14/12/14

Πληροφορίες για αστροπαρατήρηση, Συμβουλές για παρατήρηση από 12-17 Δεκεμβρίου



Η εκπληκτική επιφάνεια της Ευρώπης

Η συναρπαστική επιφάνεια στην Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία, προσλαμβάνει γιγαντιαίες διαστάσεις σε αυτή την προβολή χρώματος, από τις εικόνες που έχουν ληφθεί από το διαστημόπλοιο Γαλιλαίος της NASA, στα τέλη του 1990. Αυτή είναι η χρωματική άποψη της Ευρώπης από το Galileo, που δείχνει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της σε υψηλή χρωματική ανάλυση. Η εικόνα είχε κυκλοφορήσει παλαιότερα σαν ένα μωσαϊκό με χαμηλότερη ανάλυση και έντονα ενισχυμένο χρώμα.
Η εικόνα δείχνει την εκπληκτική πολυμορφία της γεωλογικής επιφάνειας της Ευρώπης. Μακριές, γραμμικές ρωγμές και κορυφογραμμές τέμνουν την επιφάνεια και διακόπτονται από περιοχές, όπου η κρούστα του επιφανειακού πάγου έχει χωριστεί για να καταψυχθούν εκ νέου με νέα μορφή.


Πηγή :  NASA


Πληροφορίες για αστροπαρατήρηση

Καθώς το φθινόπωρο δίνει την θέση του στον χειμώνα, μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αστέρια και αστερισμοί βρίσκονται στον νυχτερινό ουρανό.
Ο Ωρίων, ο κυνηγός, είναι στον ορίζοντα το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Ένα ορθογώνιο από τέσσερα φωτεινά αστέρια σχηματίζει το σώμα του, με μια ζώνη τριών αστέρων στο κέντρο του ορθογωνίου. Τα σημεία της ζώνης με κατεύθυνση προς τον Σείριο είναι τα λαμπρότερα αστέρια στον  νυχτερινό ουρανό. Άλλα αξιοθέατα είναι το φωτεινό των Διδύμων, ο κίτρινο-πορτοκαλί Capella βρίσκεται ψηλά στον Ηνίοχο καθώς και το πορτοκαλί μάτι του Ταύρου.

Συμβουλές για παρατήρηση από 12-17 Δεκεμβρίου

12 Δεκεμβρίου : Μετεωρίτες στους Διδύμους (Geminid Meteors)
Η βροχή μετεωριτών στους Διδύμους είναι τώρα στη καλύτερη θέση. Υπάρχουν περισσότεροι μετεωρίτες μετά τα μεσάνυχτα, όταν η Γη αντιμετωπίζει πιο άμεσα το ρεύμα των μετεωριτών. Μέχρι τότε όμως η Σελήνη θα είναι παρούσα στον νυχτερινό ουρανό, έτσι η λάμψη της θα εμποδίζει το υπέροχο θέαμα.

13 Δεκεμβρίου : Άρης στο περιήλιο
Ο Άρης βρίσκεται τώρα ιδιαίτερα κοντά στον Ήλιο. Ήταν στο πιο κοντινό του σημείο μόλις χτες, σε μια απόσταση περίπου 128 εκατομμύρια μίλια, που είναι 14 εκατομμύρια μίλια πιο κοντά από ότι κατά μέσο όρο.

14 Δεκεμβρίου : Κύτος
Το κύτος, το θαλάσσιο τέρας, σέρνεται πέρα από τον ουρανό τα βράδια του Δεκεμβρίου. Ο αστερισμός είναι στα νότια και νοτιοανατολικά το σούρουπο και νότια γύρω στις 9 μ.μ. προσφέρει λίγα φωτεινά αστέρια, έτσι θα πρέπει να έχετε σκοτεινό ουρανό για να τα δείτε.

15 Δεκεμβρίου : Το νωρίτερο ηλιοβασίλεμα
Η μικρότερη ημέρα του έτους είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου. Όμως τα πιο μικρά ηλιοβασιλέματα της χρονιάς ξεκίνησαν την 1η Δεκεμβρίου.

16 Δεκεμβρίου : Σελήνη και Spica
Ο Στάχυς (Spica), το πιο λαμπρό αστέρι του αστερισμού της Παρθένου, βρίσκεται σε καλή θέα στην ανατολή αύριο την αυγή, κοντά στην επάνω δεξιά πλευρά της ημισελήνου.

17 Δεκεμβρίου : Σελήνη και Ζυγός
Η Σελήνη θα σταθεί μόλις λίγες μοίρες πάνω από το Zubenelgenubi, το δεύτερο φωτεινότερο αστέρι του Ζυγού, στην κλίμακα ισορροπίας αύριο την αυγή. Το φωτεινότερο αστέρι του αστερισμού, το Zubeneschamali, θα είναι μακρύτερα προς τα δεξιά της Σελήνης.

18 Δεκεμβρίου : Η Σελήνη στον Κρόνο
Η ημισέληνος λάμπει κάτω στον πλανήτη Κρόνο αύριο την αυγή. Ο Κρόνος είναι κοντά στο κάτω αριστερό μέρος της Σελήνης και μοιάζει με ένα λαμπερό χρυσό αστέρι.

Πηγή : Star Date

                   

Η βροχή μετεωριτών στους Διδύμους είναι στη καλύτερη φάση της τα επόμενα βράδια. Μπορείτε να τους δείτε οποιαδήποτε στιγμή αφού νυχτώσει, αλλά υπάρχουν περισσότεροι μετεωρίτες μετά τα μεσάνυχτα, όταν η Γη εισέρχεται στην τροχιά των μετεωριτών. Η καλύτερη ώρα παρατήρησης τους είναι στις 2-3 τα ξημερώματα. Το φως της Σελήνης θα αναμιχθεί με τα πυροτεχνήματα των μετεώρων. Όπως όλες οι βροχές των μετεωριτών, οι Δίδυμοι (Geminids) παίρνουν το όνομα τους από τον αστερισμό των Διδύμων.

Οι βροχές των μετεωριτών δεν προκαλούνται από τους αστερισμούς. Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν ένας μετεωρίτης ονομάζεται ‘’πεφταστέρι’’, δεν έχει καμιά σχέση με τα αστέρια. Είναι ένα κομμάτι κοσμικού βράχου, το οποίο αναφλέγεται όπως εισέρχεται στην ατμόσφαιρα. Βροχές μετεωριτών συμβαίνουν όταν συναντώνται πυκνά νέφη με αυτά τα κομμάτια.

Οι περισσότερες βροχές μετεωριτών είναι παγωμένα απομεινάρια από κομήτες. Τα μετέωρα των Διδύμων προέρχονται από ένα κομήτη και ένα βραχώδη αστεροειδή, πιθανόν από τον εξαφανισμένο κομήτη 3200 – Φαέθων. Για να δείτε την βροχή των μετεώρων στους Διδύμους, βρείτε μια τοποθεσία μακριά από τα φώτα της πόλης.

Πηγή :  Star Date
NASA

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου