26/9/16

Νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ Ταχύτητας !



Η Venturi, ο πρωτοπόρος κατασκευαστής ηλεκτρικών κινητήρων και οχημάτων με έδρα το Μονακό, που συμμετέχει και στο πρωτάθλημα Formula E, συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ohio και πέτυχε ένα νέο ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά για ηλεκτρικά οχήματα.

Το ειδικό όχημα VBB-3 πήγε στα Bonneville Salt Flats της Utah και πέτυχε μέση ταχύτητα, σε δύο κατευθύνσεις, 549,43 km/h. Επιπλέον, έσπασε και το ρεκόρ τελικής ταχύτητας σε μία κατεύθυνση, με 576 km/h. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, μιλάμε για 160 μέτρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή 9,6 χιλιόμετρα το λεπτό!

Για να πιάσει αυτή την ταχύτητα, το VBB-3 έχει δύο ηλεκτροκινητήρες των 1.500 ίππων ο καθένας, οι οποίοι τροφοδοτούνται με ρεύμα από 8 συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου.

Οι δύο ηλεκτροκινητήρες είναι συνδεδεμένοι στον ίδιο άξονα κι έχουν κοινό σύστημα ψύξης. Στα αυτοκίνητα των ρεκόρ, οι μηχανολόγοι προτιμούν να κάνουν σύζευξη δύο η περισσότερων μικρών κινητήρων, αντί να χρησιμοποιούν έναν μεγάλο και αδοκίμαστο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της Venturi για ρεκόρ, αφού η ομάδα έχει βάλει στόχο τα 400 μίλια/ώρα (643 km/h) εδώ και πέντε χρόνια. Οι άνθρωποι είναι φιλόδοξοι κι έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ τους εύκολα.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είχαν δυσκολίες, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν τους επέτρεψαν να κάνουν πάνω από μία προσπάθεια, ενώ μια λακκούβα στο αλάτι είχε ως αποτέλεσμα να ραγίσει μια κόλληση στο ρεζερβουάρ ψυκτικού υγρού.

Ο οδηγός έπρεπε επίσης να κάνει με επιτυχία την αλλαγή από 1η σε 2η σχέση σε δύο κιβώτια, με δύο ηλεκτροϋδραυλικούς συμπλέκτες. Το πρόβλημα ήταν ότι οι αλλαγές γίνονταν στις 8.000 στροφές/λεπτό και σε ταχύτητα 320 km/h, και τα δύο κιβώτια έπρεπε να είναι απόλυτα συγχρονισμένα ώστε να η αλλαγή να πραγματοποιηθεί ομαλά, χωρίς κίνδυνο να γίνει ζημιά στα πανάκριβα κιβώτια ή να μπλοκάρουν οι άξονες και να γίνει ένα ολέθριο ατύχημα.

drive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου