8/3/14

Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με καθολική ανηδονία



Μερικοί άνθρωποι απλά δεν απολαμβάνουν καθόλου τη μουσική
Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με καθολική ανηδονία
Όχι, σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για γούστα ή απλά περί ορέξεως...


Μιλάμε για κάποιους ανθρώπους που δεν απολαμβάνουν καθόλου τη μουσική, κανένα είδος και ποτέ!


Η νέα αυτή κατάσταση που ανακάλυψαν οι επιστήμονες ονομάστηκε "μουσική ανηδονία" και συνίσταται στην πλήρη έλλειψη απόλαυσης και την αδιαφορία για την ομορφιά της μουσικής.

Μάλιστα το ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού δεν είναι αμελητέο αφού 1-3 άνθρωποι στους 100 παρουσιάζουν αυτό το φαινόμενο (ποσοστό 1-3%).

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό στους επιστήμονες ότι κάποιοι άνθρωποι δεν ευχαριστιούνται με τίποτα, παρουσιάζουν δηλαδή καθολική ανηδονία. Είναι όμως η πρώτη φορά που εντοπίζεται μια τόσο συγκεκριμένη μορφή της.

Η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος αυτών των ανθρώπων, αν και υγιής, δεν αντιδρά στα μουσικά ερεθίσματα με την ίδια ικανότητα απόλαυσης, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους (άσχετα αν δεν αρέσει σε όλους το ίδιο είδος μουσικής).

Η μουσική ανηδονία, στην οποία ο εγκέφαλος δουλεύει κανονικά, δεν πρέπει να συγχέεται με την αμουσία, μια εκ γενετής ή επίκτητη κατάσταση, στην οποία ένας άνθρωπος δεν ευχαριστιέται την μουσική, επειδή δεν ο εγκέφαλός του δεν μπορεί να την αντιληφθεί σωστά (π.χ. λόγω τραύματος).

Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι, προς το παρόν, δεν μπορούν να εξηγήσουν την αιτία της μουσικής ανηδονίας, κάτι που θα διερευνηθεί με περαιτέρω μελέτες.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου