14/4/16

Τα Ελευσίνια Μυστικά Συστήματα στην Αρχαία Ελλάδα της Φωτεινής Κακογιάννου Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, IANOS




Οι Εκδόσεις Περίπλους παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ το βιβλίο της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΟΥ
με τίτλο « Τα Ελευσίνια Μυστικά Συστήματα στην Αρχαία Ελλάδα», 
τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, και ώρα 18.00.

Χαιρετίζουν: Πάνος Καμμένος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Τέρενς Κουίκ, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.
Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, υπό την αιγίδα της οποίας θα τελεστεί η εκδήλωση.
Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Β΄ Αθηνών.
Ομιλητές: Άννα Παγουροπούλου, Επίκουρος Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σοφία Βούλτεψη, π. Υπουργός-Βουλευτής Β΄ Αθηνών.
Αναστάσιος Κουτσούκος, Δρ. του Πανεπιστημίου της Σορβόννης-Υπεύθυνος Παιδείας της UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Γεώργιος Δήμου, Φιλόλογος-Ηθοποιός, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Α' Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας.
Μαρία Κέκου, Δρ. Θεατρολογίας ΕΚΠΑ, Φιλόλογος, Σχολική Σύμβουλος της Δ.Δ.Ε. Α΄Αθήνας.
Καλλίτσα Γιαννοπούλου- Τσιάκα, τ. Δ/ντρια του ΕΚΠΑ, Φιλόλογος-Ιστορικός.
Φωτεινή Κακογιάννου, Μaster Φιλοσοφίας και Γλωσσολογίας-Υποψήφια Διδάκτωρ Φιλοσοφίας.
Παρουσίαση – Συντονισμός: Γεώργιος Δήμου
Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η λέξη Μυστήριο στην αρχαία Ελλάδα σήμαινε το απόρρητο, το μυστικό, το άρρητο μέρος μιας τελετής ή λατρείας.
Τα αρχαία Μυστήρια ήταν, ίσως, η ανώτερη πνευματική κληρονομιά στην αρχαία Ελλάδα. Ήταν κυρίως κρυφές λατρείες, όπου έπρεπε πρώτα κανείς να μυηθεί. Οι άνθρωποι που έσμιγαν στον ίδιο χορό, που συμμετείχαν στα ίδια δρώμενα, ένιωθαν για πάντα ενωμένοι. Στην εσωτερική έννοιά τους παρουσίαζαν τις αιώνιες αλήθειες, είτε ήταν φυσικές, είτε ήταν πνευματικές, που διατηρήθηκαν στο πέρασμα χιλιάδων ετών. Υπήρχαν τοπικά μυστήρια, αλλά και μυστήρια που απέκτησαν πανελλήνια εμβέλεια, όπως τα Ελευσίνια, τα Ορφικά, τα Κρητικά και τα Καβείρια.


Στα μυστήρια όλων των εποχών και όλων των θρησκειών, οι άνθρωποι επιδιώκουν τη βοήθεια του θεού ή των θεών. Και την επιδιώκουν από τη στιγμή, που μπόρεσαν να συλλάβουν την ιδέα των πανίσχυρων θεών και του υπερβατικού τους κόσμου.

Τα Ελευσίνια μυστήρια ανοίγουν και καθαίρουν το αιθερικό πεδίο και το κατώτερο νοητικό. Η ψυχή ανέρχεται μέσα από μια ψυχοδυναμική αναπαράσταση στο δεύτερο νοητικό πεδίο, ώστε τα κύτταρα του σώματος ενεργοποιούν την μεταμόρφωση.

Ο μυούμενος κατανοεί την εσωτερική και εξωτερική του βαρύτητα και συνδέεται με την ενεργειακή πύλη της τέταρτης διάστασης. Στο σημείο αυτό, ο κόσμος αλλάζει σχήμα, χρώμα και γίνεται ορατός ως φωτεινή παρουσία και φύσεις αγνές. Το τρίτο νοητικό, είναι η υπόσταση των μυστηρίων.

Η εσωτερικότητα απορρίπτει τη ψευδή υπόσταση, τον λεγόμενο ανεστραμμένο κόσμο του Πυθαγόρα. Το σύμπαν επιστρέφει στην ατλάντεια τελειότητα και αρμονία. Ο κόσμος επιστρέφει στην πρώτη έκρηξη του κοσμικού Αυγού και αποκτά την ευδαιμονία της απελευθέρωσης.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Φωτεινή Κακογιάννου, είναι εκπαιδευτικός και απόφοιτος του Αρχαιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε με άριστα και κατόπιν εργάστηκε ως επόπτρια ανασκαφών στην εφορεία αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με έδρα τη Σάμο.

Συμμετείχε σε προγράμματα ανασκαφών στην περιοχή Ακρωτηρίου Σαντορίνης (1988-1989). Πορίσματα εργασιών της που αναφέρονται στην Προϊστορική Αρχαιολογία έχουν δημοσιευθεί στο τοπικό περιοδικό «Έλευσις», περιοχής Βόλου Μαγνησίας (1998-1999).

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση «Συστηματική Φιλοσοφία».
Εκπονεί διδακτορική διατριβή στο ΕΚΠΑ ( τμήμα Φ.Π.Ψ., τομέας Φιλοσοφίας) με θέμα «Αρχαιοελληνικές και ρωμαϊκές πηγές και επιδράσεις στο Κοινωνικό Συμβόλαιο του ΡΟΥΣΣΩ» με επόπτη τον τακτικό Καθηγητή ΕΚΠΑ, Μ. Δημητρακόπουλο. Συγχρόνως ασχολείται με την εσωτερική φιλοσοφία, τα αρχαία ελληνικά μυστήρια και την ερμηνεία κειμένων παλαιογραφίας, ενώ παράλληλα φοιτά στο μεταπτυχιακό τμήμα συγκριτικής γλωσσολογίας. ‘Εχει και Μaster στην Ομοιοπαθητική.
Είναι Καθηγήτρια φιλόλογος με ενεργή παρουσία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το Υπουργείο Παιδείας, ενώ παράλληλα ασχολείται με συγγραφικό έργο (άρθρα της δημοσιεύονται κατά καιρούς σε επιστημονικά περιοδικά) και το όνομα της αναφέρεται συχνά σε βιβλιοκριτικές και παρουσιάσεις νέων συγγραφέων.

Η εκδήλωση έχει την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Hμερομηνία και ώρα έναρξης της Εκδήλωσης:
Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, και ώρα 18.00.

Είσοδος Ελεύθερη.


Χορηγός επικοινωνίας: ypernoisis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου