14/12/14

Δεκέμβριος 2014




Ο Δεκέμβριος μας φέρνει μαζί με τις κρύες νύχτες του χειμώνα και μερικά από τα πιο ωραία ουράνια αντικείμενα. Ντυθείτε καλά και αρχίστε τις εορταστικές σας παρατηρήσεις!

Μετέωρα Διδύμων (Geminis) – Τις νύχτες της 13ης και 14ης Δεκεμβρίου, η βροχή των Διαττόντων στους Διδύμους θα κορυφωθεί. Από το 3ο τέταρτο της Σελήνης, θα είναι η καλύτερη ευκαιρία για να δούμε τους μετεωρίτες, ακριβώς μετά το σκοτάδι. Ψάξτε για μετεωρίτες που ακτινοβολούν στον αστερισμό των Διδύμων. Όλα όσα χρειάζεστε για να απολαύσετε το θέαμα είναι μια πολυθρόνα, μια ζεστή κουβέρτα και τα μάτια σας!

Μεγάλος Δίας – Ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος , θα είναι όμορφα τοποθετημένος στον νυχτερινό ουρανό όλο τον Δεκέμβριο. Αν ο αέρας είναι σταθερός και οι συνθήκες είναι καλές, ο Δίας μπορεί να δώσει μεγάλες μεγεθύνσεις, γι’ αυτό μη φοβάστε να δοκιμάσετε γύρω στις 200x μεγεθύνσεις του γίγαντα του φυσικού αερίου, όταν αυτός είναι ψηλά στον ουρανό. Μπορείτε επίσης να δείτε τα τέσσερα φωτεινότερα φεγγάρια του (Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδης και Καλλιστώ), που αλλάζουν θέση από νύχτα σε νύχτα στη τροχιά του πλανήτη.

Απολαύστε την υπέροχη θέα του γιγαντιαίου Δία με τα τηλεσκόπια της Bresser Galaxia, Pollux , Messier 130, Messier 102,
Meade DS-2102 MAK και Meade StarNavigator 102 και χρησιμοποιήστε τα πλανητικά φίλτρα Meade Set 3200, που βοηθούν να δείτε λεπτομέρειες στις ζώνες των λεπτών νεφών, την ερυθρά κηλίδα της μεγάλης καταιγίδας που μαίνεται για περισσότερο από 300 χρόνια.

Καλύτεροι στόχοι για κυάλια

Ενώ τα κιάλια 50 χιλιοστών είναι καλά για παρατήρηση τον Δεκέμβριο, τα μεγαλύτερα κιάλια των 70 χιλιοστών ή 80 χιλιοστών, θα μας αποκαλύψουν τα πολύτιμα πετράδια του ουρανού που μπορούμε να απολαύσουμε τον Δεκέμβριο.
Το διάσημο ανοιχτό αστρικό σμήνος των Πλειάδων (Μ45), θα είναι στον αστερισμό του Ταύρου. Λίγο πιο βόρεια, θα βρείτε τον Γαλαξία της Ανδρομέδας (Μ31), που πραγματικά λάμπει με μεγάλα κιάλια. Ελαφρώς προς τα βορειοδυτικά του Μ31, θα δείτε το πανέμορφο διπλό σμήνος του Περσέα. Τέλος, το νεφέλωμα Μ42 στον Ωρίωνα, θα αυξάνεται στον ανατολικό ουρανό κατά τη διάρκεια της νύχτας του Δεκεμβρίου και θα μας δίνει ένα υπέροχο θέαμα με κυάλια.

Προτείνουμε την εξερεύνηση αυτών των στόχων με τα κιάλια της Bresser Saturn 20x80, 12-36x70, Special Jagd 9x63 – Hunter 7x50 – Hunter 10x50.
Τα μεγάλα κιάλια μπορούν να στηριχθούν για καλύτερη παρατήρηση και χωρίς να κουράζονται τα χέρια σας στα τρίποδα της Bresser 4926000 – 4922100 – 4922300.
Λίγες μοίρες νοτιοδυτικά του Μ31 θα βρείτε τον Μ33, ένα μακρινό σπειροειδή γαλαξία, που είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός (MLY) μακριά από τη Γη.

Στον αστερισμό του Γλύπτη (Sculptor) μακριά στον Νότο, προσπαθήστε να βρείτε το NGC 253, τον εντυπωσιακό Γαλαξία ‘’ασημένιο δολάριο’’. Υπάρχει ένα σμήνος από άλλους γαλαξίες στην ευρύτερη περιοχή του NGC 253 – όλα μέρος της ομάδας γαλαξιών του Sculptor. Στους Ιχθύς αναζητήστε το Μ74, έναν άλλο σπειροειδή γαλαξία σαν τον Μ33, περίπου 30 MLY εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς. Τέλος ψάξτε για τον NGC 1300, ένα κλασσικό ραβδωτό σπειροειδή γαλαξία, περίπου 61 MLY εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, με μια τεράστια μαύρη τρύπα στον πυρήνα του.

Κυνηγήστε αυτά τα  υπέροχα αντικείμενα στον ουρανό με την βοήθεια των ανωτέρω τηλεσκοπίων που σας δώσαμε. Με ένα τηλεσκόπιο σε ένα σκοτεινό νυχτερινό ουρανό, προσπαθήστε νε εντοπίσετε το γραφικό νεφέλωμα Horsehead κοντά στο ανατολικό αστέρι της ζώνης του Ωρίωνα, που ονομάζεται Alnitak. Ένα φίλτρο νεφελωμάτων Υδρογόνου-Βήτα της Orion θα βοηθήσει να αποκαλύψουμε το περίφημο νεφέλωμα με τις περίπλοκες λεπτομέρειες.

Όλα τα αντικείμενα που περιγράφονται μπορείτε εύκολα να τα δείτε με τα προτεινόμενα τηλεσκόπια μέσα από ένα σκοτεινό ουρανό μακριά από τα φώτα της πόλης και όταν το φως του φεγγαριού δεν επισκιάζει τα αστέρια.     

Πηγή : Orion
NASA


Πληροφορίες για αστροπαρατήρηση

Καθώς το φθινόπωρο δίνει την θέση του στον χειμώνα, μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αστέρια και αστερισμοί στον νυχτερινό ουρανό, μπαίνουν σε τροχιά και σε προνομιακή ώρα προβολής.
Ο Ωρίων, ο κυνηγός, είναι στον ορίζοντα το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, καθώς ξεκινά ο μήνας, και όλη τη νύχτα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Ένα ορθογώνιο από τέσσερα φωτεινά αστέρια σχηματίζει το σώμα του, με μια ζώνη τριών αστέρων στο κέντρο του ορθογωνίου. Τα σημεία της ζώνης στον Σείριο είναι τα λαμπρότερα αστέρια στον  νυχτερινό ουρανό. Άλλα φωτεινά αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε είναι τα Μετέωρα των Διδύμων, ο κίτρινο-πορτοκαλί Capella να βρίσκεται ψηλά στον ουρανό καθώς και το σε σχήμα ‘’V’’ πρόσωπο του Ταύρου.

Συμβουλές για τα αστέρια αυτής της εβδομάδας.

2 Δεκεμβρίου : Σελήνη και Ουρανός
Αν και ο χειμώνας είναι σχεδόν εδώ, το Θερινό Τρίγωνο παραμένει σε καλή θέα. Είναι ορατό επάνω στα δυτικά κατά το σούρουπο. Το φωτεινότερο σημείο του είναι το αστέρι Vega, περίπου το ένα τρίτο της διαδρομής μέχρι τον ουρανό. Ο Deneb είναι από πάνω του, με τον Altair προς τα αριστερά του Vega.

3 Δεκεμβρίου : Ηνίοχος
Ο αστερισμός του Ηνίοχου είναι χαμηλά στα βορειοανατολικά το σούρουπο και περνά ακριβώς πάνω ψηλά γύρω στα μεσάνυχτα. Το λαμπρότερο άστρο του είναι κίτρινο-πορτοκαλί και είναι ο Capella, ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στο νυχτερινό ουρανό.

 4 Δεκεμβρίου : Ανεβαίνοντας πιο ψηλά
Ο Ωρίωνας σκαρφαλώνει ψηλότερα στου ουρανό το βράδυ. Κοιτάξτε προς τα ανατολικά αργά το βράδυ για μια σειρά από μια σειρά από τρία αστέρια, που εκτείνεται κατευθείαν πάνω από τον ορίζοντα και πλαισιώνεται από δύο φωτεινότερα αστέρια: τον πορτοκαλί Betelgeuse προς τα αριστερά και τον μπλε-λευκό Rigel προς τα δεξιά.

5 Δεκεμβρίου : Σελήνη και Aldebaran
Η πανσέληνος έχει μια στενή συνεργασία με το φωτεινό αστέρι Aldebaran απόψε. Στην πιο κοντινή τους επαφή θα διαχωρίζονται με μικρότερο από το πλάτος του δακτύλου σας σε τεντωμένο χέρι.

6 Δεκεμβρίου : Ο Κρόνος επιστρέφει
Ο πλανήτης Κρόνος επιστρέφει για να το δείτε στον ουρανό τα ξημερώματα. Αύριο θα είναι αρκετά χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά και ως λυκόφως θα χρωματίζει τον ουρανό. Θα ανεβαίνει ψηλότερα στον ουρανό και σε καλύτερη θέα κάθε πρωί.

7 Δεκεμβρίου : Κλειστή Άρκτος
Όπως όλα τα αστέρια στον βόρειο ουρανό, αυτά της Μεγάλης Άρκτου έχουν τροχιά συνεχώς γύρω από τον Πολικό Αστέρα,  όπως η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της. Τα αστέρια της Μεγάλης Άρκτου είναι πιο κοντά στο βόρειο άστρο.

Πηγή :  Star Date      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου