ αυτά τα πέντε χρόνια το εικαστικό αποτύπωμα των καλλιτεχνών του φεστιβάλ είναι κάτι παραπάνω από ορατό σε διάφορα σημεία της περιοχής. Το αποκορύφωμα αυτής της συνολικής καλλιτεχνικής έκφρασης ήταν η παγκοσμίως πλέον καταξιωμένη «κουκουβάγια» του καλλιτέχνη WD. Και φέτος το φεστιβάλ βρήκε τους κατάλληλους τοίχους που θα φιλοξενήσουν τις εικαστικές παρεμβάσεις των συμμετεχόντων καλλιτεχνών δρόμου.

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών γιορτάζει τα πέντε του χρόνια και γίνεται ακόμα μεγαλύτερος τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και εθελοντών-διαχειριστών, της κοινωνίας των τεχνών και της κοινωνίας των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου