3/11/15

Ο νυχτερινός ουρανός για τον μήνα Νοέμβριο



  
Με τα ρολόγια να έχουν πάει πίσω τον Οκτώβριο τώρα έχουμε μεγάλες νύχτες για παρατήρηση.

Αυτό το μήνα αποκορύφωμα θα είναι η βροχή μετεωριτών Λεοντίδες, στον αστερισμό του Λέοντα στις 17, που είναι σε έξαρση κάθε 33 χρόνια περίπου.

Ο Ερμής - Δύσκολο να τον δείτε στις αρχές του μήνα καθώς θα βρίσκεται χαμηλά στον πρωινό ουρανό. Στη συνέχεια εξαφανίζεται από την θέα.

Αφροδίτη - Ένα όμορφο φωτεινό αντικείμενο που ανεβαίνει τέσσερις ώρες πριν από τον Ήλιο σε σκοτεινό ουρανό. Ο πλανήτης βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου.

Άρης - Επίσης στην Παρθένο, ο Άρης εξακολουθεί να λάμπει δυνατά την αυγή και είναι εύκολο να τον δει κανείς με γυμνό μάτι.

Δίας - Ο γίγαντας πλανήτης βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα. Θα λάμπει σε μέγεθος -1.8, στις αρχές του μήνα και από την ανατολή του ηλίου θα είναι 40 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα.

Κρόνος - Μη ορατός αυτό το μήνα.

Ουρανός - Στον αστερισμό των Ιχθύων, ο Ουρανός είναι ορατός όλη τη νύχτα. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο εμφανίζεται σαν ένας μικρός πρασινωπός δίσκος.

Ποσειδώνας - Βρίσκεται στον Υδροχόο. Ένα τηλεσκόπιο είναι απαραίτητο για να δείτε ότι είναι ένας μικρός, μπλε πλανήτης.

Τρίτο Τέταρτο Σελήνης - 3 Νοεμβρίου
Νέα Σελήνη - 11 Νοεμβρίου
Πρώτο Τέταρτο Σελήνης - 19 Νοεμβρίου
Πανσέληνος - 25 Νοεμβρίου

Στις αρχές Νοεμβρίου, μια ημισέληνος ενώνει τον Δία, την Αφροδίτη και τον Άρη στον ανατολικό ουρανό πριν την αυγή.

O Δίας ανεβαίνει μετά τις 03.00 (αμέσως μετά αργότερα μέσα στο μήνα), και ακολουθεί περίπου μισή ώρα αργότερα η πιο λαμπρή Αφροδίτη και ο μικροσκοπικότερος Άρης.

Οι δύο τελευταίοι λάμπουν στο 1 μοίρα, αλλά η Αφροδίτη είναι πολύ περισσότερο φωτεινή. Παρακολουθήστε ένα λεπτό μισοφέγγαρο της Σελήνης να εισέρχεται στο πεδίο, σε στενή αντιστοίχιση με τον Δία πριν την αυγή της 6ης Νοεμβρίου και με Αφροδίτη και τον Άρη στις 7 Νοεμβρίου.

Μετά το λυκόφως, κοιτάξτε ψηλά στα νοτιοανατολικά ένα τεράστιο διαμάντι στον ουρανό: την Μεγάλη Πλατεία του Πήγασου, του Ιπτάμενου Αλόγου. Το άλογο φαίνεται ανάποδα, τα μπροστινά πόδια του εκτείνονται από την κορυφή προς τα πάνω αστέρι δεξιά, ενώ ο λαιμός και το κεφάλι του έξω και πάνω από την δεξιά γωνία του διαμαντιού.

Κοιτάξτε για "διάττοντες αστέρες", μια βροχή μετεωριτών γνωστή ως Ταυρίδες, στον αστερισμό του Ταύρου. Συνήθως είναι λίγοι και μακριά μεταξύ τους, το πολύ μερικοί ανά ώρα από το σούρουπο έως την αυγή, αλλά δημιουργούν θεαματικές πύρινες σφαίρες. Στην πραγματικότητα, φέτος υπάρχει μια πιθανότητα θα δείτε ένα καλό αριθμό από πύρινες σφαίρες σε όλη την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.


       Πώς να δείτε τους κρατήρες της Σελήνης με γυμνό μάτι

Πάντα αναρωτιόμαστε τι έβλεπαν οι αρχαίοι στο φεγγάρι. Όχι με την μεταφορική έννοια, αλλά άραγε κατέγραψε κάποιος τις σκοτεινές και φωτεινές κηλίδες που ήταν ορατές με γυμνό μάτι, χρησιμοποιώντας μελάνι και πάπυρο ή πάνω στην πέτρα;

Συμβολικές αναπαραστάσεις της Σελήνης αφθονούν, και υπάρχει ακόμη μια Νεολιθική χάραξη με σεληνιακά χαρακτηριστικά ηλικίας 4.800 ετών σε μια πέτρα που βρέθηκε σε αρχαίο τύμβο κοντά στο  Knowth της Ιρλανδίας. Ο DrPhilip Stooke είδε τα περιγράμματα των σεληνιακών maria σε ομόκεντρα τόξα καρφωμένα σε κράσπεδα πεζοδρομίων στην περιοχή.

Ο Leonardo da Vinci αναφέρεται συχνά ως το πρώτο πρόσωπο που απεικόνισε ρεαλιστικά σεληνιακά χαρακτηριστικά ορατά με γυμνό μάτι, αλλά η αρχαιότερη γνωστή μη-συμβολική εικόνα ανήκει στον Φλαμανδό καλλιτέχνη Γιαν Βαν Άικ, ο οποίος ζωγράφισε το τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στο δίπτυχο της Σταύρωσης και της Δευτέρας Παρουσίας. Δεν είναι μόνο μια καλή σεληνιακή ομοίωση, η κλίση της Σελήνης προς το νοτιοδυτικό ορίζοντα συμπίπτει με την ώρα (15:00) κατά την οποία λέγεται ότι ο Χριστός πέθανε στο σταυρό.

Ο William Gilbert, γνωστός για το βιβλίο του σχετικά με τους μαγνήτες και το μαγνητισμό γραμμένο το 1600, προσπάθησε επίσης να σκιαγραφήσει τη Σελήνη και προχώρησε στο επόμενο βήμα ονομάζοντας τα χαρακτηριστικά που κατέγραψε. 
Ενώ ο χάρτης του Gilbert έχει μια σχετική ακρίβεια, δεν αναφέρει σημαντικά σημεία όπως ο Κοπέρνικος, ο Κέπλερ και ο Αρίσταρχος, τρεις από τους κρατήρες που θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο.

Μπορείτε να εντοπίσετε έως έξι κρατήρες με γυμνό μάτι. Οι περισσότεροι ορατοί κρατήρες με γυμνό μάτι έχουν ένα κοινό στοιχείο - περιβάλλονται από ακτίνες, ακτινοβόλες ραβδώσεις από φωτεινά ejecta (υλικά που αναγκάζονται ή πετάγονται έξω, ειδικά ως αποτέλεσμα ηφαιστειακής έκρηξης, επιπτώσεις από μετεωρίτες ή αστρικές εκρήξεις) κατά τη διάρκεια του σχηματισμού τους. Ακτίνες όχι μόνο "μεγεθυμένες" στην εμφάνιση ενός κρατήρα, αλλά υλικό εκσκαφής φρέσκο και χωρίς τις επιπτώσεις του χώρου από καιρικές συνθήκες και με καλή αντίθεση ενάντια στις σκοτεινές, σκληρυμένες λάβες των σεληνιακών θαλασσών. Για να κυριολεκτήσουμε, δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα περιγράμματα των μικρότερων κρατήρων, αλλά συμβάλλουν στη συνολική προβολή των ακτινωτών συστημάτων.

Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες ακτινωτοί κρατήρες, μόνο λίγοι είναι αρκετά μεγάλοι και βρίσκονται στις  σκοτεινές περιοχές maria με καλή οπτική αντίθεση. Η καλύτερη ώρα για να δείτε τα τέσσερις πιο σημαντικούς - Αρίσταρχο, Κοπέρνικο, Κέπλερ, και Τυχώ - είναι δύο ημέρες πριν από την πανσέληνο και δύο μέρες μετά (αν και οι τρεις πρώτοι παραμένουν σε καλή θέα μέχρι την τελευταία φάση του τελευταίου τετάρτου).

Ο Κοπέρνικος, ένας κρατήρας 58 μιλίων, κάθεται στο τιμόνι ενός συστήματος ακτίνων που εκτείνεται πάνω από 435 μίλια (700 χιλιόμετρα), ή έξι λεπτά της μοίρας. Μοιάζει με μια ασαφή λευκή κηλίδα στο ανατολικό μισό του Ωκεανού Procellarum προς τα αριστερά (δυτικά) από το κέντρο της Σελήνης. Αν σκεφτεί κανείς ότι η μέση οπτική οξύτητα του ανθρώπινου ματιού είναι ένα πρώτο λεπτό, ο Κοπέρνικος θα αποδειχθεί εύκολος στην παρατήρηση αν ξέρετε πού να κοιτάξετε.

Περιστασιακά μπορούμε να δούμε το "λευκό πυρήνα" του συστήματος του Κοπέρνικου, που αποτελείται από το πραγματικό κρατήρα και τις άμεσα φωτεινές ακτίνες του. Στο 0,8 ' της μοίρας, ο κρατήρας και μόνο αιωρείται στο όριο με γυμνό μάτι. Ο κρατήρας Κέπλερ είναι ακόμη μικρότερος  μόλις 20 μίλια (32 χιλιόμετρα) σε διάμετρο, αλλά ένα φωτοστέφανο ακτίνων διευρύνει την παρουσία του σε περίπου 185 μίλια (300 χιλιόμετρα), ίσο με 2.6 της μοίρας. Ενώ ο Κέπλερ παραμένει καλά κρυμμένος, οι ακτίνες του είναι αρκετά προφανείς έναντι του βάθους του Ωκεανού Procellarum.

Ο Αρίσταρχος δεν είναι μόνο ένας από τα φωτεινότερους κρατήρες στο φεγγάρι, αλλά φέρει ένα λαμπρό περιλαίμιο περίπου 155 μιλίων κατά μήκος (250 χιλιόμετρα). Και ενώ βρίσκεται σχετικά κοντά στο άκρο της Σελήνης, ιδιαίτερα σε δυσμενείς librations (n φαινομενική ή πραγματική ταλάντωση του φεγγαριού, με την οποία τα μέρη κοντά στην άκρη του δίσκου, που συχνά δεν είναι ορατά από τη Γη μερικές φορές έρχονται σε θέα), μπορείτε πάντα να το δείτε. Μαζί με τον Κοπέρνικο και τον Κέπλερ, σχηματίζει ένα τρίγωνο εξαπλωμένο σε όλο τον τεράστια σεληνιακό ωκεανό.

Ο κρατήρας Tycho είναι σαν ένα άλογο με διαφορετικό χρώμα. Αν και αυτός ο κρατήρας των 53 μιλίων (85 χιλιόμετρα) έχει το ωραιότερο στέμμα από σεληνιακές ακτίνες, το μεγαλύτερο μέρος του υλικού, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του κρατήρα, έχει καθοριστεί από την σεληνιακή λάμψη των σεληνιακών υψιπέδων. Παρά την έλλειψη αντίθεσης, το μέγεθος και η νεαρή ηλικία του Tycho,  συνδυάζονται για να τον κάνουν ορατό με γυμνό μάτι σαν μια μικρή, φωτεινή συγκέντρωση του φωτός ακριβώς νότια του Mare Nubium (Θάλασσα Νουβίας). Δεδομένου ότι η διάμετρος του Tycho είναι μόνο 0,7’ της μοίρας, πρέπει να υποθέσουμε ότι βλέπουμε τόσο τον κρατήρα όσο και το εσωτερικό του φωτεινό κύπελλο.

Ο κρατήρας Stevinus Α (5 μιλίων / 8 χλμ διάμετρος) και Furnerius Α (7,5 μίλια / 12 χιλιόμετρα) σχηματίζουν ένα στενό ζευγάρι μικρών κρατήρων στολισμένο με λαμπερές ακτίνες. Αναζητήστε τους στην απέναντι πλευρά του φεγγαριού από το τρίο του Κοπέρνικου. Το συνδυασμένο φως τους αναμιγνύεται σε μια ενιαία, άμορφη κηλίδα νότια της Mare Fecunditatis (Θάλασσα Γονιμότητας) και φαίνεται καλύτερα στο λυκόφως και όχι σε ένα σκοτεινό ουρανό. Μάλιστα, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι άλλα συστήματα κρατήρων ξεχωρίζουν καλύτερα στο ημίφως, όταν το γαλάζιο του ουρανού κάνει λιγότερο έντονη τη σεληνιακή αντηλιά.

Προσπαθήστε να εντοπίσετε άλλους πιθανούς υποψήφιους κρατήρες με γυμνό μάτι, συμπεριλαμβανομένου του Πλάτωνα (σκούρο έναντι φωτεινών υψιπέδων) και το δάγκωμα του Langrenus στην ανατολική όχθη της Mare Fecunditatis. Λέγεται ότι η σκοτεινή πισίνα του Grimaldi βρίσκεται ακριβώς μέσα στο δυτικό άκρο, καθώς και ο μεγάλος κρατήρα Clavius νότια του Tycho, όταν η φάση και η φαινόμενη ταλάντωση είναι ευνοϊκές.

Τι θαύμα είναι το ανθρώπινο μάτι! Πάντα έτοιμο για την πρόκληση! 
Εμπιστευθείτε το και θα δείτε πολλά. Καλές παρατηρήσεις!


ΠΗΓΗ:Sky & Telescope  SCS Astro, Nasa  -  Wikipedia


                         




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου