11/1/15

«Δεν φοβόμαστε»: Διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε Ευρώπη και κόσμο. Μαζί με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Παρίσι




«Δεν φοβόμαστε»: Διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε Ευρώπη και κόσμο
Μαζί με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Παρίσι

Στη Μαδρίτη οι διαδηλωτές τραγουδούσαν τη Μασσαλιώτιδα, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, στο Λονδίνο το πλήθος στην πλατεία Τραφάλγκαρ κρατούσε γαλλικές σημαίες, στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις «εναντίον του μίσους» και παντού οι πολίτες κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Σαρλί». 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έλαβαν μέρος την Κυριακή σε συγκεντρώσεις, πορείες και εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πορεία Ενότητας στο Παρίσι: Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία Βέλγιο, Αυστρία, Ελβετία, Σουηδία, Πορτογαλία Κάιρο, Κωνσταντινούπολη, Λωρίδα της Γάζας, Ιερουσαλήμ, Λίβανο, Πολωνία. Πορείες αλληλεγγύης προγραμματίζονται και στις ΗΠΑ.

Η ισπανική πρωτεύουσα έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα καθώς εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας και κρατώντας μία μεγάλη γαλλική σημαία και πανό με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Σαρλί».

«Είμαστε [επίσης] εδώ για να δηλώσουμε ότι δεν φοβόμαστε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουίς Ειμερί, 21 ετών, ένας εκ των διοργανωτών των κινητοποιήσεων. «Ήταν μια απίστευτα βάρβαρη ενέργεια, επιτέθηκαν εναντίον των παγκόσμιων αξιών» δήλωσε ο Άνχελ, Ισπανός καθηγητής 65 ετών που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε πορεία με κεντρικό σύνθημα «μαζί εναντίον του μίσους» στο κέντρο των Βρυξελλών. Έλαβαν μέρος προσωπικότητες της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης, πολλά μέλη και εκπρόσωποι της γαλλικής κοινότητας στο Βέλγιο, όπως και εκπρόσωποι μουσουλμανικών και εβραϊκών ενώσεων.

Στο Βερολίνο ο αριθμός των διαδηλωτών κυμάνθηκε μεταξύ 8.000 και 9.000, σύμφωνα με την αστυνομία, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία.

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο πολλοί συμμετείχαν οικογενειακώς στην κινητοποίηση. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν τα συνθήματα «Είμαι κι εγώ Σαρλί» ή «το Βερολίνο είναι Σαρλί», «η ελευθερία της γνώμης δεν είναι διαπραγματεύσιμη» ή ακόμα «ξεπεράστε τον τρόμο».

Στο Λονδίνο πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ, κρατώντας μολύβια τα οποία ύψωσαν προς τον ουρανό για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Στη Βιέννη οι οργανωτές των κινητοποιήσεων υπολογίζουν σε 12.000 τον αριθμό των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις εναντίον της τρομοκρατίας.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Λισαβόνα, Λωζάνη και Στοκχόλμη, σε πόλεις της Ιταλίας, έξω από το γαλλικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και στο Κάιρο.

Η γαλλική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί μία σιωπηλή πορεία στην Ουάσιγκτον το βράδυ και ανάλογες κινητοποιήσεις θα λάβουν χώρα και στη Νέα Υόρκη.

Στο Ισραήλ τουλάχιστον 500 άνθρωποι συμμετείχαν σε τελετή μνήμης για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι, την οποία οργάνωσε η δημοτική αρχή της Ιερουσαλήμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου