8/1/15

Εντυπωσιακά στοιχεία για την κατανομή του παγκόσμιου πλούτου


Παρόλο που η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται από την κρίση, ο παγκόσμιος πλούτος συνεχίζει να αυξάνεται. Δυστυχώς όμως αυτή η αύξηση δεν αφορά όλους, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σύμφωνα με μια νέα  έκθεση της Credit Suisse, ο παγκόσμιος πλούτος έφτασε πέρυσι σε επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας τα 231 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το 2010 ήταν 195 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή παρουσίασε αύξηση σχεδόν 20%.  Η πρόβλεψη  είναι  ότι θα αυξηθεί κατά 50%  (θα φτάσει τα 345 τρισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος του 2016 !
Το εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το  38,5% του συνολικού πλούτου !  Ενώ παράλληλα οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι αυξάνονται διαρκώς, τόσο σε αριθμό όσο και σε μέγεθος περιουσίας.
Παρακάτω παρουσιάζουμε πιο αναλυτικά τα στοιχεία της έκθεσης.

To 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 38,5% του συνολικού πλούτου ! Το 8.2% κατέχει επιπλέον 43.6% του πλούτου. Δηλαδή, περίπου το 9% κατέχει το 82% του πλούτου !

Τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αντιπροσωπεύει μόλις το 3,3% του πλούτου.

Παρόλο που η Κίνα, η Ινδία, η Λατινική Αμερική και η Αφρική αντιπροσωπεύουν το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού, εντούτοις κατέχουν μόλις το 16% του πλούτου. Η Ευρώπη κατέχει περίπου το 1/3.


Στην Αμερική ζει το 21% των ανθρώπων που έχουν περιουσία μεγαλύτερη από 100.000 δολάρια. Στην Ιαπωνία βρίσκεται το 16%, στην Γερμανία το 7%, στην Ιταλία το 8%, και στην Κίνα το 6%

Όσο αφορά τους εκατομμυριούχους του κόσμου, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση. Το ένα τρίτο των εκατομμυριούχων ζουν στις ΗΠΑ. Η Σουηδία και η Ελβετία έχουν το 2% των εκατομμυριούχων , παρόλο που το μερίδιο τους στον παγκόσμιο πληθυσμό είναι πολύ μικρότερο. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, και Αγγλία έχουν συνολικά περίπου το 1/4.

Σύμφωνα με την Credit Suisse ,  ο αριθμός των πολύ πλουσίων αυξάνεται, οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι «η τελευταία δεκαετία υπήρξε ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη δημιουργία μεγάλων περιουσιών» .

Το 2011, η Ευρώπη  ξεπέρασε την Αμερική ως προς τον αριθμό των κατοίκων που κατέχουν περιουσία μεταξύ 1 και 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή του κόσμου, όπου ο ρυθμός  αύξησης του πλούτου επιβραδύνθηκε κατά το προηγούμενο έτος.

Η Αμερική έχει το 32% των δισεκατομμυριούχων του κόσμου, και το 41% αυτών που η περιουσία τους  υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Το μερίδιο της Κίνας αυξάνεται διαρκώς. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στην Κίνα αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2016.


by Αντικλείδι , http://antikleidi.com/
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου