28/1/15

Ανατροπές παντού -Αλλάζουν όλα σε ΔΕΗ, Παιδεία, Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις και ιθαγένεια



Τα δικά της μηνύματα, τόσο προς τους πολίτες που τους εμπιστεύθηκαν, όσο και στο εξωτερικό έστειλαν αμέσως μετά την ορκωμοσία τους, αλλά και λίγο πριν, οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα και μόλις λίγα 24-ωρα προτού καταφθάσουν στην Αθήνα για τις πρώτες συναντήσεις γνωριμίας ο πρόεδρος του Eurogroup και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Εντωμεταξύ, για τις 10:30 έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές στους υπουργούς του και το πρώτο στίγμα της διακυβέρνησής του.

Οι γραμμές Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο

Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να επικεντρωθεί στα εξής:

Πρώτη προτεραιότητα είναι η αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, πράγμα που σημαίνει ότι θα ζητήσει οι…μηχανές να δουλέψουν από δω και στο εξής στο «φουλ», με απώτερο σκοπό να υλοποιούνται σταδιακά οι προτάσεις του προγράμματος της ΔΕΘ

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισήγησής του αναμένεται να δώσει το «στίγμα» που αφορά στο σκέλος της διαπραγμάτευσης (ενώ θα ακολουθήσει και τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη)

Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται η διαφάνεια της διακυβέρνησης της χώρας, με τις ίδιες πηγές να προϊδεάζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τους υπουργούς του να είναι «ανοιχτοί» με τους πολίτες και να αφουγκράζονται τα προβλήματά τους.

Πάντως, ήδη από τα πρώτα 24ωρα της νέας κυβέρνησης, οι υπουργοί τράβηξαν διαχωριστικές γραμμές από την προηγούμενη κυβέρνηση και περιέγραψαν τη δική τους ατζέντα σε πολλούς τομείς: Απολύσεις στο Δημόσιο, Ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ, της ΔΕΗ και των Υποδομών, στην Παιδεία, στις σχέσεις με τη Ρωσία, την 13η σύνταξη, τον κατώτατο μισθό, την υγεία και τα εξοπλιστικά .

Τέλος η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Πρώτος, το χορό των δηλώσεων που δείχνουν τη σαφή διαφοροποίηση της ατζέντας της σημερινής κυβέρνησης από αυτή της προηγούμενης, έσυρε ο Θοδωρής Δρίτσας, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος λίγα λεπτά πριν την ορκωμοσία σημείωσε ότι «Ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού παραμένει, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ» εξηγώντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ, ή η καινούρια επιτροπή αποκρατικοποιήσεων με τη νέα της μορφή, θα αναστείλει τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι ελάχιστα λεπτά πριν ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, ξαφνικά, την είσοδό του στο προαύλιο του Μεγάρου Μαξίμου έκανε το αυτοκίνητο που μετέφερε τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα ο οποίος είχε σύντομο ραντεβού με τον πρωθυπουργό.

Aνακαλούνται οι διαθεσιμότητες και οι αντισυνταγματικές απολύσεις

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, δεσμεύθηκε ότι θα ανακληθούν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ ή όσες έγιναν σε εφαρμογή της διαθεσιμότητας. Ερωτώμενος για το πότε θα γίνει αυτό, ο κ.Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θα γίνει εφαρμογή αυτών άμεσα, καθώς δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπουργική απόφαση η οποία θα υπογραφεί αμέσως.

«Ανακαλούνται όλες οι απολύσεις που έγιναν βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων», είπε χαρακτηριστικά στο Mega ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ προσέθεσε πως «δεν αναγνωρίζονται» από τη νέα κυβέρνηση οι ποσοτικοί στόχοι που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και της Τρόικα. Υποστήριξε πως το κόστος των επαναπρολήψεων είναι κοστολογημένο και περιλαμβάνεται στα μέτρα του προγράμματος Τσίπρα από την ΔΕΘ.
Ως προς την αξιολόγηση, ο νέος αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε να προωθήσει ένα σύστημα «τίμιο, όχι τιμωρητικό και εκδικητικό». Εθεσε ως χρονικό όριο δε τις επόμενες δύο εβδομάδες, προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε επίσης την άποψη οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να συμμετέχουν στα πειθαρχικά συμβούλιο -κρίνοντας συναδέλφους τους- χωρίς ωστόσο να έχουν την πλειοψηφία στη λήψη της απόφασης.

Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Εντωμεταξύ, όπως εξήγγειλε σήμερα το πρωί μέσω της πρωινή εκπομπής του ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή είναι αυτό για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ

Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, δηλαδή στα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

Τέλος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ -Δωρεάν ρεύμα σε ανέργους

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης προανήγγειλε ότι και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σταματά εδώ. «Τέλος η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα παραμείνει σε ιδιοκτησία Δημοσίου πλειοψηφικά», είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας στο ΣΚΑΪ προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσουν να μειώσουν τις τιμές τους ρεύματος και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά αλλά και ότι θα δώσουν δωρεάν ρεύμα στους ανέργους.

Στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις υποδομών

Πιο ξεκάθαρος, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης τόνισε πως η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στο να βγούμε από την κρίση. Οσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων ο νέος αναπληρωτής υπουργός υποδομών, μεταφορών και δικτύων παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε πρέπει να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών.

Επαναφέρουν την 13 σύνταξη και τις επικουρικές

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιλώντας στον ΑΝΤ1, από την πλευρά του εξήγγειλε ότι επανέρχεται η 13η σύνταξη καταρχήν για όσους λαμβάνουν το μήνα κάτω από 700 ευρώ και παράλληλα ανέφερε ότι θα επαναφέρουν και τις επικουρικές.

Τέλος στην τράπεζα θεμάτων

Σαρωτικές αλλαγές και στην Παιδεία, προανήγγειλε, αμέσως μετά την ορκωμοσία και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, ο οποίος, μιλώντας το ρ/σ Στο Κόκκινο ανέφερε ότι οι μαθητές της Α' και της Β' Λυκείου θα δώσουν προαγωγικές εξετάσεις χωρίς την Τράπεζα Θεμάτων η οποία καταργείται, ενώ καταργούνται και οι εξετάσεις που θα προσμετρούν σε ποσοστό για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση. Επίσης, προανήγγειλε, διεύρυνση των επιστημονικών πεδίων στην Γ'  Λυκείου, ενώ όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξήγγειλε τα εξής: Επιστροφή των αιωνίων φοιτητών, διευκόλυνση των μετεγγραφών, επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας και κατάργηση του ενός συγγράμματος στα πανεπιστήμια.

Τέλος, προανήγγειλε επαναπρόσληψη των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητες τους, αλλά και των σχολικών φυλάκων και τέλος αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα γραφτούν νέα βιβλία στα σχολεία.

Σχέσεις με Ρωσία

Και ενώ ακόμη η ορκωμοσία της κυβέρνησης Τσίπρα βρισκόταν σε εξέλιξη, η γενική γραμματεία του πρωθυπουργού εξέφραζε τη δυσαρέσκειά της για τη δήλωση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για  θέματα εξωτερική πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Φεντερίκα Μοντερίνι, η οποία προέβη σε δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» καταδικάζοντας τη Ρωσία για την υπόθεση της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα, καλούνται οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» να εξετάσουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με σκοπό αυτή να κινηθεί προς την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ. Oπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της γγ του πρωθυπουργού η δήλωση αυτή των αρχηγών κρατών της ΕΕ «κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κυρία Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ».

Στην Αθήνα Σουλτς-Ντάισελμπλουμ

Εντωμεταξύ, στην Αθήνα για τις πρώτες επαφές με τη νέα κυβέρνηση φθάνουν αύριο ο Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός στις 15:00 και την Παρασκευή ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον Πάνο Σκουρλέτη, πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους να σημειώνει: «Οι Ευρωπαίοι έρχονται στην Αθήνα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αθήνα».
Το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού θα γίνει το συντομότερο δυνατό στην Κύπρο, όπου και θα συναντήσει τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει απευθύνει πρόσκληση στον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί το Παρίσι – πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου- και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού τον συνεχάρη για την εκλογή του, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως «Τον περιμένω σύντομα στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου