20/2/16

Ολάντ: Κάναμε για την Ελλάδα ό,τι δεν θα κάνουμε για τους Βρετανούς



Τους λόγους για τους οποίους ήταν αντίθετος στο Grexit, εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, κρατώντας φλεγματική στάση για πιθανό Brexit. "Δεν μπορούμε να μεταθέσουμε στην Ελλάδα τη δική μας ευθύνη", επεσήμανε για το προσφυγικό

Η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας και ο Πολιτισμός μας δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ εξηγώντας σε συζήτηση με τους ακροατές του γαλλικού ραδιοσταθμού France Inter τους λόγους για τους οποίους ήταν αντίθετος με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την εποχή του Grexit. Αντίθετα στη συζήτηση για πιθανό Brexit ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει να κρατάει φλεγματική στάση.

Ήταν μια δίωρη ζωντανή σύνδεση της κρατικής France Inter το απόγευμα της Παρασκευής με τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν ο Γάλλος πρόεδρος για τη Σύνοδο Κορυφής.

Σε ερώτηση Γάλλου ακροατή σχετικά με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη Μεγάλη Βρετανία σε σύγκριση με την αντιμετώπιση που είχε ο Α. Τσίπρας την εποχή του Grexit, ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στις δικές του προσπάθειες και την υποστήριξή του στην Ελλάδα και θύμισε την ολονύχτια διαπραγμάτευση (τον Ιούλιο) με τον Αλέξη Τσίπρα και την Άγγελα Μέρκελ.

Με παρέμβασή του ο συντονιστής δημοσιογράφος υπογράμμισε: «Αναγνωρίζετε ότι δεν χρησιμοποιείτε προς τους Έλληνες τον ίδιο τόνο που χρησιμοποιείτε προς τους Βρετανούς». «Κάναμε για τους Έλληνες ό,τι δεν θα κάνουμε για τους Βρετανούς» απάντησε ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε:
«Δανείσαμε την Ελλάδα με 70 δισ. ευρώ, είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Χρησιμοποιήσαμε δημοσιονομικούς πόρους για την Ελλάδα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα δώσουμε τίποτα στη Μεγάλη Βρετανία. Και εγώ σας το λέω απλά: εάν οι Βρετανοί θελήσουν να βγουν από την Ευρώπη θα λυπηθώ. Θα λυπηθώ για την Ευρώπη, θα λυπηθώ για τη Μ. Βρετανία, θα λυπηθώ για τη Γαλλία, γιατί είμαστε σύμμαχοι με τους Βρετανούς. Θα το καταγράψω όμως και θα προχωρήσω παίρνοντας πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος.

Για την Ελλάδα όμως ήταν διαφορετικά. Θεωρούσα ότι υπήρχε κάτι που είχε σχέση με την Ιστορία, γιατί η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας, είναι μάλιστα ο Πολιτισμός μας. Παράλληλα δε ήταν και θέμα της θεμελιώδους αρχής της ευρωζώνης, να παραμένουν στο εσωτερικό της οι χώρες και ιδιαίτερα αυτές που έχουν δυσκολίες.

Εάν είχαμε διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, σήμερα δεν θα μπορούσαμε να της ζητούμε να κάνει προσπάθειες για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μίλησα άλλωστε για το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα και ο ίδιος έκανε παρέμβαση λέγοντας ότι μας ζητάτε να προστατεύσουμε τα σύνορα και όταν η Ελλάδα είναι σε δυσκολία δεν της δίνετε αυτά που περιμένει, δήλωσε ο Φ. Ολάντ.
"Το τέλος της Σένγκεν, θα σημάνει το τέλος της Ευρώπης"
Το τέλος του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας της Σένγκεν, θα σηματοδοτούσε «το τέλος της Ευρώπης», σημείωσε ο Ολάντ.

«Εάν καταλήγαμε εκεί (στο τέλος της Σένγκεν), αυτό θα ήταν «το τέλος της Ευρώπης υπό την έννοια της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των Ευρωπαίων» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Τα κράτη μέλη της Σένγκεν πρέπει να «σκεφτούν λογικά ως Ευρωπαίοι» αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα και να μην «μεταθέτουν σε μία χώρα, την ευθύνη που είναι δική μας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

«Αυτό είναι το μείζον ζήτημα απόψε (…) Εάν τα εσωτερικά σύνορα κλείσουν, εάν η συμφωνία Σένγκεν δεν εφαρμόζεται πλέον, αυτοί οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα, μία χώρα που αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, η οποία τι θα κάνει;» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, προσφέροντας στήριξη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου