14/5/15

Τι συνέπειες θα έχει για την Ελλάδα να μπει στην Τράπεζα BRICS



Μύλος έχει γίνει παγκοσμίως με την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας να «σκεφτεί» την πρόταση της Ρωσίας να γίνει μέλος της τράπεζας των χωρών BRICS (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας, Νότιας Αφρικής).

Η συμμαχία των BRICS έχει στόχο να βρεθεί ένα αντίβαρο στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα από τις χώρες που συμμετέχουν. Και από την άποψη αυτή, οποιαδήποτε σκέψη της Ελλάδας θα έθετε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-δανειστές της Δύσης, αφού το ΔΝΤ είναι ένας από τους θεσμούς που δανείζουν την Ελλάδα.

Εξάλλου, η ιδέα αυτή θέτει εκ νέου το ερώτημα για την Ελλάδα: Με τους BRICS ή με τη Δύση;

Η Ρωσία πρότεινε να συνεργαστούμε με τους BRICS

Σύμφωνα με τις γνωστές πληροφορίες, στην Ελλάδα προτάθηκε να γίνει το 6ο μέλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRRICS, κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υφυπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στόρτσακ παραχώρησε και σχετική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω της οποίας απηύθυνε πρόσκληση στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η Ελλάδα γνωστοποίησε το τηλεφώνημα την προηγούμενη Κυριακή, μια ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup που έγινε στις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, εξέφρασε «την ευχάριστη έκπληξή του», το «ενδιαφέρον» του και τη δέσμευσή του «να εξετάσει με κάθε λεπτομέρεια αυτή την πρόταση».

Οι χώρες BRICS ανακοίνωσαν τον Ιούλιο του 2014 τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας, η οποία θα έχει έδρα στη Σανγκάη και θα προορίζεται στο να χρηματοδοτεί μεγάλα έργα υποδομών των αναπτυσσόμενων χωρών που συμμετέχουν. Είναι επίσης μια προσπάθεια να ανατρέψουν την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, ειδικά το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Τσίπρας στις 18 Ιουνίου στην Πετρούπολη για BRICS

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει με ανώτατα στελέχη των BRICS για το θέμα κατά τη διάρκεια ενός Οικονομικού Φόρουμ που θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη από τις 18 ως τις 20 Ιουνίου.

Βάζουν τον Ρουμελιώτη να διερευνήσει τα ρούβλια των... BRICS

Η σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς τη χώρα μας διατυπώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με το ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όρισε ως υπεύθυνο για την διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτών τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Και ο Λαφαζάνης υπέρ BRICS

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ταυτίζεται με τις απόψεις Λαφαζάνη, ο οποίος μέσω Iskra έχει ζητήσει επανειλημμένα να ενταχθεί η Ελλάδα στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.  

Σε μια περίοδο που το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας παραμένει οξύ και αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, η συμμετοχή της χώρας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του Ρώσου επισήμου, θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μια σειρά αναπτυξιακά έργα.

Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Στόρτσακ τόνισε ότι αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τομείς με τη χρήση του ρωσικού ρουβλιού ως νομίσματος για τις πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.

Ρουμελιώτης: Δεν θα υπάρξει μνημόνιο με τις BRICS

Τις δυνατότητες συμμετοχής της χώρας με τους καλύτερους δυνατούς όρους, στην αναπτυξιακή τράπεζα BRICS ερευνά, πλέον, ο Παν. Ρουμελιώτης που ορίστηκε ως υπεύθυνος για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας με την αναπτυξιακή τράπεζα BRICS από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Εξήγησε σήμερα στο Star ότι η τράπεζα αυτή (με αρχικό κεφάλαιο 100 δισ δολαρίων και αποθεματικό άλλα 100 δισ, ενώ θα εκταμιεύει ετησίως 33 δις ετησίως για την χρηματοδότηση έργων υποδομής) θα μπορεί να υποστηρίζει χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη στήριξη των αναπτυξιακών τους έργων.  Ενδεικτικό είναι ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, επιδιώκουν τη συμμετοχή τους σε αυτή την νέα αναπτυξιακή τράπεζα, είπε.

BRICS ή Δύση;

Διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή είναι ένα πολύ πρώιμο στάδιο για εκτιμήσεις και «πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα αυτή τη στιγμή είναι μια φάση διερεύνησης» ενώ υπογράμμισε ότι δεν λειτουργεί διαζευτικά κανένα δίλημμα Brics ή Δύση, αλλά αποτελεί μια συμπληρωματική προσπάθεια για την ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα μας.

«Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΕ οδήγησαν σε συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και σε αύξηση της ανεργίας» το να ζητούμε και άλλους τρόπους να στηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας δεν βλάπτει τα συμφέροντα της Ελλάδας, τόνισε δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος στην ανάλυση ότι δήθεν δεν επιτρέπεται στη χώρα μας να συμμετέχει σε μια τέτοια τράπεζα ρωτώντας: «Τι σημαίνει η Αμερική να συνεργάζεται με την Κίνα και η Ελλάδα να μην μπορεί;», με δεδομένο ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ελλειμμάτων των ΗΠΑ. Η Ελλάδα πρέπει να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες και να αναπτύξει διεθνείς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Σημείωσε τέλος ότι «δεν υπάρχει μνημόνιο» αν ευοδωθεί αυτή η συνεργασία γιατί αυτή η τράπεζα στοχεύει σε έργα υποδομής με στόχο την στήριξη της ανάπτυξης.

Στρατούλης: Να πάμε στους BRICS, να πάρουμε χρήματα χωρίς μνημόνια

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ως μια εναλλακτική λύση. Μιλώντας στον Real FM, είπε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να απευθυνθεί και εκεί: «Αν χρειαστεί να ζητήσουμε χρηματοδότηση και μας τη δώσουν με ευνοϊκούς όρους και χωρίς μνημόνια και χωρίς όρους υποταγής της πατρίδας μας και μας δανείσουν όπως δανείζεται μια κανονική χώρα, γιατί πρέπει να το αποκλείσουμε; Είναι μια δυνατότητα που είναι και αυτή στο τραπέζι. Η χώρα μας έχει εναλλακτικές δυνατότητες πάρα πολλές και ρευστότητας και χρηματοδότησης και αποδείχθηκε αυτήν την εβδομάδα, εκεί που έλεγαν ότι δεν υπάρχει τίποτα».

Ερωτηθείς αν, εφόσον έρθει μια μέτρια συμφωνία, θα περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στρατούλης απάντησε: «Η πεποίθησή μου είναι ότι, επειδή ξέρω πολύ καλά τον ΣΥΡΙΖΑ και είμαι από τα ιστορικά του στελέχη, δεν πρόκειται να έρθει κάποια συμφωνία η οποία θα αναιρεί βασικές πλευρές του προγράμματός μας».

Και συνέχισε: «Θεωρώ ότι η ίδια η κυβέρνηση, από την ίδια της τη φυσιογνωμία, δεν θα φέρει για έγκριση και στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα μια συμφωνία η οποία θα αναιρεί βασικές πλευρές των προγραμματικών μας δηλώσεων. Ελιγμοί πάντα γίνονται, επιμέρους υποχωρήσεις πάντα γίνονται, είναι θεμιτό, αλλά το να ακυρώσεις τον βασικό κορμό των προγραμματικών σου δηλώσεων δεν γίνεται και τέτοια συμφωνία δεν θα έρθει».

Bloomberg: Η ιδέα είναι πρωταπριλιάτικο αστείο

Με την Ελλάδα να ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να βρει χρήματα να πληρώσει το ΔΝΤ και τα χρήματά της ολοένα να λιγοστεύουν, η πρόσκληση που έλαβε από τη Ρωσία να ενταχθεί στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS προκαλεί σοκ.

Κατά το Bloomberg, αυτό είναι μια εξέλιξη για... γέλια. Οπως λέει ο Τζιμ Ο'Νιλ, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και «νονός» της ένωσης της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, υπό την κωδική ονομασία BRICS, αυτή η πρόσκληση δεν μπορεί παρά να είναι ένα καθυστερημένο πρωταπριλιάτικο αστείο.

Κατά το Bloomberg, η πρόσκληση εδράζεται σε γεωπολιτικά κίνητρα

Για την Ιστορία, η σκέψη για τη δημιουργία της τράπεζας ανάπτυξης παρουσιάστηκε πέρυσι και η βασική της επιδίωξη ήταν να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής, κάθε ιδρυτικό μέλος πρέπει να προσφέρει 10 δισεκατομμύρια δολάρια, έτσι ώστε να μαζευτεί ένα αρχικό κεφάλαιο 100 δισ. δολαρίων.

Δεν πληροί τις προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τον Ο'Νιλ, η Ελλάδα δεν μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στη συγκεκριμένη τράπεζα, από τη στιγμή που η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 1/4 και βρίσκεται στον προθάλαμο της εξόδου από το ευρώ. Ο Ο'Νιλ έχει ασχοληθεί επισταμένως με τις BRICS και το 2011 είχε κάνει μια πρόβλεψη στο βιβλίο του «Ο χάρτης της ανάπτυξης» ότι οι συγκεκριμένες χώρες που συγκροτούν τις BRICS θα ξεπεράσουν τις ΗΠΑ σε μέγεθος κατά το τρέχον έτος, αν και από τότε έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του και σημειώνει πως αυτό θα συμβεί το 2017, ενώ μέχρι το 2035 η συγκεκριμένη ομάδα θα είναι τόσο μεγάλη όσο και η G7.

Γεωπολιτική πρόσκληση

Κατά το Bloomberg, η πρόσκληση εδράζεται σε γεωπολιτικά κίνητρα. Τα οποία έχουν ενταθεί μετά την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να συσφίξει τις σχέσεις της χώρας του με τους ανατολιτικούς δεσμούς. Η, δε, τοποθέτηση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πρώην εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, να διερευνήσει το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στην τράπεζα των BRICS, κάτι δείχνει.

«Ο Τσίπρας συναντήθηκε πριν από λίγο καιρό στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και έλαβε τη διαβεβαίωση για τον Turkish Stream ότι θα περνάει από το ελληνικό έδαφος και θα λαμβάνει τα ανάλογα τέλη διέλευσης. Σε αντάλλαγμα, ο Πούτιν παίρνει με το μέρος του ένα σύμμαχο που ανήκει στο ΝΑΤΟ, με σκοπό να αποδυναμώσει τους δυτικούς συμμάχους έναντι του θέματος της Ουκρανίας», αναφέρει το Bloomberg που σημειώνει πως ούτε η ρωσική πλευρά, αλλά ούτε και η ελληνική θέλησαν να τοποθετηθούν επισήμως για το θέμα.

Για τον Ο'Νιλ, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία: «Μήπως έχουμε Πρωταπριλιά; Μπορώ να καταλάβω γιατί η Ρωσία έχει αυτό το παράξενο κίνητρο, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ γιατί οι άλλοι θα συμφωνήσουν».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου