24/1/14

11ος οίκος Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

11ος οίκος

Ο Οίκος του Υδροχόου

Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου



Όπως  ήδη γνωρίζουμε,  τα ζώδια είναι 12, άρα και οι οίκοι. Ο 11ος οίκος  είναι ΄΄υπεύθυνος΄΄ για τις φιλίες, τους συλλόγους, τους ομοϊδεάτες, τα σωματεία, την πολιτική κ.α.  Συνδέεται με το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο και τις ομάδες. Αποκωδικοποιείται με εύκολο τρόπο και μεταφέρει ενέργεια από το ατομικό σε ομαδικό περιβάλλον.

Ο 11ος οίκος, συνδέεται με το φυσικό σπίτι του Υδροχόου. Για το λόγο αυτό, είναι και ο κοσμικός κυβερνήτης του 11ου οίκου. Το πολικό του αντίθετο είναι ο 5ος οίκος, και μας περιγράφει τη δημιουργική έκφραση, που συλλειτουργεί απόλυτα με το ζώδιο του Λέοντα.

Στην Αστρολογία, όπως και σε άλλα συστήματα, ο άξονας  ή αλλιώς δίπολο, παίζει ρόλο πρωταρχικό. Ο 11ος οίκος, είναι απόλυτα ενωμένος με τον 5ο οίκο, που από κοινού  παράγουν έργο καινοτομικό. Η έννοια της ομάδας μέσα σε αυτήν τη σχέση είναι απαραίτητη προδιαγραφή.

Εάν κάποιος έχει τον πλανήτη της δράσης (Άρη) στον 11ο οίκο, τότε το άτομο θα συντονιστεί με τρόπο φυσικό. (Θα  λειτουργήσει με πράξεις που θα ενεργοποιήσουν-κινήσουν την ομάδα). Το ιδιαίτερο είναι ότι θα το κάνει με καινοτομικό τρόπο και παράλληλα θα κρατήσει ανεξάρτητη τη θέση του όσον αφορά το αποτέλεσμα. Εάν οι υπόλοιπες όψεις του χάρτη το επιτρέψουν, θα συντονιστεί με το ρόλο του οδηγού, που θα κατευθύνει την ομάδα σε νέες – εξελικτικές διαδικασίες.  

Σε κάποιες περιπτώσεις (λόγω όψεων και συνθηκών), ο Άρης μπορεί να προκαλέσει αλλαγή ή ταραχή και να εκφραστεί τουλάχιστον σε 2 εκδοχές.  Στην 1η περίπτωση ενδέχεται να ενεργοποιήσει την ομάδα και να της δώσει ή να εφεύρει ιδέες και κίνητρα έκφρασης. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να αντιδρά συνεχώς και να κάνει κινήσεις σπασμωδικές, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της  πορείας της αλλά και του δημιουργικού αποτελέσματος. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να γίνει απότομος, καταστροφικός και αιφνίδιος.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ζώδιο του Υδροχόου είναι το 11ο ζώδιο και έχει για κυβερνήτη του τον ανεξάρτητο Ουρανό. Ο Ουρανός (κοσμικός κυβερνήτης του 11ου οίκου) δεν δεσμεύεται !

Το μόνο που θέλει (όταν βρίσκεται στην εξελικτική του βαθμίδα), είναι να δημιουργεί (μαζί με τη συνέργεια του Ήλιου από το Λιοντάρι). Τον ενδιαφέρει η εξέλιξη και η καινοτομία. Τις στιγμές που δεν μπορεί να εκφραστεί μέσα από αυτήν τη διαδρομή, γίνεται απότομος ή και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις πιεστικός. Το ενδιαφέρον του για την εξέλιξη είναι ανεξάντλητο και δουλεύει καλύτερα όταν έχει ελευθερία κινήσεων. Σημαντική προϋπόθεση για εκείνον είναι η διασφάλιση του  προσωπικού του χρόνου, μα και η ελεύθερη έκφραση.

Η δημιουργία του 11ου οίκου έχει να κάνει με την έννοια του συλλογικού στόχου, που συνήθως εκφράζεται (εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες) με τρόπο πνευματικό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ένας υγιής και δημιουργικός  οίκος, θα λειτουργήσει κυρίως από τις όψεις του κυβερνήτη του.

Για  τα μέλη των ομοϊδεατών, σημαντική προϋπόθεση είναι να έχουν την ίδια φιλοσοφία και πιστεύω (σε υπερθετικό βαθμό), αλλά παράλληλα και την ίδια πνευματική βάση. Μην ξεχνάμε ότι ο 11ος οίκος, αφορά κυρίως τις ομάδες, αλλά και τον κοινό στόχο που επιλέχθηκε να εκφραστεί.  

Η πολιτική σε όλες τις διαβαθμίσεις, ανήκει συμβολικώς στην εκδήλωση και  την έκφραση του 11ου οίκου.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε, ότι ο 11ος οίκος σχετίζεται με την έννοια της φιλίας και μάλιστα σε βαθμό που την καθιστά νούμερο 1 από άποψη αξιολόγησης.

Εάν για παράδειγμα δούμε τον Κρόνο στον 11ο οίκο, μπορούμε να πούμε (είναι μια ένδειξη), ότι το άτομο έχει δυνατή κοινωνική ταυτότητα (από άποψη θέσης), ή ότι έχει ισχυρούς φίλους που αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου. Όσο θα περνούν τα χρόνια, η φιλία θα γίνεται καλύτερη και θα παίρνει την αξία  του σπάνιου βιβλίου ή του καλού κρασιού.

Στην περίπτωση της συναστρίας  θα εξετάσουμε εάν υπάρχει παρουσία πλανητών στον 11ο οίκο. Η πληροφορία αυτή, θα μας δώσει  σημαντικές πληροφορίες για τα μέλη της σχέσης και θα συμπεράνουμε ότι  έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς φιλίας.

Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στον 11ο οίκο, τότε το άτομο ενδιαφέρεται έντονα για τα κοινά. Η οποιαδήποτε σχέση θα εκφράζεται κυρίως από τη δύναμη της φιλίας και δευτερεύοντος από την ταυτότητα της σχέσης. Π.χ σύντροφος, συνεργάτης, εραστής μα πάνω απ΄όλα φίλος και συνοδοιπόρος. Θα δούμε ότι ο Ήλιος στον 11ο οίκο, θα εκφράζει τον εαυτό του κυρίως μέσα από τις ομάδες, τους συλλόγους είτε μέσω της πολιτικής. Ενδέχεται να είναι ηγετική φιγούρα και να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το κοινό και τον κόσμο.  

Η Σελήνη στον 11ο οίκο, δίνει την ευκαιρία στο άτομο να συντονιστεί με αυθόρμητο τρόπο και να γίνει αγαπητό στις ομάδες. Θα αφουγκράζεται με μεγάλη επιτυχία τις συναισθηματικές διακυμάνσεις της ομάδας. Θα εκφράζεται με μια ζεστή  αγκαλιά, που ενδεχομένως  να θυμίζει μητρικό πρότυπο. Το άτομο επιθυμεί να είναι μέλος της ομάδας. Σημαντικό για τον εκπρόσωπο αυτής της θέσης είναι να αναγνωρίσει τη συναισθηματική του ταυτότητα και ανεξαρτησία.

Όταν ο  Ερμής βρίσκεται στον 11ο οίκο, ενισχύει την ανάγκη για κοινωνικότητα. Μπορεί να μεταδώσει ιδέες ή να εμπλακεί σε αντιμαχόμενες συζητήσεις. Η ικανότητα του να αναπτύσσει φιλίες θα είναι μεγάλη και αυτή του η ικανότητα θα εκφράζεται ήδη από τα παιδικά του χρόνια. Θα έχει την ικανότητα να ελίσσεται αλλά και να αντιλαμβάνεται το πνεύμα του συνομιλητή. Μην ξεχνάμε ότι ο Ερμής ήταν ο Αγγελιοφόρος θεός που μεταφέρει τα νέα, άρα και ο ειδικός της επικοινωνίας. (Δείτε και τα ταχυδρομεία τι σύμβολο έχουν…)

Η Αφροδίτη στον 11ο οίκο, απολαμβάνει τις κοινωνικές συναναστροφές και μάλιστα μέσω των αισθήσεων. Εστιατόρια, έξοδοι, ποτά και γενικώς μεγάλη κινητικότητα. Η αισθητική και η αρμονία, είναι για την Αφροδίτη σημαντικός παράγοντας  όσον αφορά τις αποφάσεις της. Εδώ σε αυτήν περίπτωση έχουμε και την έννοια της ερωτικής φιλίας. Το άτομο δηλαδή ερωτεύεται τους φίλους του και συντονίζεται μαζί τους δίχως να διακρίνει τα όρια. Το σίγουρο είναι ότι θα είναι άτομο κοινωνικό και ότι θα έχει πολλές επιλογές.

Ο Άρης στον 11ο οίκο καταναλώνει πολύ ενέργεια μέσα σε ομάδες και συλλόγους. Είναι ο εκφραστής των ιδεών της ομάδας. Μπορεί να κινητοποιεί τις ομάδες ή να τις αποπροσανατολίζει. Είναι δραστήριος και δυναμικός και διεκδικεί με απόλυτη επιτυχία. Για την περίπτωση που ο Άρης εμπλέκεται σε δυσαρμονικές όψεις, μπορεί να προκαλέσει μπερδέματα και φασαρίες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενθουσιάζεται με τις ιδέες τις ομάδας και θα γίνεται ένθερμος υποστηρικτής.   

Ο Δίας στον 11ο οίκο, δίνει μεγάλες εμπνεύσεις. Θα έχει πολλά σχέδια και την επιθυμία να επεκτείνει την ομάδα σε άλλα μήκη και πλάτη (κυριολεκτικά είτε συμβολικά). Θα χαίρεται και θα χαρακτηρίζεται από μια θετική και έντονη αύρα. Όπου και αν βρίσκεται θα ανοίγει το περιβάλλον. Ίσως το άτομο να εμπλέκεται συγχρόνως σε πολλές ομάδες και συλλόγους και να ανταποκρίνεται με μεγάλη επιτυχία στην εξέλιξή τους. Επίσης θα έχει πολύ καλή σχέση με το εξωτερικό.

Ο Κρόνος στον 11 οίκο, δίνει διαχρονικές φιλίες. Ενδέχεται όμως στα αρχικά σχέδια της σχέσης, η επαφή μεταξύ των ατόμων να είναι τυπική. Με την πάροδο του χρόνου, ο πάγος θα σπάει. Χαρακτηριστικό γνώρισμα θα είναι, ότι  δημιουργείται η αίσθηση (ανάλογα τις όψεις)  ότι κάποιος από τους δύο είναι η πατρική φιγούρα. Στην περίπτωση της ομάδας, ενδέχεται να έχει ιεραρχική θέση ή να κατέχει σημαντική κοινωνική θέση.       
   
Ο Χείρωνας στον 11ο οίκο, αναπτύσσει στο άτομο την επιθυμία να βρει την ταυτότητα του. Ενδιαφέρεται να εκφράσει τις ιδέες του και τις σκέψεις του. Πρέπει να περάσει μέσα από την δοκιμασία της επίκρισης και της αμφισβήτησης και να διαχειριστεί τη θέση του μέσα σε αυτό. Οι αντιλήψεις του έχουν ισχυρό υπόβαθρο και του δίνεται η ευκαιρία να ξεχωρίσει με μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο.

Ο Ουρανός στον 11ο οίκο, βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον. Η έννοια της φιλίας είναι ισχυρή. Εδώ έχουμε τους ομοϊδεάτες. Ο εκπρόσωπος  του Ουρανού μπορεί να γίνει καταπέλτης σε ότι πιέζει και εμποδίζει την πρόοδο. Θα έχει πολλές εμπνεύσεις. Είναι το ρεύμα που μεταδίδεται δίχως περιορισμούς. Έχει την ικανότητα να ξεσηκώσει τα πλήθη και να γίνει αρχηγός, αλλά με έναν δικό του μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο. Οτιδήποτε φορεμένο και διατυπωμένο δεν τον αφορά. Εφευρετικός και πολλές φορές αντιδραστικός. 

Ο Ποσειδώνας στον 11ο οίκο, κάνει το άτομο να εξιδανικεύει τους φίλους του. Ταυτίζεται με τις ομάδες και βιώνει τα πάντα σαν να είναι δικά του. Κάθε φορά που συντονίζεται με κάτι, πιστεύει ότι τον αφορά και ότι είναι ιδανικό. Στις καλύτερες των περιπτώσεων, μπορούμε να έχουμε έναν θαυμάσιο πνευματικό ηγέτη. Η ενασχόληση του με τα φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι κάτι πολύ συχνό. Του αρέσει να προσφέρει και το κάνει απλόχερα και δημιουργικά.

Ο Πλούτωνας στον 11ο οίκο, δείχνει ότι ο εκπρόσωπος του ασκεί δύναμη και εξουσία. Η εξουσία αυτή δε θα είναι φανερή στους πολλούς, μιας και ο Πλούτωνας (ως θεός του Άδη και του υποσυνειδήτου)  λειτουργεί αθόρυβα. Με σχεδόν αόρατο τρόπο, καθοδηγεί και κινεί τα νήματα. Θα είναι εκείνος που χαράζει τη στρατηγική, αλλά και εκείνος που θα επιβλέπει από πολλά επίπεδα συγχρόνως, το αποτέλεσμα. Θα βρίσκεται σε ομάδες για λίγους και εκλεκτούς. Η ενορατική του ικανότητα, θα είναι χαρακτηριστική. Θα είναι άσσος στο να αντιλαμβάνεται οτιδήποτε κρυμμένο  και θα είναι εκείνος που χαράζει πολιτική. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου