11/1/15

«Το Παρίσι είναι σήμερα το κέντρο του κόσμου» είπε ο Ολάντ, Ενάμιση εκατομμύριο Γάλλοι φώναξαν «je suis Charlie»

«Το Παρίσι είναι σήμερα το κέντρο του κόσμου» είπε ο Ολάντ - Περίπου 50 ξένοι ηγέτες συμμετείχαν στη διαδήλωση - Συγκίνηση από το βουβό πόνο των οικογενειών των 17 θυμάτων - Σαμαράς: «Συντασσόμαστε με την Γαλλία. Είμαστε μαζί σας σε αυτή τη μάχη για τα δημοκρατικά ιδεώδη»

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού για την πορεία κατά της τρομοκρατίας, που ξεκίνησε στις 16:00 ώρα Ελλάδας. «Το Παρίσι είναι σήμερα το κέντρο του κόσμου» επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. 

«Να κραδαίνετε τα στυλό σας» ή «Ελευθερία, ισότητα, σχεδιάζετε, γράφετε» είναι μερικά μόνο από τα συνθήματα που γράφουν τα πανό των διαδηλωτών που αποτίουν φόρο τιμής στα 17 θύματα των επιθέσεων που διέπραξαν οι 3 τζιχαντιστές αυτήν την εβδομάδα: στους 12 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην έφοδο εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo την Τετάρτη, στην αστυνομικό που έχασε την ζωή της σε μία επίθεση με πυροβολισμούς και στους 4 ομήρους που σκοτώθηκαν σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ την Παρασκευή.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, οι τέσσερις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στο εβραϊκό παντοπωλείο από τον Κουλιμπαλί θα ταφούν στο Ισραήλ.



 

Πάνω από 1,5 εκατομμύρια διαδηλωτές και περίπου 50 ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ξένων κρατών έλαβαν μέρος στην ιστορική αυτή κινητοποίηση που πραγματοποιείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με 5.500 αστυνομικούς στους δρόμους.


Ο Λασινά Τραορέ, ένας 34χρονος σύμβουλος, συμμετείχε στην πορεία προκειμένου να «επιβεβαιώσει τις αξίες της Γαλλίας, την ελευθερία και την ισότητα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Ο Γάλλος μουσουλμάνος με καταγωγή από την ακτή Ελεφαντοστού τόνισε ότι η πορεία αυτή αποτελεί «μια πραγματική ένδειξη της δύναμης της Γαλλίας: η Γαλλία είναι ισχυρή, ενωμένη εναντίον όλων αυτών των προσώπων» που διέπραξαν αυτές τις επιθέσεις.




Ηγέτες από όλο τον κόσμο, κόμματα, συνδικάτα, εβραϊκές, χριστιανικές, μουσουλμανικές θρησκευτικές ενώσεις, σύλλογοι, προσωπικότητες, απλοί πολίτες: όλα δείχνουν να πληρούνται για να γίνει η 11η Ιανουαρίου με την «πορεία για τη δημοκρατία», μια ιστορική ημέρα.



Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έφτασαν στο Παρίσι για να ενώσουν τη φωνή τους με τον Φρανσουά Ολάντ. Το ίδιο και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Παρών επίσης ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι.



Στη διαδήλωση βρέθηκαν ο πρωθυπουργός Aντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του Σταύρο Παπασταύρου, και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο και Κωνσταντίνα Κούνεβα. 

«Συντασσόμαστε με την Γαλλία. Είμαστε ένα πράγμα με τη Γαλλία. Είμαστε μαζί σας σε αυτή τη μάχη για τα δημοκρατικά ιδεώδη», τόνισε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός.




Η πορεία έγινε ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλατείες, της Δημοκρατίας και του Έθνους, στο ανατολικό Παρίσι, που απέχουν τρία χιλιόμετρα μεταξύ τους. Η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βουλγαρίας Εντι Ράμα και Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά και οκτώ πρόεδροι αφρικανικών χωρών μετείχαν επίσης.






Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε πόλεμο με τους τρομοκράτες» που διαπράττουν βίαιες ενέργειες και χρησιμοποιούν το Ισλάμ για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους.


Ο Χόλντερ είπε στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC «Meet the Press» ότι οι Αμερικανοί πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, ωστόσο τον ανησυχεί το ενδεχόμενο «μοναχοί λύκοι» να διαπράξουν επιθέσεις.




«Αυτό, νομίζω, είναι το μόνο πράγμα που με κρατά ξάγρυπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτή η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός μοναχικού λύκου που δεν έχει εντοπιστεί» τόνισε.


Ο Αμερικανός υπουργός επισήμανε επιπλέον ότι δε διαθέτει «καμία αξιόπιστη πληροφορία» που να αποδεικνύει ότι η Αλ Κάιντα βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στο Παρίσι.

«Σε αυτό το στάδιο δε διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας επιτρέψουν να καθορίσουμε ποια οργάνωση είναι υπεύθυνη» για τις επιθέσεις αυτές, υπογράμμισε ο υπουργός στο δίκτυο ABC μιλώντας από το Παρίσι όπου συμμετείχε στο διεθνές υπουργικό συμβούλιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


Ο ίδιος έκρινε ότι η Αλ Κάιντα στην Υεμένη και το Ισλαμικό Κράτος «αποτελούν ξεκάθαρα μία απειλή για τις ΗΠΑ όπως και για τους συμμάχους τους».









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου