3/3/14

Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας

Παγκόσμιο ΣΟΚ – Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο κατά της

Ουκρανίας δήλωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της 

Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ




- Δραματική ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας:...
Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου – Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής
- Ρώσοι κομάντο καταλαμβάνουν σταδιακά τις βάσεις της Κριμαίας
- Γενική επιστράτευση στην Ουκρανία διέταξε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας
- Πούτιν σε Ομπάμα:“Πρέπει να προστατεύσω τα συμφέροντα της Ρωσίας”
- Γενικός Γραματέας ΝΑΤΟ: Η Ρωσία απειλεί την ειρήνη στην Ευρώπη
Η Ουκρανία «βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής» μετά την «κήρυξη του πολέμου» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου» τόνισε ο ίδιος.

''Πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου''

«Καλούμε τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας» προσέθεσε.
«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που ξεκίνησε έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών γειτόνων και συμμάχων, μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, βρίσκεται κοντά στο να επιτύχει το σκοπό του. Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφή» σημείωσε μιλώντας στην αγγλική γλώσσα κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου στο Κοινοβούλιο.
«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία και εμείς πιστεύουμε ότι οι διεθνείς μας εταίροι και όλη η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη στρατιωτική σύρραξη που προκάλεσε η Ρωσία» είπε ο ίδιος.
Νωρίτερα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρε Τουρτσίνοφ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε πραγματικά βήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Στο μεταξύ το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε σήμερα διεθνείς παρατηρητές να βοηθήσουν να προστατευτούν τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας την ώρα που η ένταση κλιμακώνεται με τη Ρωσία.
Ο Χριχοριγ Νεμίρια, ένας βουλευτής του κοινοβουλίου, δήλωσε πως το κοινοβούλιο απηύθυνε έκκληση στους υπογράφοντες της συνθήκης του 1994 για τα πυρηνικά η οποία εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας- περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ρωσίας.

Γενική επιστράτευση στην Ουκρανία

Ένα βήμα πριν από την σύρραξη βρίσκεται η Κριμαία μετά την απόφαση της Ουκρανίας να θέσει σε κατάσταση συναγερμού το στρατό της “απαντώντας” με αυτόν τον τρόπο την ψήφιση από την Άνω Βουλή για ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας "μέχρι να εξομαλυνθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα”.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, η Ουκρανία κινητοποιεί όλους τους εφέδρους ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατόν.
Όπως είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, “το υπουργείο Άμυνας αναμένεται να καλέσει απ' όλη την Ουκρανία όλους όσους χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή". Ο ίδιος δήλωσε οτι έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να βοηθήσουν στην εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Ρώσοι κομάντο καταλαμβάνουν σταδιακά τις βάσεις της Κριμαίας

Στο μεταξύ, Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των "νόμιμων" ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.
Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.
Πούτιν σε Ομπάμα:“Πρέπει να προστατεύσω τα συμφέροντα της Ρωσίας”

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα διάρκειας 90 λεπτών, ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντα της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας .

Ισχυρές πιέσεις στη Μόσχα από τους ηγέτες της Δύσης

Οι ηγέτες της Δύσης αυξάνουν τις πιέσεις επί της Μόσχας, μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου.
Η Ατλαντική Συμμαχία αποφάσισε τη σύγκληση σήμερα έκτακτης συνεδρίασης των 28 πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, πριν από την διεξαγωγή της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας το απόγευμα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Την παραμονή της έκτακτης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, προεδρεύουσας χωρας της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, μεταβαίνει στο Κίεβο όπου θα συναντηθεί με τη νέα ουκρανική ηγεσία. Θα συνοδεύεται από τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Πάνω από 670.000 Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα


H υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Ρωσίας είπε σήμερα ότι περίπου 675.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους κι έχουν καταφύγει στη Ρωσία στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου φέτος και ότι υπάρχουν ενδείξεις μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ- Τας.
«Εάν το «επαναστατικό χάος» στην Ουκρανία συνεχιστεί, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα συρρεύσουν στις ρωσικές περιοχές που συνορεύουν (με την Ουκρανία)» ανέφερε στο Ιτάρ- Τας η υπηρεσία αυτή.

gkourou.com

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου