18/2/15

Φεβρουάριος 2015




Οι καθαρές νύχτες του Φεβρουαρίου προσφέρουν εντυπωσιακές ευκαιρίες παρατήρησης. Σιγουρευτείτε ότι είστε ζεστά ντυμένοι, για να διασκεδάσετε κοιτώντας τα αστέρια!

Η μεγάλη νύχτα του Δία -  Ετοιμαστείτε για την υπέροχη θέα του γίγαντα Δία καθώς ο γιγάντιος αέριος πλανήτης θα βρεθεί σε αντίθεση  – το σημείο της τροχιάς του που βρίσκεται απέναντι από τον Ήλιο στον ουρανό που φαίνεται από την Γη. Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος θα είναι ένα υπέροχο θέαμα για τους παρατηρητές τον Φεβρουάριο. Ψάξτε για τον γιγαντιαίο Δία κατά μήκος της εκλειπτικής τροχιάς κοντά στον αστερισμό των Διδύμων. Όλα τα τηλεσκόπια Meade - Bresser σας επιτρέπουν να παρατηρήσετε τον Δία και τα τέσσερα φωτεινότερα φεγγάρια του, αλλά ένα τηλεσκόπιο 6’’ ή και μεγαλύτερο θα σας δώσουν λεπτομερέστερες εικόνες. 

Νέα Σελήνη – Ο σκοτεινός ουρανός πριν την νέα Σελήνη το βράδυ της 18ης Φεβρουαρίου δίνει μια μεγαλειώδη, αν και ψυχρή ευκαιρία να πάρουμε καθαρές εικόνες του χειμωνιάτικου Γαλαξία και πολλών αντικειμένων στο βαθύ διάστημα με μεγαλύτερα τηλεσκόπια.

Οι σύνοδοι των πλησιέστερων γειτόνων της Γης -  Ο Φεβρουάριος μας δίνει δύο στενές επαφές στον ουρανό νωρίς το βράδυ. Περίπου μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου, κοιτάξτε χαμηλά στον δυτικό ουρανό για να δείτε ένα συνδυασμό της Αφροδίτης, του Άρη και της ημισελήνου. Αυτός ο τριπλός συνδυασμός είναι μια μεγάλη ευκαιρία για φωτογράφηση. Δύο μέρες αργότερα στις 22 Φεβρουαρίου, πιάστε νωρίς το βράδυ ένα συνδυασμό της Αφροδίτης και του Άρη, όταν οι πλησιέστεροι γειτονικοί μας πλανήτες θα εμφανιστούν μόλις μισή μοίρα απόσταση μεταξύ τους στον νυχτερινό ουρανό. Και οι δύο αυτοί συνδυασμοί θα είναι ένα υπέροχο θέαμα με κυάλια αστρονομίας ή τηλεσκόπιο ευρέως πεδίου.

Μεγάλα αστρικά σμήνη για παρατήρηση με κυάλια – Βγείτε με ένα ζευγάρι κυάλια 50 χιλιοστών ή μεγαλύτερα για μια υπέροχη θέα του αστρικού σμήνους των Πλειάδων (Μ45), το οποίο θα βρίσκεται ψηλά στον βορειοδυτικό ουρανό κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Ενώ μπορείτε να δείτε τις Πλειάδες με γυμνό μάτι (από μια αγροτική τοποθεσία με σκοτεινό ουρανό), το ανοιχτό σμήνος αστέρων είναι πολύ πιο εντυπωσιακό θέαμα με κυάλια ή τηλεσκόπια με χαμηλής ισχύος προσοφθάλμιο ευρέως πεδίου.

Το αγαπημένο μας νεφέλωμα – Γύρω στις 9μ.μ. τον Φεβρουάριο, περίπου στον νότο και στα μισά του δρόμου πάνω από τον ορίζοντα, ο αστερισμός του Ωρίωνα θα είναι σε εξαιρετική θέση για παρατήρηση. Χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κυάλια 50 χιλιοστών ή ένα τηλεσκόπιο και κοιτάξτε στην περιοχή κάτω από τα τρία αναγνωρίσιμα αστέρια της ζώνης του Ωρίωνα για μια υπέροχη θέα του Μ42, του νεφελώματος του Ωρίωνα.

Αστρικά σμήνη του χειμώνα – Κοιτάξτε ανατολικότερα από το φωτεινότερο αστέρι του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός τον Σείριο με ένα τηλεσκόπιο, για να δείτε δύο πολύ όμορφα αστρικά σμήνη Μ46 και Μ47 στον αστερισμό Puppis (πρύμνη). Για περισσότερες παρατηρήσεις αστρικών σμηνών τον Φεβρουάριο, κοιτάξτε στον αστερισμό Auriga καθώς και τα λαμπερά σμήνη Μ36, Μ37, Μ38 και Μ35 ή στον αστερισμό των Διδύμων.

Φωτεινοί γαλαξίες – Στο τέλος Φεβρουαρίου, οι φωτεινοί γαλαξίες Μ81 και Μ82, θα είναι τόσο ψηλά στον ουρανό ώστε θα είναι ορατοί και από τους παρατηρητές της Βόρειας Αμερικής. Σε ένα σκοτεινό ουρανό, αυτοί οι γαλαξίες είναι ορατοί με ένα 50 χιλιοστών ή μεγαλύτερο ζευγάρι κυάλια, αλλά προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα ζευγάρι μεγάλα κυάλια ή ένα τηλεσκόπιο για να κυνηγήσετε αυτούς τους γαλαξίες κάτω ακριβώς από την αιχμή του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου. Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι οι Μ81 και Μ82 είναι η καλύτερη αντιστοίχιση ορατών γαλαξιών στον ουρανό!

Αντικείμενο πρόκληση – Στον αστερισμό Μονόκερως βρίσκεται το 9ο σε μέγεθος μεταβλητό νεφέλωμα Hubble (ναι, το ίδιο με το τηλεσκόπιο Hubble). Σε αντίθετα με τα μικρά, αυτό το μακρινό νεφέλωμα είναι αρκετά φωτεινό ώστε να παρατηρηθεί  σαν μια ‘’καρφίτσα’’ φωτός με κυάλια 70 χιλιοστών. Όπως υποδηλώνει το όνομα, ποικίλει σε μέγεθος και φωτεινότητα καθώς η λάμψη του ‘’τροφοδοτείται’’ από ένα μεταβλητό αστέρι θαμμένο μέσα στο νεφέλωμα.

Όλα τα αντικείμενα που περιγράφονται παραπάνω μπορείτε εύκολα να τα δείτε με τον προτεινόμενο εξοπλισμό σε ένα σκοτεινό ουρανό, μακριά από τα φώτα της πόλης και όταν το φως της Σελήνης δεν επισκιάζει τα αστέρια.



Πληροφορίες για παρατήρηση των άστρων

Τα λαμπρά αστέρια του χειμώνα βασιλεύουν τις νύχτες του Φεβρουαρίου, προσφέροντας όμορφες εικόνες του ουρανού. Ο Ωρίωνας βρίσκεται στα νότια το σούρουπο, με τον Σείριο, το λαμπρότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού, κάτω αριστερά του. Μέχρι τα τέλη του μήνα, τα αστέρια της άνοιξης έρχονται σε καλύτερη θέα. Ο Λέων διαφαίνεται το βράδυ με την Παρθένο πίσω του. Ο πλανήτης Αφροδίτη σκαρφαλώνει ψηλότερα στον ουρανό το βράδυ, με τον αμυδρότερο Δία να κυβερνά τον ουρανό για το υπόλοιπο της νύχτας.

         
Συμβουλές για αστροπαρατήρηση αυτή την εβδομάδα

16 Φεβρουαρίου: Σπειροειδείς Γαλαξίες
Ένας ανεμόμυλος και μια ρουφήχτρα περιστρέφονται μακριά κοντά στην λαβή της Μεγάλης Άρκτου (Κουτάλας). Πρόκειται για δύο από τους στενότερους και πιο όμορφους σπειροειδείς γαλαξίες στον ουρανό. Και οι δύο είναι ορατοί με αστρονομικά κυάλια και με μικρά τηλεσκόπια: ο M101, ο ανεμόμυλος και ο Μ51, η ρουφήχτρα.

17 Φεβρουαρίου: Χειμωνιάτικος Γαλαξίας
Η λεπτή λάμψη του Γαλαξία φαίνεται σαν τόξο ψηλά στον ουρανό νωρίς το βράδυ. Αν είστε μακριά από τα ενοχλητικά φώτα της πόλης, αναζητήστε τον από νοτιοανατολικά κατευθείαν από πάνω προς τα κάτω και στην συνέχεια προς τα βορειοδυτικά.

18 Φεβρουαρίου: Ωρίωνας
Ο Ωρίωνας λαμπυρίζει στον νότο τα βράδια του Φεβρουαρίου. Περιλαμβάνει μερικά από τα φωτεινότερα αστέρια στον νυχτερινό ουρανό, και μερικά από τα πιο μαγευτικά αστέρια σε ολόκληρο τον Γαλαξία. Αυτά τα μαγευτικά άστρα είναι πολύ πιο συμπαγή από τον Ήλιο και δεκάδες χιλιάδες φορές πιο φωτεινά.

19 Φεβρουαρίου: Τριπλό παιχνίδι
Η σελήνη είναι αρκετά χαμηλά στον ουρανό καθώς το βράδυ αρχίζει να πέφτει. Η Αφροδίτη (Αποσπερίτης), το λαμπρό ‘’φωτεινό αστέρι’’, στέκεται πάνω αριστερά της, με τον πολύ πιο αμυδρό Άρη ακριβώς πάνω από την Αφροδίτη. Και τα τρία θα είναι πολύ πιο κοντά αύριο το βράδυ.

20 Φεβρουαρίου: Τριπλό παιχνίδι ΙΙ
Η Σελήνη και οι πλανήτες Αφροδίτη και Άρης οργανώνουν μια θεαματική συνάντηση νωρίς το απόγευμα. Η Αφροδίτη είναι το λαμπρό ‘’φωτεινό αστέρι’’ στα αριστερά της Σελήνης, με τον πολύ πιο αμυδρό Άρη μόλις ένα κλάσμα της μοίρας από την Αφροδίτη.

21 Φεβρουαρίου: Σελήνη και Ουρανός
Ο πλανήτης Ουρανός βρίσκεται αρκετά κοντά στο κάτω δεξί μέρος του φεγγαριού αυτό το βράδυ.
Ο πλανήτης είναι πολύ εξασθενημένος για να τον δείτε με γυμνό μάτι, αλλά θα είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστεί με κυάλια. Μοιάζει με ένα μικροσκοπικό αστέρι, με μια υπόνοια μπλε-πράσινου.

22 Φεβρουαρίου: Canopus
Ο Σείριος, το πιο λαμπρό αστέρι στον νυχτερινό ουρανό, διαφαίνεται στον Νότο όλο το βράδυ. Λίγες μοίρες νοτιότερα κοντά στον ορίζοντα βρίσκεται ο Κάνωβος ή Κάνωπος, πηδαλιούχος της Αργούς (Canopus), λαμπρό αστέρι στον αστερισμό της Τρόπιδος, ο 2ος σε φωτεινότητα ολόκληρης της ουράνια σφαίρας μετά τον Σείριο (τρίτος σε φωτεινότητα είναι το Α του Κενταύρου). Είναι πολύ νότιος αστέρας με αποτέλεσμα να είναι ορατός μόνο στην νότια Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη, Ρόδο.

  
Πηγή  : Orion - Nasa
Star Date - Wikipedia


           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου