27/11/14

Ταξιδιωτικόν | Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014 Ένα πρωτότυπο μουσικό ταξίδι σε μια ιδιαίτερη ηχοχρωματική ατμόσφαιρα

Ο KYKLOS παρουσιάζει:
Ταξιδιωτικόν | Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014
Ένα πρωτότυπο μουσικό ταξίδι σε μια ιδιαίτερη ηχοχρωματική ατμόσφαιρα

Μάνος Αβαράκης, φυσαρμόνικα / φλογέρες μπαρόκ
Σοφία Καμαγιάννη, πιάνο

Ώρα Έναρξης: 20:30
Χώρος:  ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ |Αίθουσα του KYKLOS
Είσοδος: 10 €, 2 € (μειωμένο)
Κρατήσεις: kyklospress@gmail.com

Το KYKLOS ENSEMBLE κλείνει την ενότητα «Ρεσιτάλ Νοεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών» προσκαλώντας στην έδρα του δύο εξαιρετικούς μουσικούς-αυτοσχεδιαστές: τον δεξιοτέχνη της φυσαρμόνικας, Μάνο Αβαράκη, και την πολυπράγμονα συνθέτρια και πιανίστα, Σοφία Καμαγιάννη.
Η σύμπραξη των δύο ερμηνευτών αποτελεί απότοκο μιας χρόνιας συνεργασίας. Καλλιτέχνες με ιδιαίτερες ευαισθησίες και οι δύο, με πρωτότυπες ιδέες, που πάντοτε αναζητούν νέους δρόμους και τόπους της μουσικής πράξης, έχουν να επιδείξουν μια πολύ σημαντική πορεία τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και τον εκπαιδευτικό χώρο.
Ο Μάνος Αβαράκης -αυτός ο πραγματικός δάσκαλος της φυσαρμόνικας, με την αξιοζήλευτη πορεία δεκαετιών, ο συνοδοιπόρος μεγάλων μουσικών μορφών- καθιέρωσε αυτοτελώς το εν λόγω όργανο στα ορχηστρικά σύνολα της Ελλάδας.   Η Σοφία Καμαγιάννη από την πλευρά της υπηρετεί, εδώ και χρόνια, με σεβασμό την ουσιαστική μουσική είτε μελοποιώντας ποίηση είτε πειραματιζόμενη σε βάθος με αυτοσχεδιασμούς σε όλα τα είδη, τους ήχους και τα όργανα.
Μαζί θα πραγματοποιήσουν ένα πολυδιάστατο μουσικό ταξίδι δημιουργώντας με τη φυσαρμόνικα, τις φλογέρες μπαρόκ και το πιάνο μια ιδιαίτερη μουσική ατμόσφαιρα χαρίζοντας στο κοινό μια πρωτότυπη ηχοχρωματική εμπειρία.
Ταξιδιωτικόν
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Eric Satie:  Gnossienne 3 
Girolamo Frescobaldi: Canzona detta La Bernardinia
Antonio Vivaldi:  Concerto No5
         I.            Αllegro ma non tanto
       II.            Largo e cantabile
      III.            Allegro
Pierre Attaignant: Tourdion 
Franz Shubert: Ave Maria
Jacque Offenbach: Barcarolle 
Eric Satie: Gnossienne 1 (διασκευή Μάνος Αβαράκης)
Bella Bartok: “Aus Gyergyo” three parts
Σοφία Καμαγιάννη:  Φολέγανδρος
George Bizet: Habanera

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Σοφία Καμαγιάννη: Αποχαιρετισμός
Σοφία Καμαγιάννη:  Νυχτοφάναρο  (για CD  και πιάνο)
William Walker: Αmazing Grace 
Nino Rota: Parla piu piano
Osvaldo Farres: Quizas-quizas-quizas
Angel Cabral: La Foule 
Jay Livinston/Ray Evans:  Que sera-sera
Μάνος Αβαράκης: Εαρινό
Σοφία Καμαγιάννη:  Μαλλιά κουβάρια
Domenico Modugno: Amara terra mia / Franco Corliano: Andra mou paei / Nino Rota: Canzone arrabbiata
Vittorio Monti: Czardas



ΜΑΝΟΣ ΑΒΑΡΑΚΗΣ, φυσαρμόνικα 

Ο Μάνος Αβαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα.
Στα 1985 πήρε το Diplome superieure d΄execution από την Ecole Normale de Musique στο Παρίσι ως υπότροφος του Γαλλικού Κράτους για τα φλάουτα με ράμφος σε ρεπερτόριο της περιόδου Μπαρόκ (1600-1750). 
Βιρτουόζος της φυσαρμόνικας, την έχει καθιερώσει αυτοτελώς στα ορχηστρικά σύνολα που συμμετείχε ως σολιστική συνοδεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έχει συμπράξει στην ορχήστρα του Μ. Θεοδωράκη σε μεγάλη περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική (1977-1978) όπου μάλιστα πήρε ιδιαίτερα εγκωμιαστικές κριτικές (Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη, Στοκχόλμη, Μόναχο κ.α.). Ο Μάνος Χατζιδάκις εκτιμώντας τις δυνατότητές του έγραψε γ’ αυτόν, ένα αρκετά απαιτητικό μέρος στο έργο Μύθοι μιας Γυναίκας. 
Με το Χρήστο Λεοντή συνεργάζεται ανελλιπώς, από το1973, ενώ με τη Νένα Βενετσάνου από το 1978.

Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 600 συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους περισσότερους Έλληνες «τραγουδοποιούς», καθώς και σε εκτεταμένη δισκογραφία. Είναι ο μοναδικός, στην Ελλάδα τουλάχιστον, που έχει καλλιεργήσει την τεχνική του διαύλου, παίζοντας συγχρόνως με δυο διαφορετικές φλογέρες, επίσης χειρίζεται με πρωτότυπη τεχνική, το αφρικάνικο όργανο καλίμπα.

Έχει συμπράξει σε θεατρικές παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο (Ηρώδειο – Επίδαυρος), το Κ.Θ.Β.Ε., το Θέατρο Τέχνης επί Κ. Κουν. Έχει αναδείξει δε τις σολιστικές δυνατότητες των οργάνων που παίζει, σε ειδικές εκπομπές της τηλεόρασης και του Γ΄ Προγράμματος (κατόπιν προσκλήσεως του Μ. Χατζιδάκι). Επίσης έχει συμμετάσχει σε ταινίες των Θ. Αγγελόπουλου, Ζιλ Ντασέν, Μ. Κακογιάννη κ.α.. 

Από το 1996 συμμετέχει με την Ορχήστρα των Χρωμάτων (μαέστρος Μ. Λογιάδης), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο.

Από το 1985 – 2005 δημιούργησε την Τάξη φλάουτου με ράμφος και φυσαρμόνικας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (πρώτος διευθυντής Γιώργος Κουρουπός), όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατέθεσε πρόγραμμα ολοκληρωμένων μουσικών σπουδών των φλάουτων με ράμφος, σύμφωνα με τα επίπεδα σπουδών της Ελληνικής Μουσικής Εκπαίδευσης. [Στα 1996 μετά τον τίτλο Διπλώματος φλογέρας που του απενεμήθη, ο αριστούχος μαθητής του Γ. Σταθόπουλος (16 ετών τότε) έπαιξε σε ειδική συναυλία το κονσέρτο Νο 2 (La Notte) του Antonio Vivaldi συνοδευόμενος από την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (μαέστρος Αλεξ. Μυράτ) με μεγάλη επιτυχία]. Επίσης από το 1985 έως πρόσφατα δίδαξε σε Αθηναϊκά Ωδεία έχοντας απονείμει τίτλους Πτυχίων και Διπλωμάτων σε αριστούχους μαθητές.

Στα 1996 ο Μουσικός Οίκος Φ. Νάκας, εξέδωσε εργασία του για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπό τον τίτλο 21 Ελληνικά Ταξίδια διασκευές παραδοσιακών σκοπών για σύνολο (Ντουέτο φλογέρες με πιάνο, τρίο και κουαρτέτι).

Τέλος, η μουσική παράσταση Eικόνες μουσικής … σε ηχοχρωμάτων τόπους όπου εκτός από τα σολιστικά κομμάτια έχει μελοποιήσει κορυφαίους Έλληνες ποιητές (Σεφέρης, Ελύτης, Καβάφης κ.α.) και τα παρουσίασε με τους συνεργάτες του σε συναυλιακούς χώρους και μουσικές σκηνές (Παρνασσός, Ιανός, Καλαμάτα, Αγριά Βόλου, Χόρτο Πηλίου, Πάρος κ.α.).

Στον παρόντα χρόνο συνεργάζεται με τη συνθέτρια και πιανίστα Σοφία Καμαγιάννη όπου παρουσιάζουν ένα εντελώς ιδιαίτερης δομής και «ατμόσφαιρας» πρόγραμμα.  
        

ΣΟΦΙΑ ΚΑΜΑΓΙΑΝΝΗ, συνθέτρια/πιανίστα/εκπαιδευτικός

Η Σοφία Καμαγιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο (Εθνικό Ωδείο), θεωρητικά, κλασσικά κρουστά, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο (Δ.Παπαδημητρίου), σύγχρονη σύνθεση (MMus,Goldsmiths College – University of Londοn) και μαθηματικά (Πανεπιστήμιο Πατρών και University of Leeds,MA).



Έργα της μουσικής δωματίου και ηλεκτροακουστικά έχουν παιχτεί στην Ελλάδα, την Αγγλία (Λονδίνο), την Ιταλία (Val Tidone, Piacenza), την Ολλανδία (Άμστερνταμ) και τις ΗΠΑ (2006,2008, 2009 διεθνές φεστιβάλ ηλεκτροακουστικής μουσικής γυναικών, 2011 Livewire Festival, 2011 IAWM Congress, Arizona).  

Τo 2009 παρουσίασε έργο της στο εγχείρημα «3Χ3- Μουσική από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ», σύμπραξη της ομάδας ΣΠΙΖΑ με τους 3 Αμερικάνους συνθέτες Linda Dusman, Bill Kleinsasser, Matthew Burtner με συναυλίες σε Αθήνα, Βαλτιμόρη, Βιρτζίνια, Πανεπιστήμια UVA & UMBC. 

Έχει συνεργαστεί με σημαντικά μουσικά σύνολα (Kreutzer Quartet, Καμεράτα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, L’Αnima, Κρούσσις, κ.ά.) και σολίστες. 

Το έργο της Words without words επελέγη από την Εuropean Broadcasting Union (EBU) Ars Acustica στο διπλό CD που εξέδωσε για τον εορτασμό των 20 χρόνων της.


Τα μουσικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα και συνεργάζεται με καλλιτέχνες διαφορετικών κατευθύνσεων. Χρησιμοποιεί συχνά ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα έργα της σε συνδυασμό με ακουστικά όργανα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις πολύτεχνες παραστάσεις. Η ίδια ξεχωρίζει σε αυτή της τη δράση τα έργα: The Storytelling Project, ΜΕΣΑ στο μέσα, Rabila Co, (www.spiza.gr)

Έχει γράψει τραγούδια, μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις (ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Θ.Ο.ΕΠ.Π, Θέατρο Πολιτεία, θέατρο Βαφείο, Goldsmiths College) για ταινίες μικρού μήκους και video art, και για εγκαταστάσεις (installations).


Την περίοδο 1992-2000 συμμετείχε ως μουσικός και ενορχηστρωτής στην Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρών με εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε πολλά μουσικά σχήματα και παραστάσεις (πιάνο, ενορχήστρωση) με εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και θέατρα. 

Για την περίοδο 2011-13 ήταν υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών «Ανιχνεύοντας τον 20ο αιώνα», σε συνεργασία με την Καμεράτα. 

Το 2005-2009 ήταν υπεύθυνη παρουσίασης στα εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ. 

Από το 2013 διδάσκει σύνθεση στο μετεκπαιδευτικό κύκλο μουσικοκινητικής αγωγής Carl Orff (Σχολή Μωραίτη). 

Την περίοδο 2003-2007 ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα, όπου μαζί με τη Δώρα Παναγοπούλου παρουσίαζαν την εκπομπή «21ος –Τάσεις και Πειραματισμοί)». 


Δισκογραφία: 
  • Η Αποβάθρα (οργανική μουσική, 1999, Palmos)
  • Στων άστρων την άλω (μελοποιημένη ποίηση, 2008, 64millimetres)
  • Lovely echoes (Μουσικές του μεσαίωνα και του 21ου αιώνα σε παράθεση και σύνθεση, 2012, ομάδα ΣΠΙΖΑ)
  • «Δεν ξέρω παρά να τραγουδώ»-συμμετοχή (19 συνθέτες μελοποιούν K. Παλαμά, 2004, Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Πιο πρόσφατη συνθετική της δουλειά είναι η μουσική για την τραγωδία ''Πέρσες'' (KΘΒΕ, σκην. Ν.Κοντούρη), καλοκαιρινή παράσταση με περιοδεία που σημείωσε εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία. 

Από το 2013 ξεχωρίζουν η κυκλοφορία του CD Lovely echoes, συνεργασία της ομάδας ΣΠΙΖΑ με τη μέτζο σοπράνο Έφη Μηνακούλη και τον μπάσο Τομπίας Σληρφ, και η μουσική σύνθεση για την τραγωδία Αγαμέμνων (ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, σκηνοθεσία Ν.Κοντούρη, καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου