27/1/15

10+10+10: Οι Υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα



Πληροφορίες για «κρούση» στον Φώτη Κουβέλη για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση (για το υπουργείο Δικαιοσύνης)- Λαφαζάνης στο υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης - Βαρουφάκης στο Οικονομικών, μαζί του Σταθάκης, Τσακαλώτος, υψηλή εποπτεία από Δραγασάκη - Κουρουμπλής στο Υγείας, Καμμένος στο Άμυνας

Σύστημα 10+10+10 θα έχει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα είναι δέκα οι υπουργοί, δέκα οι αναπληρωτές και δέκα οι υφυπουργοί. Τις τελευταίες ώρες τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, ενώ δεν λείπουν οι καραμπόλες και οι μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένονται μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης.

Αυτή την ώρα μεταδίδονται πληροφορίες ότι έχει γίνει κρούση και στον Φώτη Κουβέλη για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με κατεύθυνση προς το υπουργείο Οικονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι είναι δεδομένη η συμμετοχή του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπως και του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Υπουργείο Υγείας. Για το Υγείας ακούγεται και το όνομα του Ρεθυμνιώτη Ανδρέα Ξανθού στη θέση του αναπληρωτή υπουργού. Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε από το Πρωινό ΑΝΤ1 ότι ο πρωθυπουργός του ανέθεσε το υπουργείο σε χθεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία.

Την ευθύνη του οικονομικού κύκλου αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, με τους Γιάννη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης θα έχει κορυφαίο πόστο στο οικονομικό επιτελείο.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πηγαίνουν ο Νίκος Κοτζιάς και η Νάντια Βαλαβάνη, με τον Νίκο Χουντή να συζητείται έντονα για ρόλο επί των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Το Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Πάνος Καμμένος με αναπληρωτή τον Θοδωρή Δρίτσα.

Υπουργός Επικρατείας τοποθετείται ο Νίκος Παππάς.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει πιθανότατα ο Νίκος Ξυδάκης.

Στο Υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα βρεθεί μάλλον ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προοριζόταν για τον Αριστείδη Μπαλτά, σύμφωνα με τις τελευταίες διεργασίες.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ήταν ανάμεσα στην Ράνια Αντωνοπούλου και τον Δημήτρη Στρατούλη.

Πώς θα είναι τα υπουργεία

Ο νεορκισθείς  Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συρρικνώνει τα 19 υπουργεία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε 10.

Από τα 10 αυτά  υπουργεία, τα  τέσσερα είναι υπερυπουργεία τα οποία προέρχονται από την συνένωση με άλλα, ενώ παράλληλα δύο άλλα υπουργεία μετονομάζονται.


Ειδικότερα, συνιστάται:
·Υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.

·Υπερυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

·Υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

·Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των  υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ακόμη, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται ως σύνολο υπηρεσιών με τις αρμοδιότητες, τα όργανα, τις θέσεις και το προσωπικό  από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πλέον των νέων υπερυπουργείων στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρχουν  τα υπουργεία: 1) Εξωτερικών,  2) Εθνικής Άμυνας, 3) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 4) Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 5) Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και 6) Επικρατείας.

Πάντως, όλες οι  αρμοδιότητες, οι θέσεις και  το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται χωρίς μεταβολές στα νέα υπουργεία που συνιστώνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου