31/7/13

Η Ανθρώπινη Υπόσταση

Η Ανθρώπινη Υπόσταση 

Από την Παναγιώτα Τζιτζίκου 


Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ







29/7/13

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΞΑΓΩΝΟ ΚΑΙ Η ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΞΑΓΩΝΟ ΚΑΙ Η ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ 




Η είσοδος της Σελήνης από το ζώδιο της έξαρσης της Ταύρο, ενεργοποίησε για σήμερα Δευτέρα 29/7/2013, έναν πολύ ιδιαίτερο σχηματισμό τον οποίο ονομάζουμε μεγάλο εξάγωνο.

Το εξάγωνο από άποψη ενέργειας διευκολύνει και καλλιεργεί, μα στην περίπτωση του μεγάλου εξαγώνου, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Αυτό συμβαίνει, διότι ένας τέτοιος σχηματισμός εμπεριέχει ενδιάμεσα του πολλά παράπλευρα και παράλληλα σχήματα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την υπαρκτή και πολύ σπουδαία 
δύναμη του μεγάλου εξαγώνου !

Είναι  δυνάμεις, τις οποίες αποκαλούμε μεγάλα σχήματα  … Κάθε φορά που σχηματίζεται ένα τέτοιο σχήμα, εμπεριέχει πολλά επί μέρους σχήματα. Στην προκειμένη περίπτωση, αρκετούς χαρταετούς, μυστικά τετράπλευρα, ανοδικά και καθοδικά μεγάλα τρίγωνα. Επιπροσθέτως μέσα σε όλη αυτή την πλανητική εισροή και μεθοδικότητα, διακρίνουμε και μπόλικα ταυ τετράγωνα αλλά και σφήνες !

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στην έξαρση της Σελήνης, που με την παρουσία της και την είσοδο της στο ζώδιο του Ταύρου,πρωταγωνιστεί από άποψη δυναμικού στο σχήμα αυτό.  Είναι  υπεύθυνη, για το σχηματισμό και την ενεργοποίηση της πολύ σπουδαίας αυτής δύναμης ! 

Έμφαση  στον Ταύρο λοιπόν !

Ενέργεια θηλυκής και αρχετυπικής υφής  η Σελήνη, και μάλιστα σε ισχυρή όψη με τον Κρόνο, πάνω στον άξονα του Βόρειου και Νότιου δεσμού. Από άποψη καρμικής  αστρολογίας,  αυτό εμπεριέχει τεράστιο ενδιαφέρον !

Το πιο ενδιαφέρον, είναι ότι αυτή η θέση, σχηματίζεται στον 1ο 7ο, (οίκο) της Ελλάδας ! Πόσες άραγε συμφωνίες έχουν κλείσει όλο αυτό το διάστημα; Η Σελήνη βρίσκεται στον Ταύρο, πάνω στο Χείρωνας της Ελλάδας ! Τραύμα και θεραπεία;

Η υγεία της Ελλάδας βρίσκεται σε καλά χέρια; Το ταυ τετράγωνο θα δώσει την ώθηση και το μεγάλο εξάγωνο την εξάπλωση … για να δούμε………….
Τώρα… Όσον αφορά τον ατομικό γενέθλιο χάρτη, θα εξαρτηθεί 
από πολλούς παράγοντες ... 

Το σίγουρο είναι ότι γονιμότητα, ασφάλεια, πατρίδα, τροφή και αξίες θα είναι τα κυρίαρχα ζητήματα στη διεθνή σκακιέρα !  

Οι καρμικές σχέσεις θα αναδυθούν ποικιλοτρόπως !
Ο κύκλος της αυτής της Σελήνης εμπεριέχει μηνύματα υψίστης σημασίας !
Ο φετινός Αύγουστος θα είναι καθοριστικός !

  • Μεγάλο εξάγωνο: Σελήνη στον Ταύρο, Δίας - Άρης - Ερμής  στο ζώδιο του Καρκίνου, Κρόνος στο Σκορπιό, Ποσειδώνας – Χείρωνας στους Ιχθύς, Αφροδίτη στην Παρθένο. Β. & Ν δεσμός της Σελήνης στον άξονα του Ταύρου – Σκορπιού. (εμπεριέχει τα σχήματα χαρταετών, μυστικών τετράπλευρων, μεγάλων τριγώνων, και αρκετά σχήματα σε θέση σφήνας )

  • Αμοιβαία υποδοχή: Κρόνου – Πλούτωνα

  • Ταυ τετράγωνο: μεταξύ Ερμή -Άρη – Δία – Αθηνάς – Λίλιθ, Ουρανού, Πλούτωνα   









27/7/13

Αταίριαστες σκέψεις ... Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου





Μια σύνθεση 3 διαφορετικών στιγμών .... 
οι στίχοι από το Μαίο του 2009, 
η μουσική επένδυση από κάποιες μουσικές και μελωδικές σκέψεις του σήμερα ... 
και οι φωτογραφίες επεξεργασμένες στο σήμερα, μα η επιλογή τους παλιά....  

Η δημιουργική  προσπάθεια, είναι αφιερωμένη, στο μεγάλο εξάγωνο που θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. 

Μελωδία, στίχοι, αφήγηση επερξεργασία και επιλογή φωτογραφίας, Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου. Αφιερωμένο εξαιρετικά στην τέχνη της Αστρολογίας !





Αν τρομάξεις :)

Αν τρομάξεις :) 


Είναι κανείς για βόλτα;

Κανείς για βόλτα ;




Μαθητευόμενος γάτος

Μαθητευόμενος γάτος 



Για να δείτε το βίντεο πατήστε 

H δύναμη του Βυθού

Mothers Love

Λογική ? :) Το λεξικό, που έκανε τους άλλους να μην αναρωτιούνται ... :)

Το λεξικό,

που έκανε τους άλλους 

να μην αναρωτιούνται ... :) 





Karijini National Park ~ Western Australia

Karijini National Park ~ Western Australia




26/7/13

Άνοιξαν οι νέοι σταθμοί του μετρό !

Άνοιξαν οι νέοι σταθμοί του μετρό 



Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, παραδόθηκε στην κυκλοφορία η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό στα νότια προάστια. Η επέκταση περιλαμβάνει, συνολικά, τέσσερις νέους σταθμούς: Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό.

Με τη νέα επέκταση εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούνται καθημερινά επιπλέον 80.000 επιβάτες, γεγονός που σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους θα συμβάλει ουσιαστικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Η εκτίμηση από την Αττικό Μετρό είναι ότι με την έναρξη της λειτουργίας της επέκτασης θα μειωθούν κατά 50.000 οι ημερήσιες μετακινήσεις με ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ η διαδρομή Ελληνικό - Σύνταγμα θα γίνεται σε 14 λεπτά.

Λόγω της έναρξης λειτουργίας των τεσσάρων νέων σταθμών θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια του ΟΑΣΑ.

Στην επέκταση του Ελληνικού θα χρησιμοποιηθούν πέντε συρμοί τρίτης γενιάς με έξι βαγόνια - από τους 17 που κατασκευάστηκαν στη Νότια Κορέα και βρίσκονται στο αμαξοστάσιο του Ελαιώνα. Οι υπόλοιποι 12 θα δρομολογηθούν στην επέκταση του Πειραιά.

Το πρόβλημα στη γραμμή των 5,5 χιλιομέτρων είναι ότι δεν θα λειτουργήσουν οι σταθμοί πάρκινγκ σε Ελληνικό και Αργυρούπολη με 1.000 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσει ο σταθμός του Μετρό στο Χαϊδάρι, ο οποίος είναι ο τρίτος σταθμός των δυτικών προαστίων.

Αργούν οι υπόλοιπες γραμμές

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες - κυρίως υπό σχεδιασμό - γραμμές, οι συρμοί του μετρό θα αργήσουν να περάσουν. Ο μόνος σχεδιασμός που έχει αρχίσει να υλοποιείται είναι η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά.

Σε ό,τι αφορά την πολυδιαφημισμένη γραμμή U λόγω του σχήματος, η οποία θα ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου και θα καταλήγει στον Ευαγγελισμό, συνολικού προϋπολογισμού 3,3 δισ. ευρώ, αυτή τη στιγμή γίνονται ασκήσεις επί χαρτού.

Το ίδιο συμβαίνει και με την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη προς το Ιλιον, η οποία περιλαμβάνει τρεις σταθμούς με συνολικό μήκος 3,5 χιλιομέτρων. Για αυτό το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οι μελέτες και, σύμφωνα με πηγές από την Αττικό Μετρό, ο στόχος είναι να γίνει η δημοπράτηση το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί το προαναφερθέν ποσό.

η φωτογραφία της ημερας








Η φωτογραφία της ημέρας !


25/7/13

Τι να πω για τις ημέρες αυτές ... ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ !!!


Μυστικό τετράπλευρο, 

Χαρταετός, 

Μεγάλα Τρίγωνα 

και μπόλικα ταυ Τετράγωνα !!!

Τι να πω για τις ημέρες αυτές ...

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ !!!







Μια αλλαγή στην καρδιά, μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα


ΜΙα αλλαγή στην καρδιά μπορεί να αλλάξει τα πάντα 



“Πολλοί ‘ν’ οι δρόμοι πο’ χει ο νούς” μας λέει ο Διονύσιος Σολωμός.
Εκπαιδεύσεις, τεχνικές, επίπεδα: δρόμοι άπειροι, πολύπλοκοι κι ανεξάντλητοι.
Στον αντίποδα έχουμε ένα, απλό και πανανθρώπινο μονοπάτι: αυτό της καρδιάς.

Παράδοση
Από τα πανάρχαια χρόνια όλες οι πνευματικές παραδόσεις συσχετίζουν την καρδιά με την ψυχή, τα συναισθήματα και την ευτυχία. Η Ελληνική Φιλοσοφία και οι Ησυχαστές της Ορθοδοξίας προσδίδουν μεγάλη σημασία στην καρδιά (Θυμικόν).
“Φλινύθεσκε φίλον κῆρ”, (έτρωγε το φυλλοκάρδι του),
Ραψ. Α’, 491 στ., Ομήρου Ιλιάς
“Καρδίην μή ἐσθίειν”.
[Μην “τρως” (με άσκοπους λογισμούς) την καρδιά σου]. Πυθαγόρας
“Η καρδιά είναι ο δεσμός των φλεβών και πηγή του αίματος που περιτρέχει όλα τα μέλη”, Τίμαιος 70b 1-3, Πλάτων
“Ώστε αναγκαίως και η αισθητική και η θρεπτική ψυχή, των όντων με αίμα, έχει την αρχήν της εις την καρδίαν”. Περί Νεότητος και Γήρατος ΙΙΙ 469α 5-8, Αριστοτέλης
“Μακάριοι οἱ καθαροὶ τῇ καρδίᾳ, ὅτι αὐτοὶ τὸν θεὸν ὄψονται”. Ιησούς Χριστός
“Τί εἶναι καρδία ἐλεήμων; Εἶναι νά φλέγεται ἀπό ἀγάπη ἡ καρδιά γιά ὃλη τήν κτίση”. Ἄγιος Ἰσαάκ ὁ Σύρος
“Ἐξ αὐτού τοῠ βάθους τῆς καρδίας ἠμών αἰσθανόμεθα τοῠ θείου.”
Ἄγ. Διαδόχου Φωτικής

Επιστήμη
Πρόσφατες επιστημονικές εργασίες απέδειξαν ότι η καρδιά, πέρα από την κυκλοφορία του αίματος, παράγει ορμόνες και νευροδιαβιβαστές, και έχει δικό της νευρικό δίκτυο με το οποίο αισθάνεται και “σκέπτεται” ανεξάρτητα από τον εγκέφαλο. Επίσης, παράγει το ισχυρότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του ανθρωπίνου σώματος, το οποίο επεκτείνεται 1,5-2 μέτρα περιμετρικά από το σώμα μας: το ηλεκτρικό πεδίο της καρδιάς είναι 60 φορές μεγαλύτερο σε εύρος και το μαγνητικό πεδίο είναι 5.000 φορές ισχυρότερο απ’ του εγκεφάλου. Αυτό το πεδίο διαμορφώνεται από τα συναισθήματά μας, και επηρεάζει όλα τα συστήματα, τα εσωτερικά όργανα και τα κύτταρά μας, τους ανθρώπους με τους οποίος συναναστρεφόμαστε καθώς και το περιβάλλον.

Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ)
Το 1995, ο ερευνητής Δρ. Daniel Goleman απέδειξε ότι η επιτυχία στη ζωή βασίζεται περισσότερο στην επίγνωση των συναισθημάτων μας και των συνομιλητών μας, καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση αυτών, παρά στις διανοητικές μας ικανότητες.

Καρδιακός Ρυθμός
Ο καρδιακός ρυθμός μεταβάλλεται συνεχώς (HRV). Αυτή η μεταβολή είναι αρμονική, δυσαρμονική ή ουδέτερη, αναλόγως των συναισθημάτων που βιώνουμε.
Όταν βιώνουμε θετικά συναισθήματα, όπως χαρά ή ευγνωμοσύνη,
οι καρδιακοί ρυθμοί είναι ρυθμικοί και αρμονικοί.




 

Αποτελέσματα:
- Διανοητικά: βελτιωμένη συγκέντρωση, απόδοση και λήψη αποφάσεων.
- Συναισθηματικά: αίσθηση ευθυμίας και ορθότερη διαχείριση συναισθημάτων.
- Σωματικά: ο οργανισμός μας λειτουργεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αντιθέτως όταν βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό ή απογοήτευση,
οι καρδιακοί ρυθμοί είναι ακανόνιστοι και διαταραγμένοι.



 

Αποτελέσματα: Όλα τα όργανα και τα συστήματά μας δυσλειτουργούν και καταπονούνται. Πάσχουμε ψυχικά και σωματικά.

Εκπαιδευτική Διαδικασία
Πρόκειται για μία αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται σε 3-5 συνεδρίες. Ο εκπαιδευόμενος με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή και της συσκευής Καρδιακής Βιοανάδρασης, μαθαίνει πώς να ενεργοποιεί την αναπνοή και τα συναισθήματά του, ώστε να εναρμονίζει εκούσια τον καρδιακό του ρυθμό. Επιπλέον, με τη χρήση ειδικής μουσικής και συχνοτήτων, επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των εγκεφαλικών ημισφαιρίων και η βαθειά ψυχοσωματική χαλάρωση.

Ευρωστία και Ευθυμία
Εναρμονίζοντας την καρδιά, εναρμονίζουμε τον οργανισμό μας επιφέροντας έτσι βελτιώσεις σε παθήσεις όπως θυμός, άγχος, κρίσεις πανικού, συναισθηματικά τραύματα, κατάθλιψη, αρρυθμίες, άσθμα, χρόνια κόπωση, χρόνιοι πόνοι, πεπτικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου, υπέρταση, κ.α.

Εργασία και Διαχείριση Άγχους
Το εργασιακό άγχος περιγράφεται από τον ΟΗΕ ως μία "παγκόσμια επιδημία". Εταιρίες κολοσσοί όπως η Boeing, η Hewlett-Packard και η Motorola, καθώς και 35 στρατιωτικές βάσεις των Η.Π.Α. έχουν παράσχει στο ανθρώπινο δυναμικό τους αυτήν την εκπαίδευση.

Παιδιά και Σχολείο
Οι μαθητές αποκτούν συναισθηματική σταθερότητα και διανοητική διαύγεια. Διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα το άγχος της μελέτης και των εξετάσεων, τη διάσπαση προσοχής και την υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/ΔΕΠΥ) και τη συμπεριφορά τους.

Θετικά Συναισθήματα και Ευζωία
Η επίδραση των συναισθημάτων στην ψυχική και σωματική κατάσταση είναι πολύ ισχυρή. Τα θετικά συναισθήματα:
α) βελτιώνουν την υγιεία κι συμβάλλουν στη μακροζωία,
(Blakeslee, 1997, Danner, Snowdon, Friesen, 2001, Goldman, Kraemer, Salovey, 1996, Russek, Schwartz, 1997)
β) αυξάνουν τη γνωστική ευελιξία και τη δημιουργικότητα,
(Ashby, Isen, Turken, 1999, Isen, 1999)
γ) συμβάλλουν στη διεύρυνση της αντιλήψεως και στην καινοτόμο επίλυση προβλημάτων,
(Fredrickson, 2002 Aspinwall, 1998, Isen, Daubman, Nowicki, 1987)
δ) προωθούν τη χρησιμότητα, τη γενναιοδωρία, και την αποτελεσματική συνεργασία, (Isen, 1987).

Θετικά Σχόλια
“Το πολυτιμότερο, αποτελεσματικότερο και ειδικά χρήσιμο εργαλείο επειδή οι άνθρωποι μπορούν να το εφαρμόσουν την ώρα των συμβάντων.” Richard Podell, M.D.
“Έχω εκπλαγεί βλέποντας το πόσο ισχυρό εργαλείο αποτελεί αυτή η τεχνική στις δυσάρεστες καταστάσεις... σε βοηθάει «να πας στη μάχη» νιώθοντας ηρεμία, ευστροφία και χαρά.” Περιοδικό Men’s Fitness
“Έχω δει αξιόλογες βελτιώσεις στην προσοχή των παιδιών, στην απόδοση, και τη συμπεριφορά στην τάξη μόλις σε μερικές συνεδρίες.” Pam Aasen, Ph.D. Κλιν. Ψυχολόγος
“Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι λειτουργεί αμέσως: την ώρα του άγχους”. Περιοδικό Vogue
“Βοηθά τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και τους βοηθάει να εξισορροπήσουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Η ανατροφοδότηση που λαμβάνω από τους ασθενείς μου είναι πολύ θετική.” Roy Fox, M.D., Διευθυντής του Nova Scotia,
“Οι επιπτώσεις αυτής της εκπαιδεύσεως είναι τεράστιες. Το 80% των ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα αισθάνεται ότι το στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος συμβάλλει στην ασθένειά τους. Αυτό ήταν πάντοτε απογοητευτικό διότι ιστορικά δεν υπήρχε κάτι για να τους προσφέρουμε. Τώρα υπάρχει.” T. Gregory Quinn, M.D., Καρδιολόγος




 Νικόλαος Κ. Μαγαλιός B.A., B.Sc.
Εκπαιδευτής Προσωπικής Ανάπτυξης
Βουλιαγμένης 123, 116 31, Αθήνα
Τηλ.: 210 64 22 898 - 69 73 63 74 54





24/7/13

Ο ΗΛΙΟΣ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΑ

Ο ΗΛΙΟΣ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΑ



Η είσοδος του Ήλιου στο ζώδιο του Λέοντα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις 18:56 μμ. με ωροσκόπο στις 3΄15 του Αιγόκερω.

Ο Πλούτωνας στην 9΄47 του Αιγόκερω στον 1ο οίκο, και η Σελήνη στον Αιγόκερω στη 28΄38 μοίρα.

Ο Ποσειδώνας στο 2ο οίκο στην 4΄52 των Ιχθύων και ο Χείρωνας επίσης στο ζώδιο των Ιχθύων στην 13΄15.

Ο Ουρανός στην 12΄38 του Κριού στον 3ο οίκο, και ο Νότιος δεσμός στην 12΄52 του Ταύρου στον 4ο οίκο.

Ο Δίας, ο Άρης και ο Ερμής στο ζώδιο του Καρκίνου στον 7ο οίκο, από την 5η έως και την 13 μοίρα.

Ο Ήλιος σαφώς στο ζώδιο του Λέοντα, γεμίζοντας με την παρουσία του τον 7ο οίκο.

Η Αφροδίτη άλλαξε ζώδιο, και μεταφέρθηκε στο ζώδιο της Παρθένου. Βρίσκεται στην 00΄ 10 μοίρα στον 8ο οίκο.

Ο Κρόνος μαζί με το Βόρειο δεσμό της Σελήνης, στο ζώδιο του Σκορπιού στον 10ο οίκο.





Κάποιες από τις αλληλουχίες των πλανητών παραμένουν αμετάβλητες, όπως για παράδειγμα η αμοιβαία υποδοχή του Κρόνου και του Πλούτωνα, αλλά και του ταυ τετραγώνου μεταξύ Πλούτωνα και Ουρανού.

Παρότι βρίσκονται σε διαφορετικούς άξονες, παρατηρούμε την αντίθεση μεταξύ Ήλιου και Σελήνης.

Ο Ποσειδώνας και ο Χείρωνας, σε αντίθεση με την Αφροδίτη, από το ζώδιο της Παρθένου.

Ο Ερμής Άρης Δίας από το ζώδιο του Καρκίνου, κλείνει ένα ισχυρότατο ταυ τετράγωνο σε συνδυασμό με Πλούτωνα Ουρανό.

Ο Κρόνος από το Σκορπιό σχηματίζει μεγάλο τρίγωνο, μαζί με τους Ποσειδώνα - Χείρωνα & Ερμή - Δία - Άρη από το ζώδιο του Καρκίνου.

 Η Αφροδίτη άρχισε να σχηματίζει τρίγωνο συγκλίνουσας σημασίας, με τον Πλούτωνα από το ζώδιο του Αιγόκερω.

Πολλά και σπουδαία τα σχήματα που σχηματίζονται … και οι επεξηγήσεις αυτών άκρως αντιφατικές. Κάθε ένας από εμάς, θα κινηθεί ανάλογα με το περιεχόμενο των εμπειριών του, αλλά και με το περιεχόμενο των  αποθηκευμένων δυνάμεων που περιέχει στο αόρατο μα πολύ σημαντικό του δισάκι.
(το δισάκι του στον ώμο για το δρόμο…)

Αμφιλεγόμενα τα νοήματα, αντιφατικά, εξιδανικευμένα και επιμελώς εξαναγκαστικά.

Το τι σημαίνουν επί μέρους όλες αυτές οι συχνότητες, θα εξαρτηθούν από τον κάθε ένα χάρτη ξεχωριστά.

Ο μήνας του Λέοντα είναι ο πολύ σπουδαίος μήνας του Καλοκαιριού, που θα εμφανίσει αντιφάσεις, εξιδανικεύσεις, αναγκαστικές ή εξαναγκαστικές αναπροσαρμογές, αλλά και πλούσια δημιουργική δραστηριότητα.

Προσοχή όμως σε ένα !

Ότι λάμπει δεν είναι Χρυσός !

Καλό Καλοκαίρι σε όλους με σύνεση και παρατηρητικότητα !




Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. Από 22/7 έως και 28/7

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης



Δευτέρα, 22 Ιουλίου

  • Πανσέληνος στις 9:18 μ.μ. Το φεγγάρι ταξιδεύει στον ουρανό στον δυτικό Αιγόκερω.
  • Μετά τη χθεσινή σύνοδο της Αφροδίτης με τον Βασιλίσκο (τώρα το αστέρι είναι 1 ¼ ° κάτω από τον πλανήτη το σούρουπο), ο Άρης περνάει 0,8° βόρεια από τον Δία πριν το λυκαυγές. Θα χρειαστείτε ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο με χαμηλή μεγέθυνση για να δείτε καλύτερα το ζευγάρι των πλανητών.
Τρίτη, 23 Ιουλίου
  • Ο κομήτης  PANSTARRS (C/2011 L4) έχει μέγεθος 11 αυτή την εβδομάδα. Θα χρειαστείτε ένα αρκετά μεγάλο τηλεσκόπιο για να τον εντοπίσετε στο ταξίδι του στο εξωτερικό μέρος του ηλιακού συστήματος. Ευτυχώς, παραμένει ορατός όλο το βράδυ για παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο. Απόψε και αύριο το βράδυ, ο κομήτης βρίσκεται 5° ανατολικά του 8ου μεγέθους σπειροειδούς γαλαξία Μ101.
  • Όταν θα έχει βραδιάσει, η «κατσαρόλα» της Μεγάλης Άρκτου θα κρέμεται διαγώνια, με την λαβή της να είναι πάνω και αριστερά.

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 

  • Με μέγεθος -1,9, ο Δίας φαίνεται εύκολα στον πρωινό ουρανό παρόλη τη λάμψη του λυκαυγούς. Αυτή την εβδομάδα, ο πλανήτης ανατέλλει περίπου δύο ώρες πριν τον ήλιο και φτάνει στις 10° ψηλά στα ανατολικά-βορειοανατολικά μία ώρα αργότερα. Με τηλεσκόπιο, αν και η διάμετρος του δίσκου του είναι 33",  δεν φαίνονται κάποιες λεπτομέρειες επειδή ο πλανήτης έχει χαμηλό ύψος.
  • Τα δυο πιο λαμπρά αστέρια του καλοκαιρινού ουρανού είναι ο Αρκτούρος στα δυτικά και ο Βέγας ψηλά στο ζενίθ. Απέχουν 37 και 25 έτη φωτός, αντίστοιχα.
Πέμπτη, 25 Ιουλίου
  • Η βροχή διαττόντων , δέλτα Υδροχοΐδες συνεχίζει να δυναμώνει αυτή την εβδομάδα. Η βροχή έχει ένα ευρύ μέγιστο στα τέλη Ιουλίου, αλλά πρέπει να είστε σε θέση να δείτε μερικά μετέωρα τις ώρες πριν από την αυγή. Δυστυχώς, η λαμπρή σελήνη (σε φθίνουσα φάση) μοιράζεται αυτήν την περίοδο τον πρωινό ουρανό μαζί με τις Υδροχοΐδες, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των διαττόντων που θα μπορούσατε να δείτε. Για να διαπιστώσετε έναν κάποιο μετέωρο προέρχεται από τις Υδροχοΐδες ή είναι κάποιο μόριο σκόνης που καίγεται μέσα στη γήινη ατμόσφαιρα, ακολουθήστε την πορείας του προς τα πίσω. Ένα τέτοιο μετέωρο φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Υδροχόου.
  • Η σελήνη ανατέλλει αργά το βράδυ. Το μεγάλο τετράγωνο του Πήγασου στέκεται σε μια γωνία του, στα αριστερά της σελήνης.
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 
  • Το μεγάλο τετράγωνο του Πήγασου, μια μακρινή αλλά  έγκαιρη προειδοποίηση ότι το φθινόπωρο πλησιάζει,  εμφανίζεται ήδη χαμηλά στην ανατολή. Λίγο μεγαλύτερο από την γροθιά σας με τεντωμένο τον βραχίονα, το τετράγωνο φαίνεται να ισορροπεί πάνω στην μία  γωνία του.
  • Το σφαιρωτό σμήνος M13 είναι ψηλά στο ζενίθ περίπου στις 10 το βράδυ. Το M13 βρίσκεται στον αστερισμό του Ηρακλή και με κιάλια μοιάζει με ένα θολό αστέρι. Μέσω ενός τηλεσκοπίου, το αστρικό σμήνος μοιάζει με ένα σμήνος αμυδρών αστεριών με την μορφή μιας σφαίρας.  Σε απόσταση περίπου 25.000 ετών φωτός από τη Γη, ανακαλύφθηκε από τον Edmond Halley το 1714

Σάββατο, 27 Ιουλίου 

  • Ο Ερμής συμμετέχει στην πομπή των πλανητών που φαίνονται πριν από την αυγή, στο τέλος του Ιουλίου. Σήμερα το πρωί, βρίσκεται 7 ° ακριβώς κάτω από τον Άρη και εμφανίζεται 8 ° ψηλά στο λυκόφως, 30 λεπτά πριν από την ανατολή του ηλίου. Ευτυχώς, λάμπει με ένα ολόκληρο μέγεθος φωτεινότερος από τον γείτονά του, το οποίο και βοηθά στο να ξεχωρίζει μέσα στο φωτεινό φόντο του ουρανού.
  • Με τη Σελήνη να είναι απούσα από τον βραδινό ουρανό, δοκιμάστε να εντοπίσετε με τηλεσκόπιο μια πληθώρα από γαλαξίες πάνω από την πλάτη του Δράκοντα. Οι φωτεινότεροι είναι 10ου μεγέθους.

Κυριακή, 28 Ιουλίου 

  • Καθώς πέφτει το σκοτάδι αυτά τα βράδια του Ιουλίου, ο Κρόνος βρίσκεται περίπου 30 ° πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,6 ανάμεσα στα αστέρια στο υπόβαθρο της Ανατολικής Παρθένου, όπου βρίσκεται λιγότερο από 1° νότια-νοτιοανατολικά του 4ου μεγέθους κ της Παρθένου. Αν και με γυμνό μάτι η  θέα του πλανήτη είναι ωραία, μέσα από ένα τηλεσκόπιο είναι πραγματικά καταπληκτική. Ο πλανήτης φτάνει σε τετραγωνισμό σήμερα, που σημαίνει ότι μια ευθεία γραμμή από τον Ήλιο στη Γη και στη συνέχεια τον Κρόνο σχηματίζει μια ορθή γωνία. Παρατηρησιακά, αυτό σημαίνει ότι η σκιά του Κρόνου εκτείνεται στα ανατολικά του πλανήτη και εμφανίζεται ξεκάθαρα πάνω στα δαχτυλίδια, δίνοντας μια  εντυπωσιακή 3-D εμφάνιση.

  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσειςΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."




Μια όμορφη απεικόνιση του γαλαξία μας μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο! Από την 7η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στα Λιβάδια Κοτύλης. Ο δημιουργός της φωτογραφίας, Βασίλης Μεταλληνός, γράφει: «Όμορφες απολαυστικές στιγμές αστροπαρατήρησης απ' την 7η ΠΕΕΑ στα 1450μ πάνω στην πανέμορφη Πίνδο. Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές και ας ελπίσουμε να κρατήσουμε την Πίνδο μοναδική!» (Στοιχεία λήψηςCanon eos 700D, Εf 15mm fisheye f2.8, iso1600, 1X30sec)

  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίοΑστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
  • Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως της ανατολής του ήλιου, λιγότερο από 10 μοίρες κάτω από τον Δία. Όμως, από μέρα σε μέρα γίνεται λιγότερο αμυδρός και ανεβαίνει λίγο ψηλότερα.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) βρίσκεται χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο είναι ακόμα μικρή (12 δευτερόλεπτα του τόξου). Είναι σε φάση gibbous (φωτισμένη κατά 85%). Όμως, για το υπόλοιπο του έτους, μεγαλώνει σε φαινόμενο μέγεθος  αλλά μικραίνει στη φάση της μέχρις ότου να γίνει ένας μακρύς, πολύ λεπτός μηνίσκος.
  • Ο  Άρης και ο Δίας είναι χαμηλά στα ανατολικά- βορειοανατολικά νωρίς στο φως του λυκαυγούς. Ο Δίας, με μέγεθος -1,9, είναι κατά πολύ ο πιο λαμπρός των δύο. Πάνω και στα δεξιά του είναι ο Άρης, με μέγεθος + 1,6. Οι δύο πλανήτες θα βρεθούν σε κοντινή σύνοδο, μόλις ¾ της μοίρας μακριά, το πρωί της Δευτέρας.
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6 στην Παρθένο) λάμπει στο νοτιοδυτικό ουρανό όταν θα έχει βραδιάσει. Βρίσκεται 12° πάνω αριστερά του Στάχυ. Στα αριστερά του Κρόνου είναι ο α του Ζυγού. Μόλις 0,7° πάνω από τον Κρόνο είναι ο αμυδρός κ της Παρθένου, με μέγεθος 4,3.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5.8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά και νότια, αντίστοιχα, πριν αρχίσει το λυκαυγές. Χρησιμοποιήστε τους χάρτες για τον εντοπισμό των δύο πλανητών εδώ:  http://media.skyandtelescope.com/documents/Uranus-Neptune-2013.pdf









Αυτό που τόλμησες ... κ.α πολλά... από τη Μαρία Κολλιού

αυτό που τόλμησες ... 

κ.α πολλά...



μεγάλωσες ψυχή ...

κ στο αγνό την ωριμότητα πέρασες ...

εκεί που οι χτύποι δεν στάθηκαν αργά ...

εκεί που το ποτήρι δεν ξεχείλισε νωρίς ...

κ κράτησες το απαλό της σκέψης ...

σε έναν έρωτα που άργησε την άνοιξη ...

σε έναν χειμώνα που βιάστηκε να αγαπηθεί ...

σαν έρωτας ξελόγιασες τις εποχές ...

κ είδες καλοκαίρια να σωπαίνουν ...

σα χείμαρρος λαχτάρησες να πιεις ...

κ στο ακριβό σου σαγαπώ προσκύνησες ...

αυτό που σαν άνεμος χτύπησε μονάκριβα τη λογική ...

αυτό που τόλμησες να αντέξει η θέλησή σου 




αν η σελήνη δεν είχε ουρανό ... 

αν ο άρης δεν είχε αφροδίτη ...

αν το τοπίο δεν είχε βροχή και η εκδρομή λάμψη ...

καμιά στάση δεν έχει σταθμό.

σταθμός ο χρόνος που περιμένει σαν ομπρέλα ...

κ η σιωπή ουράνιο τόξο !!!





Στίχοι Μαρία Κολλιού

Αφήγηση επιλογή στίχων μουσικής foto, Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Για να ακούσετε την αφήγηση πατήστε 

ΕΔΩ











23/7/13

Σελήνη Κενής Πορείας Αύγουστος 2013. Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Σελήνη Κενής Πορείας

    Αύγουστος 2013 



Από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου


 


Κενής πορείας (Κ/Π) εννοούμε όταν: πριν αλλάξει ζώδιο η Σελήνη, σταματά να κάνει όψεις με κάποιον από τους Πλανήτες. Τότε, είναι χρήσιμο έως απαραίτητο να  αποφεύγουμε:  Υπογραφές, συμφωνίες, σημαντικά ραντεβού, εγκαίνια, αγορά σπιτιού, άνοιγμα επαγγελματικής στέγης, επισημοποίηση σχέσεων, αγορά αυτοκινήτου, κρίσιμες αποφάσεις
και οτιδήποτε θέλουμε να έχει διαχρονικό αποτέλεσμα.


(Η σύνθεση του χάρτη, θα μας δώσει τα τελικά αποτελέσματα)


01/8: από 19:48 έως μεθαύριο
02/8όλη μέρα
 03/8από προχθές έως 07:29
04/8δεν έχουμε Σ.Κ/Π

05/8: από 09:49 έως 19:58
06/8δεν έχουμε Σ.Κ/Π
07/
8από 00:51 έως αύριο
08/8από χθες έως 06:57
  09/
8δεν έχουμε Σ.Κ/Π
10/8: από 01:05 έως 16:08
  11/8δεν έχουμε Σ.Κ/Π

12/
8από 04:29 έως 23:18
13/8δεν έχουμε Σ.Κ/Π
14/
8δεν έχουμε Σ.Κ/Π
15/8: από 00:30 έως 04:04
16/
8από 20:32 έως αύριο
17/8:  από χθες έως 06:25
  18/8από 21:26 έως αύριο

19/
8: από χθες έως 07:07
20/8δεν έχουμε Σ.Κ/Π
 21/8: από 04:45  έως 07:43
 22/8δεν έχουμε Σ.Κ/Π
23/8από 04:38 έως 10:13
24/8δεν έχουμε Σ.Κ/Π  
  25/8από 13:01 έως 16:13

  26/8δεν έχουμε Σ.Κ/Π
27/8δεν έχουμε Σ.Κ/Π 
28/
8από 01:58 έως 02:08 
  29/8από 07:44 έως αύριο 
30/
8από χθες έως 14:33 
31/8δεν έχουμε Σ.Κ/Π