19/1/15

Ρωσία προς ΕΕ: Από την Ελλάδα θα φορτώνετε πλέον φυσικό αέριο!




Με μια δήλωση-βόμβα ο ισχυρός άνδρας της Gazprom  Αλεξέι Μίλερ διαγράφει από τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης την Ουκρανία ως κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου και δηλώνει ότι οι αγωγοί μεταφοράς φ/α που περνούν από αυτή θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από τον ελληνοτουρκικό αγωγό φ/α!

Στη δήλωση του ο Α. Μίλερ «ενημερώνει» την Ε.Ε.  ότι πλέον θα παραλαμβάνει από την Ελλάδα το φυσικό αέριο που διέρχεται αυτή τη στιγμή από την Ουκρανία και τους καλεί να προχωρήσουν στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την παραλαβή του αερίου και μάλιστα με αυστηρό χρονοδιάγραμμα εντός των «επόμενων ετών».

«Οι όγκοι του ρωσικού φυσικού αερίου, που περνούν μέσα από την Ουκρανία, θα στραφούν προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα  και η Ευρώπη πρέπει να βιαστεί να κατασκευάσει υποδομές διακίνησης του φυσικού αυτού αερίου στην Ελλάδα, ώστε να είναι σε θέση να το παραλάβει στο νέο «σημείο παράδοσης-παραλαβής» από τα σύνορα με την Τουρκία», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και ανεξάρτητα από την κάθετη αναβάθμιση της Τουρκίας η οποία μεταμορφώνεται στο μεγαλύτερο κόσμο φ/α όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του κόσμου αφού όλοι οι αγωγοί θα περνούν από αυτή (TAP, Μπακού- Τσεϊχάν, Turkish stream κ.α.) η Ελλάδα αποκτά κρίσιμη στρατηγική σημασία σε ότι αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ε.Ε.

Ουσιαστικά επιστρέφουμε στο South Stream αλλά με αντικατάσταση της Βουλγαρίας προς όφελος της Τουρκίας. Με δεδομένο όμως ότι την Βουλγαρία η Μόσχα «ούτε θέλει να την ακούει» η Ελλάδα πλέον γίνεται μονόδρομος για τη μεταφορά του ρωσικού φ/α στην υπόλοιπη Ε.Ε. πλην των βόρειων χωρών (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία) οι οποίες εξυπηρετούνται από τον North Stream.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μίλερ επανέλαβε γι' άλλη μια φορά ότι ο αγωγός South Stream είναι παρελθόν, τονίζοντας ότι «O νέος αγωγός φυσικού αερίου που θα περνά από την Τουρκία και θα καταλήγει στην ΕΕ μέσω Ελλάδας είναι η μοναδική διαδρομή, μέσω της οποίας είναι δυνατή η μεταφορά των 63 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου, που διακινούνται σήμερα μέσω της Ουκρανίας. Άλλες επιλογές δεν υπάρχουν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ενημερωθεί γι' αυτό και τώρα είναι αποστολή τους να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου από τα σύνορα της Τουρκίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο Α. Μίλερ.

Κατά τον κ. Μίλερ, η ΕΕ «έχει χρόνο μερικών ετών το μέγιστο», καθώς χαρακτήρισε «πάρα πολύ αυστηρό το χρονοδιάγραμμα», εκτιμώντας ότι για να συμβαδίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες με αυτό θα πρέπει, η κατασκευή νέων αγωγών «να ξεκινήσει ήδη από σήμερα».

Διαφορετικά, υποστήριξε ο Ρώσος αξιωματούχος, «αυτοί οι όγκοι φυσικού αερίου μπορούν να βρεθούν σε άλλες αγορές», υπονοώντας προφανώς τις αγορές της Ασίας και δη της Κίνας, όπου διαρκώς αυξάνεται η ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο επικεφαλής της Gazprom δήλωσε επίσης ότι διαμορφώνει τη διαπραγματευτική του θέση με την ΕΕ έχοντας ως αφετηρία την ιδέα του «ενιαίου αγοραστή», την οποία ανακήρυξαν «οι νέοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών», σύμφωνα με το Ιντερφάξ. «Διαμορφώνουμε τη στρατηγική και τις περαιτέρω ενέργειές μας με αφετηρία τα σχέδια δημιουργίας στην ΕΕ μιας ενεργειακής ένωσης. Για μας πρόκειται για νέες προκλήσεις και δυνατότητες. Ελπίζουμε ότι η δημιουργία της ενεργειακής ένωσης ουδόλως θα οδηγήσει σε μείωση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των εξαγωγών φυσικού αερίου» παρατήρησε ο Α. Μίλερ, που θεωρείται από τους πλέον αξιόπιστους διαμορφωτές και εκφραστές της ενεργειακής πολιτικής του Κρεμλίνου

Βέβαια η αναβάθμιση αυτή της Τουρκίας στον ενεργειακό χάρτη έχει προκαλέσει την δυσφορία της Ουάσιγκτον καθώς έτσι η γειτονική χώρα αναβιβάζεται σε κύριο εταίρο του ρωσικού φ/α τη στιγμή που οι ΗΠΑ επιθυμούν αποδέσμευση της Ευρώπης από το ρωσικό φ/α.

Ταυτόχρονα η απόφαση της Μόσχας να διαγράψει το Κίεβο από την γεωπολιτική της μεταφοράς φ/α προκαλεί ρήγμα τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και την Ε.Ε. η οποία συμπεριλαμβάνει την Ουκρανία στους σχεδιασμούς της.

ΠΗΓΗ defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου