24/1/14

10ος οίκος Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

 10ος οίκος

Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου



O ζωδιακός κύκλος, αποτελείται από 360 μοίρες. Εάν διαιρέσουμε το 360 με το 12 (ζώδια), τότε προκύπτει ότι η κάθε ζωδιακή περιοχή, αποτελείται από 30 μοίρες. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται σαφές, ότι ο Κριός αλλά και τα υπόλοιπα ζώδια, αποτελούν  το 1/12 του ζωδιακού κύκλου.

Η αρχή του κύκλου, συμβολίζεται από τη μοίρα μηδέν. Στο σημείο αυτό, έχουμε την είσοδο της άνοιξης αλλά και ένα είδος αφετηρίας - έναρξης.

Σε κάθε δωδεκατημόριο  του κύκλου, αντιστοιχεί  ένα ζώδιο, το οποίο με τη σειρά του, εμπεριέχει τον οίκο του ή αλλιώς  σπίτι. Έτσι λοιπόν, ο Κριός μαζί με τον κυβερνήτη του Άρη, είναι ο κοσμικός κυβερνήτης του 1ου οίκου. Με αυτήν την λογική, το 2ο ζώδιο του Ταύρου έχοντας κυβερνήτη την Αφροδίτη, είναι ο κοσμικός κυβερνήτης του 2ου οίκου.
Παίρνοντας τα ζώδια κατά σειρά, φτάνουμε στους Ιχθύς, όπου εκεί βλέπουμε την αντιστοιχία του Ποσειδώνα (κυρίαρχος πλανήτης των Ιχθύων) να είναι ο κοσμικός κυβερνήτης του 12ου οίκου.

Κάθε οίκος εκπροσωπεί έναν βασικό τομέα της ζωής του ανθρώπου, αλλά παράλληλα, είναι ο δείκτης του κοσμικού αστρολογικού χάρτη. Ανάλογα με το γεωγραφικό μήκος και πλάτος που γίνεται μια γέννηση ή βρίσκεται μια χώρα, η οικοθεσία που χρησιμοποιείται  είναι διαφορετική. Έχουν καταμετρηθεί πάνω από 26 συστήματα οικοθεσίας, μα μόνο τα 20 από αυτά παραμένουν γνωστά. Η Παγκόσμια κοινότητα των Αστρολόγων δεν τα έχει επεξεργαστεί ικανοποιητικά, άρα και τα αποτελέσματα δεν δίνουν ασφαλή συμπεράσματα. Τα γνωστότερα και πολυδουλεμένα συστήματα οικοθεσίας για το δικό μας γεωγραφικό μήκος και πλάτος, είναι το Placidus, και το Koch.

Το σύστημα Koch, πιστεύεται ότι εμφανίστηκε κυρίως τη δεκαετία του 1970 και δίνει ασφαλή συμπεράσματα, όσον αφορά την ανάλυση του χαρακτήρα - προσωπικότητας. Δεν φαίνεται όμως να είναι το πιο κατάλληλο για τη χρονική πρόβλεψη. Το σύστημα Placidus είναι  προτιμότερο για την έννοια της ροής του χρόνου και δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι και 64ο γεωγραφικό πλάτος (βόρειο ή νότιο), ενώ το Koch δίνει μέχρι 56ο (βόρειο ή νότιο).

Ο τρόπος οικοθεσίας των ίσων οίκων που είναι αρκετά δουλεμένος από τους παλαιότερους αστρολόγους, ξεκινάει από τον ωροσκόπο  ή το μεσουράνημα και διαιρεί τον κύκλο σε 12 ίσα τμήματα ανά 30ο (Στην 1η περίπτωση, δεν ταυτίζεται το μεσουράνημα και η ακμή του 10ου οίκου και στη δεύτερη περίπτωση, δεν ταυτίζεται ο ωροσκόπος με την ακμή του 1ου οίκου).  

Σύμφωνα με την παραπάνω τοποθέτηση, κάθε οίκος, εκπροσωπεί ένα βασικό τομέα της ζωής του ανθρώπου. Στην περίπτωση του 10ου οίκου, υπάρχει η προσπάθεια απόκτησης κοινωνικής ταυτότητας. Είναι ο τρόπος που αποδέχεται η κοινωνία το άτομο αλλά και ο ρόλος που θα πάρει το κάθε ζώδιο μέσα σε αυτόν. Κυρίαρχο θέμα του 10ου οίκου είναι η επαγγελματική σταδιοδρομία, η αποδοχή η καταξίωση, η φήμη αλλά και η θέση του μέσα στην κοινωνία. Αφορά την υπόληψη του ατόμου αλλά και μέρος των στόχων - κατάκτησης του. Με δείκτη το 10 δέκατο οίκο, βλέπουμε ποια θα μπορούσε να είναι τα ταλέντα αλλά και οι στόχοι μας ευρύτερα. Παίρνουμε πληροφορίες για την κοινωνική μας εικόνα μα και για τις οικογενειακές μας δεξιότητες. Συνήθως η έντονα τοποθετημένη περιοχή του 10ου οίκου, δείχνει άτομα που κυνηγούν την Καριέρα τους, μα και τις καταβολές μας συνήθως από την πλευρά του πατέρα.

Παρότι οι έννοιες είναι σύνθετες, μπορούμε να δούμε και τον τύπο του συζύγου που προσελκύουμε. (με την συμπληρωματική αξιολόγηση του 7ου οίκου).
Σε γενικές γραμμές  ο δέκατος οίκος, δείχνει πώς μας βλέπουν οι άλλοι και που μας κατατάσσουν κοινωνικά. Κοσμικός κυβερνήτης του 10ου οίκου είναι ο Κρόνος. (κυβερνήτης του Αιγόκερω).

Ο 10ος οίκος είναι ο αντίθετος του 4ου και αναφέρεται σε οτιδήποτε σχετίζεται με φιλόδοξα σχέδια έξω από το χώρο στου σπιτιού. Είναι ο οίκος της σταδιοδρομίας όσον αφορά τον τρόπο που μεθοδεύει το άτομο την εξωτερική έκφραση σε σχέση με τα επιτεύγματά του.
Ο 10ος   οίκος στην πολιτική αστρολογία, αντιπροσωπεύει την κυβέρνηση, την άρχουσα τάξη και τον Πρόεδρο της δημοκρατίας. Δείχνει την εκτίμηση των άλλων κρατών για αυτήν και σηματοδοτεί τα υπουργεία Προεδρίας και Επικρατείας. Είναι ο δείκτης για τις ευρωεκλογές αλλά και τα συμφέροντα της εκάστοτε κυβέρνησης. Παράλληλα, δείχνει την κοινωνία σαν σύνολο.

Στον επαγγελματικό προσανατολισμό, δείχνει την ποιότητα του επαγγελματικού στόχου.
Όταν ο Ήλιος (Λέοντας)  βρίσκεται στο 10 οίκο, τότε το άτομο παρουσιάζει έντονη την επιθυμία να επιτύχει. Παρατηρείται ότι είναι η κεντρική του σκέψη. Έχει μεγάλη ανάγκη να δείξει πόσο χρήσιμος είναι και δίνει προτεραιότητα στην κάθε δημιουργική του στιγμή. Θέλει να δείχνει την ποιότητά του και να τον αποδέχονται με σεβασμό. Συνήθως επιτυχημένοι επαγγελματίες έχουν τον Ήλιο στο 10ο οίκο.

Όταν η Σελήνη (Καρκίνος) βρίσκεται στο 10ο οίκο, τότε το άτομο μπορεί να γίνει εύκολα γνωστό στο κοινό. Ένα σημαντικό ταλέντο του ατόμου, είναι ότι αφουγκράζεται το περιβάλλον του με απόλυτη επιτυχία. Διαισθάνεται δυνατά, λειτουργεί με το ένστικτο και αποπνέει μια αύρα οικειότητας. Συνήθως κάνει την κοινωνία οικογένεια του, κάτι δηλαδή που τον κόβει από την ιδιωτική του ζωή.

Όταν ο Ερμής (Δίδυμοι) βρίσκεται στο 10ο οίκο, τότε το άτομο έχει ανάγκη να τον αποδέχονται με πνευματικά κριτήρια. Εάν δεν μπορέσει να επικοινωνήσει, τότε ενδέχεται να βρίσκεται σε μια συνεχή ανησυχία και εκνευρισμό. Τα ελεύθερα επαγγέλματα και η δημοσιογραφία, είναι οι κλάδοι που του ταιριάζουν στο μέγιστο βαθμό.

Όταν η Αφροδίτη (Ταύρος – Ζυγός) βρίσκεται στο 10ο οίκο, τότε η επιτυχία είναι πολύ εύκολη υπόθεση. (στην περίπτωση που η Αφροδίτη έχει καλές όψεις).  Το άτομο αναδεικνύει τις διπλωματικές του ικανότητες και γίνεται αγαπητό από το περιβάλλον. Διακρίνει το ελλείπον στοιχείο και το εξισορροπεί με τρόπο φυσικό. Έχει δυνατές αισθήσεις και αντιλαμβάνεται τις ανάγκες δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια.

Ο Άρης (Κριός και από παράδοση Σκορπιός) είναι το άτομο που θα κυνηγήσει την καριέρα του με τρόπο εμφανή ή αφανή. Είναι δραστήριο, δυναμικό και αποτελεσματικό. Μερικές φορές όμως κινείται παρορμητικά και ενδέχεται να αποτύχει λόγω βιασύνης. Έχει ριψοκίνδυνο πνεύμα και είναι πολύ τολμηρός. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται.

Ο Δίας (Τοξότης και από παράδοση Ιχθύς) στο 10ο οίκο, δείχνει συνήθως μια επιτυχημένη απ όλες τις απόψεις σταδιοδρομία, με πολυποίκιλους συνδυασμούς και άριστες ευκαιρίες. Μερικές φορές η έννοια της υπεραισιοδοξίας, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο. Ενδέχεται να ανοίγει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, να μην τα ολοκληρώνει. Με δύσκολες όψεις, μπορεί να έχουμε επιδειξιμανία. Είναι μια ένδειξη υποκριτικού ταλέντου.

Ο Κρόνος (Αιγόκερως) στο 10 οίκο, είναι στη θέση που κυβερνά. Είναι μια ισχυρή θέση και κάνει τον άνθρωπο πολύ φιλόδοξο. Είναι από τις περιπτώσεις που θα λέγαμε ότι απαιτεί τη θέση αλλά και την καρέκλα. Με δύσκολες όψεις, μπορεί το άτομο να γίνει αδίστακτο προκειμένου να επιτύχει στο σκοπό του. Υπό ευνοϊκές συνθήκες, ότι αναλαμβάνει το ολοκληρώνει με επιτυχία. Η θέση του διευθυντή είναι κάτι που του αρμόζει.

Ο Ουρανός (Υδροχόος) στο 10ο οίκο, δείχνει ένα πρωτοποριακό πνεύμα, μου θέλει να αλλάξει το κατεστημένο. Είναι διορατικός νους και οι ηγετικές του τάσεις είναι φιλελεύθερες. Απεχθάνεται τη ρουτίνα και θέλει να κάνει τα πάντα με το δικό του μοναδικό τρόπο. Ενδέχεται να αλλάξει πολλές δουλειές. Του αρέσει η ομάδα αλλά προτιμά να δουλεύει στο δικό του χρονοδιάγραμμα.

Ο Ποσειδώνας (Ιχθύς) στο 10ο οίκο κάνει τον άνθρωπο να προσηλώνεται σε ιδεώδη. Ταυτίζεται με διάφορα κοινωνικά ρεύματα και τα ακολουθεί πιστά. Είναι απόλυτα συντονισμένος με τη φύση του χαμαιλέοντα και ενδέχεται να τον δείτε να αλλάζει κατά διαστήματα ρόλους που αγγίζουν τα όρια του φανατισμού. Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να είναι σπουδαίος καλλιτέχνης ή ακόμη και πνευματικός ηγέτης.

Ο Πλούτωνας (Σκορπιός) στο δέκατο οίκο μπορεί να βγάλει ακραίες συμπεριφορές. Είναι μια ένδειξη σημαντικής επιρροής στο κοινωνικό περιβάλλον ή θα κινείται σε περιβάλλον ισχυρό. Μπορεί να βγάλει ακραίες συμπεριφορές αλλά και να έχει ιδέες που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να αλλάξει. Μπορεί να γίνει σκληρός, μα η λέξη κλειδί που τον κινητοποιεί είναι η έννοια της δικαιοσύνης. Το σίγουρο είναι ότι βγάζει δύναμη μα θα πρέπει να μάθει και τη μέση οδό. Είναι άτομο που συνδέεται με τους άγραφους  νόμους.

* Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Αστρολογική Πυξίδα 







 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου